Nawigacja GPS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zielarz
    Classic
    • 2005
    • 17

Tak się przyglądam tym dyskusjom na temat nawigacji i nie mogę wyjść z pewnego zakłopotania, niesmaku a przede wszystkim braku logiki w rozumowaniu niektórych forumowiczów. Przecież generalnie nawigacja ma działać tak aby nas poprowadziła jak po sznurku do celu. I to jest jej nadrzędne zadanie. Podstawową wadą (jest to moje subiektywne spostrzeżenie) fabrycznych zestwów nawigacyjnych jest to, że służą one tylko i wyłącznie do nawigacji i nic poza (ewentualnie DVD :-) natomiast PDA ma oprócz funkcji podstawowej wiele innych możliwości których nigdy nie uświadczy się w navi fabrycznym. Pomijam kwestię ceny. Wiadomo że PDA ma też wady (mniejszy wyświetlacz) ale jego zalety znacznie przewyższają te wady. Nawigacja fabryczna i ta z PDA generalnie działa i spełnia swoje zadanie znakomicie, ale skoro podstawowe zadanie można przyjąć że jedno jak i drugie urządzenie spełnia...to pytam po co nie skorzystać z możliwości posiadania czegoś więcej za znacznie mniej :-). Dyskusja na temat "lepszości" czy "gorszośći" PDA i nawigacji wbudowanej w auto fabrycznie przypomina mi dyskusję poruszającą wyższość Swiąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi (kto słuchał kiedys radia ten wie co mam na myśli). I to by było na tyle. Gdyby ktoś się ze mną zgodził lub nie to proszę się wypowiedzieć. Pozdrawiam wszystkich skodziarzy octavianów, a w szczególności nawigantów wszelkiej maści :-)

trochę taka nieskładna ta moja wypowiedź....ale co mi tam :-)
    w razie czego przepraszam :-)
    i pozdrawiam

Komentarz

• pwgajda
      Drive
      • 2005
      • 90

Panowie, ja mam takie pytanie odnośnie nawigacji. Chcę kupić nawigację do Octy, do tej pory używałem laptopa + odbiornik usb, ale bylo to dosyc niewygodne rozwiązanie. Z powodu ograniczonych funduszy mam do wyboru nawigację MCD (monochromatyczna 2DIN) lub też Blaupunkt DX-R52. Na forum ponoć ktoś ma Blaupunkta,ale jak jest z MCD? Cena podobna, z map korzystają tych samych (DX), MCD ma słabszy wzmacniacz, ale za to lepiej wpasowuje się w kokpit, dodatkowo zmieniłbym podświetlenie z czerwonego na zielony.Blaupunkt ma wejście na telefon, MCD chyba też.Do blaupunkta można podłączyć zewnętrzny pilot na kierownicę, do MCD już nie... Na razie przechylam sie w stronę MCD, pytanie tylko jak z obsługą i działaniem, dlatego jeśli ktoś mógłby się tymi informacjami i innymi spostrzeżeniami podzielić to będę wdzięczny...
      Pozdrawiam

Komentarz

• KLOCek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 411

pwgajda, a dlaczego nie chcesz kupić PDA ? koszt minimalny to ok 900zł. Jakbyś się zdecydował, mogę Ci pomóc "doradzić" jakie mapy warto mieć

Komentarz

• pwgajda
          Drive
          • 2005
          • 90

Hmm, z PDA CD nie poslucham ... nie kupuję PDA, ponieważ po pierwsze jak już wspomniałem na razie brak funduszy(w zeszlym tygodniu skroili mnie prawie 3k na AC), a poza tym moje radio, które jest teraz zamontowane (Kenwood 4070R) przeżyło 3 samochody i po prostu już dogorywa, tak więc wypadało je zmienić. Skoro musze i tak kupić jakieś radio z CD, a skoro dokładając 200zł będę miał już radio z prostą nawigacją to tak zrobię Z doświadczenia wiem, że taka nawigacja wystarcza, tak więc na razie PDA odpada.

Pozdrawiam

Komentarz

• KLOCek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 411

pwgajda, to nic Ci nie pomogę w tym zględzie. Znam się tylko na fabrycznych i PDA.

