Nawigacja GPS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Castaway
    Ambiente
    • 2005
    • 125

Nie wszyscy
    Nie lubie mieć w aucie "gadżetów" przyklejanych gdzie popadnie.
    Zastanawaiłem sie nad orginalną navi Skody, ale: 1 za droga, 2 za duża (a schowek pod radiem sie przydaje). Używam od 1,5 roku Blaupunkta DX-R52 i zdecydowanie mi wystarcza, a że nie maluje pieknej mapki tyko pokazuje strzałki ...hmm mnie to wystarczy.
    Wcześniej był RNS-149 więc do Blaupunkta jestem przyzwyczajony
    POzdro - Pit

Komentarz

• _tm_
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2333
      • Superb III (3V3)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Wlasnie zakupilem Mio A201. Wieczorem instaluje AutoMape i bede sie bawil :diabelski_usmiech
      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
      -------------------------------------------------------------------------
      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• ===Tomy===
        Rider
        • 2006
        • 552

Zamieszczone przez _tm_
        Wlasnie zakupilem Mio A201. Wieczorem instaluje AutoMape i bede sie bawil :diabelski_usmiech
        Po analizie całego wątku pozwolę sobie na opisanie kilku kwestii bazując na własnych doświadczeniach.

Oryginalna nawigacja

Miałem okazję sprawdzić jak działa nawigacja w SuperB.
        Auto z 2005 roku, zatem wersja nawigacji AFAIK "D", gdyż idealnie ukazywała ulice, zakazy w miastach poniżej 25 tyś. mieszkańców. Jak się ma w kwestii nowych Octavii ? Wypada zapytać salon oraz miłosników Octavii, a raczej napaleńców wszak urządzenie ma także zalety DVD (w nowszych) i tunera radiowego. Zakup przechodzonych na Allegro używek do O1 prawdopodobnie mija się z celem, gdyż są to wersje starsze bez map drogowych, a te kosztują zbyt dużo pieniążków.

Oprogramowanie do PDA

Z praktyki znam TomTom 5.0 oraz AutoMapę.
        Zanim dokonałem zakupu wersji legalnej sprawdziłem obie.
        Wnioski były szybkie.
        Jako kierowca poruszający się głównie po kraju tylko AutoMapa.
        Nie ma tak idealnej mapy do urządzeń PDA jak ta do poruszania sie po Polsce.
        Ostatnia wesja 3.9 ma już prawie wszystko.
        Dodatkowo darmowe punkty POI do pobrania w internecie przypieczętowały wybór.

TomTom jest idealną mapą dla tych, którzy często opuszczają granice naszego kraju.
        W większych miastach jak np. Bydgoszcz udaje się nie zabłądzić, jednak są momenty, że nie ma szans na poruszanie się w mniejszych (nie głównych) ulicach i odczyt jaki otrzymujemy nie zawiera żadnych szczegołów istotnych w podróży.
        Czasem okazuje się, że znajdujemy się w szczerym polu, a tak naprawde mamy przed sobą ciąg ulic i zabudowań.
        AutoMapa pod tym względem jest 100x bardziej dokładna.
        Dla przykładu w miejscu, w którym pracuję mam nawet ukazaną droge leśną i jej zakończenie (wieś ~2000 mieszkańców).

Tak jak wspomniałem: sytuacja na korzyść TomTom zmienia się kiedy wjeżdżamy do innego kraju. Pełne profesjonalne prowadzenie z idealna wizualizajcą 3D. W Polsce ta mapa ukazuje tylko główne arterie naszych dróg, nic więcej.

W kwestii pracy na urządzeniu PDA TomTom jest bardzo szybki i nie wymaga spec szybkiego procesora (przy 350Mhz jest bardzo płynnie). Niestety nie można tego powiedzieć o systemie AutoMapy. Coś za coś ...

W moim przypadku jako kierowcę głównie krajowego wybór padł na niezawodną AutoMapę.

Oryginalny uchwyt od PDA zbyt krótki

Jeśli będziesz miał problem z uchwytem (duży kąt pochylenia szyby w O1, O2) polecam przebudować uchwyt.

