Swiece LPG do 1.6 Co sadzicie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niunia75
    Classic
    • 2005
    • 26

Ja mam trochę inny problem. Po włączeniu dzisiaj silnika po kilku sekundach zaczęła migać kontrolka od świecy żarowej i pojawił się komunikat "Engine Workshop". Co ciekawe, pojawił mi się już jakiś czas temu ten problem, ale go zignorowałem. Stwierdziłem no nic i tak muszę wrócić do domu a i tak świeci mi się już "service 800KM". Dzisiaj jednak były objawy, nie tylko mrugająca kontrolka. Otóż samochód dostał takiego kopa, że aż się wystraszyłem. Na każdym biegu po wciśnięciu pedału gazu w podłogę opony piszczały a mnie wgniatało w fotel... Nie zwróciłem przy tym uwagi, czy puszcza ciemne bąki... jednak zajechałem na parking pod dom i okazało się, że silnik nierówno pracuje. Tak jakby nie palił na wszystkie gary... (niby równa praca silnika (oborty), ale jednak nie pracował normalnie). A na postoju bez świateł - dmuchawy pokazywał średnie spalanie 0,1 l/h, gdzie normalnie pokazuje 0,4-0,5 l/h. Coś czuję, że to będzie poważniejsza usterka ;(

Rozwiązanie problemu:

Został uszkodzony czujnik temperatury. Pokazywał błędne dane, na zimnym silniku +40 stopni. Dlatego silnik nierówno chodził. Problem migającej kontrolki świec żarowych, może oznaczać szeroko pojęte cokolwiek.
  • dynia
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2005
    • 134

Co sadzicie o swiecy iskry specjalnie do gazu?:
    FE65PXS GAZ
    SZCZELINA 0.8 mm

Czy dac sobie spokuj i zastosowac
    3-ELEKTRODOWA

FE65LTXS SZCZELINA 1 mm
    Nadmienie ze w Lanosie przy LPG zadne sie nie sprawdzily (NGK itp) tylko te zielone...
    Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..

Komentarz

• JPS1972
      Ambiente
      • 2005
      • 247

Ja dosowjego LPG'a wsadzałem NGK V12. Wymieniałem co 25 tyś. kilometrów. Zawsze były OK.
      Pozdrawiam
      Jacek

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

dynia, powiem ci tak.. sprzedaje te świece u siebie w sklepie i powiem ci tyle ze ze sa praktycznie identyczne jak te "zwykłe" ale różnią sie szczeliną.. Ja bym do gazu założył NGK .. naprawde dobre świece i do tego cena jest całkeim dobra...

Nadmienie ze w Lanosie przy LPG zadne sie nie sprawdzily (NGK itp) tylko te zielone...
        To też sie zdarza... skoro jesteś przekonany to wybierz iskry zielone i po wszystkim.. :szeroki_usmiech
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• dynia
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 134

Zamieszczone przez Qulek
          dynia, powiem ci tak.. sprzedaje te świece u siebie w sklepie i powiem ci tyle ze ze sa praktycznie identyczne jak te "zwykłe" ale różnią sie szczeliną.. Ja bym do gazu założył NGK .. naprawde dobre świece i do tego cena jest całkeim dobra...

To też sie zdarza... skoro jesteś przekonany to wybierz iskry zielone i po wszystkim.. :szeroki_usmiech
          JA mam uprzedzenie do NGK
          dlatego ze w Lanim na 10 kompletowswiec 2* skusilem sie na NGK i jedna para przejechala 8 tys i zaczol strzelac drugo 11 tys...
          a iskry zawsze dobiegaly do 20-30 kkm
          Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..

Komentarz

• Qulek
            RS
            • 2005
            • 1630
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No to ciekawe jest..pierwszy raz sie spotkałem z takimi objawami po NGK.. moze pordroby jakies były.. slyszalem ze nawet ci co gaz zakladaja polecaja NGK..

A teraz na jakich jeździsz??

Było O1 jest O3

Komentarz

• luky8
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 623

Ja używam NGK i nie narzekam k
              Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• kejek
                Drive
                • 2005
                • 40

Ja kupowałem Beru, ale raz ich nie było i kupiłem Iskry. Mam LPG i jest wszystko OK, a różnicy nie zauważyłem. Wymieniam co 20tkm.

