Koło dojazdowe....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b-bar01
    Elegance
    • 2007
    • 985
    • Octavia I (1U2)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

no właśnie kto pamieta jeszcze zestawy naprawcze do opon Pneumant z Wartburga
    zestaw składał się z butelki kleju, szydła, grubego stozkowego pilnika i preta gumowego
    naprawa trwała 15 min. i nie trzeba było jechac do wulkanizatora

moja o1 ma pełnowymiarowe koło, jeszcze go nie używałem, choć gumę złapałem z 3-4 razy, po dopompowaniu do 3 atm. zawsze dało sie dojechać do naprawy.
    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• martinex
      Drive
      • 2009
      • 87

Podbiję wątek bo właśnie wraz z przymiarkami do sezonu wiosenno letniego sprawa zaczęła mnie zastanawiać.

Na zimę mam stalowe felgi 15" a na lato chcę kupić alufelgi 17". W bagażniku mam tylko zestaw naprawczy.

Na dłuższe trasy jeżdżę głównie latem. Zimą to jeżeli urlop to wolę pociąg albo inne środki transportu a w mieście to sobie można zawsze jakoś poradzić po złapaniu gumy. Zatem na zimę nie potrzebuję zapasówki ale na lato owszem.

Co radzicie w takiej sytuacji?

Czy można mając alufelgi 17" wrzucić do bagażnika jako zapas - stalówkę 15" z zimową oponą?
      Da się w ogóle jechać na 3 kołach 17" i jednym 15" bez groźby uszkodzenia zawieszenia?

Czy raczej lepiej np. kupić stalową felgę 17" a przy kupowaniu kompletu letnich opon po prostu wziąć ich 5 szt.?
      Ale czy pełnowymiarowa 17" stalówka z oponą wejdzie w ogóle do bagażnika O2 FL kombi?

Jeszcze inna sprawa jest taka, że dojazdówki jakie widziałem na allegro są tylko 16" - domyślam się, że Skoda generalnie nie oferuje innych rozmiarów - więc jak to jest z jazdą na kołach o różnych średnicach?

Przecież wysokość i proporcje opony nie równoważą całkowicie różnicy w średnicy felgi - szczególnie gdy jest przeskok np. z 15" na 17".

Co radzicie???

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Zamieszczone przez martinex
        Czy można mając alufelgi 17" wrzucić do bagażnika jako zapas - stalówkę 15" z zimową oponą?
        Da się w ogóle jechać na 3 kołach 17" i jednym 15" bez groźby uszkodzenia zawieszenia?
        Jeśli dobrze dobierzesz opony i średnica koła zostanie z grubsza taka sama, to moim zdaniem możesz mieć taki zapas. Oczywiście używająca jej jeździłbym raczej ostrożnie i na niezbyt długich dystansach.
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Starik_53
          Drive
          • 2008
          • 88

Z punktu widzenia toczenia się samochodu istotna jest średnica koła, a to zawsze można zrealizować poprzez odpowiedni dobór opony do daneego rozmiaru felgi. Natomiast trzeba mieć swiadomość, że różnica w bieżniku oraz szerokośći opony ma wpływ na trzymanie się samochodu w zarkętach oraz przy hamowaniu. Zatem po założeniu takiego BEZ SZALEŃSTW!!! :wink:
          Starik, ale jeszcze lata ... SCOUTem

Komentarz

• martinex
            Drive
            • 2009
            • 87

Tzn. ja wpływu bieżnika i szerokości opony aż tak bym się nie obawiał. Szczególnie w Octavii 2 FL gdzie ESP i kilka innych elektronicznych hamulcowych skoryguje wpływ tych różnic. Oczywiście przy rozważnej jeździe.

Natomiast obawiam się "bicia" a w konsekwencji uszkodzenia zawieszenia i mocnego ściągania pojazdu z drogi gdy jedna z opon będzie mniejsza.

Także generalnie biorę bardziej pod uwagę opcję zakupu felgi 17" i zrobienia pełnego zapasu - wtedy różnica będzie tylko taka, że jedno koło nie będzie na alufeldze. Jakaś tam drobna różnica masy koła by nastąpiła - ale też IMHO nie do wyczucia przy włączonej elektronice.

