Koszty użytkowania 1,4TSI i 1,8TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KiLeRrosS
    Drive
    • 2008
    • 60

arekban
    To masz kolego farta, musieli się podciągnąć. Ja właśnie z Kalisza piszę te wypociny Jak kupowałem to mieli tylko 1.9TDI.
    Zapytaj co to Maxidot, może już się nauczyli :P
    Tym białym RSem jechałem, nie ma jakiejś przepaści w osiągach - wręcz bym powiedział że podobnie (przynajmniej na prostej). Niestety, zachorowałem na to zawieszenie, bo moją buja w zakrętach jak balią w czasie sztormu :P

winni77
    Przecież innych różnic poza spalaniem nie ma między 1.4 a 1.8 - jeśli mówimy o początkowym, kilkuletnim okresie eksploatacji.

Zamieszczone przez perfex
    superbezawaryjnym to bym go nie określił
    Nigdzie tak nie napisałem, natomiast wspomniałem o poniesionych kosztach - ZERO. Zauważ, że pomimo tych 9 miesięcy zrobiłem 30kkm, tyle co poniektórzy w kilka lat. Nie uważam że to jest normalne (awarie), ale to nie ja produkowałem to auto, więc rżeć możesz z producenta co najwyżej, kolego.
    kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez KiLeRrosS
      Niestety, zachorowałem na to zawieszenie, bo moją buja w zakrętach jak balią w czasie sztormu :P
      Buja? :shock:
      Moje seryjne 1.8TSI ma sztywne i twarde zawieszenie, w połączeniu z kołami 17" wręcz za bardzo. I jak na tę klasę auta naprawdę dobrze się prowadzi.
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• arekban
        Ambiente
        • 2010
        • 208

arekban
        To masz kolego farta, musieli się podciągnąć. Ja właśnie z Kalisza piszę te wypociny Jak kupowałem to mieli tylko 1.9TDI.
        KILEROSS: Nie pytałem o MAXIDOT, ale o podwójną osłonę słoneczną - pani odpowiedziała że to tak przyciemniany pas w górnej części szyby
        Wczoraj była jazda i negocjacje w Kaliszu - dziś auto zamówione - ale "pod wieżą mariacką" - bo nigdzie indziej taniej nie było.
        Padło jednak na 1.4 TSI. Budźet okrojony wieć musi wystarczyć. To ma byc auto poniekąd rodzinne, a przy ostrej jezdzie dzieciaki mi tapicerkę zapaprają

Komentarz

• voltar
          L&K
          • 2009
          • 1107
          • Octavia II (1Z3)
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Yarek
          Niestety, zachorowałem na to zawieszenie, bo moją buja w zakrętach jak balią w czasie sztormu :P
          Buja? :shock:
          Moje seryjne 1.8TSI ma sztywne i twarde zawieszenie, w połączeniu z kołami 17" wręcz za bardzo. I jak na tę klasę auta naprawdę dobrze się prowadzi.

Przepraszam bardzo dlaczego piszecie o komforcie zawieszenia oraz innych elementach wyposażenia skoro temat jest jak zrozumiełem o kosztach użytkowania z wyłaczeniem paliwa ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Psycho Dad
            Rider
            • 2009
            • 629

Zamieszczone przez arekban
            arekban
            KILEROSS: Nie pytałem o MAXIDOT, ale o podwójną osłonę słoneczną - pani odpowiedziała że to tak przyciemniany pas w górnej części szyby
            Wczoraj była jazda i negocjacje w Kaliszu - dziś auto zamówione - ale "pod wieżą mariacką" - bo nigdzie indziej taniej nie było.
            Padło jednak na 1.4 TSI. Budźet okrojony wieć musi wystarczyć. To ma byc auto poniekąd rodzinne, a przy ostrej jezdzie dzieciaki mi tapicerkę zapaprają
            a do domelcia napisałeś ?

Dziś się przylepiłem do jakiegoś merca klasy M ... niestety nie wiem co dokładnie było bo brak oznaczeń tylko 4 rury z tyłu i na pewno benzyna
            Strasznie piachem sypał spod kół ale zgubić mnie nie mógł
            A kopa miał niezłego ... miałem go już pół długości za sobą i dwójkę w podłodze ... a gość wyskoczył do przodu jak z procy ... 10km i srednia 13l/100km ciekawe jaką gość z merca miał .
            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• KiLeRrosS
              Drive
              • 2008
              • 60

arekban
              Również zamawiałem na Kocmyrzowskiej, wyszło kilka tysi taniej
              Cierpliwości życzę w oczekiwaniu na bryczkę. Pewnie nie raz będziemy się mijać po naszych dziurawych miastach

