michelin vs goodyear, oraz inne:)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uki07.11
    Classic
    • 2010
    • 3

michelin vs goodyear, oraz inne:)

Witam, panowie kiedy planujecie następnego spota, wybieram się własnie w wasze okolice i chętnie poznam kolegów z okolic Białegostoku.
    Dokładnie to bedę przebywał w Trzcianne powiat moniecki.
    łuuukasssz
  • ahten
    Classic
    • 2009
    • 8

michelin vs goodyear, oraz inne

Witam
    Mam do wyboru nowe opony letnie GOODYEAR DURAGRIP 195/65R15 91T za 189zl za sztuke, oraz MICHELIN ENERGY SAVER 195/65R15 91T za 209 zl za sztuke.
    opony z roku 2009
    Ktore byscie polecili? jezdze pol na pol trasa miasto.
    Glownie chodzi mi glownie bezpieczenstwo, trwalosc i cisze.
    Czy moze polecicie jakies inne>

Komentarz

• hajdi
      Classic
      • 2009
      • 39

pracowalem kiedys Michelinie i troche tych oponek zjezdzilem w ramach testowania i polecam dobre zachowanie na wodzie , ciche co do zuzywania zalezy jak kto jezdzi
      co do good yeara sie nie wypowiem bo nigdy nie mialem

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Re: michelin vs goodyear, ktore wybrac

Zamieszczone przez ahten
        Witam
        Mam do wyboru nowe opony letnie GOODYEAR DURAGRIP 195/65R15 91T za 189zl za sztuke, oraz MICHELIN ENERGY SAVER 195/65R15 91T za 209 zl za sztuke.
        opony z roku 2009
        Ktore byscie polecili? jezdze pol na pol trasa miasto.
        Glownie chodzi mi glownie bezpieczenstwo, trwalosc i cisze.
        Czy moze polecicie jakies inne>
        Obie opony są z półki "econo", nie spodziewałbym się pomiędzy nimi jakichś dużych róznic.
        Tutaj masz trochę ocen:
        Goodyear DuraGrip reviews online @ Tyretest.com! Read reviews by other customers using this tyre thread!

Michelin Energy Saver reviews online @ Tyretest.com! Read reviews by other customers using this tyre thread!

Zamieszczone przez hajdi
        co do zuzywania zalezy jak kto jezdzi
        To nie do końca tak. Akurat obie te opony będą miały raczej wolniej ścierającą się mieszankę niż opony z półki UHP
        Miałem kiedyś Micheliny z tej serii, i były na tyle twarde i "plastikowe", że wytrzymały ze 2 razy dłużej niż na przykład ContiSporty
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• martinex
          Drive
          • 2009
          • 87

Ja miałem Micheliny z jakiejś tam innej serii w Yarisie - zgadzam się z kolega wyżej - też twarde i plastikowe uznawane za bardzo trwałe - a przy tym z tak tragiczną przyczepnością, że ledwo uszedłem z życiem jak wpadłem w poślizg w lipcu(!) na suchej nawierzchni. Jazda na tych 'klockach' to była przygoda każdego dnia - w efekcie zmieniłem na zimówki i później całe lato przejeździłem też na zimówkach lecząc się z traumy...

Osobiście wszystkie opony uznawane za ECO i za trwałe/wolno ścieralne omijam z daleka - wolę spalić 0,5 litra paliwa więcej i zmieniać ogumienie co 2-3 sezony niż ślizgać się co moment aż w końcu zlądować na drzewie.

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3374
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może trochę offtopic ale ja w lecie latałem na Yokohama C.DRIVE - Polecam

Tyretest.com is a large, independent internet consumer platform containing reports, reviews and ratings on tyres driven under normal road conditions - written by consumers for consumers!