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

a jesli mozna zapytac to za ile masz MCD????
              czy juz wliczyles koszt anteny kabli no i map???

jesli bedziesz chcial suchac sobie muzy to bedzie trzeba dokupic zmieniarke CD
              bo chyba nie bedziesz w dluga podruz jechal i sluchal tylko glosu pani ktora mowi ci ze za 500m skrec w lewo :twisted:
              wiec tanie to chyba nie bedzie :roll:
              pozdr

Komentarz

• pwgajda
                Drive
                • 2005
                • 90

MCD z pewnego źródła z anteną 600zł. Mapy już mam, a zmieniarki nie trzeba dokupować, ponieważ MCD w przeciwieństwie do MFD czyta płyty Audio
                Zmieniarka przyda się tylko w miastach, gdzie podczas nawigowania, przydałaby się dla uspokojnie muzyczkaW sumie dużo jeżdzę na autostradach, tak więc nie będzie mi to aż tak potrzebne, a miastach jeśli nie będe wiedział gdzie jechać to po prostu zrezygnuję z muzyki.

Pozdrawiam

Komentarz

• Arti23
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 892
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ja co prawda jeżdżę na navi MFD ale jakby co to służę pomocą
                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• pwgajda
                    Drive
                    • 2005
                    • 90

arti23 -> Gdzie parkujesz auto?Bo cały czas choruję na MFD, tylko boję się, że jak ją wstawię to szybko zniknie. Mieszkam na pogodnie, samochód parkuję pod domem i jak do tej pory (odpukać) wszystko było ok. Ciekawi mnie czy parkujesz tak jak wcześniej, czy w związku z navi zachowujesz jakieś dodatkowe środki ostrożności...

Komentarz

• Arti23
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 892
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

autko parkuje na ulicy pod domem na jednej ze spokojniejszej dzielnic Szczecina na lewobrzeżu (więcej danych na PW z uwagi że zapewne nie tylko klubowicze przeglądają to forum, a nie chcem kusić losu), mam tylko niefabryczny alarm. Navi MFD mam 9 miesięcy, poprzednie Blaupunkt TravelPilot RNS149, który także nie miał ściąganego panela.
                      Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• HP
                        Drive
                        • 2005
                        • 52

Zamieszczone przez Arti23
                        ja co prawda jeżdżę na navi MFD ale jakby co to służę pomocą
                        Też noszę się z zamiarem kupna. Z chęcią zobaczyłbym jak to działa jesli nie ma nic na przeciw . Tym bardziej, ze wygląda na to iż jestesmy prawie sąsiadami k
                        było 172/338 by MT a jest 241/310 i 4x4 :-)

Komentarz

Halo !! Halo!!

Za Navi zapłaciłem 1100 PLN w komplecie z mapą, wgranym polskim menu i lektorem. Do zestawu potrzebna była oczywiście antena (miałem z poprzedniego zestawu) oraz kabelek Plug&Play (dostepny na allegro za ok 65 PLN). Kupiłem od VW bo ceny ori Skody sa chore (1500 - 1800 PLN). Co prawda piszą że z montażem ale sam montaz to robota na 20 minut dla kogoś kto ma podstawowe pojęcie o zamontowaniu standardowego radia.

Pozdr
                          witam
                          u mnie tez jest DX ale po niemiecku więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat jej działania - na dodatek dzisiaj siadł akumulator :evil: :evil: i zakodowało mi się radio :evil:
                          w piątek dostanę polską mapę to będę w stanie coś powiedzieć na ten temat; zastanawia mnie tylko , czy po włożeniu polskiej mapy będzie to cudo gadać do mnie po polsku ?
                          pozdr

Komentarz

• jachu
                            Drive
                            • 2006
                            • 78

autko parkuje na ulicy pod domem na jednej ze spokojniejszej dzielnic Szczecina na lewobrzeżu (więcej danych na PW z uwagi że zapewne nie tylko klubowicze przeglądają to forum, a nie chcem kusić losu), mam tylko niefabryczny alarm. Navi MFD mam 9 miesięcy, poprzednie Blaupunkt TravelPilot RNS149, który także nie miał ściąganego panela.
                            No to jestes odwazny Ja mam navi na pda , GPS-a na BT-ie i nie zamienil bym tego na nic. Wiele zalet GPS-a na BT-ie juz sie sprawdzilo. BT338 jeden z najlepszych odbiornikow na rynku polecam. CO do softu to na polske TTN do jazdy po drogach glownych spokojnie wystarcza , Szczecin i Wawka porownywalnie z AM. Jesli chcecie wieksze dokladnosci to ju zTTN nie wystarczy trzeba AM. Co do wbudowanych gps-ow w pda to niestety ale w nie polecam. Jak chcecie wiecej zapraszam na pdaclub.pl jest tam troche opisow i na forum znajdziecie duzo info na w/w tematy nawigacji.
                            pozdrawiam

