Koło dojazdowe....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • patryk891
    Ambiente
    • 2010
    • 104
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Koło dojazdowe....

Zamieszczone przez loyd
    Zamieszczone przez shok
    A tu w osobówce!
    130 km/h. Tyle właśnie wynosi maksymalna prędkość, z jaką można poruszać się samochodem osobowym po autostradzie. Większość polskich kierowców traktuje ją

takich z śmiertelnym finałem nie będe wklejał bo nie o to tutaj chodzi.Poprostu jak Tir,samolot,pociąg to afera jak osobówka to jedynie kierowca był trzeżwy...
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale szanse czołówki z tirem wynoszą 0, natomiast szanse czołówki z osobówką zawsze jakieś są.

Uważam, że osoba która prowadzi tira powinna odpowiadać znacznie ostrzej niż inni kierowcy. Ktoś taki powinien odpowiadać jak za zabójstwo kwalifikowane - 25 lat we więźniu.
    :shock: :shock: :shock:
    no szanse jakieś są szczególnie jak większośc nawet w mieście jezdzi powyżej 100 a poza miastem pod 200 szanse straszne...
    A kierowca osobówki jaka kare powinien poniesc ? 10 pt. 500zł i zawiasy?
    Uważam ,że kierowca to kierowca i kazden powinien ponosic rownie surowa kare.
    0
    1. Woże pełne koło zapasowe.
    0%
    0
    2. Wolę lżejszą dojazdówkę bo i tak rzadko coś złego się trafia.
    0%
    0
    3. Myslę, że zestaw naprawczy mi pomoże.
    0%
    0
    4. Na codzień jeżdze z zestawem naprawczym a zapas wrzucam na dłuższe wycieczki.
    0%
    0
    5. Liczę, że nigdy nie złapię kapcia, w razie czego mam komórkę:>
    0%
    0
    148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING
  • t_omko
    Ambiente
    • 2009
    • 163
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Koło dojazdowe....

Witajcie!

Kupiłem niedawno octavkę (na urlopie zrobię parę fotek i pochwalę się autem na forum) z wyprzedaży rocznika i trafiła mi się sztuka z zestawem naprawczym stąd kilka pytań.
    1. Jakie są (ewentualnie jakie posiadacie i pasują) proponowane rozmiary kół dojazdowych do octavii II?
    2. Bawiłem się kalkulatorem do przeliczania rozmiaru kół i dla typowego rozmiaru opony dojazdowej 125/70 dopiero 18" gwarantuje identyczny obwód co 195/65 R15 czy 205/55 R16.... W takim razie założony w konieczności zapas w rozm. 125/70 R15 lub R16 będzie wyraźnie mniejszy od pozostałych kółek?
    3. Pod podłoga posiadam styropian przewidziany pod zestaw naprawczy (mam wydzielone przegrody na kompresor, płyny...) i bardzo byłbym wdzięczny za informację/zdjęcia jak ta komora wygląda w samochodzie w którym przewozi się koło zapasowe.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
    Tomek
    Moja OII FL Combi

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez t_omko
      Pod podłoga posiadam styropian przewidziany pod zestaw naprawczy
      tak się tylko zapytam, czy można WYJĄĆ ten styropian i włożyć w to miejsce normalne, ze stalową felgą, koło zapasowe?

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

Jakie są (ewentualnie jakie posiadacie i pasują) proponowane rozmiary kół dojazdowych do octavii II?
        t_omko, a nie wygodniej by bylo kupic w salonie /wulkanizacji felge stalowa z opona (taki sam rozmiar jak na aucie ) :?:
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• t_omko
          Ambiente
          • 2009
          • 163
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Można wyjąć styropian i włożyć pełny zapas.... (mocuje się go jakąś śrubą czy nie ma takiej konieczności?)