Podobny problem miałem z Acer N35.
        Przy końcach (przyssawki i zaczepu na uchwyt) należy odciąć aluminiowy pręt jak najbliżej mocowania w plastikowych otworach. Uchwyty uwolnione od aluminiowego pręta należy rozwięrcić tak, aby można było dopasować inny, uprzednio wymierzony pręt (np. aluminiowy F 0,6cm spotykany w starych typach przewodów elektrycznych, jeszcze do kupienia w spec sklepach). Można tez użyć popularnego drutu miedzianego o tej samej grubości. Do całości potrzeba dokupić także pod zakładany wymiar izolację karbowaną do przewódów (taka sama jaka pokrywa oryginalny pręt).
        Oba rodzaje prętów dają się później idealnie giąć.

Po zwymiarowaniu odległości między szybą, a uchwytem przystępujemy do klejenia-lutowania nowego elementu.

W przypadku aluminium lutujemy cyną, delikatnie (nie za dużo na raz) , aby temperatura nie zniszczyła prowadzenia plastikowej szyjki w uchwycie, w którą wchodzi jeden koniec drutu (przy przyssawce). Zakładamy karbowaną rurkę i lutujemy podobnie w drugim końcu przy zaczepie.
        W przypadku miedzi nie możemy lutować z wiadomych powodów.
        W swoim przypadku użyłem kleju Wurth Klebix-Cyjanoakrylowy (50g - koszt około 50 zł) i końcówki idealnie wkleiłem w przyssawkę oraz uchwyt uprzednio dokonując spasowania na sucho i zwymiarowania w aucie (kilka kropel kleju).
        Dodatkowo pustą przestrzeń pomiędzy końcówką nowego drutu, a rozwierconymi ściankami uzupełniłem plastikowymi kawałeczkami np. z opaski zaciskowej celem wzmocnienia konstrukcji. Schnięcie i po 2h wszystko jak skała ;-)

Uchwyt pod wymiar, idealnie możliwy do regulacji.
        Efekt przedłużonego o ponad 1/3 oryginalnej długości uchwytu prezentuję poniżej.
        Całość idealnie opiera się o kokpit i podczas jazdy nic nie "zwisa" i nic nie "drży":

Zasilanie do urządzenia PDA

Rozwiązanie banalne jednak kończące sie utratą gwarancji ładowarki - przedłużamy kabel zasilania o taką ilość jaką potrzebujemy do bezproblemowego zasilania urządzenia PDA. Nadmiar kabla skrzętnie chowamy wzdłuż konsoli odzielającej kierowcę od pasażera.
        Troszeczkę spartańsko, ale działa ;-)
        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

Zamieszczone przez _tm_
          dobry wybor k ale bluetooth'a bedziesz przeklinal tak , ze cale osiedle bedzie slyszalo :lol: :szeroki_usmiech :wink:
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez MisiekWAW
            Zamieszczone przez _tm_
            dobry wybor k ale bluetooth'a bedziesz przeklinal tak , ze cale osiedle bedzie slyszalo :lol: :szeroki_usmiech :wink:
            Czemu z BT jest tak zle. Ja nie narzekam. Na poczatku fakt byl totalny bajzel. Nie chcialo sie laczyc itd. Ale od jakies tam wersji AM problem minal i nie ma zadnych problemow, nawet jak w poblizu dzialaja jeszcze dwa inne urzadzenia na BT czyli telefon i sluchawka.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
              Czemu z BT jest tak zle. Ja nie narzekam. Na poczatku fakt byl totalny bajzel. Nie chcialo sie laczyc itd. Ale od jakies tam wersji AM problem minal i nie ma zadnych problemow, nawet jak w poblizu dzialaja jeszcze dwa inne urzadzenia na BT czyli telefon i sluchawka.
              a masz A201 :?: on ma wbudowanego GPS'a więc BT do niego niepotrzebny, ale za to jak np. chcesz wziać internet z kompa czy komorki przez GPRS to zaczyna sie dramat :? ustawiasz i dziala ok, a po soft resecie przestają działać jakiekolwiek połączenia BT oprócz HF :? lekarstwa jeszcze nie wynaleziono AFAIK
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Hehe, nie tego nie mam tylko Asusa. Sadzilem, ze ogolnie chodzi o problemy z laczem BT miedzy palmem a GPS-em.
                Do tego Asusa, mam tylko jedno generalne ALE. Co za debil dal tam taka mala baterie. Kilka godzin i jest kaput. Zostawisz w aucie na 3 dni reset - to jest dramat i to juz druga bateria za 2,5 roku - poprzednia byla jeszcze gorsza.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Hehe, nie tego nie mam tylko Asusa. Sadzilem, ze ogolnie chodzi o problemy z laczem BT miedzy palmem a GPS-em.
                  nie, to jest konkretny problem z tym modelem, nawet nie z wszystkimi Mio, tylko z tym konkretnym :?