Zamieszczone przez Yarek
              Buja?
              Moje seryjne 1.8TSI ma sztywne i twarde zawieszenie, w połączeniu z kołami 17" wręcz za bardzo.
              Eeee tam... przejedź się RS-em :P Dla mnie zwykły zawias jest zbyt komfortowy, niedługo będę obniżał swoją "bestie" :twisted:
              Czekam jeszcze, aż ktoś się odważy na mocniejsze chipowanie 1.8TSI+DSG - nie chce być króliczkiem.
              Zamieszczone przez arekban
              Nie pytałem o MAXIDOT, ale o podwójną osłonę słoneczną
              Khm, w takim salonie lepiej nie zadawać trudnych pytań, bo później wstyd będzie perfidnie parsknąć w twarz :roll:

voltar
              Osobiście z mojej strony porównuję 1.8TSI z RS, dla mnie kosztem dodatkowym będzie wymiana zawieszenia :P Formalista z Ciebie. Toć to luźne, przyjacielskie forum.

Komentarz

• perfex
                L&K
                • 2005
                • 1117

Zamieszczone przez perfex
                superbezawaryjnym to bym go nie określił
                Nigdzie tak nie napisałem, natomiast wspomniałem o poniesionych kosztach - ZERO. Zauważ, że pomimo tych 9 miesięcy zrobiłem 30kkm, tyle co poniektórzy w kilka lat. Nie uważam że to jest normalne (awarie), ale to nie ja produkowałem to auto, więc rżeć możesz z producenta co najwyżej, kolego.
                Ja uważam, że to skandal żeby w ciągu 9 mies i 30kkm auto 2 razy jeździło lawetą :kciukminus Ale mamy demokrację i każdy ma swoje zdanie I owszem, z takiej sytuacji można tylko - jak to określiłeś - rżeć :szeroki_usmiech :mod: 1

Ps. Może i niektórzy robią 30kkm w kilka lat, ale inni robią to w pół roku albo i 3-4 mies.
                Pozdrawiam
                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Yarek
                  Elegance
                  • 2005
                  • 992

Yarek napisał/a:
                  Buja?
                  Moje seryjne 1.8TSI ma sztywne i twarde zawieszenie, w połączeniu z kołami 17" wręcz za bardzo.

Eeee tam... przejedź się RS-em :P Dla mnie zwykły zawias jest zbyt komfortowy, niedługo będę obniżał swoją "bestie" :twisted:
                  Jeździłem RSem i prawdę mówiąc nie ma zbyt wielkiej różnicy...
                  A może Ty jeździsz na 16stkach?
                  . pzdr Jarek

Komentarz

• voltar
                    L&K
                    • 2009
                    • 1107
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

voltar
                    Osobiście z mojej strony porównuję 1.8TSI z RS, dla mnie kosztem dodatkowym będzie wymiana zawieszenia :P Formalista z Ciebie. Toć to luźne, przyjacielskie forum.
                    Ja formalista ? Skadze ... jestem za jak najdalej posunieta wolnoscia slowa Zauwazylem tylko ze o zuzyciu paliwa tu nie mozna pisac nawet jak autor watku o to pyta a w innych pozawatkowych tematach mozna sie realizowac ...
                    Wracajac wiec do tematu , jezeli dla ciebie wymiana zawieszenia ma byc kosztem to ja na twoim miejscu poniosl bym ten koszt od razu kupujac RSa i tyle.
                    No ale z drugies strony to ty pytasz nas o koszty - chyba wiekszosci zawieszenie standartowe w O2 odpowiada wiec nie mamy takich kosztow.

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez voltar
                      Zauwazylem tylko ze o zuzyciu paliwa tu nie mozna pisac nawet jak autor watku o to pyta a w innych pozawatkowych tematach mozna sie realizowac ...
                      A widziałeś ten wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30795 ?

Ponieważ nic nie wnoszące dyskusje o spalaniu zaczynają dominować w co trzecim wątku niezależnie od jego tematu, zakładam topik, w którym rozmowa o tym będzie możliwa a nawet wskazana.
                      Jednocześnie informuję, że uporczywe wracanie do tego drażliwego tematu gdzie indziej będzie skutkowało przeniesieniem tutaj\do Spadowiska lub ostrzeżeniem.
                      W tym wątku możesz się realizować do woli :diabelski_usmiech.
                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                      -------------------------------------------------------------------------
                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• voltar
                        L&K
                        • 2009
                        • 1107
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez _tm_
                        Zauwazylem tylko ze o zuzyciu paliwa tu nie mozna pisac nawet jak autor watku o to pyta a w innych pozawatkowych tematach mozna sie realizowac ...
                        A widziałeś ten wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30795 ?

