Ja mam trochę inny problem. Po włączeniu dzisiaj silnika po kilku sekundach zaczęła migać kontrolka od świecy żarowej i pojawił się komunikat "Engine Workshop". Co ciekawe, pojawił mi się już jakiś czas temu ten problem, ale go zignorowałem. Stwierdziłem no nic i tak muszę wrócić do domu a i tak świeci mi się już "service 800KM". Dzisiaj jednak były objawy, nie tylko mrugająca kontrolka. Otóż samochód dostał takiego kopa, że aż się wystraszyłem. Na każdym biegu po wciśnięciu pedału gazu w podłogę opony piszczały a mnie wgniatało w fotel... Nie zwróciłem przy tym uwagi, czy puszcza ciemne bąki... jednak zajechałem na parking pod dom i okazało się, że silnik nierówno pracuje. Tak jakby nie palił na wszystkie gary... (niby równa praca silnika (oborty), ale jednak nie pracował normalnie). A na postoju bez świateł - dmuchawy pokazywał średnie spalanie 0,1 l/h, gdzie normalnie pokazuje 0,4-0,5 l/h. Coś czuję, że to będzie poważniejsza usterka ;(
Rozwiązanie problemu:
Został uszkodzony czujnik temperatury. Pokazywał błędne dane, na zimnym silniku +40 stopni. Dlatego silnik nierówno chodził. Problem migającej kontrolki świec żarowych, może oznaczać szeroko pojęte cokolwiek.
Komentarz