Do tego Asusa, mam tylko jedno generalne ALE. Co za debil dal tam taka mala baterie. Kilka godzin i jest kaput. Zostawisz w aucie na 3 dni reset - to jest dramat i to juz druga bateria za 2,5 roku - poprzednia byla jeszcze gorsza.
                  no tu bateria jest IMO całkiem przyzwoita k wszystko zależy od intensywności użytkowania i zapewne oczekiwań :wink:
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Jak czytalem recenzje modulow GPS na BT to jakis model mial taka sama bateria jak Nokie z serii 33xx To jest fajny bajer bo w tej chwili mozna kupic takie baterie o pojemnosciach rzedu 2000mAh, co w samym telefonie wydluza jego dzialanie nieraz dwu krotnie to taki GPS tez moze dluzej na jednym ladowaniu chodzic. Czekam az Palmy takie sie pojawia :roll:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• KLOCek
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 411

Wiem, że temat już umarł, ale...

Do urzytkowników ACER'a N35: Czy przy automapie nie uważacie, że palmtop jest strasznie wolny ? Wcześniej miałem Asusa 620 i działał o wiele szybciej. Dodaję, że na Acerku nie mam nawet wgranej polskiej nakładki (bo i po co).

Komentarz

• ===Tomy===
                        Rider
                        • 2006
                        • 552

Zamieszczone przez KLOCek
                        Wiem, że temat już umarł, ale...

Do urzytkowników ACER'a N35: Czy przy automapie nie uważacie, że palmtop jest strasznie wolny ? Wcześniej miałem Asusa 620 i działał o wiele szybciej. Dodaję, że na Acerku nie mam nawet wgranej polskiej nakładki (bo i po co).
                        W opcjach Automapy wyłącz buforowanie. Będzie szybciej. To nie jest wina Acera lecz softu. TomTom śmiga na Acerach idealnie. AutoMapa muli, na innych podobnie.

BTW: Acery nie lubią zimna. Nie trzymaj urządzenia w zmarzniętym aucie. Często siada mu w ten sposób wgrany soft.
                        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• PiotrasGr
                          Classic
                          • 2006
                          • 8

Oryginalna navi Octavia.

Witam

Tak się składa, że użytkuję soft AutoMapa od początku jego istnienia oprócz tego TomTom'a oraz od 2 miesięcy oryginalną nawigację Skody. Ponieważ robiłem różne porównania i testy, mam jako takie doświadczenia w tym temacie. Z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż z czysto technicznego punktu widzenia porównywanie softu w stylu TomTom czy AutoMapa z nawigacją dedykowaną jest raczej nieporozumieniem. Dlaczego tak jest zaraz postaram się udowodnić:
                          Jeśli chodzi o techniczną stronę tych "systemów" to nawigacja na PocketPC to zabawka i gadżet. (oczywiście nie twierdzenie, że są do niczego nie przydatne, ale znajduje w nich wiele błędów i niedociągnięć). Podstawowa sprawa to fakt, iż nawigacja seryjna bazują na kilku sposobach obliczania pozycji samochodu. W przypadku Skody jest to zrealizowane na 3 sposoby. Podstawowym jest oczywiście antena (której czułość w fabrycznym wykonaniu jest "o niebo" lepsza od wynalazków do PocketPC, przykład - w zadaszonym garażu IPAQ nie łąpie mi wogóle sygnału, podczas gdy nawigacja fabryczna ściąga nawet do 8 satelitów i bez problemu wyznacza pozycje), druga rzecz to wbudowany żyrokompas, który ustala pozycję w wiadomy sposób oraz ostatni sposób to sygnał prędkości podany z impulsatorów ABS lewego i prawego koła. Dzięki temu rozwiązaniu nawi fabryczna, dużo szybciej wyznacza pozycję oraz dużo dokładniej a podstawowy plus to uwaga !!! możliwość nawigacji w tunelach, garażach podziemnych oraz innych obiektach gdzie wogóle nie ma zasięgu satelitów. Kolejna sprawa jest taka, iż fabryczna nawigacja to urządzenie projektowane do tego celu i pod kątem takiego zastosowania zoptymalizowane. Dzięki temu nie ma tu mowy o jakiś zwiechach czy padach, co zdarza się na Pocketach wielokrotnie, szczególnie w wykonaniu AutoMapy, której stabilność wydaje się ostatnimi czasy być coraz gorsza z wersji na wersję. Kolejna sprawa, ergonomia i bezpieczeństwo. Dużo większy wyświetlacz nawi fabrycznej, obsługa która nie jest tak absorbująca jak w systemach PocketPC i wiele wiele innych.
                          Teraz kwestia map. Tu oczywiście liderem jest AutoMapa, ale tylko liderem jeśli chodzi o obszar kraju, który obejmuje. W porównaniu z nawi fabryczną, czy TomTom (oba te "systemy" bazują na tych samych mapach i rozwiązaniach TeleAtlasu) według mnie mapy w niej są zbytnio zawalone zbędną informacją. Nie od dzisiaj większość fabrycznych nawigacji oraz softu nawigacyjnego zza zachodzniej granicy, nie wrysowuje na mapach budynków. Takie rozwiązanie zdecydowanie mniej rozprasza, nie tracąc przy tym na czytelności. Oczywiście nawigacja pod dany numer obiektu funkcjonuje. Przez 2 ostatnie lata w przypadku map TeleAtlasu i tak wykonano milowy krok, gdyż z roku na rok mapa Polski jest coraz dokładniejsza i coraz lepsza.

