[O2] wymiana oleju w skrzyni biegów jaki i ile

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etosz
    Classic
    • 2010
    • 19

Zamieszczone przez MisiekWAW
    nie macie deja vu :?:
    łojezu, tak chyba pracują 2 cylindry :?:
  • marek1
    Drive
    • 2009
    • 91

chciałbym zmienić olej w skrzyni biegów w mojej O2 wiem ze niby sie nie wymienia bo cos tam cos tam ale sie uparłem szukałem w szukajce nie znalazłem tylko do O1 jaki olej kupić i jakiej specyfikacji :?: ile go kupić :?: za pomoc dziękuje

Komentarz

• lpawlak
      Drive
      • 2009
      • 64

Podjedź do warsztatu na Syreny 14 oni Ci wleją odpowiedni zgodnie z wymaganiami producenta.
      ja ostatnio wymieniałem bo mi coś 2 bieg czasami źle wchodził, po wymianie problem znikł.
      Pozdrawiam
      1.9TDI BXE 144.8KM 322.5 Nm by MR Motors

Komentarz

• El Zygmunto
        Elegance
        • 2008
        • 838

Sprawdź na stronie castrol.pl - jest tam opcja "dobierz olej do swojego auta" i masz wymienione wszystkie możliwe płyny/oleje wraz ze specyfikacją i ilością konieczną do wymiany
        Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

marek1, wiem, że to dziwne stwierdzenie, ale polecam olej z ASO. Dostali go "ze wskazaniem" na wymianę w przypadku problemów z "haczącą" dwójką. Nie pamiętam ceny, ale Castrol ( TAF-X 75W90 ) wcale nie wychodził taniej... Potrzeba chyba coś ponad 2 litry tego oleju ( więc trzeba kupić 3 ). Niestety spece z ASO nie byli w stanie powiedzieć czym on się różni od zwykłego oleju ( to akurat mnie nie zdziwiło :diabelski_usmiech )

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• marek1
            Drive
            • 2009
            • 91

już się umówiłem z moim mechanikiem robekcool cos wykombinujemy dzięki za pomoc

Komentarz

• Tomek_dx
              Rider
              • 2008
              • 398

marek1, Daj znać jak juz wymienisz. Po pierwsze czym zalałeś i jak to się zachowuje po wymianie czy biegi nie wchodza ciężej czy nie haczą lub nie zgrzytaja.

Ja planowałem wymienić na jesieni właśnie na ten co podał kowal2002 czyli G052 512 A2 ponieważ zgrzytała mi dwojka przy szybkiej zmianie z jedynki na wysokich obrotach np przy stracie ze świateł. Jednak jak przyszły mrozy problem zniknął!! Jednak podejrzewam że z wiosną wróci. Biorąc pod uwagę powyższe ten olej co wymienił kowal2002 musi być bardziej gęsty jak miał właśnie za zadanie likwidować zgrzytanie dwójki.

Ja obdzwoniłem ASO Skody nie tylko w W-wie ale losowo z całej Polski i nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć na pytanie jakim olejem zalana jest skrzynia w mojej 1.9 BXE!!!

Rozrzut polecanych przez ASO olejow był ogromny od mineralnych G 052 726 A2 poprzez G 060 726 A2 i ten polecany przez kowal G 052 512 A2 do syntetycznego G 052 171 A2 i zapisanego w instrukcji serwisowej do skrzyni 0A4: G 052 276 A2.

Jak rozgryziesz jaki jest stosowany na pierwszy montaż do Octy to stawiam piwo)
              Tomek

Komentarz

• Sebastian_M26
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1823
                • Superb II (3T4)

Kiedyś gryzłem ten temat.
                Przy problemach z biegami vw zalecał rzadszy olej.
                Kiedyś stosowało się 75W-90 teraz 75W-80.
                Część olei VW jest syntetyczna a inne mineralne.
                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• luks
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 240

Tomek_dx
                  znalazlem kiedys .. może pomoże...
                  skoda
                  fuckyeah!

Komentarz

Pracuję...