Dorzuciłem ankietę i zaraz się przekonam co preferujecie:>
          Moja OII FL Combi

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dorzuciłem ankietę
            już podobna ankieta była, jak ktoś złapie kapcia zimą i co wtedy się lepiej przydaje, dojazdówka, normalne koło, kompresor+zestaw naprawczy...
            co preferujecie
            nic nie zstąpi normalnego koła zapasowego :idea: , nawet zimą :!:

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

t_omko, nie wiem jak duży masz ten styropian, ale jakbyś domówił pełną zapasówkę, to jest ona przykręcana, a do kola jest wkladany styropian, który to jest mocowany paskiem przewlekanym przez oczka felgi.
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

Zamieszczone przez ufo
                Chyba przede wszystkim
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

mam i koło zapasowe i zestaw naprawczy, ale chyba nikt z odrobiną wyobraźni nie wybierze się bez koła np. na wakacje.
                  jasne, rzadko się to zdarza, ale jeśli już to najczęściej w nocy, opona jest przecięta, pada deszcz a w aucie płacze dziecko
                  jak w bagażnku jest miejsce, to wrzuć stalówkę z oponą i jesteś zabezpieczony, a zabezpieczenie to podstawa
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• DarekD
                    Elegance
                    • 2009
                    • 926

Zamieszczone przez Thundi
                    ufo napisał/a:

Chyba przede wszystkim
                    Dokładnie.
                    To kiepska fotka, ale tak jest w OI
                    Załączone pliki
                    12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
                    FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

tylko pełnowymiarowy zapas!!!!!!!!! miałem sposobność jazdy po POLSKICH drogach na dojazdówce porażka , a nie daj boże jechać w zimie na odrobinie śniegu . Ja dojazdówkom mówię NIE ,NIE,NIE

Komentarz

• t_omko
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 163
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzieki DarekD za zdjęcie a pozostałym za wpisy i udział w ankiecie.

Raczej będę kompletowł pełny zapas i w związku z tym dodatkowe pytanie - koło zapasowe z oponą całoroczna to dobry pomysł?
                        Moja OII FL Combi

Komentarz

• vince123
                          Elegance
                          • 2009
                          • 923

Zamieszczone przez tryton
                          a nie daj boże jechać w zimie na odrobinie śniegu
                          przy obecnych warunkach pogodowych polecam wlozyc jeszcze saperke do bagaznika :wink:
                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                          nadkole nowe LP
                          kontakt PW

Komentarz

• romman
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 201

Zamieszczone przez szkoda
                            mam i koło zapasowe i zestaw naprawczy, ale chyba nikt z odrobiną wyobraźni nie wybierze się bez koła np. na wakacje.
                            jasne, rzadko się to zdarza, ale jeśli już to najczęściej w nocy, opona jest przecięta, pada deszcz a w aucie płacze dziecko
                            jak w bagażnku jest miejsce, to wrzuć stalówkę z oponą i jesteś zabezpieczony, a zabezpieczenie to podstawa
                            No to ja nie mam wyobraźni, bo wywaliłem zapas z bagażnika i jeżdżę z zestawem naprawczym + pompka. Nie wiem skąd masz takie statystyki, że najczęściej się to zdarza w nocy jak pada deszcz :-).

Równie dobrze może Ci pęknąć szyba, zepsuć silnik, wjechać Ci ktoś w tył etc.

Statystycznie patrząc - przez 15 lat mojej przygody z samochodem, byłem zmuszony wymieniać koło na drodze 1 raz. A był to maluch, który miał jeszcze dętkę. Przeważnie jak przebijesz oponę, to powietrze schodzi do pewnego poziomu. Nie mówię o rozcięciu, ale o najechaniu na gwóźdź etc. Raz przy zmianie na zimówki, wulkanizator znalazł mi w oponie gwóźdź z którym jeździłem zupełnie nieświadomie.

Tak więc - nie dramatyzujmy. Zestaw wystarcza. A jak masz rozciętą oponę, to znaczy, że brałeś udział w większym wydarzeniu drogowym i wtedy to opona może być najmniejszym zmartwieniem.

