1,9 tdi z DSG - jezdzi ktos?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arcam32
    Classic
    • 2011
    • 6

no właśnie nie napisałem mam klimatronic i włącza się mały ale tylko na chwilę, pompa chodzi normalnie włącza się i wyłącza ale wiatrak już się nie włącza dopiero jak wyłączam klimę ta też na chwilę się włącza.
  • pitbull
    Drive
    • 2010
    • 60

hej,

ja ciagle na etapie wyboru skodziny. Czy jezdzi ktos 1,9tdi z dsg? jakie wrażenia? Czy w zwiazku z automatycznym przelaczaniem biegow odpada ewentualny problem dwumasy?

Cały czas wacham sie czy brac 1,9tdi czy 1,4tsi... Po jezdzie probnej serce podpowiada 1,4tsi, jednak kolega wzial wlasnie ten silnik i po pierwszych jego tankowaniach rozum raczej podpowiada 1,9tdi....

pozdr.,

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

wszystko zależy jak dużo będziesz jeździł, czyli jaki przebieg roczny robisz autkiem i jak długo będziesz je eksploatował.

Osobiście wziął bym 1.9 tdi choć ta moc do dsg jak dla mnie przy mała ale zawsze wirus wchodzi w gre :twisted: dlatego jednak 1.9.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• pitbull
        Drive
        • 2010
        • 60

no ma to być auto firmowe (ja "tylko" mam wybrac wersje dla siebie) wiec zmiana programu raczej w gre nie wchodzi...

Komentarz

• pascal
          Rider
          • 2009
          • 510
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no to jak za nic nie płacisz to nie rozumiem rozterek

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

dokładnie ja też nie rozumiem ty nie płacisz za paliwo itd to w czym problem?
            chyba że nie wiesz czy wziąć dsg w TDi czy manualna w TSi , i tu bym się skłonił do dsg co by nierobie za murzyna :wink: przy zmianie biegów bo osobiście uważam że jazda będzie przyjemniejsza w DSG szczególnie po mieście.

Komentarz

• pitbull
              Drive
              • 2010
              • 60

chodzi mi o to jaka jezdzi sie 1,9tdi z DSG...

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Jezdzi się super. zrobiłem 20 tys i bym się nie zamienił.
                W firmie mamy też póltoraroczną 1.9 z dsg 70 tys i też jest dobrze.

Komentarz

• Spider
                  Drive
                  • 2005
                  • 95

Bardzo sobie chwalę, 113 tysięcy bez problemów, żadnych objawów problemów z dwumasą. O ile kojarzę to dwumasa dostaje w kość jak da się dużo gazu na niskich obrotach - przy DSG jak tak zrobisz to Ci od razu zredukuje więc dwumasa jest moim skromnym zdaniem oszczędzana.
                  Ja jeśli bym zmieniał to ewentualnie na 1.8 TSI z DSG 7-biegową, ale to raczej z różnych innych względów - ostatnio jeżdżę krótkie odcinki, to mi się TDI nie chce rozgrzać.
                  Spider
                  ---------------
                  Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Autkiem jeździ się nawet ok choć dla mnie mogło by mieć z par koni więcej jak na automat. Ale to oczywiście subiektywne odczucie.

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez pitbull
                      no ma to być auto firmowe (ja "tylko" mam wybrac wersje dla siebie) wiec zmiana programu raczej w gre nie wchodzi...
                      Jeśli to auto firmowe, i kwestie ekonomiczne się nie liczą, to zdecydowanie 1.4TSI - jeździ się dużo przyjemniej niż 1.9TDI 105KM.
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zamieszczone przez Spider
                        O ile kojarzę to dwumasa dostaje w kość jak da się dużo gazu na niskich obrotach - przy DSG jak tak zrobisz to Ci od razu zredukuje więc dwumasa jest moim skromnym zdaniem oszczędzana.
                        Za to uwielbia mulic pod gorke na niskim biegu, nie zawsze ale ma takie pomysly :diabelski_usmiech

Jak do firmy to 1.8TSI, mocy nigdy nie dosc Przeciez on pali podobnie jak ten 1.4TSI.

Ile to rocznie km ma robic ?? 30-60-90kkm :?:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez pitbull
                          chodzi mi o to jaka jezdzi sie 1,9tdi z DSG...
                          jeździ jak jeździ, w serii 1,9 to IMO muł czy z DSG czy bez zdecydowanie TSI
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Psycho Dad
                            Rider
                            • 2009
                            • 629

Zamieszczone przez Maicroft
                            Zamieszczone przez Spider
                            O ile kojarzę to dwumasa dostaje w kość jak da się dużo gazu na niskich obrotach - przy DSG jak tak zrobisz to Ci od razu zredukuje więc dwumasa jest moim skromnym zdaniem oszczędzana.
                            Za to uwielbia mulic pod gorke na niskim biegu, nie zawsze ale ma takie pomysly :diabelski_usmiech

Jak do firmy to 1.8TSI, mocy nigdy nie dosc Przeciez on pali podobnie jak ten 1.4TSI.

