michelin vs goodyear, oraz inne:)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uki07.11
    Classic
    • 2010
    • 3

michelin vs goodyear, oraz inne:)

Witam, panowie kiedy planujecie następnego spota, wybieram się własnie w wasze okolice i chętnie poznam kolegów z okolic Białegostoku.
    Dokładnie to bedę przebywał w Trzcianne powiat moniecki.
    łuuukasssz
  • ahten
    Classic
    • 2009
    • 8

michelin vs goodyear, oraz inne

Witam
    Mam do wyboru nowe opony letnie GOODYEAR DURAGRIP 195/65R15 91T za 189zl za sztuke, oraz MICHELIN ENERGY SAVER 195/65R15 91T za 209 zl za sztuke.
    opony z roku 2009
    Ktore byscie polecili? jezdze pol na pol trasa miasto.
    Glownie chodzi mi glownie bezpieczenstwo, trwalosc i cisze.
    Czy moze polecicie jakies inne>

Komentarz

• hajdi
      Classic
      • 2009
      • 39

pracowalem kiedys Michelinie i troche tych oponek zjezdzilem w ramach testowania i polecam dobre zachowanie na wodzie , ciche co do zuzywania zalezy jak kto jezdzi
      co do good yeara sie nie wypowiem bo nigdy nie mialem

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Re: michelin vs goodyear, ktore wybrac

Zamieszczone przez ahten
        Witam
        Mam do wyboru nowe opony letnie GOODYEAR DURAGRIP 195/65R15 91T za 189zl za sztuke, oraz MICHELIN ENERGY SAVER 195/65R15 91T za 209 zl za sztuke.
        opony z roku 2009
        Ktore byscie polecili? jezdze pol na pol trasa miasto.
        Glownie chodzi mi glownie bezpieczenstwo, trwalosc i cisze.
        Czy moze polecicie jakies inne>
        Obie opony są z półki "econo", nie spodziewałbym się pomiędzy nimi jakichś dużych róznic.
        Tutaj masz trochę ocen:

Zamieszczone przez hajdi
        co do zuzywania zalezy jak kto jezdzi
        To nie do końca tak. Akurat obie te opony będą miały raczej wolniej ścierającą się mieszankę niż opony z półki UHP
        Miałem kiedyś Micheliny z tej serii, i były na tyle twarde i "plastikowe", że wytrzymały ze 2 razy dłużej niż na przykład ContiSporty
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• martinex
          Drive
          • 2009
          • 87

Ja miałem Micheliny z jakiejś tam innej serii w Yarisie - zgadzam się z kolega wyżej - też twarde i plastikowe uznawane za bardzo trwałe - a przy tym z tak tragiczną przyczepnością, że ledwo uszedłem z życiem jak wpadłem w poślizg w lipcu(!) na suchej nawierzchni. Jazda na tych 'klockach' to była przygoda każdego dnia - w efekcie zmieniłem na zimówki i później całe lato przejeździłem też na zimówkach lecząc się z traumy...

Osobiście wszystkie opony uznawane za ECO i za trwałe/wolno ścieralne omijam z daleka - wolę spalić 0,5 litra paliwa więcej i zmieniać ogumienie co 2-3 sezony niż ślizgać się co moment aż w końcu zlądować na drzewie.

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3376
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może trochę offtopic ale ja w lecie latałem na Yokohama C.DRIVE - Polecam

Oponka dobrze trzyma się drogi, na mokrym nie ma problemów.
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• ArturTDI
              Rider
              • 2008
              • 469

a ja polecam goodyera ultra grip 7
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez ArturTDI
                a ja polecam goodyera ultra grip 7
                to jest pytanie o opony letnie :idea:

Zamieszczone przez martinex
                Ja miałem Micheliny z jakiejś tam innej serii w Yarisie - zgadzam się z kolega wyżej - też twarde i plastikowe uznawane za bardzo trwałe - a przy tym z tak tragiczną przyczepnością, że ledwo uszedłem z życiem jak wpadłem w poślizg w lipcu(!) na suchej nawierzchni. Jazda na tych 'klockach' to była przygoda każdego dnia - w efekcie zmieniłem na zimówki i później całe lato przejeździłem też na zimówkach lecząc się z traumy...
                bo takie dają do yarisów, ja miałem GY, po 5 latach wygladały jak nowe, ale od początku zero przyczepności, jak zrobione z plastiku, zero ścieralności, zero przyczepności, co w yarisie dodatkowo boli ze względu na wysterowanie ABSu :lol:
                kto miał ten wie o czym mówię.

co to tematu, to brałbym tańsze bo żadne nich szału nie robią.
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• ahten
                  Classic
                  • 2009
                  • 8

Dziekuje za komentarze, po Waszych opiniach coraz mniejsza ochote mam kupowac, ktoras z powyzszych opon.

Jakbyscie byli na moim miejscu, jaka opone byscie brala tak do max 215 zl za sztuke, co myslicie o tych: Toyo Proxes Cf1 195/65/R15 91 H?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

ahten, w rozmiarze, o którym mówisz, na dobrą sprawę w ogóle nie ma jakichś mega super opon, ja najczęściej posiłkuję się ADAC, z tym, że nie mają nowego testu dla tego rozmiaru:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ArturTDI
                      Rider
                      • 2008
                      • 469

sorry bardzo. nie wiem co mi sie uwaliło że o zimówki chodzi jak wół napisane ze LETNIE
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• andriu21tg
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1499

szkoda, Yarek, a co byscie polecilli z opon letnich dobrze trzymajacych sie na mokrym i suchym?

Komentarz

• Leniwiec
                          Rider
                          • 2009
                          • 624
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
                          szkoda, Yarek, a co byscie polecilli z opon letnich dobrze trzymajacych sie na mokrym i suchym?
                          Dunlop SP9000 - miałem takie wcześniej w Corolli, teraz Octavia też wyjechała na takich z salonu. Rewela moim zdaniem.

IMO opony "budżetowe" czy econo są dobre jak ktoś też jeździ econo. W Corolli swego czasu miałem fabrycznie założone Dunlopy SP200 chyba, pierwsze lato jeździło się fajnie, ale już w kolejne na byle deszczu auto wpadało w poślizgi przy szybszej jeździe, więc wywaliłem.

SP9000 pięknie odprowadza wodę, i nawet po kilku sezonach świetnie jeździ w deszczu zakręty.
                          Pozdro

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

ahten, bierz tego michelina i nie słuchaj różnych opowiadań...

Zamieszczone przez andriu21tg

jest to jedna z niewielu opon która jest w tym dobra . z tym że jest to opona nastawiona na osiągi a nie na komfort.
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

leszekmw, link nie działa :idea:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• domino_EL
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 204

drogi ahtenie,
                                jesli moge dorzucic dwa slowa, co do GY sie nie wypowiem , takich skarpet nigdy nie mialem . Natomiast napalilem sie jak szczerbaty na suchary na energy saver-y, kupilem komplet funkyelnoofkov w podanym przez Ciebie rozm w roku 2008, nie ukrywam pierwszy sezon bajka, problem aquaplanningu itepe dla mnie nie istnial, cisza spokoj, byle do przodu... Natomiast latem 2009, niestety musialem pohamowac swoje zapedy , objawy mialem identyczne z opisanymi przez Martinexa... latem na mokrej nawierzchni zarzucalo mi tylkiem :shock: . co do substytutow ,posluchaj rad kolegow, Micheliny sobie odpusc, takie moje pryw zdanie...pozdrawiam
                                ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• Grzekraw
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 62

Ja też nie polecam Michelinów Energy Saver, kupiłem je z nadzieją, że może trzy sezony wytrzymają (robię ok. 50k km rocznie). Po jednym sezonie nie zanosi się na to, z przyczepnością jest tak sobie (nie tragedia, ale nie rewelacja). Jeśli chodzi o reklamowane obniżenie zużycia paliwa, to nie zauważyłem różnicy - wcześniej jeździłem na Continentalach. Wydaje mi się, że za te pieniądze można kupić coś lepszego.

