Zamieszczone przez Mihau
[O1] silnik w mechaniźmie podnoszenia szyby nie działa
Zwiń
X
-
[O1] silnik w mechaniźmie podnoszenia szyby nie działa
witam mam taki problem mianowicie od 2 dni pzrestała podnosic mi się szyba w drzwiach kierowcy. mysklałem ze moze srubu trzymajace szybe sie polusowały i ona jakos sie zsuneł. rozebrałem drzwi no i widze ze szyba trzyma sie elegancko w prowadnicach. jedkan gdy naciska sie przycisk podnoszenia/opuszczania z silniczka wydowywa sie dziwny głos taki jakby mielenie papiru wciaganie. i tak ten silniczek sobie miele a szyba stoi w miejscu. ani w dół aniw góre się nie rusza. próbowałem wyjąć silnik odkreciłem wszystkei widoczne sróby ale jakos cos dalej go trzyma. jak myslicie co mogło się spieprzyc w tym silnikku i jak wyjac ten silnik. za odpowiedzi z góry dziękiBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
-
-
Możliwe, że dostała się wilgoć do mechanizmu silniczka i trzpień gdzie nałożona jest mała zębatka zardzewiał. Niewiem jak w O1 ale w O2 wchodzi on do plastikowej tulejki i jak zaczyna go brać "ruda" to zwiększaja się opory podczas obracania. Stąd też problem ze zdjęciem silniczka od mechanizmu szyby.
Odnośnie dziwnego dzwięku to możliwe, że uszkodziły się ząbki w trybikach, które przenoszą moment z silniczka na trzpień.
Nie miałeś wcześniej żadnych problemów z opuszczaniem/podnoszeniem szyby?
U mnie w O2 szyba przesuwała sie o kilka centymetrów w dół lub góre i następnie trzeba było nacisnąć przycisk i tak az do skutku.
Komentarz
-
-
blackrs, rozleciał Ci się pewnie mechanizm podnoszenia szyby, jak naciskasz przycisk i słyszysz silniczek to powinien być OK.
tak wygląda mechanizm:
tutaj masz poglądową aukcję:
wymianka jest prosta. w godzine powinieneś sie uporać.
wiem ze można też kupić zestawy naprawcze mechanizmów, ja u siebie kupiłem mechanizm i dziala super, nie chcialo mi sie kombinwac :twisted:
Komentarz
-
-
Witaj.
1.
Miałem dwa razy wymieniany cały mechanizm w przeciągu 5 lat użytkowania auta.
U mnie dwa razy były przewody w drzwiach pourywane!!! Musisz sprawdzić w tych przelotkach miałem tak!!!Dokładnie poogladaj to.
2. Jeżeli chodzi o cały mechanizm to jest gość na allegro od niego kupowałem pamiętam ze mechanizm firmy DIAMENT chyba koszt 119zł z przesyłka.
3. Silnik faktycznie ma w sobie trybo z tworzywa, ale ono raczej odpada.
NAJWAZNIEJSZE TO MOJA ZASADA NIE OTWIERAM OKIEN JAK JEST MRÓZ. PIERWSZY MECHANIZM TAK WŁAŚNIE ZNISZCZYŁEM.Ta Skodzinka twarda była!!!
1,9 TDI 136 z ECUSOFTa
Komentarz
-
Komentarz