[O1] silnik w mechaniźmie podnoszenia szyby nie działa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemis
    Classic
    • 2010
    • 32

Zamieszczone przez Mihau
    że na większych nierównościach klamra pasa pasażera wali o słupek, a tak to narazie nic.
    ja mam w tym miejscu filc naklejony i przestało.
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam mam taki problem mianowicie od 2 dni pzrestała podnosic mi się szyba w drzwiach kierowcy. mysklałem ze moze srubu trzymajace szybe sie polusowały i ona jakos sie zsuneł. rozebrałem drzwi no i widze ze szyba trzyma sie elegancko w prowadnicach. jedkan gdy naciska sie przycisk podnoszenia/opuszczania z silniczka wydowywa sie dziwny głos taki jakby mielenie papiru wciaganie. i tak ten silniczek sobie miele a szyba stoi w miejscu. ani w dół aniw góre się nie rusza. próbowałem wyjąć silnik odkreciłem wszystkei widoczne sróby ale jakos cos dalej go trzyma. jak myslicie co mogło się spieprzyc w tym silnikku i jak wyjac ten silnik. za odpowiedzi z góry dzięki
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• adamn
      Drive
      S_OCP Member
      • 2006
      • 99

Możliwe, że dostała się wilgoć do mechanizmu silniczka i trzpień gdzie nałożona jest mała zębatka zardzewiał. Niewiem jak w O1 ale w O2 wchodzi on do plastikowej tulejki i jak zaczyna go brać "ruda" to zwiększaja się opory podczas obracania. Stąd też problem ze zdjęciem silniczka od mechanizmu szyby.
      Odnośnie dziwnego dzwięku to możliwe, że uszkodziły się ząbki w trybikach, które przenoszą moment z silniczka na trzpień.

Nie miałeś wcześniej żadnych problemów z opuszczaniem/podnoszeniem szyby?
      U mnie w O2 szyba przesuwała sie o kilka centymetrów w dół lub góre i następnie trzeba było nacisnąć przycisk i tak az do skutku.

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie ingdy zadnych problemów z podnoszeniem nie było zadnych niepokojacych dzwieków też aż do tego momentu no nic moj mechanik bedzie cos tam działał po niedzieli
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• lugab
          Rider
          • 2007
          • 439

blackrs, rozleciał Ci się pewnie mechanizm podnoszenia szyby, jak naciskasz przycisk i słyszysz silniczek to powinien być OK.

tak wygląda mechanizm:

tutaj masz poglądową aukcję:

wymianka jest prosta. w godzine powinieneś sie uporać.

wiem ze można też kupić zestawy naprawcze mechanizmów, ja u siebie kupiłem mechanizm i dziala super, nie chcialo mi sie kombinwac :twisted:
          1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• krzychaugust
            Drive
            • 2008
            • 40

Mogła też wkręcić się linka podnoszenia szyby w mechanizm (koła zębate z tworzywa) ,miałem tak od strony pasażera,mechanizm do wymiany.

Komentarz

• adamscool
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2008
              • 206

Witaj.
              1.
              Miałem dwa razy wymieniany cały mechanizm w przeciągu 5 lat użytkowania auta.
              U mnie dwa razy były przewody w drzwiach pourywane!!! Musisz sprawdzić w tych przelotkach miałem tak!!!Dokładnie poogladaj to.

2. Jeżeli chodzi o cały mechanizm to jest gość na allegro od niego kupowałem pamiętam ze mechanizm firmy DIAMENT chyba koszt 119zł z przesyłka.
              3. Silnik faktycznie ma w sobie trybo z tworzywa, ale ono raczej odpada.

NAJWAZNIEJSZE TO MOJA ZASADA NIE OTWIERAM OKIEN JAK JEST MRÓZ. PIERWSZY MECHANIZM TAK WŁAŚNIE ZNISZCZYŁEM.
              Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

Pracuję...