Natomiast pytanie czy to się w ogóle zmieści do bagażnika... :?:

Komentarz

• Starik_53
              Drive
              • 2008
              • 88

Tzn. ja wpływu bieżnika i szerokości opony aż tak bym się nie obawiał. Szczególnie w Octavii 2 FL gdzie ESP i kilka innych elektronicznych hamulcowych skoryguje wpływ tych różnic. Oczywiście przy rozważnej jeździe.
              Nie wiem co masz na myśli mówiąc o korygowaniu z pomocą ESP :?:
              W normalnej jeździe nie powinno się nic dziać.
              Kłopot pojawi się, gdyby samochód stracił przyczepność.
              ESP przez przyhamowanie będzie próbowało ratować, ale właśnie dlatego, aby nie było problemów piszę o OSTROŻNEJ jeździe.

Natomiast obawiam się "bicia" a w konsekwencji uszkodzenia zawieszenia i mocnego ściągania pojazdu z drogi gdy jedna z opon będzie mniejsza.
              Przyznam, że tego zupełnie nie rozumiem.
              O jakim "biciu" piszesz?
              Bicie może się pojawić przy niewyważonych kołach, ale to niezależnie od rozmiaru.
              Jeżeli koła będą wyważone, to nie widzę powodu do jakiegokolwiek "bicia" :!:
              Ściąganie pojazdu może pojawić sę w wyniku dużych różnic w oporach toczenia.
              Mówiąc o róznym bieżniku i różnicy w szerokości opony właśnie to miałem na myśli, choć nie w takiej skrajnej wersji (nie oczekiwałbym bardzo mocnego ściągania).

Także generalnie biorę bardziej pod uwagę opcję zakupu felgi 17" i zrobienia pełnego zapasu - wtedy różnica będzie tylko taka, że jedno koło nie będzie na alufeldze.
              No właśnie nie wiem, czy bywają stalowe 17" (16" są na pewno)

Jakaś tam drobna różnica masy koła by nastąpiła - ale też IMHO nie do wyczucia przy włączonej elektronice.
              Natomiast pytanie czy to się w ogóle zmieści do bagażnika... :?:
              Nie próbowałem wkładać mojego koła do bagażnika, ale mam wrażenie, że 17" z szerokością 225 chyba się tam nie mieszczą i dlatego nawet w samochodach wyposażonych w standardzie w takie koła można zamówić na zapas jedynie na 16" :!:

Pozdrawiam,

Komentarz

• Yarek
                Elegance
                • 2005
                • 992

Natomiast pytanie czy to się w ogóle zmieści do bagażnika...
                Napiszę jeszcze raz - jeśli dobrze dobierzesz rozmiar opon, to róznica w średnicy koła będzie nieznaczna!

[ Dodano: Nie 14 Mar, 10 19:04 ]
                Zamieszczone przez Starik_53
                No właśnie nie wiem, czy bywają stalowe 17"
                Zamieszczone przez Starik_53
                Nie próbowałem wkładać mojego koła do bagażnika, ale mam wrażenie, że 17" z szerokością 225 chyba się tam nie mieszczą
                Ja mam taki zapas

EDIT: No i okazuje się, że ściemniam ops: Fabryczny zapas to 205/55/16...
                . pzdr Jarek
                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szczególnie w Octavii 2 FL gdzie ESP i kilka innych elektronicznych hamulcowych skoryguje wpływ tych różnic.
                  Tu się nie do końca zgodzę. Skoro do poprawnej pracy ESP jest wymagane identyczne ciśnienie w każdym kole, to mając jedną oponę węższą, raczej nie liczyłbym na poprawność działania tego systemu, a wręcz w skrajnych wypadkach może on być bardzo niebezpieczny. Oczywiście mając taką zapasówkę, ESP można zawsze wyłączyć.
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Starik_53
                    Drive
                    • 2008
                    • 88

Zamieszczone przez winni77
                    Szczególnie w Octavii 2 FL gdzie ESP i kilka innych elektronicznych hamulcowych skoryguje wpływ tych różnic.
                    Tu się nie do końca zgodzę. Skoro do poprawnej pracy ESP jest wymagane identyczne ciśnienie w każdym kole, to mając jedną oponę węższą, raczej nie liczyłbym na poprawność działania tego systemu, a wręcz w skrajnych wypadkach może on być bardzo niebezpieczny.
                    No nie wiem ...
                    Inne ciśnienie w oponie, to efektywnie inna średnica koła.
                    Stąd ewetnualnie problemy z ESP.
                    A co ma do tego szerokość opony?!
                    Jeżeli będzie właściwie dobrane i dobrze napompowane, to ... wydaje mi się, że jeżeli średnica koła jest taka sama, to nie powinno być kłopotu ... ale tylko zgaduję na podstawie "teoretycznego rozumowania".
                    Pzdr.

