Spryskiwacze przednich lamp...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

To jest skrecone do zderzaka, wystarczy ze inaczej zamontuje i bedzie lalo gdzie indziej. Te w szybie to raczej zawsze dobrze leja, chyba ze snieg w nich zamarzl :twisted:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

chester121, wychodzi na to, że nie ma to jak stary dobry SLX :wink: . W mojej instrukcji obsługi na str 104 napisane jest, że "regulacja ustawienia spryskiwaczy reflektorów wymaga specjalnego przyrządu i należy zlecić to ASO" (czyli tak, jak prawie wszystko inne - oczywiście wg tejże instrukcji obsługi). Końcówki spryskiwaczy osadzone są, przynajmniej w moim samochodzie, na kulach, więc sprawa wydaje się oczywista. Może po liftingu było inaczej ?
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

u mnie i u kolegi nie ma niestety ruchomych dysz :roll:
        na poczatku tez o tym myslalem i wsadzilem igielke ale nic to nie dalo
        tylko igielke skrzywilem :?

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

Ja tradycyjnie dodam że strzał ze spryskiwaczy to takie moje podziękowanie dla tych co w trasie jadą 80 kmh przy osi jezdni :P
          Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
          teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
          czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

Ja powiem że mam xenon + spryskiwacz i sobie psikam,o efetkach w ekstremalnych warunkach się nie wypowiem bo klika dni temu dopiero nabyłem auto i nie mam zbytnio czasu na testy auta.
            Ale odnośnie pytania gdybym nie miał spryskiwaczy to też bym jezdził, zawsze można wytrzeć lampę zimą lub umyć ją latem.

Komentarz

• pyza99
              Rider
              • 2005
              • 467

Mozna by zalozyc, ale mysle ze warto wczesniej zapytac Tych co to juz maja
              na trasie sie przydaje..... ladnie zmywaja mokry brud 8) jak komus sie chce pobawic to mozna sprobowac zalozyc... a plyn kosztuje 7 zloty,majatku sie nie straci
              były:
              L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
              Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
              jest:
              Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

nie do końca gadzet w xenonach wymóg a co do jakości zawsze coś zmyją ale nie jest to rewelacja wole tak jak ktoś napisał chyba BApit lub Tymon z volvo lub łady one też miały wycieraczki

Komentarz

• Elph
                  Classic
                  • 2005
                  • 11

Dzień dobry,

Widzę, że dużo jest sprzecznych opinii w tym temacie. Dodam swoją - może przechyli szalę zwycięztwa na którąś stronę. W swoim aucie mam zainstalowane xenony.
                  Oto moje uwagi:
                  1. Spryskiwacze uruchamiają się po przytrzymaniu dźwigni przez ok dwie sekundy. Najpierw pryska na szybę a potem na reflektory, ale tylko ok. jednej sekundy. Przynajmniej w moim samochodzie nie ma ryzyka wypsikania całego płynu na lampy. Jeśli nie chcesz czyścić reflektorów trzeba pryskać na szyby seriami nie dłuższymi niż dwie sekundy.
                  2. Skuteczność jest wysoka i to w każdych warunkach. W ostatni weekend przejechałem ok 1000 km i nie dotkałem lamp. Po przyjechaniu do Wawy lampy były czyste. Robiłem również testy na zaschniętym brudzie i również usuwany był bez problemu. Generalnie jestem zadowolony a na trasie naprawdę widać różnicę przed i po czyszczeniu.
                  3. Widziałem gdzieś w temacie pytanie o przeróbkę zbiornika z 3.5 na 5l. Ja mam 5l.

Generalnie bardzo polecam !!!

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

no to gratuluje mocnych psikaczy
                    moje psikaja tak jak innych :diabelski_usmiech
                    dodam jescze ze jesli nie chcecie zuzywac plynu na reflektory
                    to jezdzijcie na przeciwmgielnych :twisted:
                    spryskiwacze dzialaja tylko wtedy gdy wlaczone sa zarowki swiatel mijania lub dlugich
                    jesli sa one wylaczone spryskiwacze nie beda dzialac :wink:

Komentarz

• Rafał Kurpik
                      Classic
                      • 2005
                      • 4

ja mam o1 i mam spryskiwacze na reflektorach. potwierdzam działanie na sucho trzeba najpierw zmoczyć na bloto idealne.u mnie to działa tak : jak krutko przytrzymam dźwignie to działają szyby jak dlugo przytrzymam tj ok 5s to załączają się spryskiwacze reflektorów wala po nich ile wlezie ok 2s. przy zbiorniku 5,5l to wystarcza mi przynajmniej na drogę w jedna strone 300-400 km

Komentarz

u mnie zalaczaja sie po jakis 2, gora 3s , Mozna jakos wyregulowac ten czas? Czasem chce tylko dokladniej zlac szybe i chcac nie chcac dostaje po reflektorach tez....