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez Grzekraw
                                    Michelinów Energy Saver, kupiłem je z nadzieją, że może trzy sezony wytrzymają (robię ok. 50k km rocznie).
                                    :haha:
                                    to nie te czasy co się robiło 130 tys na gumach i jeszcze ktoś je do starego fiata zakładał.
                                    na naszych drogach prawie każda opona zaczyna pływać po 20 -30 tys km , na nasze koleiny i wodę w nich niema mocnych . michelin obliczył że w naszych warunkach m na naszych szosach bezpieczna wysokość bieżnika opon letnich to jest 3.5 mm chyba , jak pamiętam dobrze. nie narzekajcie na micheliny , są to opony jedne z nowocześniejszyczh. , narzekajcie na drogi , koleiny , na niesprzątane ulice na których na okrągło jest maź.
                                    jedynymi oponami które wytrzymuja to jako tako są opony kierunkowe , niestety są to opony z racji swojej budowy głośniejsze , a zazwyczaj w miarę zużycia , zmęczenia materiału ten hałas się powiększa.

Zamieszczone przez domino_EL
                                    latem na mokrej nawierzchni zarzucalo mi tylkiem :shock:
                                    hmmm.., a może troszkę za szybko jechałeś :?: ile km zrobiłeś w pierwszym sezonie :?: gdzie założyłes opony z lepszym bieżnikiem :?:

szkoda to Twój link F1 , nie wiem dlaczego nie działa :?
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
                                      szkoda to Twój link F1 , nie wiem dlaczego nie działa
                                      ja nie linkowałem F1
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

szkoda, nieeee ..., a to ciekawe :diabelski_usmiech ..., co tam dałeś w drugim linku....
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
                                          szkoda, nieeee ..., a to ciekawe :diabelski_usmiech ..., co tam dałeś w drugim linku....
                                          aaa, symetryki, tak, tak
                                          no i mój link działa :P
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• domino_EL
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 204

hmmm.., a może troszkę za szybko jechałeś :?: ile km zrobiłeś w pierwszym sezonie :?: gdzie założyłes opony z lepszym bieżnikiem :?:

LESZEKMW, juz Ci odpowiadam , zgadza sie moze to po czesci byla przyczyna, dlatego napisalem ze musialem pohamowac swoje zapedy :yay: z tym ze na mokrej letnio podeszczowej nawierzchni nawet zwawsze ruszenie rowniez powodowalo buksowanie kol...wiesz, dziele sie po prostu swoimi doswiadczeniami, nie chodzi o to ze przekreslam Micheliny, ot co czulem w trakcie uzytkowania.
                                            jak pisalem wczesniej , kupilem komplet w marcu 08, w listopadzie 08 wskoczylem w zimowe, co do 2009 mniej wiecej taki sam okres uzytkowania. w sumie piXdrzwi nie sklamie jesli powiem ze przez dwa sezony letnie przejechaly sluzbowo ( na statek :P ) ok 50k km.
                                            co do lepszego bieznika, nigdzie nie zalozylem ,XI 09 wskoczylem w zimowe, micheliny opchnalem w tym tygodniu, efelka i tak bedzie na letnich wiec nie mialem potrzeby szukania nowych opon, Jakie beda w Skodzie , nie wiem , gdzies mi wpadlo na forum ze fabryka zaklada to co maja w danym momencie "na stanie"

Jak odbiore dopisze w co na stan LUTY10 Skoda ubiera felgi

pozdrawiam Cie serdecznie
                                            ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez domino_EL
                                              jesli powiem ze przez dwa sezony letnie przejechaly sluzbowo ( na statek :P ) ok 50k km.
                                              Panowie , przy dzisiejszych technologiach , konstrukcjach opon , szczególnie tych z wyższej półki , 50 tyś km to już naprawdę dużo , trzeba powoli się z nimi zegnać. a jeszcze jak ktoś ma cięższą nogę.. :roll:
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• paulina_88
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 19

mi się dobrze jeździ na MIcheline Energy Saver, ale może nie jestem taka wymagająca

Komentarz

Pracuję...