Ponieważ nic nie wnoszące dyskusje o spalaniu zaczynają dominować w co trzecim wątku niezależnie od jego tematu, zakładam topik, w którym rozmowa o tym będzie możliwa a nawet wskazana.
                        Jednocześnie informuję, że uporczywe wracanie do tego drażliwego tematu gdzie indziej będzie skutkowało przeniesieniem tutaj\do Spadowiska lub ostrzeżeniem.
                        W tym wątku możesz się realizować do woli :diabelski_usmiech.
                        Watek znam i nie mam uwag. Zauwazam jednak pewna niekonsekwencje w definiowaniu tego co jest pisaniem na temat a co nie

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Watek znam i nie mam uwag. Zauwazam jednak pewna niekonsekwencje w definiowaniu tego co jest pisaniem na temat a co nie
                          nie róbmy z tego forum III Rzeszy :idea:
                          a, że o pewnych sprawach userzy nie potrafią w normalny sposób wymienić uwag to już nie moja\nasza wina, wszystko jest dla ludzi, ale... :?
                          no i może tyle OT.
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• KiLeRrosS
                            Drive
                            • 2008
                            • 60

Zamieszczone przez Yarek
                            Zgadza się, ale w RS były 18stki, także możesz mieć rację (że mała różnica w twardości) :? Wydawało mi się, że to zawias - ale przed wymianą wrzucę jednak sobie 18" fele żeby mieć jednak porównanie do obecnych "balonów".
                            Wracajac wiec do tematu , jezeli dla ciebie wymiana zawieszenia ma byc kosztem to ja na twoim miejscu poniosl bym ten koszt od razu kupujac RSa i tyle.
                            :cry: Bardzo chętnie, niestety w maju 2009 nie było RSa z kratką :cry:

szkoda,_tm_
                            Precz z natarczywym, wkurzającym wcinaniem pierdół o spalaniu w każdym wątku - o dzięki, Panowie Moderatorzy Szlag mnie trafiał jak czytałem po raz setny - "fajny, ale moja pali mniej ...."

Jednakże poza różnicą w cenie zakupu między 1.4 a 1.8 chyba nie ma innych, poza niewiele większym spalaniem 1.8. Zresztą, te silniki są za krótko na rynku, żeby można było mówić o różnicy w kosztach w perspektywie 5ciu czy 10ciu lat.

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

Yarek napisał/a:

Zgadza się, ale w RS były 18stki, także możesz mieć rację (że mała różnica w twardości) Wydawało mi się, że to zawias - ale przed wymianą wrzucę jednak sobie 18" fele żeby mieć jednak porównanie do obecnych "balonów".
                              No to wszystko jasne - różnica między 16 a 17 jest bardzo duża, po zmianie z 16 na 17 robi się dużo sztywniej i twardziej. Natomiast różnica między 17 i 18 jest już mniej wyczuwalna.
                              Więc Twoje odczucia to w większości różnica pomiędzy 16 a 18.
                              . pzdr Jarek

Komentarz

• olus
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 137

Jednakże poza różnicą w cenie zakupu między 1.4 a 1.8 chyba nie ma innych, poza niewiele większym spalaniem 1.8
                                no sorry, ale zapomniales o osiagach chyba.
                                have no fear BMN is here :>

www.seat-racing.pl

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez olus
                                  Jednakże poza różnicą w cenie zakupu między 1.4 a 1.8 chyba nie ma innych, poza niewiele większym spalaniem 1.8
                                  no sorry, ale zapomniales o osiagach chyba.
                                  W tym wątku chodzi o koszty. Nie ma różnicy w kosztach utrzymania oprócz różnicy spalania.
                                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                  -------------------------------------------------------------------------
                                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rufus295
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 71

A że zapytam, 1.4 też jest tylko na łańcuchach?

Komentarz

• dankat
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 33

Ja ta naprawdę jakiś pechowiec jestem. Dziś byłem umówiony na telefon aby potwierdzić jazdę testową O2 1,8TSI. Telefon był, ale z informacją autko dalej w naprawie. Ze dwa tygodnie, kolejne zejdzie. I w tym momencie po moich wszystkich przejściach ma Skodę głęboko w d.... . Najciekawsze jest to, autka nie kupiłem, "nigdy się nie zepsuło", a już go nienawidzę. Dam sobie jeszcze kilka dni na chłodną kalkulację.

[ Dodano: Sro 31 Mar, 10 20:34 ]
                                      Dziś zamówiłem autko. To nie Skoda. Po moich przygodach, gdzie byłem prawie 100% klientem, napalonym na O2. Kroki swe skierowałem do konkurencji. Generalnie lepsi nie są. Ale jako człek zaprawiony w bojach. Byłem lepiej przygotowany. Tu dzięki wielkie dla forumowiczów OCP. Dzięki wam dowiedziałem się o faktycznych upustach jakie można wywalczyć i wywalczyłem.
                                      Życzę zadowolenia z jazdy Oktawią.

PS. O2 z 1,8TSI którą miałem mieć jazdę demo, dalej jest naprawiana. Ciekawostka ops:

Komentarz

Pracuję...