dobra podsumowanie bo się i tak już za bardzo rozpisałem

Według moich indywidualnych odczuć, zdecydowanie najlepszym i NAJBEZPIECZNIEJSZYM systemem jest system fabryczny. Niemniej jednak na dzień dzisiejszy i tak często jestem skazany na używanie AutoMapy, szczególnie z dala od większych miast gdzie pokrycie TeleAtlasu na razie jest takie sobie albo żadne. Jeśli zaś chodzi o TomTom to praktycznie wogóle poszedł w odstawkę, gdyż na system fabryczne są wszystkie mapy Europy Zachodzniej i nie tylko.
                          1.8T AUQ 215KM/340Nm - MTM

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie jestem w stanie zweryfikowac poprawnosci Twojego rozumowania, bo jedyna nawigacja z jakiej korzystalem jest PocketPC + AutoMapa, ale widze jedna glowna przewage takiego rozwiazania nad nawigacja seryjna - pocketa wsadzasz w kieszen i idziesz z nim na piesza wycieczke i nadal masz przy sobie GPS z nawigacja (skorzystalem z tego ostatnio spacerujac po Ursusie i gdy nagle poczulem potrzebe wyplacenia gotowki z bankomatu to po prostu sprawdzilem na mapie gdzie znajduje sie najblizszy). Mozliwe, ze masz racje, ale biorac pod uwage wszechstronnosc pocketa raczej bym go nie zamienil na wbudowana nawigacje.

Komentarz

• KLOCek
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 411

===Tomy===, wyłączyć buforowanie, czyli w menu, ustawienia, dalej, buf. przeciw zerwaniu BT ?

Jeśli chodzi o to, to mam wyłączony. Nie jest to przypadkiem wina słabego prcesora 266MHz ? Asus 620 miał 300MHz i dlatego podejrzewam to jak przyczynę. Chba, że znasz jakieś inne wyjaśnienie.

Komentarz

ee tam, na 286 12Mhz takie rzeczy lepiej smigaly. Automapa ma zamulony kod i tyle. TomTom w 3D smiga ma N35 to i AutoMapa powinna.

Komentarz

• Arti23
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 892
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Re: Oryginalna navi Octavia.