Komentarz

• borut
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 299

A co sądzicie o Brisk'ach? też mają w ofercie jakieś do gazu..
                  Powered by VSI PRINS

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

kolega, który ma okcię 1,6 z sekwencją, i jest również monterem instalacji LPG wkłada klientom świece TUTELLA ( oczywiście sobie też )- jakąś włoszczyzna ze srebrną elektrodą- powiem Wam, że sam włożyłem to dziwadło do cieniasa pędzonego gazem i nie powiem : różnica była zdecydowanie na plus po wcześniejszych iskrach i championach.
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• MZD
                      Ambiente
                      • 2004
                      • 242

Zamieszczone przez borut
                      A co sądzicie o Brisk'ach? też mają w ofercie jakieś do gazu..
                      Ja w poprzednim samochodzie miałem Briski stosowane specjalnie do instalacji gazowych.
                      Ale prawda jest taka że w czasie jazdy nie było to oczuwalne (na zwykłych Championach było może nawet lepiej) a poza tym Briski wymagają częstszej wymiany i są sporo droższe.
                      Więc po swoich doświadczeniach mogę stwierdzić że nie warto inwestować w świece "specjalnie do gazu".
                      Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• Doodeck
                        Drive
                        • 2005
                        • 60

Świece "specjalnie do gazu" - tak samo, jak i olej - to tylko chwyt marketingowy.
                        Na zwykłych Championach (chociaż termin wymiany już upłynął był) moje auto lepiej pali i równiej pracuje. Kiedyś wymieniłem na czteroelektrodowe i musiałem natychmiast wrócić do starych, bo zimny silnik przerywał.
                        Dwuoctaviusz
                        starsza O1 1,8 `98 + LPG
                        i nowsza O2 1,6 `08

Komentarz

• Qulek
                          RS
                          • 2005
                          • 1630
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Świece "specjalnie do gazu" - tak samo, jak i olej - to tylko chwyt marketingowy.
                          Dokładnie ostatnio gadałem z gościem który pracuje w "Iskrze" i mówił że świeca jest ta sama różni sie tylko odstepem elektrody i opakowaniem.. Nie widzialem zeby NGK czy nawet Bosch ozbijał świece na "do gazu" i do "benzyny".. czysty marketing .. to samo zrobil Lotos..

Było O1 jest O3

Komentarz

• MZD
                            Ambiente
                            • 2004
                            • 242

W takim razie - "to po co przepłacać".... :szeroki_usmiech

Komentarz

• Qulek
                              RS
                              • 2005
                              • 1630
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

MZD, świece iskry do gazu i zwykle sa w tej samej cenie (przynajmniej u mnie) nie pamietam jak z lotosem..

Było O1 jest O3

Komentarz

• MZD
                                Ambiente
                                • 2004
                                • 242

Zamieszczone przez Qulek
                                MZD, świece iskry do gazu i zwykle sa w tej samej cenie (przynajmniej u mnie) nie pamietam jak z lotosem..
                                Od jakiegoś czasu (od. ok. 1,5 roku) nie śledzę tematu cen świec. Jednak z tego co pamiętam to "dobre" świece gazowe były droższe od zwykłych.

Komentarz

• luky8
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 623

mówił że świeca jest ta sama różni sie tylko odstepem elektrody
                                  to chyba duża różnica....
                                  Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• Qulek
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 1630
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

to chyba duża różnica....
                                    No tak ale odstep elektrody mozna ustawic praktycznie samemu..wiec dla mnie to zadna roznica..

Było O1 jest O3

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przejechałem 110tys. km na gazie w Oc1 zawsze NGK. Bez problemów. Polecam

Komentarz

• nico21
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 2640
                                        • Volkswagen

JA załozyłem NGK ale niestety przewody były do du.. i swiece poszły sobie na emeryture wraz zprzedowani. Po nich założyłem jakies francuskie - ale srednio sie spisywały. Teraz ponownie wracam do NGK i niedługo bede sprawdzał jak sie spisuja - zapodam opinie.

P.S. moj szwagier ma w sienie 1.6 + LPG swiece NGK i chodza jak burza - zero problemow
                                        DACAR.team

Komentarz

Pracuję...