Komentarz

• rycho
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 44

A co sądzicie o wynalazku typu pianka do napełniania przebitego koła?
                      rycho

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

popatrz na kółka dojazdowe - tam masz dopiero różnicę. Tak ja k pisali koledzy - kluczowy jest obwód koła. Jeżeli różnica nie przekroczy kilku procent to będziesz miał mniejszą różnicę niż w przypadku dojazdówki. Bez szaleństw - i kilkadziesiąt km bez problemu zrobisz. Ja kupiłbym jedno zimowe koło więcej.

[ Dodano: Pon 15 Mar, 10 21:16 ]
                        Zamieszczone przez rycho
                        A co sądzicie o wynalazku typu pianka do napełniania przebitego koła?
                        a czytałeś wątek od początku pisałem na 1 stronie Na wszelki wypadek wożę również spray do kół w obydwu. Łatwiej tym spróbować naprawić koło niż wymieniać. Jeszcze w 2002 miałem w O1 przypadek kapcia w czasie powrotu z wczasów. Pełny samochód, pełny bagażnik - łątwiej było wydobyć spray niż koło zapasowe. Przejechała na nim 400km.

Komentarz

• rycho
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 44

Sorry, nie doczytałem początku tego wątku , a ciekawy jestem ,z takiego powodu że moja żona jest przerażona myślą o wymianie koła na drodze na zapasowe (dojazdowe).
                          rycho

Komentarz

• redhead
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 161
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

jako że zbliża się urlop i miejsce w bagażnku to rzecz bezcenna mysle powaznie nad takim czymś

czy ktos używał taki wynalazek?

gł. chodzi oto czy po takiej operacji (tym slime) oponę da radę naprawić u wulkanizatora, bo to że działa ten środek w to nie wątpię

macie jakies doświadczenia z tym "slime"?

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Niestety - wulkanizator od razu (gdy tylko stwierdzi, że do naprawy opony użyty był jakiś zestaw naprawczy w sprayu, lub gdy sam mu o tym powiesz) zrezygnuje z wulkanizacji opony. Chodzi przede wszystkim o zasyfienie maszyny do wulkanizacji substancją, która stanowi zestaw naprawczy.
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• dab
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 117

Zamieszczone przez Eidos71
                                Niestety - wulkanizator od razu (gdy tylko stwierdzi, że do naprawy opony użyty był jakiś zestaw naprawczy w sprayu, lub gdy sam mu o tym powiesz) zrezygnuje z wulkanizacji opony. Chodzi przede wszystkim o zasyfienie maszyny do wulkanizacji substancją, która stanowi zestaw naprawczy.
                                no to moze wystarczy przed oddaniem do wulkanizacji - wyczyscic te opone od srodka z tego praparatu...pewnie latwo nie bedzie ale na pewno da sie to zczyscic. Moze ma ktos z tym jakies doswiadczenia?
                                pozdrawiam
                                dab

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Hej.A jesli ma sie powiedzmy zimowki 15 a letnie 16 i zapsowke 15 to da rade w lecie jechal z jedna ,,mniejsza,, opona?Zimowka 195/65/15 a letnia 205/60/16?
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A czemu by nie?? Wiadomo ze nie leci sie wtedy 200km/h ale 100 mozna jechac. Moze byc roznica w predkosci kol, ale ta wystapi nawet jak do wyjezdzonych opon zalozysz jedna nowa z zapasu
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• metan
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 18

MOCOWANIE KOŁA ZAPASOWEGO O2/FL/TOUR

Witam

Czy mógłby któryś z posiadaczy zamieścić fotkę mocowania koła zapasowego oraz nr katalogowe części do mocowania.
                                      Ewentualnie czy ktoś mógłby wrzucić screena z katalogu części wraz z numerami?

Z góry dziękuję

metan

P.S. Może ktoś ma ten element na zbyciu - chętnie zakupię.