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

niestety chyba sie nie da ale zapytam przy najbliższej okazji bo umnie to działa normalnie i mi nie przeszkadzało do puki nie zepsuł sie regulator napięcia i oszalał moduł komfortu.
                          i miałem tak załączyłem śwaitłą to spryskiwacze i wycieraczki sie same załaczały aby można było jechać na światłach trzeba było włączyć tylną wycieraczke i był spokój ale teraz w zimie dużo jeżdże zakopianką i zbiorniczek 5,5;l starcza mi na 120 km wiec tez musze coś z tym zrobić

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

I w starej i w nowej Octavi dziala to z opoznieniem. djczas, Ty miales dokladane lampy, i nie wiem czy w wypadku zwyklych lamp nie leje sie to zawsze, a tylko ori xenon mial opoznienie.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Maicroft, ja miałem tylko lampy dokładane instalacje spryskiwaczy mam w serji elegance

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Tak, ale cos mi sie zdaje ze instalacja dla xenona, a dla zwyklych lamp nawet w wersji Elegance czyms sie rozni. Na pewno inny jest zbiornik (jakis powod tego musi byc - czyzby wieksze cisnienie)
                                Jak w koncu dojade na spota to porownamy to organoleptycznie :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

ja mam zbiornik 5.5 litra w serji tak jak L&K i takei zbiorniki były wkładane seryjnie do eleganca właśnie z powodu spryskiwaczy na reflektory

Komentarz

• Tymon
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2970

Ja mam również 5,5L.
                                    A nie lepiej zrobić jakąś ankiete, kto za, kto przeciw itp....

Pozrawiam
                                    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• chester121
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1053

djczas, ma racje
                                      niczym te dwa uklady sie nie roznia
                                      to by im sie nie kalkulowalo robic 2 zestawy spryskiwaczy (lepsze, gorsze)
                                      a jak by ktos sobie zarzyczyl w elegance xenony???
                                      to musieli by rozbierac caly zestaw spryskiwaczy i montowac inny
                                      bezsensu :twisted:

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

chester121, Jak sobie ktos zarzyczy xenony w Elegance to auto robi sie od podstaw nowe i takie z zalozenia powstaje. A jak ktos doklada xenony, jak zrobil to djczas to idzie sie na skroty, i stad moze byc to co Staszek pisze ze u niego leja odrazu po nacisnieciu dzwigni, a nie dopiero po kilku sekundach.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

Maicroft, nie tak od razu tylko raz miałem awarie umnie jest przerwa ale zkrótka trwa jak u wszystkich około `3-5 sek i luuu przez 2-do 5 sek tyle że według mnie powinno to być za jakieś 10 sek po przytrzymaniu dźwigni a poza tym ja mam jakiś dziwny egzemplarz u mnie była jedna wiązka do xenonoów a drugiej nie było jakby sie nie mogli zdecydować :lol:

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Ale jak nacisniesz dzwignie, to po 2-3 sekundach psiknie raz, a potem jak trzymasz ciagle juz leje tylko na szybe, a na lampy nie.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

dokładnie tak jak piszesz

Komentarz

• chester121
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1053

chester121, Jak sobie ktos zarzyczy xenony w Elegance to auto robi sie od podstaw nowe i takie z zalozenia powstaje. A jak ktos doklada xenony, jak zrobil to djczas to idzie sie na skroty, i stad moze byc to co Staszek pisze ze u niego leja odrazu po nacisnieciu dzwigni, a nie dopiero po kilku sekundach
                                                ja napoczatku tuz po odebraniu auta zapytalem sie czy zalozenie xenonkow to jakas trudna sprawa
                                                powiedzieli mi ze place 5kzl i xenony mam na jutro :twisted:
                                                a w serwisie jedna lampa xenonowa kosztuje 2000zl
                                                wiec lampy 4000zl + automatyczne poziomowanie 500zl i 500zl robocizna
                                                nic nie mowili ze trzeba zmieniac uklad myjacy( wiec po tym wnosze ze maja taki sam uklad myjacy ale moze sie myle??)

a tak propo to mi tez wlacza sie po 2-4sec leje jakas 1-2sec i zeby ponownie uruchomic spryskiwacze o musze puscic dzwignie :wink:

Komentarz

• Tymon
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2970

Tak nie zakładając nowego tematu, chodzi mi o xenonik.
                                                  Polecam ASO w Katowicach-Śliwka jedyne 10tyś zł za montaż xenonów do Octavki elegance
                                                  :lol:
                                                  Myślałem że facetowi się cyfry pomyliły, ale jak stwierdził..."Panie to by była nasza pierwsza przeróbka, a termin realizacji około 1 tygodnia :lol:

Pozdawiam
                                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Tymon, Wczoraj znalazlem gdzies xenony do Octy I w znosnej cenie tylko jeszcze musialbys nowy grill i zderzak dac, bo to juz do wersji po lifcie.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...