Oponka dobrze trzyma się drogi, na mokrym nie ma problemów.
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• ArturTDI
              Rider
              • 2008
              • 469

a ja polecam goodyera ultra grip 7
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez ArturTDI
                a ja polecam goodyera ultra grip 7
                to jest pytanie o opony letnie :idea:

Zamieszczone przez martinex
                Ja miałem Micheliny z jakiejś tam innej serii w Yarisie - zgadzam się z kolega wyżej - też twarde i plastikowe uznawane za bardzo trwałe - a przy tym z tak tragiczną przyczepnością, że ledwo uszedłem z życiem jak wpadłem w poślizg w lipcu(!) na suchej nawierzchni. Jazda na tych 'klockach' to była przygoda każdego dnia - w efekcie zmieniłem na zimówki i później całe lato przejeździłem też na zimówkach lecząc się z traumy...
                bo takie dają do yarisów, ja miałem GY, po 5 latach wygladały jak nowe, ale od początku zero przyczepności, jak zrobione z plastiku, zero ścieralności, zero przyczepności, co w yarisie dodatkowo boli ze względu na wysterowanie ABSu :lol:
                kto miał ten wie o czym mówię.

co to tematu, to brałbym tańsze bo żadne nich szału nie robią.
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• ahten
                  Classic
                  • 2009
                  • 8

Dziekuje za komentarze, po Waszych opiniach coraz mniejsza ochote mam kupowac, ktoras z powyzszych opon.

Jakbyscie byli na moim miejscu, jaka opone byscie brala tak do max 215 zl za sztuke, co myslicie o tych: Toyo Proxes Cf1 195/65/R15 91 H?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

ahten, w rozmiarze, o którym mówisz, na dobrą sprawę w ogóle nie ma jakichś mega super opon, ja najczęściej posiłkuję się ADAC, z tym, że nie mają nowego testu dla tego rozmiaru:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ArturTDI
                      Rider
                      • 2008
                      • 469

sorry bardzo. nie wiem co mi sie uwaliło że o zimówki chodzi jak wół napisane ze LETNIE
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• andriu21tg
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1499

szkoda, Yarek, a co byscie polecilli z opon letnich dobrze trzymajacych sie na mokrym i suchym?

Komentarz

• Leniwiec
                          Rider
                          • 2009
                          • 624
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
                          szkoda, Yarek, a co byscie polecilli z opon letnich dobrze trzymajacych sie na mokrym i suchym?
                          Dunlop SP9000 - miałem takie wcześniej w Corolli, teraz Octavia też wyjechała na takich z salonu. Rewela moim zdaniem.

IMO opony "budżetowe" czy econo są dobre jak ktoś też jeździ econo. W Corolli swego czasu miałem fabrycznie założone Dunlopy SP200 chyba, pierwsze lato jeździło się fajnie, ale już w kolejne na byle deszczu auto wpadało w poślizgi przy szybszej jeździe, więc wywaliłem.

SP9000 pięknie odprowadza wodę, i nawet po kilku sezonach świetnie jeździ w deszczu zakręty.
                          Pozdro

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

ahten, bierz tego michelina i nie słuchaj różnych opowiadań...

Zamieszczone przez andriu21tg

jest to jedna z niewielu opon która jest w tym dobra . z tym że jest to opona nastawiona na osiągi a nie na komfort.
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

leszekmw, link nie działa :idea:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• domino_EL
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 204

drogi ahtenie,
                                jesli moge dorzucic dwa slowa, co do GY sie nie wypowiem , takich skarpet nigdy nie mialem . Natomiast napalilem sie jak szczerbaty na suchary na energy saver-y, kupilem komplet funkyelnoofkov w podanym przez Ciebie rozm w roku 2008, nie ukrywam pierwszy sezon bajka, problem aquaplanningu itepe dla mnie nie istnial, cisza spokoj, byle do przodu... Natomiast latem 2009, niestety musialem pohamowac swoje zapedy , objawy mialem identyczne z opisanymi przez Martinexa... latem na mokrej nawierzchni zarzucalo mi tylkiem :shock: . co do substytutow ,posluchaj rad kolegow, Micheliny sobie odpusc, takie moje pryw zdanie...pozdrawiam
                                ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• Grzekraw
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 62

Ja też nie polecam Michelinów Energy Saver, kupiłem je z nadzieją, że może trzy sezony wytrzymają (robię ok. 50k km rocznie). Po jednym sezonie nie zanosi się na to, z przyczepnością jest tak sobie (nie tragedia, ale nie rewelacja). Jeśli chodzi o reklamowane obniżenie zużycia paliwa, to nie zauważyłem różnicy - wcześniej jeździłem na Continentalach. Wydaje mi się, że za te pieniądze można kupić coś lepszego.

