szkoda ja tam czasem lubie posłuchac silniczka ja jałowym biegu przy otwartym oknie jedynie w zimie podczas odpalania jest juz nie ciekawie :?
działanie centralnego zamka
Zwiń
X
-
moje aukcje allegro :
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2832058Tagi: Brak
-
-
Witam wszystkich!!!
Jestem nowym użytkownikiem Skody Octavia w wersji Ambiente rocznik 2009/2010.
Przy odbiorze poprosiłem w serwisie aby zaprogramowana została funkcja zamykania drzwi po przekroczeniu 15 km. Przy okazji zauważyłem, że załączona została również funkcja otwierania tylko drzwi kierowcy po jednokrotnym naciśnięciu pilota. Nie wiem, czy te funkcje są powiązane ze sobą, czy serwis zrobił więcej niż prosiłem. To jest moje jedno pytanie. Jednak mam drugi bardziej poważny problem o którego wyjaśnienie proszę.
Mianowicie. Jeżeli podczas jazdy zablokują sie automatycznie drzwi i później po zatrzymaniu otworzę poprzez dwukrotne pociągnięcie klamki od wewnątrz drzwi (przynajmniej tych od kierowcy) i później zamykam samochód z pilota, to lampka przy lusterku wewnętrznym jeszcze jakiś czas działa i pali sie kluczyk na konsoli wewnętrznej. Po zamknięciu się w samochodzie stwierdziłem również, że nie działa ryglowanie od wewnątrz (to znaczy można otworzyć drzwi od wewnątrz, czego nie da się zrobić normalnie). Dopiero otworzenie samochodu i ponowne zamknięcie powoduje pełne zaryglowanie.
Proszę o pomoc osoby, które mają włączona funkcję blokady drzwi podczas jazdy, czy u Was jest podobnie, czy może tylko u mnie coś nie tak działa.
Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.
Marcin
-
-
Przy odbioże poprosiłem aby zaprogramowana została funkcja zamykania drzwi po przekroczeniu 15 km. Przy okazji zauważyłem, że załączona została również funkcja otwierania tylko drzwi kierowcy po jednokrotnym naciśnięciu pilota. Nie wiem, czy te funkcje są powiązane ze sobą, czy serwis zrobił więcej niż prosiłem.
Zamieszczone przez marcink_1Mianowicie. Jeżeli podczas jazdy zablokują sie automatycznie drzwi i później po zatrzymaniu otworzę poprzez dwukrotne pociągnięcie klamki od wewnątrz drzwi (przynajmniej tych od kierowcy) i później zamykam samochód z pilota, to lampka przy lusterku wewnętrznym jeszcze jakiś czas działa i pali sie kluczyk na konsoli wewnętrznej. Po zamknięciu się w samochodzie stwierdziłem również, że nie działa ryglowanie od wewnątrz (to znaczy można otworzyć drzwi od wewnątrz, czego nie da się zrobić normalnie). Dopiero otworzenie samochodu i ponowne zamknięcie powoduje pełne zaryglowanie.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruPrzy odbioże poprosiłem aby zaprogramowana została funkcja zamykania drzwi po przekroczeniu 15 km. Przy okazji zauważyłem, że załączona została również funkcja otwierania tylko drzwi kierowcy po jednokrotnym naciśnięciu pilota. Nie wiem, czy te funkcje są powiązane ze sobą, czy serwis zrobił więcej niż prosiłem.
Zamieszczone przez marcink_1Mianowicie. Jeżeli podczas jazdy zablokują sie automatycznie drzwi i później po zatrzymaniu otworzę poprzez dwukrotne pociągnięcie klamki od wewnątrz drzwi (przynajmniej tych od kierowcy) i później zamykam samochód z pilota, to lampka przy lusterku wewnętrznym jeszcze jakiś czas działa i pali sie kluczyk na konsoli wewnętrznej. Po zamknięciu się w samochodzie stwierdziłem również, że nie działa ryglowanie od wewnątrz (to znaczy można otworzyć drzwi od wewnątrz, czego nie da się zrobić normalnie). Dopiero otworzenie samochodu i ponowne zamknięcie powoduje pełne zaryglowanie.
Usiadłem sobie z pilotem w samochodzie i zamknołem samochód. Normalnie w każdym innym przypadku niż opisany powyżej jest tak, że lampka sufitowa gaśnie szybko i od środka klamką nie można otworzyć drzwi. Jednak w wyżej opisanej kąpinacji zdarzeń, lampka sufitowa gaśnie u mnie po kilku sekundach, można otworzyć klamką od środka drzwi oraz ten kluczyk na przycisku w konsoli centralnej sie cały czas pali. Dodam, że alarmu nie mam.
Proszę o pomoc, bo nie wiem, czy atakować serwis czy trzeba z tym żyć?
Komentarz
-
-
Według mnie zamykając z pilota, auto powinno się zaryglować, a światło w środku powinno zgasnąć.