Jachu
                            www.pdaclub.pl

Komentarz

• zielarz
                              Classic
                              • 2005
                              • 17

Zamieszczone przez jachu
                              No to jestes odwazny Ja mam navi na pda , GPS-a na BT-ie i nie zamienil bym tego na nic. Wiele zalet GPS-a na BT-ie juz sie sprawdzilo. BT338 jeden z najlepszych odbiornikow na rynku polecam. CO do softu to na polske TTN do jazdy po drogach glownych spokojnie wystarcza , Szczecin i Wawka porownywalnie z AM. Jesli chcecie wieksze dokladnosci to ju zTTN nie wystarczy trzeba AM. Co do wbudowanych gps-ow w pda to niestety ale w nie polecam. Jak chcecie wiecej zapraszam na pdaclub.pl jest tam troche opisow i na forum znajdziecie duzo info na w/w tematy nawigacji.
                              A co masz do zarzucenia wbudowanym GPS-om w PDA ?
                              Masz jakieś doświadczenia w tej materii ?
                              Ja używam ....i nie narzekam, dla mnie jest miodzio :-)
                              Uważam że wbudowany GPS w PDA jest lepszym rozwiązaniem ponieważ mam wszystko w jednym urządzeniu, nie ma zbytniej plataniny kabelków itp.

pzdr

Komentarz

• jachu
                                Drive
                                • 2006
                                • 78

Zamieszczone przez zielarz
                                Zamieszczone przez jachu
                                A co masz do zarzucenia wbudowanym GPS-om w PDA ?
                                Masz jakieś doświadczenia w tej materii ?
                                Ja używam ....i nie narzekam, dla mnie jest miodzio :-)
                                Uważam że wbudowany GPS w PDA jest lepszym rozwiązaniem ponieważ mam wszystko w jednym urządzeniu, nie ma zbytniej plataniny kabelków itp.

pzdr
                                Ano mam :
                                1. zzera baterie pda
                                2. ma gorsza czulosc
                                3. jak masz przednio szybe ogrzewana np Laguna mozesz sobie pomarzyc o dobrej nawigacji
                                4. Jaka platanina ? BT i po klopocie
                                5. Uzywalem paru - testowalem w samochodzie z wbudowanym gps-em i niestety nie pobija BT-338 w czulosci , szybkosci lapania fix-a i czasu pracy na bateriach.

Poza tym kipujac dobrego gps-a oddzialnie masz go na ladnych pare lat. Poza tym widziales kiedys nawigacje na ekranie 4" jaki posiada HP 4700 ? Majac odzielnego gps-a jestes nieuzalezniony od pda.

To tyle na poczatek.
                                Jak chcesz wiecej poczytaj na forum pdaclub.pl.
                                pozdrawiam

Jachu
                                www.pdaclub.pl

Komentarz

• Thundi
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1157

Zamieszczone przez jachu
                                  1. zzera baterie pda
                                  ...
                                  4. Jaka platanina ? BT i po klopocie
                                  tak tak a BT nie zrzera bateri ??
                                  niestety zrzera i to bardziej niz wbudowany gps. ogulnie dla kazdej metody sa jakies wady i zalety i nie da sie wskazac tego najlepszego. wiec nie klucie sie ktory lepszy bo to jak dyskusja ON czy PB.
                                  O ortografie dba FF.
                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Thundi
                                    to jak dyskusja ON czy PB
                                    tys prowda
                                    Zamieszczone przez jachu
                                    masz przednio szybe ogrzewana np Laguna mozesz sobie pomarzyc o dobrej nawigacji
                                    to forum Octavii więc nie ma ogrzewanej przedniej, ale kabelki w szybie to dobry ekran na różne sygnały
                                    Osobiście mam Acera n35 i zazwyczaj nie ma problemu z czułością, ale dedykowana antena zewnętrzna podłączona do modułu wewnątrz raczej będzie miała lepsze parametry niż odchylana antena w palmtopie z prostej przyczyny ma szersze pole widzenia satelit. Odnośnie zżerania baterii to nie używacie przypadkiem ładowarek?