Zamieszczone przez PiotrasGr
                                  Witam

Tak się składa, że użytkuję soft AutoMapa od początku jego istnienia oprócz tego TomTom'a oraz od 2 miesięcy oryginalną nawigację Skody. Ponieważ robiłem różne porównania i testy, mam jako takie doświadczenia w tym temacie. Z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż z czysto technicznego punktu widzenia porównywanie softu w stylu TomTom czy AutoMapa z nawigacją dedykowaną jest raczej nieporozumieniem. Dlaczego tak jest zaraz postaram się udowodnić:
                                  Jeśli chodzi o techniczną stronę tych "systemów" to nawigacja na PocketPC to zabawka i gadżet. (oczywiście nie twierdzenie, że są do niczego nie przydatne, ale znajduje w nich wiele błędów i niedociągnięć). Podstawowa sprawa to fakt, iż nawigacja seryjna bazują na kilku sposobach obliczania pozycji samochodu. W przypadku Skody jest to zrealizowane na 3 sposoby. Podstawowym jest oczywiście antena (której czułość w fabrycznym wykonaniu jest "o niebo" lepsza od wynalazków do PocketPC, przykład - w zadaszonym garażu IPAQ nie łąpie mi wogóle sygnału, podczas gdy nawigacja fabryczna ściąga nawet do 8 satelitów i bez problemu wyznacza pozycje), druga rzecz to wbudowany żyrokompas, który ustala pozycję w wiadomy sposób oraz ostatni sposób to sygnał prędkości podany z impulsatorów ABS lewego i prawego koła. Dzięki temu rozwiązaniu nawi fabryczna, dużo szybciej wyznacza pozycję oraz dużo dokładniej a podstawowy plus to uwaga !!! możliwość nawigacji w tunelach, garażach podziemnych oraz innych obiektach gdzie wogóle nie ma zasięgu satelitów. Kolejna sprawa jest taka, iż fabryczna nawigacja to urządzenie projektowane do tego celu i pod kątem takiego zastosowania zoptymalizowane. Dzięki temu nie ma tu mowy o jakiś zwiechach czy padach, co zdarza się na Pocketach wielokrotnie, szczególnie w wykonaniu AutoMapy, której stabilność wydaje się ostatnimi czasy być coraz gorsza z wersji na wersję. Kolejna sprawa, ergonomia i bezpieczeństwo. Dużo większy wyświetlacz nawi fabrycznej, obsługa która nie jest tak absorbująca jak w systemach PocketPC i wiele wiele innych.
                                  Teraz kwestia map. Tu oczywiście liderem jest AutoMapa, ale tylko liderem jeśli chodzi o obszar kraju, który obejmuje. W porównaniu z nawi fabryczną, czy TomTom (oba te "systemy" bazują na tych samych mapach i rozwiązaniach TeleAtlasu) według mnie mapy w niej są zbytnio zawalone zbędną informacją. Nie od dzisiaj większość fabrycznych nawigacji oraz softu nawigacyjnego zza zachodzniej granicy, nie wrysowuje na mapach budynków. Takie rozwiązanie zdecydowanie mniej rozprasza, nie tracąc przy tym na czytelności. Oczywiście nawigacja pod dany numer obiektu funkcjonuje. Przez 2 ostatnie lata w przypadku map TeleAtlasu i tak wykonano milowy krok, gdyż z roku na rok mapa Polski jest coraz dokładniejsza i coraz lepsza.

dobra podsumowanie bo się i tak już za bardzo rozpisałem

Według moich indywidualnych odczuć, zdecydowanie najlepszym i NAJBEZPIECZNIEJSZYM systemem jest system fabryczny. Niemniej jednak na dzień dzisiejszy i tak często jestem skazany na używanie AutoMapy, szczególnie z dala od większych miast gdzie pokrycie TeleAtlasu na razie jest takie sobie albo żadne. Jeśli zaś chodzi o TomTom to praktycznie wogóle poszedł w odstawkę, gdyż na system fabryczne są wszystkie mapy Europy Zachodzniej i nie tylko.
                                  I tu trzymam Twoją stronę. Miałem okazję przejechać się z navi na PocetPC a sam używam ori Navi MFD i nigdy bym się nie zamienił głównie z powodów ergonomii i wygody. Faktem jest że mapy TeleAtlasu mocno odstają od AutoMapy ale to kwestia czasu, biorąc pod uwagą postęp jaki się już dokonał.

Pozdr
                                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

PiotrasGr, Zgadzam sie z Toba, ze rozwiazanie fabrycznej mapy jest ergonomiczne, ale nasz super kraj ma to do siebie, ze ergonomia kosztuje, a szyby sa przezroczyste i widac co tam sobie lezy.
                                    Skoda, co trzeba przyznac ma mape Polski, Toyota np dalej takiej mapy nie posiada i wtedy co :wink:
                                    To co wspomniales, pokrycie kraju. AutoMapa wszyscy narzekaja, ze malo itd, ale wciaz najwiecej ze wszystkich dostepnych mozliwosci na naszym rynku. Europy nie rozpatruje bo to odrebna kwestia.
                                    Poruszyles kwestie, zasiegu etc. Ile satelit sciaga Twoj GPS z iPaqa :?: Stawiam, ze max 8-10. W tej chwili najwiecej z takich rozwiazan mobilnych GPS ma okolo 18 satelit i dziala nawet w podziemnych garazach - nie testowalem, bo nie moge sie zebrac na wymiane obecnego modulu GPS na nowszy.