Ile to rocznie km ma robic ?? 30-60-90kkm :?:
                            uuu polubiłeś benzynkę 8) jeżli możesz to nawet kosztem DSG postaraj sie o 1.8 :diabelski_usmiech
                            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• ShaDe
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 115

jesli nie placisz za paliwko, smialo bierz benzyne wg mnie
                              Octavia I Elegance 1.9TDi

Komentarz

• pitbull
                                Drive
                                • 2010
                                • 60

jezdzic bede pewnie z 20 tys rocznie, za paliwo czasem jednak bede placil... duza czesc jazdy w odcinkach ok 15-20 kilometrów (czesto w korku), wiec diesel chyba nawet by sie dobrze nie zagrzał....
                                nigdy nie jezdzilem dieslem, ale ostatnio przejechalem sie astra IV 1,7 (chyba 125KM), wcześniej skodzinką 1,9 i mowiac szczerze astra duzo fajniej sie jechalo

Komentarz

• adym
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 179

Ostatnio podsłuchałem rozmowe klienta z mechanikiem w ASO n/t DSG i mechanik stwierdzil, ze przy DSG nie ma reguł każdy egzemplarz może pracować inaczej i czasem po przesiadce z jednego do drugiego mozna osądzić, że ktorys z nich ma usterke ale tak nie jest. Nie wiem czy to prawda bo brzmii jak bajera "jeździ, wiec się Pan odczep"
                                  ..ale jesli cos prawdy w tym jest, to trudne pytanie zadałes

Komentarz

• Spider
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 95

Moja pod górkę dosyć szybko redukuje, jak na moje to lepiej bym tego nie zrobił. Ja nie mam zastrzeżeń, moim zdaniem moja DSG działa optymalnie.
                                    Spider
                                    ---------------
                                    Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Coke
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 771
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                      • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

1,9 TDI z DSG strasznie zamula, jeździłem nie raz i nie chciał bym tego.
                                      1,4 TSI z DSG odejście ma super Do tego jest o niebo cichszy. Jeżeli chodzi o spalanie to pierwsze tankowania może być więcej bo on się układa. Jak zrobi z 2 - 3 tys km to zobaczysz że pali malutko w stosunku do oferowanej mocy.

Reasumując - bierz 1,4 TSI DSG
                                      Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez Coke
                                        zaraz będzie wojna, że nie zamula...
                                        to naprawdę zależy od stylu jazdy :idea:
                                        aczkolwiek nie miałem osobiście przyjemności 1,9 DSG potestować, za to w manualu IMO wół.
                                        ale inna rzecz, że dynamiki serii 1,9 i 1,4TSI to w ogóle nie ma co porównywać.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                                          wszystko zależy jak dużo będziesz jeździł, czyli jaki przebieg roczny robisz autkiem i jak długo będziesz je eksploatował.

Osobiście wziął bym 1.9 tdi choć ta moc do dsg jak dla mnie przy mała ale zawsze wirus wchodzi w gre :twisted: dlatego jednak 1.9.
                                          TSI też da się wirusować. Ja z tych dwóch bym wziął 1.4TSI.
                                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                          -------------------------------------------------------------------------
                                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Coke
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 771
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                            • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                            Zamieszczone przez Coke
                                            zaraz będzie wojna, że nie zamula...
                                            to naprawdę zależy od stylu jazdy :idea:
                                            aczkolwiek nie miałem osobiście przyjemności 1,9 DSG potestować, za to w manualu IMO wół.
                                            ale inna rzecz, że dynamiki serii 1,9 i 1,4TSI to w ogóle nie ma co porównywać.
                                            ujmę to zatem inaczej jak chcemy pojeździć szybciej np na przełożeniu Sport to w 1,9 TDi skzynia będzie trzymała cały czas wyższe obroty co po kilku kilometrach może przyprawić o ból głowy lub chęć zepchnięcia auta do rowu i kontynuowania podróży pieszo To nie commonrail więc jak się nie utrzymuje niskich obrotów to niestety będzie głośno.
                                            Z kolei w 1,4 tsi czy to niskie czy wysokie obroty będzie o niebo ciszej

Może dośc dobitnie napisałem ale skoro kolega nie musi sie liczyć z każdą złotówką na paliwie to naprawde lepszym wyborem będzie beznynka tsi. Gdybym osobiście musiał trzaskać ponad 30 000 rocznie i do tego sam za to płacić to nawet gdyby to wydawało dźwięk jak 1,4 TDI R3 to wolał bym diesla
                                            Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Zamieszczone przez _tm_
                                              TSI też da się wirusować. Ja z tych dwóch bym wziął 1.4TSI.
                                              ja nie napisałem że nie tylko 1.9 dsg bez wirusa jak dla mnie jak już wcześniej pisałem troszku przysłabe, dlatego ten wirus.

Komentarz

• Lelon
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 130

kolega ma Passata 2.0TDI z DSG, ma 85tys km przebiegu i dwumasa już stuka wyraźnie

Komentarz

Pracuję...