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez Grzekraw
                                    Michelinów Energy Saver, kupiłem je z nadzieją, że może trzy sezony wytrzymają (robię ok. 50k km rocznie).
                                    :haha:
                                    to nie te czasy co się robiło 130 tys na gumach i jeszcze ktoś je do starego fiata zakładał.
                                    na naszych drogach prawie każda opona zaczyna pływać po 20 -30 tys km , na nasze koleiny i wodę w nich niema mocnych . michelin obliczył że w naszych warunkach m na naszych szosach bezpieczna wysokość bieżnika opon letnich to jest 3.5 mm chyba , jak pamiętam dobrze. nie narzekajcie na micheliny , są to opony jedne z nowocześniejszyczh. , narzekajcie na drogi , koleiny , na niesprzątane ulice na których na okrągło jest maź.
                                    jedynymi oponami które wytrzymuja to jako tako są opony kierunkowe , niestety są to opony z racji swojej budowy głośniejsze , a zazwyczaj w miarę zużycia , zmęczenia materiału ten hałas się powiększa.

Zamieszczone przez domino_EL
                                    latem na mokrej nawierzchni zarzucalo mi tylkiem :shock:
                                    hmmm.., a może troszkę za szybko jechałeś :?: ile km zrobiłeś w pierwszym sezonie :?: gdzie założyłes opony z lepszym bieżnikiem :?:

szkoda to Twój link F1 , nie wiem dlaczego nie działa :?
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
                                      szkoda to Twój link F1 , nie wiem dlaczego nie działa
                                      ja nie linkowałem F1
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

szkoda, nieeee ..., a to ciekawe :diabelski_usmiech ..., co tam dałeś w drugim linku....
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
                                          szkoda, nieeee ..., a to ciekawe :diabelski_usmiech ..., co tam dałeś w drugim linku....
                                          aaa, symetryki, tak, tak
                                          no i mój link działa :P
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• domino_EL
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 204

hmmm.., a może troszkę za szybko jechałeś :?: ile km zrobiłeś w pierwszym sezonie :?: gdzie założyłes opony z lepszym bieżnikiem :?:

LESZEKMW, juz Ci odpowiadam , zgadza sie moze to po czesci byla przyczyna, dlatego napisalem ze musialem pohamowac swoje zapedy :yay: z tym ze na mokrej letnio podeszczowej nawierzchni nawet zwawsze ruszenie rowniez powodowalo buksowanie kol...wiesz, dziele sie po prostu swoimi doswiadczeniami, nie chodzi o to ze przekreslam Micheliny, ot co czulem w trakcie uzytkowania.
                                            jak pisalem wczesniej , kupilem komplet w marcu 08, w listopadzie 08 wskoczylem w zimowe, co do 2009 mniej wiecej taki sam okres uzytkowania. w sumie piXdrzwi nie sklamie jesli powiem ze przez dwa sezony letnie przejechaly sluzbowo ( na statek :P ) ok 50k km.
                                            co do lepszego bieznika, nigdzie nie zalozylem ,XI 09 wskoczylem w zimowe, micheliny opchnalem w tym tygodniu, efelka i tak bedzie na letnich wiec nie mialem potrzeby szukania nowych opon, Jakie beda w Skodzie , nie wiem , gdzies mi wpadlo na forum ze fabryka zaklada to co maja w danym momencie "na stanie"

Jak odbiore dopisze w co na stan LUTY10 Skoda ubiera felgi

pozdrawiam Cie serdecznie
                                            ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez domino_EL
                                              jesli powiem ze przez dwa sezony letnie przejechaly sluzbowo ( na statek :P ) ok 50k km.
                                              Panowie , przy dzisiejszych technologiach , konstrukcjach opon , szczególnie tych z wyższej półki , 50 tyś km to już naprawdę dużo , trzeba powoli się z nimi zegnać. a jeszcze jak ktoś ma cięższą nogę.. :roll:
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• paulina_88
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 19

mi się dobrze jeździ na MIcheline Energy Saver, ale może nie jestem taka wymagająca

Komentarz

Pracuję...