Co do rozwiazania, ktore sadze okazaloby sie tansze i najlepsze z mozliwych to montaz zestawu car-PC z dotykowym ekranem. Taka konfiguracja pozwala na instalacje kazdego oprogramowania nawigacyjnego obslugujacego GPS i problem braku map rozwiazuje sie sam, dodatkowo mozemy miec DVD i inne sprawy na takim PC k
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• PiotrasGr
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 8

do _tm_ jest takie stare m¹dre powiedzenie "jako co? jest do wszystkiego to jest do niczego"

do Maicroft - zgadzam się z Tob¹ ale to forum Octavii, więc moja wypowied? ogranicza się tylko do tego samochodu. Czy to, że żyjemy w kraju w jaki żyjemy oznacza, że nie powinni?my do samochodu pakować nic poza seryjne wyposażenie bo niedaj boże mog¹ zwędzić ? Chcesz mi powiedzieć, że wyci¹gasz zapasówkę i lewarek na noc z fury ?, nie dajmy się zwariować. A poza tym ja nie pisałem co jest bezpieczniejsze tylko co lepsze. Kwestia widoczno?ci satelit - nieważne ile widzi 5, 10 ,18 fakt jest taki że fabryczna WOGÓLE nie musi widzieć a nawiguje, na podstawie prędko?ci lewego i prawego tylnego koła oraz czujnika od ?wiateł cofania oraz wspomagaj¹c się żyrokompasem nawet w pobliżu "j¹dra ziemii" będzie nawigować, który Pocket to potrafi ???
                                      Piszesz CarPC, swego czasu też brałem takie rozwi¹zanie pod uwagę, ale po pierwsze jest ono tak samo ułomne jak inne "softwarowe" rozwi¹zania, a po drugie kosztuje dużo więcej niż oryginalna navi + Pocket AutoMap¹ razem wzięte (?redniej klasy CarPc z kiepskim wy?wietlaczem to wydatek przynajmniej 4500,00 i jeszcze trzeba to gdzie? zabudować - i my?lisz, że tego nie ukradn¹ ???). A co do DVD, TV i tym podobnych wodotrysków to NAVI ma wej?cie na takie pierdóły i jak się uprzesz to podł¹czysz tam wszystko.

Komentarz

• _tm_
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2333
                                        • Superb III (3V3)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez PiotrasGr
                                        do _tm_ jest takie stare m¹dre powiedzenie "jako co� jest do wszystkiego to jest do niczego"
                                        Nie twierdze, ze to jest rozwiazanie idealne, ale w 99% wypadkow wystarczajace (jak czesto jezdzisz tunelami posiadajacymi rozgalezienia, na ktorych bez nawigacji bys sie zgubil ? ). Wieksza dokladnosc stacjonarnej nawigacji nie rekompensuje mobilnosci pocketa - przynajmniej wg mnie.

Komentarz

• chester121
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1053

w sumie macie racje oryginalna navi jest duzo bardziej nowoczesna i kozysta z wiekszej ilosci danych do odnalezienia naszego auta
                                          ale nie mozena mowic ze pocet PC nie jest dobry
                                          bo wujek tydzien temu kupil sobie PALMA fudzitsu-siemens( za kilka tys nie wiem ile dokladnie ale duzo)
                                          i testowal ze swoja oryginalna nawigacja w audi A6(2004r) i bez porownania oryginalna navi zostaje w tyle, pokazywal mi jak szybko obie nawigacje lapia sygnal(oryg vs palm)
                                          i palmik wygral, dodatkowo w budynkch tunelach itp palmik ciagle trzyma sygnal,
                                          dodatkowo ma wyswietlacz na BT i palmik moze miec w kurtce schowany i patrzec sie tylko na wyswietlacz
                                          model tego palma to byl v600 czy jakos tak ( ma dodatkowo aparat zbedny gadzet ale)
                                          niedlugo wpadnie do mnie to dokladnie go sobie obejze

zreszt ja sobie tydzien temu sprawilem prezent i kupilem MIO z GPS'em
                                          nowa auto mape XXL i wyjechalem do wrocka poszalec po druzkach i pracowal naprawde bez zarzutu
                                          ja jestem bardzo zadowolony :szeroki_usmiech