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Jak dla mnie uzywanie palma bez ladowarki to ma raczej maly sens. Moj Asus do cudow techniki nie nalezy, ale max godzine potrafi dzialac przy wlaczonym BT i ciaglej nawigacji. Wiec za godzine ile mozna przejechac wyjezdzajac z domu 60-80km :|

Ja problem kabelkow juz rozwiazalem, zrobilem je na stale jutro na spocie zrobie fotke to wstawie jak to wyglada teraz
                                      Jeszcze czekam na jedna zabawke, zeby tez wrzucic do kompletu :szeroki_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Thundi
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1157

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Jak dla mnie uzywanie palma bez ladowarki to ma raczej maly sens. Moj Asus do cudow techniki nie nalezy, ale max godzine potrafi dzialac przy wlaczonym BT i ciaglej nawigacji. Wiec za godzine ile mozna przejechac wyjezdzajac z domu 60-80km
                                        no Acer N35 dziala jakies 2,5-3 godziny wiec juz co nieco sie da przejechac a niestety gniazdo zapalniczki pomiedzy siedzeniami nie jest najlepszym rzwiazaniem i trzeba stosowac przedluzacz (mogli to gniazdo gdzies blizej ulokowac )
                                        przy okazji nie mam anteny zewnetrznej i raczej jak juz zlapie sygnal to trzyma nawet w bardzo gestym lesie. a jak ktos wystawi sobie podgrzewana szybe to po zamontowaniu anteny zewnetrznej jest ok.
                                        O ortografie dba FF.
                                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• jachu
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 78

Zamieszczone przez rezon
                                          Zamieszczone przez Thundi
                                          to jak dyskusja ON czy PB
                                          tys prowda
                                          Zamieszczone przez jachu
                                          masz przednio szybe ogrzewana np Laguna mozesz sobie pomarzyc o dobrej nawigacji
                                          to forum Octavii więc nie ma ogrzewanej przedniej, ale kabelki w szybie to dobry ekran na różne sygnały
                                          Osobiście mam Acera n35 i zazwyczaj nie ma problemu z czułością, ale dedykowana antena zewnętrzna podłączona do modułu wewnątrz raczej będzie miała lepsze parametry niż odchylana antena w palmtopie z prostej przyczyny ma szersze pole widzenia satelit. Odnośnie zżerania baterii to nie używacie przypadkiem ładowarek?
                                          Acer N35 ma niestety odbiornik gps bardzo kiepskiej jakosci. Jesli wjedziesz w zabudoania i waskie uliczki zapomnij o nawigacji. Nie chodzi o to zebym kogokolwiek namawial ale z racji tego ze Wy znacie sie na octavkach a ja niestety na pda - z racji tego ze pdaclub.pl to min moja witryna. NIe bede nikogo namawial bo nie o to mi chodzi jedyne co moge polecic to albo to. Osobiscie nie kupil bym acera n35 bo w podobnej cenie jest mio 201 ktory ma o niebo lepszego GPS-a na SIR STAR III czyli jeden z najlepszych chipsetow na rynku. To tyle z mojej strony . Nie zamierzam wywolywac swietych wojen

Dodam jeszcze jedno jak mam do tego wywalac na zewnatrz auta dodatkowa antene tylko dlatego zeby n35 byl super to sorki ale dzieki wole bt338 albo mio 201.
                                          pozdrawiam

Jachu
                                          www.pdaclub.pl

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

Jak dla mnie uzywanie palma bez ladowarki to ma raczej maly sens. Moj Asus do cudow techniki nie nalezy, ale max godzine potrafi dzialac przy wlaczonym BT i ciaglej nawigacji. Wiec za godzine ile mozna przejechac wyjezdzajac z domu 60-80km :|
                                            Mio A201 z automapa przejezdzam bez najmniejszych problemow Wawa - Krakow i jeszcze mozna (wytrzymuje okolo 5 godzin).
                                            Odnosze wrazenie ze TomTom jest bardziej prado zerny :roll:

[ Dodano: Wto 09 Maj, 06 23:00 ]
                                            Zamieszczone przez jachu
                                            Dodam jeszcze jedno jak mam do tego wywalac na zewnatrz auta dodatkowa antene tylko dlatego zeby n35 byl super to sorki ale dzieki wole bt338 albo mio 201.
                                            bo upgradzie BT jestem bardzo zadowolony z mio201 k czasem brak mi wifi tylko ale nie do tego zostal kupiony :wink:
                                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                            http://www.disi-tune.pl
                                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• jachu
                                              Drive
                                              • 2006
                                              • 78

Ja problem kabelkow juz rozwiazalem, zrobilem je na stale jutro na spocie zrobie fotke to wstawie jak to wyglada teraz
                                              Jeszcze czekam na jedna zabawke, zeby tez wrzucic do kompletu :szeroki_usmiech
                                              MDA Compact + BT wlaczony + telefon = 3,5 h na baterii . BT338 11h na baterii non stop. To tak gwoli porownan czasowych
                                              pozdrawiam

Jachu
                                              www.pdaclub.pl

Komentarz

• Dezet
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 136

Odgrzeję troche temacik.

Pytanie laika do osób które lepiej znają się na sprzęcie. Decydując się na kupno palmtopa z GPS na jakie parametry zwrócić uwagę? Ilość RAM, kanałów GPS czy może jeszcze coś innego? Co jest najistotniejsze, jeśli ma służyć głównie jako automapa GPS ? Interesuje mnie sprzęt w granicach 800-900 zeta.

Jak się sprawują MIO, bo ich chyba najwięcej jest na rynku?

Zarzućcie parę technicznych informacji, na pewno wielu osobom się przydadzą :roll:
                                                Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Zamieszczone przez Dezet
                                                  Decydując się na kupno palmtopa z GPS na jakie parametry zwrócić uwagę? Ilość RAM, kanałów GPS czy może jeszcze coś innego? Co jest najistotniejsze, jeśli ma służyć głównie jako automapa GPS ? Interesuje mnie sprzęt w granicach 800-900 zeta.
                                                  przy tej wartosci to proponuje zwracac uwage na czas dzialania na baterji (choc w samochodzie najczęściej używa się i tak kabla zasilającego) na Ram raczej nie zwracaj uwagi za ta cene sprzetu z najnowszym win nie dostaniesz wiec raczej musisz liczyc na karte. waznym elementem jest odbiornik GPS ale w takiej cenie na SiRF Star III raczej nie masz co liczyć ale SiRF Star II też w niektórych modelach radzi sobie całkiem nieźle. ważna rzeczą jest procesor jednak tu najszybszy nie znaczy najlepszy bo każdy podaje według własnej woli jego prędkość. po więcej szczegułów odsyłam troche niżej mojego posta
                                                  Zamieszczone przez Dezet
                                                  Zarzućcie parę technicznych informacji, na pewno wielu osobom się przydadzą
                                                  mysle że nie ma takiego sensu gdyż rynek palmtopów rządzi się swoimi prawami które śa na niektórych stronach opisane dość dokładnie więc czytać miedzy innymi www.pdaclub.pl szczegulnie dział dla początkującego. wiedza tam jest na tyle dobrze podana że nie ma sensu opisywać jeszcze raz tym bardziej że troche by to zajeło.
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rezon
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 1894
                                                    • Volvo
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Dezet
                                                    Interesuje mnie sprzęt w granicach 800-900 zeta
                                                    NOwy trudno Ci będzie znaleźć w tej cenie z oprogramowaniem. Minimum to raczej ok. 1100-1200. Ale próbuj, niedawno trafiłem w Makro na ostatnią sztukę Acera n35 z Automapą XL za niecały tysiąc zł (sprzedałem go później na Allegro), ale to fart. Sam używam od półroku taki sam tylko z MapaMap - jest OK, nie mam extra wymagań. Pamiętaj, że prawie do każego palmtopa trzeba dołożyć kartę pamięci, ponieważ standardowo dokładane 32 lub nawet 128MB to trochę mało, a to też dodatkowy wydatek.

Komentarz

Pracuję...