Fakt, nigdy nie zamykałem auta pilotem będą w środku, będę musiał to sprawdzić.... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Można to robić od wewnątrz - Oczywiscie opcją bez ultradzwiękowych czujników . I rzeczywiscie samochód mozna otworzyć przez dwukrotne pociagniecie klamki od srodka ( tak jak w opcji zaryglowanie drzwi od wewnątrz- przez użytkownika ) . Lampka gasnie zawsze po uzbrojeniu alarmu - to chyba logiczne - nie ma uzytkownika w aucie - po co oswietlenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Usiadłem sobie z pilotem w samochodzie i zamknołem samochód. Normalnie w każdym innym przypadku niż opisany powyżej jest tak, że lampka sufitowa gaśnie szybko i od środka klamką nie można otworzyć drzwi. Jednak w wyżej opisanej kąpinacji zdarzeń, lampka sufitowa gaśnie u mnie po kilku sekundach, można otworzyć klamką od środka drzwi oraz ten kluczyk na przycisku w konsoli centralnej sie cały czas pali. Dodam, że alarmu nie mam.
opisze jak to jest u mnie :
- jedno naciśniecie otwierają się drzwi kierowcy,
- drugie naciśnięcie pozostałe drzwi,
- po przekroczeniu 15km/h centralny zamyka te drzwi które wcześniej otworzyłem,
- podczas postoju (nie wyjmując kluczyka ze stacyjki) drzwi otwiera się za pomocą podwójnego ciągnięcia za klamkę lub za pomocą przycisku na tunelu środkowym
- kontynuowanie jazdy powoduje automatycznie zaryglowanie tylko tych drzwi które zostały otwarte
- po wyjęciu kluczyka następuje automatyczne odryglowanie wszystkich drzwi
zamknięcie auta z pilota powoduje zgaszenie się wszystkich lampek i nie przypominam sobie aby mi się świecił ten przycisk od centralnego na tunelu środkowym.
Acha nie zamykałem się w środku więc nie wiem czy po zamknięciu auta z pilota można je odtworzyć od środka.
Zamieszczone przez radik79loru,
nie mam schizofrenii, ja tego nie pisałemO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Dzięki za informacje.
Może ta opcja otwierania po wyjęciu kluczyka ze stacyjki powoduje, że u Ciebie jest wszystko OK. Ja nie wiem czy ja mam aktywną, muszę sprawdzić.
Umówiłem się w piątek w serwisie mają zbadać temat, bo sami nie wiedzą jak powinno być.
Pozdrawiam
Marcin
[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 22:43 ]
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez marcink_1Usiadłem sobie z pilotem w samochodzie i zamknołem samochód. Normalnie w każdym innym przypadku niż opisany powyżej jest tak, że lampka sufitowa gaśnie szybko i od środka klamką nie można otworzyć drzwi. Jednak w wyżej opisanej kąpinacji zdarzeń, lampka sufitowa gaśnie u mnie po kilku sekundach, można otworzyć klamką od środka drzwi oraz ten kluczyk na przycisku w konsoli centralnej sie cały czas pali. Dodam, że alarmu nie mam.
opisze jak to jest u mnie :
- jedno naciśniecie otwierają się drzwi kierowcy,
- drugie naciśnięcie pozostałe drzwi,
- po przekroczeniu 15km/h centralny zamyka te drzwi które wcześniej otworzyłem,
- podczas postoju (nie wyjmując kluczyka ze stacyjki) drzwi otwiera się za pomocą podwójnego ciągnięcia za klamkę lub za pomocą przycisku na tunelu środkowym
- kontynuowanie jazdy powoduje automatycznie zaryglowanie tylko tych drzwi które zostały otwarte
- po wyjęciu kluczyka następuje automatyczne odryglowanie wszystkich drzwi
zamknięcie auta z pilota powoduje zgaszenie się wszystkich lampek i nie przypominam sobie aby mi się świecił ten przycisk od centralnego na tunelu środkowym.
Acha nie zamykałem się w środku więc nie wiem czy po zamknięciu auta z pilota można je odtworzyć od środka.
Zamieszczone przez radik79loru,
nie mam schizofrenii, ja tego nie pisałem
Mam do Ciebie kolego jeszcze jedną prośbę. Jeszcze raz dziękuję za szczegółowy wyczerpujący opis. Jednak byłbym bardzo wdzięczny jakbyś sprawdził i opisał następującą sekwencję zdarzeń.
1. Ruszasz samochodem, blokują się samoczynnie drzwi;
2. Zatrzymujesz się i wyłączasz silnik nie wyjmując kluczyka ze stacyjki;
3. otwierasz drzwi kierowcy poprzez dwukrotne pociągnięcie klamki;
4. wyjmujesz kluczyk ze stacyjki;
5. zamykasz samochód pilotem na kluczyku.
Interesuje mnie jakie objawy są teraz:
Czy kluczyk na przycisku do otwierania drzwi na konsoli centralnej cały czas się świeci;
Jeżeli zrobiłeś to wszystko siedząc w samochodzie, to możesz sprawdzić czy można od środka pocięgając dwukrotnie klamkę, lub naciskając przycisk na konsoli środkowej otworzyć samochód.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy masz autoalarm bo ja nie. Myślę, że to jest istotny szczegół który może wpływać na różne zachowanie się samochodu w określonych sytuacjach.
Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ umówiłem się w sobotę w ASO i nie chcę żeby mi wciskali kit, że tak ma być.
Z góry dziękuję za pomoc.
Komentarz
-
Komentarz