Komentarz

• PiotrasGr
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 8

Częsciowo macie rację, ale ja nadal będę trwał przy swoim że fabryczna to fabryczna i to jest nawigacja a te bajery na pocket to są tylko sukulenty nawigacji dla ubogich. I nie jest tu istotne , czy jeździsz w tunelach czy nie, chodzi tylko i wyłącznie o to że seryjna nawigacja to wykonanie profesjonalne a wszelkie softy na Pocketach to jest tylko tani zamiennik, który jest jaki jest, oczywiście spełnia swoje zadanie lepiej lub gorzej ale porównywanie go do fabryki to według mnie drobna przesada. Ciągnięcie dalej dyskusji co jest lepsze i dlaczego jest bezsensowne, gdyż będzie to dyskusja w stylu czy lepszy belwood, wiwa, korr, a może manta w porównaniu do panasonica s97 czy samsunga hd950. Nieważne co odtwarza ważne jak odtwarza. (sorry za wtrącenie nie związane z tematem)

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

PiotrasGr, Zostaje kwestia ceny. To tak jak z fabrycznym radiem. Integralnosc kosztuje bardzo duzo. Navi kupowana razem z autem to koszt okolo 8-9tys zl, zaden Pocket tyle nie kosztuje. Pomijam, ze navi mozna kupic teraz na Allegro i wyjdzie kolo 2 tys zl, wiec mamy to samo, ale czy ja musze kupowac cos, co nie wiadomo skad jest :roll:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1053

Częsciowo macie rację, ale ja nadal będę trwał przy swoim że fabryczna to fabryczna i to jest nawigacja a te bajery na pocket to są tylko sukulenty nawigacji dla ubogich. I nie jest tu istotne , czy jeździsz w tunelach czy nie, chodzi tylko i wyłącznie o to że seryjna nawigacja to wykonanie profesjonalne a wszelkie softy na Pocketach to jest tylko tani zamiennik
                                                po co zagladasz komus do kieszeni????
                                                ja akurat uwazam ze teraz oryginalna navi jest tylko ladna ale wogole nie przydatna :!:
                                                moze kiedys powstana mapy ale nigdy nie beda tak dokladne jak mapy na palma
                                                z prostej przyczyny
                                                palmow jest wiecej i wiecej jest map przez to czesciej mozna je aktualizowac

dam ci prosty przyklad z zycia wziety
                                                moi rodzice jechali w gory ze znajomymi jeden z nich ma nowa AVENSIS na Fuuuuuulllll wypasie ma takze super nowoczesna navigacje(za ponad 10tys zl)
                                                wszyscy wyjechalismy z wrocawia o tej samej godzinie(no moze prawie Avensis pojechal 30min pozniej)
                                                jak dojechali to dluugo musieli czekac na avensis(ponad 3,5godzniy)
                                                pozniej caly miesiac pobytu w gorach wszyscy sie smiali ze auto za ponad 120tys zl
                                                i przyjechal z takim opoznieniem
                                                okazalo sie ze navi prowadzila go na okolo
                                                zrobil ponad 100km wiecej, dodatkowo navi ma fajna funkcje oszczegania przed korkami i wyznaczenie objazdu i coo??/ wpadl w 2 koreczki i postal sobie po godzinke na kazdym

wiec dyskusja czy oryginal jest the best a inne rzeczy to tylko suplementy to troche nie namiejscu, rozumiem ze posiadasz taka i sie musisz pochwalic ale ona jest teraz tylko dobra zeby podlaczyc sobie TV bo do nawigacji w polsce to..... :lol: )
                                                ja osobiscie mialem okazje kupic navi za 2000zl ale tato nie pozwolil bo jeszcze nie jest to dobry towar( przynajmiej w polsce)

Komentarz

• PiotrasGr
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 8

Kolego chester121:

1. Nikomu nie zaglądałem i niezaglądam do kieszeni (sorry jeśli tak to odbierasz), ale to raczej ty masz niedojrzałe podejście do tematu finansów cyt: "wszyscy sie smiali ze auto za ponad 120tys zl "
                                                  2. Dyskusja dotyczy nawi w Skodzie a nie w Toyocie, a to nie są takie same systemy.
                                                  3. Nie wypowiadam się na tematy o których mało albo nic niewiem (w przeciwieństwie do Ciebie).
                                                  4. To, że ktoś nadłożył 100km (w dodatku pokonując je w 3,5 godziny) to nie jest żaden argument potwierdzający niższość systemów fabrycznych.
                                                  5. Oczywiście, że nawigacje posiadają system ostrzegania przed korkami i wyznaczania objazdów, ale gdybyś kolego miał elementarną wiedzę w tym temacie to byś wiedział, że w naszym wspaniałym kraju nie ma systemu TMC i długo jeszcze nie będzie.
                                                  6. Dalszą dyskusję z Tobą uważam za bezcelową, gdyż pisząc moją opinię na tematy systemów fabrycznych liczyłem na sensowną i rzeczową dyskusję z ludzmi, którzy różne systemy przetestowali na własnej skórze, a nie coś widzieli i coś tam słyszeli.
                                                  7. Kwestii mojego niby chwalenia się wogóle nie komentuje - nie ten poziom dyskusji.