Komentarz

• weto99
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 4

Witam,
                                        podbijam temat bo mam pytanie:
                                        kupiłem ostatnio octavie kombi - jest ona obecnie na kołach 195/65 r15, ale w zapasie ma nowiutkie koło w rozmiarze 205/55 r16. Czy mogę taki zapas używać jako dojazdówkę do wulkanizacji? czy muszę poszukać nowego zapasu?
                                        z góry dzięki za pomoc i odpowiedź

Komentarz

• michalrh
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 322
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez weto99
                                          Witam,
                                          podbijam temat bo mam pytanie:
                                          kupiłem ostatnio octavie kombi - jest ona obecnie na kołach 195/65 r15, ale w zapasie ma nowiutkie koło w rozmiarze 205/55 r16. Czy mogę taki zapas używać jako dojazdówkę do wulkanizacji? czy muszę poszukać nowego zapasu?
                                          z góry dzięki za pomoc i odpowiedź
                                          możesz go spokojnie używać, wielkością jest takie samo jak 15''
                                          był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
                                          jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04

komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.

Komentarz

• weto99
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 4

dzięki za pomoc

Komentarz

• qwsazx
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 66

1. Od zawsze, każdym autem jeżdżę bez zapasu, najwyżej wożę spray do opony. Olewam zapasówkę, w najgorszym wypadku jadę na kapciu. W ostatecznym rachunku wychodzi gigantycznie taniej, niż miałbym wozić pełne koło, podnośnik, klucze itp. - zysk na paliwie przez dwa miliony kilometrów to konkretna suma. A tyle przejechałem, dwa razy w życiu złapałem kapcia. Raz potraktowałem sprajem i po kłopocie, za drugim razem (faitem 125p) jechałem 150 kilometrów na flaku. Opona do śmieci, feldze nic się nie stało.

2. Jeśli się ma zapas o innym rozmiarze niż koła na samochodzie lub dojazdówkę, to warto pamiętać o tym, żeby na osi napędzanej mieć te same rozmiary opon, a zapas lub dojazdówkę założyć na oś bez napędu. Jeśli trzeba przełożyć w tym celu koła, warto to zrobić.
                                              Dlugotrwała jazda z różnymi rozmiarami opon na osi napędzanej to sposób na szybkie zabicie mechanizmu różnicowego.
                                              W samochodach ze stałym AWD lepiej wtedy w ogóle koła nie zmieniać.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez qwsazx
                                                koń by się uśmiał
                                                poczytaj instrukcję obsługi auta z 4wd zanim napiszesz takie rzeczy

w kazdym aucie dojazdówka ( o ile nie ma pełnowwartosciowego koła- proszę czytać uważnie, bo część dojazdówek wygląda jak normalne koła- mają tylko naklejkę o max szybkości dopuszonej do jazdy na niej- zazwyczaj 50 lub 80km/h) służy do dojechania do najbliższej wulkanizacji/serwisu zazwyczaj nie dalej niż kilka- max 200km
                                                w 4wd - a wiem o czym piszę bo mam takowe, a nie znam tylko temat ze słyszenia od szwagra kolegi brata - ważne jest aby mieć oponę o tym samym profilu/wysokości koła co druga opona na tym samym kole- w moim Audi dojazdówka ma 17" i parametry obwodu odpowiadające oponie 235/45/17 czyli oponom jakie do tego auta są homologowane
                                                właśnie jazda na innym obwodzie koła(flaku) szybciej wykończy ci napęd niż jazda na dojazdówce :roll:
                                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• qwsazx
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 66

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  Zamieszczone przez qwsazx
                                                  koń by się uśmiał
                                                  poczytaj instrukcję obsługi auta z 4wd zanim napiszesz takie rzeczy
                                                  Zacytowałem dokładnie to, co pisze w instrukcji mojego samochodu. Producent wie lepiej od ciebie, jak postępować w takich sytuacjach - napisał wyraźnie, że koło zapasowe musi mieć oponę o identycznym rozmiarze jak koła na obu osiach i nie wolno zakładać nawet awaryjnie innych rozmiarów. Jazda na flaku jest dopuszczalna na krótkich odcinkach z niewielką prędkością, co akurat jest dosyć logiczne, choć jak widać nie dla wszystkich.

Komentarz

• michalrh
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 322
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

qwsazx dlaczego niby ma robić różnicę 16calowa felga i opona 55/205 gdy reszta to 15cali i opony 65/195? Przecież to wielkością są identyczne koła w całości, no chyba że się mylę to mnie poprawcie.
                                                    był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
                                                    jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04

komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.

Komentarz

Pracuję...