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Raczej będę kompletowł pełny zapas i w związku z tym dodatkowe pytanie - koło zapasowe z oponą całoroczna to dobry pomysł?
                              Jak jeździsz więcej na letnich to wrzuciłbym takie samo wymiarowo jak masz koła i z taką samą oponą. Jeżeli nie ma różnicy to pewnie zainwestowałbym w koło z zimową oponą identyczną jak pozostałe. Zawsze to jakiś zapas, gdybyś uszkodził jedną z nich na bocznej powierzchni, to nie musisz wymieniać dwóch opon, a po kilku latach danego typu może już nie być w produkcji. Ja mam zapasy w wyposażeniu więc nie wymieniam - Octavia pełny, Outlander dojazdowy. W Octavii użyty na 5 km, w Outlanderze dziewiczy. Na wszelki wypadek wożę również spray do kół w obydwu. Łatwiej tym spróbować naprawić koło niż wymieniać. Jeszcze w 2002 miałem w O1 przypadek kapcia w czasie powrotu z wczasów. Pełny samochód, pełny bagażnik - łątwiej było wydobyć spray niż koło zapasowe. Przejechała na nim 400km.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez romman
                                Nie wiem skąd masz takie statystyki, że najczęściej się to zdarza w nocy jak pada deszcz .
                                Spokojnie Roman, chyba za bardzo sieriozny jesteś :lol:

A jak masz rozciętą oponę, to znaczy, że brałeś udział w większym wydarzeniu drogowym i wtedy to opona może być najmniejszym zmartwieniem.
                                Bzdura, rozetniesz na pierwszej większej dziurze, no może jak jeździsz na balonie 15, to jest pod tym wzgledem bezpieczniej.

Statystycznie patrząc - przez 15 lat mojej przygody z samochodem, byłem zmuszony wymieniać koło na drodze 1 raz.
                                to chyba nie masz na ten temat zbyt wiele do powiedzenia, sądząc z doświadczenia :?:

No to ja nie mam wyobraźni, bo wywaliłem zapas z bagażnika i jeżdżę z zestawem naprawczym + pompka.
                                jak się kręcisz po okolicy to nie widzę problemu, ja, tak jak mówiłem, na wakację się raczej z samym zestawem nie wybiorę.

Nie wiem jak koledzy z LPG, bo wtedy nie za bardzo mają wybór, koło jednak zajmuje miejsce a nieprzymocowane lata po całości.

Romek, a może masz LPG, że tak głosujesz :?:
                                Bo nie widzę innego sensu wyjmowania zapasu.

[ Dodano: Czw 04 Lut, 10 11:01 ]
                                ok, widzę, że masz LPG, tak więc nie mam więcej pytań, szerokości :lol:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Yarek
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 992

A jak masz rozciętą oponę, to znaczy, że brałeś udział w większym wydarzeniu drogowym
                                  Niekoniecznie... ja rozciąłem raz bok opony przy spokojnym zjeżdżaniu z krawężnika - okazało się, że z krawężnika wystawał ostry kamień, który zrobił niezłą dziurę. Efekt - całe powietrze zeszło od razu. Gdybym nie miał zapasu, to tylko laweta. Ale na szczęście miałem.

IMHO dobry
                                  . pzdr Jarek
                                  aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• baca10
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6225

Panowie ja jak jede gdzies dalej to biore pelno wymiarowe kolo, a ze posiadam LPG to mam te kolo w specjalnym pokrowcu ktory daje mozliwosc zamontowania go praktycznie wszedzie w bagazniku, ja standardowo montuje go to tylnych siedzen :szeroki_usmiech

Komentarz

• romman
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 201

szkoda,

No mam LPG mam :-). Mam też nadzieję, że zastawy naprawcze są cool :-)

Nie jeździłbym przecież bez koła tylko dla obniżenia masy samochodu. Zestaw chcę wymienić na dojazdówkę. Akurat przy wyjazdach na wakację, bagażnika potrzebuję najbardziej. Cóż zrobić.

W każdym razie, mam nadzieję, że się nie przekonam jak to jest stać z rozłożonymi rękami nad oponą w wielu kawałkach

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Mam też nadzieję, że zastawy naprawcze są cool :-)
                                        no pewnie, że są :!:
                                        dlatego taki wożę i parę razy mi się przydał, nie trzeba od razu się szarpać z podnośnikiem
                                        i za każdym razem (z możliwych razów, nie licząc przecięć) zestaw dał radę na tyle, że nawet nie jechałem do wulkanizacji
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MarioPL
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 33

Re: Koło dojazdowe....