Tak więc pozdrawiam i życzę dalszego gryzienia się czy chip czy xenony, no i żeby Tato się zgodził bo może to jednak jeszcze nie jest dobry towar (przynajmniej w Polsce). :szeroki_usmiech

Komentarz

• chester121
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1053

1. Nikomu nie zaglądałem i niezaglądam do kieszeni (sorry jeśli tak to odbierasz), ale to raczej ty masz niedojrzałe podejście do tematu finansów cyt: "wszyscy sie smiali ze auto za ponad 120tys zl "
                                                    haha (czy ja napisalm ze to ja sie smialem?????) to byl smiech przyjaciol z siebie samych( nie bylo w tym dogryzania itp), moze nie masz przyjaciol i nie wiesz jak to jest?? wku..ja mnie takie wkladanie slow do ust(ktorych nie powiedzialem :evil: )
                                                    co do finansow to watpie bo w wieku 14 lat pracowale( w wakacje) wiec wiem jak pieniadze sie zarabia i miedzy innymi nie lubie wydawac je dal szpanu

Dyskusja dotyczy nawi w Skodzie a nie w Toyocie, a to nie są takie same systemy.
                                                    moze i masz racje ale VW tez nie ma dobrych map(i dluugo nie bedzie mial)

To, że ktoś nadłożył 100km (w dodatku pokonując je w 3,5 godziny) to nie jest żaden argument potwierdzający niższość systemów fabrycznych.
                                                    to jest wlasnie argument bo nie wiem czy wiesz ale navi ma kierowc tak zebysmy przyjechali na miejsce mozliwie szybko bez bladzenia( a 3,5godzniy to niestey jest prawie polawa czasu jaka jest potrzebna zeby z wrocka dojechac tam) chyba ze ty uwazasz ze navi ma ladnie wygladac w aucie??? to sorki masz racje wyglada zabojczo :!:

Dalszą dyskusję z Tobą uważam za bezcelową, gdyż pisząc moją opinię na tematy systemów fabrycznych liczyłem na sensowną i rzeczową dyskusję z ludzmi, którzy różne systemy przetestowali na własnej skórze, a nie coś widzieli i coś tam słyszeli.
                                                    z takimi systemami podejzewam ze mialem duzo wiecej do czynienia niz ty(mimo mlodego wieku)
                                                    jezdzilem na roznych navigacjach w swoim aucie i w znajomych
                                                    i naprawde oryginal ladnie wyglada i w niemczech sparuje sie super, ale np po wroclawiu to jest bezuzyteczna!!
                                                    jak chcialem dojechac do jakiegos miejsca to albo kierowal mnie w drogi ktorych nie ma :shock: albo po takich ze naprawde offroad

Tak więc pozdrawiam i życzę dalszego gryzienia się czy chip czy xenony, no i żeby Tato się zgodził bo może to jednak jeszcze nie jest dobry towar (przynajmniej w Polsce).
                                                    wiesz co strasznie dziecinnie teraz sie zachowales
                                                    moze ty swojego ojca zdanie miales gdzies(za mlodu) ale ja szanuje swojego tate i zawsze dyskutujemy co wrzucic do auta co kupic i gdzie pojechac na wakacje
                                                    poporstu tato jest moim przyjacielem i tez lubi nowinki techniczne (interesuje sie tym)
                                                    wiec czemu mam sie go nie pytac jakie ma zdanie??????
                                                    co do xenonow to juz je zamowilem(kwestia tygodni) a chip bedzie na wiosne
                                                    tez juz uzgodnilem to
                                                    wspolczuje ci ze nie mogles tak z tata pogadac

na koniec tej dyskusji powiem ci ze jak na 31 lat zachowujesz sie bardzo dziecinnie jak moj mlodszy kuzyn( to co on ma to jest najlepsze na swiecie i wyszscy maja gorsze)

Komentarz

Pracuję...