poziom oleju - jak sobie radzicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez ufo
    Zamieszczone przez szkoda
    ufo napisał/a:
    a propos tego "plastikowego" bagnetu, to nie było "przemyślane rozwiązanie"... :?

w BKD to masz dopiero gówno, w BXE jest trochę lepszy
    można go zamienić z BXE do BKD?
    no właśnie zapomniałem sprawdzić jak miałem BKD i teraz już nie mogę, ale DGW mówił, że się nie da bo w BKD ma inny przebieg i dlatego jest taki cienki

[ Dodano: Pon 22 Lut, 10 20:15 ]
    Zamieszczone przez radek radziszewski
    Mam pytanie kiedy uruchamia się kontrolka od oleju jaki jego poziom musi być - np na bagnecie ?
    to jakoś poniżej minimum z tego co pamiętam :roll:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• radek radziszewski
      Ambiente
      • 2009
      • 131

Słuchajcie wiem że troszkę nie na temat ale nadal o oleju:

Sprawdziłem stan i wygląda to tak że miałem nieco poniżej tego zakropkowanego obszaru bagnetu... kontrolka się nie zaświeciła nigdy.

- Od Sierpnia 2009 do dziś przejechałem 9000km musiałem dziś dolać ok 700ml aby stan był jak po wymianie w Sierpniu czy to normalne w 1.9TDI BXE (bez chipa) niestety niemal wszystko przejeździłem na krótkich dystansach.

A np od czerwca do sierpnia przejechałem też koło 9-10k km i ubyło z bagnetu ledwie 1/3 tego zakropkowanego obszaru tyle że w tedy głównie autostrady i było lato - nie wiem czy to ma wpływ

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Od Sierpnia 2009 do dziś przejechałem 9000km musiałem dziś dolać ok 700ml aby stan był jak po wymianie w Sierpniu czy to normalne w 1.9TDI BXE (bez chipa) niestety niemal wszystko przejeździłem na krótkich dystansach.
        normalne, chyba nie czytasz forum
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

radek radziszewski, norma a to co ja dodatkowo zauważyłem to to że na motul-u bxe ma trochę większy apetyt na oliwę.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• radek radziszewski
            Ambiente
            • 2009
            • 131

Zamieszczone przez loru
            radek radziszewski, norma a to co ja dodatkowo zauważyłem to to że na motul-u bxe ma trochę większy apetyt na oliwę.
            No to może być fakt bo castrola jak pisałem wcześniej zjadł mniej a oba przejechały tyle samo (tyle że na castrolu w 3 miesiące a teraz w 6)

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ufo napisał/a:
              szkoda napisał/a:
              ufo napisał/a:
              a propos tego "plastikowego" bagnetu, to nie było "przemyślane rozwiązanie"... :?

w BKD to masz dopiero gówno, w BXE jest trochę lepszy

można go zamienić z BXE do BKD?

no właśnie zapomniałem sprawdzić jak miałem BKD i teraz już nie mogę, ale DGW mówił, że się nie da bo w BKD ma inny przebieg i dlatego jest taki cienki
              no to dupencja z tymi bagnetami ja już myślałem by pomalować końcówkę, ale to plastik, może farba odpaść...eeeee tam, trzeba dalej ślepic :shock:

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez ufo
                no to dupencja z tymi bagnetami
                jak załapię sąsiada to spróbujemy przymierzyć bagnet z BXE do BKD, bo w BKD jest dramat z tym poziomem oleju, nic kompletnie nie widać :roll: :roll:

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

w yarisie jest chyba żółty\pomarańczowy i widać na kilometr
                  Zolty wcale nie jest taki dobry, jak olej jest swiezo wlany i jest jeszcze czysciutki

Komentarz

• likoss
                    Elegance
                    • 2010
                    • 753
                    • Superb II combi (3T5)

"kontrolka od oleju" zapala sie w tedy gdy jest juz za puzno !!!! ona informuje nas o cisnieiu oleju a nie o jego ilosci ( !!! )
                    a z tym bagnetem to fakt ze jakas ciemna masa wpadla na pomysl ciemnego- czarnego materialu :roll:
                    u mnie jest do gornej kolki( w zasadzie do jej polowy bo "poziom"idzie jakos poskosie tej kolki) a skoro nic sie niezmienia wychodze z zalozenia ze jest wszystko dobrze.
                    od kad mam auto nie dolewalem, teraz przed wyjazdem do Polski zrobilem wymiane i po powrocie z wojazy pogorach poziom nadal byl ten sam :lol:
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                    http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• beaviso
                      Elegance
                      • 2010
                      • 767
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam pytanie kiedy uruchamia się kontrolka od oleju jaki jego poziom musi być - np na bagnecie ?
                      W przypadku mojej O2 TDI BXE było to dotąd zawsze (tzn. dokładnie 4 razy - bo zapisuję każdą dolewkę) gdy poziom osiągnął 1/4 powyżej minimum. Bagnet jest tak wyskalowany, że oznacza to 0.25 ltr oleju powyżej min. Kontrolka pomarańczowa zapala się w tym właśnie momencie. Powyżej tego stanu jest "obszar optymalny" (zakreskowany), czyli od 0.25 do 0.75 ltr oleju powyżej minimum. Natomiast pomiędzy 0.75 a 1.0 ltr oleju powyżej minimum jest stan wysoki, który zalecany jest w lecie i podczas jazdy z dużym i długotrwałym obciążeniem silnika. Stan min + 1 litr = stan max. Powtórzę raz jeszcze, że kontrolka zapala się przy stanie minimum + 0.25 ltr, czyli na samym dole obszaru "zakreskowanego".
                      Bagnet posiada "wygięcie" czyli granice stanu min-max (rozpiętość 1.0 litra oleju), a pośrodku tego obszaru pomiarowego, od min+0.25 do min+0.75 jest obszar zakreskowany.

W BXE bagnet, mimo ciemnego koloru, jest bardzo sensowny, czytelny, a pomiar łatwy i powtarzalny. Zupełnie jak w moim starym Golfie II.

Jeśli ktoś twierdzi inaczej - zapraszam do aktualnego modelu Mazdy 6 2.0 MZR, a jeszcze bardziej do Vectry C 1.9 CDTI 16v. Tam nawet doświadczony mechanik Opla bierze wiele pomiarów, odrzuca skrajne i wątpliwe, a z pozostałych wyciąga średnią...

M.

Zamieszczone przez likoss
                      "kontrolka od oleju" zapala sie w tedy gdy jest juz za pózno !!!! ona informuje nas o cisnieiu oleju a nie o jego ilosci ( !!! )
                      Mówimy o czym innym - nie o czerwonej kontrolce braku ciśnienia oleju, tylko o pomarańczowej kontrolce niskiego poziomu oleju :!:

M.
                      666 4U

Komentarz

• likoss
                        Elegance
                        • 2010
                        • 753
                        • Superb II combi (3T5)

tak racja ja mialem na mysli czerwona
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                        http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/