Witajcie!

Kupiłem niedawno octavkę (na urlopie zrobię parę fotek i pochwalę się autem na forum) z wyprzedaży rocznika i trafiła mi się sztuka z zestawem naprawczym stąd kilka pytań.
                                          1. Jakie są (ewentualnie jakie posiadacie i pasują) proponowane rozmiary kół dojazdowych do octavii II?
                                          2. Bawiłem się kalkulatorem do przeliczania rozmiaru kół i dla typowego rozmiaru opony dojazdowej 125/70 dopiero 18" gwarantuje identyczny obwód co 195/65 R15 czy 205/55 R16.... W takim razie założony w konieczności zapas w rozm. 125/70 R15 lub R16 będzie wyraźnie mniejszy od pozostałych kółek?
                                          3. Pod podłoga posiadam styropian przewidziany pod zestaw naprawczy (mam wydzielone przegrody na kompresor, płyny...) i bardzo byłbym wdzięczny za informację/zdjęcia jak ta komora wygląda w samochodzie w którym przewozi się koło zapasowe.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
                                          Tomek
                                          Witam,

Co do wypełnienia styropianem przestrzeni pod podłogą bagażnika nie wypowiadam się, natomiast kolega umie posługiwać się kalkulatorem. Do Octavii stosowane są koła dojazdowe o rozmiarze 125/70R18 99M.
                                          Jak sama nazwa wskazuje jest to koło umożliwiające dojazd do najbliższego serwisu, z ograniczona prędkością do 80 km/h, za to ze sporą nośnością bo 775 kg w porównaniu do standardowej opony 615 kg.
                                          Wszelkie zestawy naprawcze czy opony z uszczelniaczem od wewnątrz chronią przed przebiciem i takie awarie są w stanie załatać (niestety nie nadają się potem do wulkanizowania). Natomiast na poważniejsze szkody typu rozdarcie boku najlepsze jest .... pełne koło zapasowe lub assistance
                                          Pozdrawiam,

MarioPL

Komentarz

• marcin_es
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 8

Ja od razu kupiłem koło pełnowymiarowe i mam zamiar zawsze je wozić ze sobą. Jak chcę oszczędzić na paliwie to nie będę obniżał wagi tylko wolniej parę razy ruszę spod świateł i na jedno wyjdzie
                                            W poprzednim aucie (klasa B) zawsze miałem pełnowymiarowe koło, które się nigdy nie przydało wprawdzie zrobiłem tylko 40tyś. km. To skoro mam teraz bagażnik ponad 2 razy większy to nie będę sobie żałował :lol:
                                            Mam na aucie opony całoroczne a na zapasie letnią i chyba ją też zmienię wtedy będzie zawsze ok, niezależnie od pory roku.

Komentarz

• rezon
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 1894
                                              • Volvo
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zestaw chcę wymienić na dojazdówkę.
                                              porównaj wymiary dojazdówki i pełnego. Jest 5cm cieńsze i niewiele tańsze. Też mam LPG i używałem O2 do wyjazdów na wakacje. Rozważałem zamianę pełnowymiarowego na dojazdówkę i jak zobaczyłem ile będę miał miejsca więcej to dałem sobie spokój. NIedogność 80km/h nie jest tego warta.
                                              Zamieszczone przez marcin_es
                                              Mam na aucie opony całoroczne a na zapasie letnią i chyba ją też zmienię wtedy będzie zawsze ok
                                              warto?
                                              Zamieszczone przez marcin_es
                                              zawsze miałem pełnowymiarowe koło, które się nigdy nie przydało wprawdzie zrobiłem tylko 40tyś. km.
                                              jak inwestować w nowe, to pewnie warto, ale jak już masz?

Komentarz

• marcin_es
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 8

Zamieszczone przez rezon
                                                jak inwestować w nowe, to pewnie warto, ale jak już masz?
                                                może faktycznie szkoda zachodu, chyba że udało by się obecną oponę sprzedać jako nówka nieśmiganą.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Gotowy zestawik, cholerni ekolodzy, auto ma byc lzejsze to wywalaja co sie da z auta.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...