Zużycie oleju w silnikach TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yarek
    Elegance
    • 2005
    • 992

Zamieszczone przez aldam
    Zamieszczone przez Yarek
    mierzony 5 minut po zgaszeniu silnika.
    To mnie zaskoczyłeś. Ja zawsze sprawdzam oliwę na zimnym, najlepiej po dłuższym postoju np. po nocy.
    Może twój sposób ma zastosowanie jedynie do benzyniaków.
    Wydaje mi się, że zapis w instrukcji jest obowiązujący zarówno dla benzyny jak i dla dizla.
    Brzmi mniej więcej tak: zaparkuj auto na płaskiej powierzchni, zgaś silnik i otwórz maskę. Odczekaj kilka minut i sprawdź poziom oleju na bagnecie.

Ale w porównaniu do pomiaru na zimnym silniku, po całej nocy postoju, nie ma dużej różnicy na bagnecie.
    . pzdr Jarek
    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

aldam, i tak i tak bedzie dobrze, ważne zeby porównywać pomiary robione w podobnych warunkach
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• dangel
        Classic
        • 2009
        • 8

po przeczytaniu tego watku troche sie przerazilem ze niektorzy dolewaja nawet 1 l przy przebiegu 10 kkm wiec tez postanowilem wczoraj sprawdzic olej przejechane 9,5 kkm olej od nowosci sprawdzane w garazu podziemnym wiec raczej rowno ok 10 min od wylaczenia silnika poziom oleju siega gornej kreski

Komentarz

• Piotr AMP
          Rider
          • 2009
          • 250

Wymieniałem olej na Motul przy przebiegu 8 tys km, nie było żadnego ubytku i jak narazie nie ma, jest na środku pomiedzy skrajnymi wskazaniami.
          Pozdrawiam
          Piotr

Komentarz

• Danio_Poznań
            Drive
            • 2009
            • 47

a ja myślałem, że jestem jedyny co dolewa olej i już dzwoniłem do SAP - oczywiście mnie "zlali": norma, bla, bla, bla i takie inne..........

pierwszy litr dolałem jak było ca 5.000 km
            wczoraj 0,8 l przy przebiegu 7.280 km

jak tak dalej pójdzie to zbańczę na dolewkach
            niby przy przebiegu ca 15.000 km ma się unormować i nic nie brać, ale jakoś im nie wierzę

Komentarz

• TomRS
              Ambiente
              • 2005
              • 151

U mnie po 9 tys przebiegu stan praktycznie jak przy odbiorze auta. Jazda głównie po mieście, ale staram się regularnie pojeździć w trybie S skrzyni :twisted: wciskając pedał do oporu :twisted:
              Golf VI TSI TwinCharged
              powered by fabryka

Komentarz

• lend
                Rider
                • 2007
                • 463

1.4 TSI przebieg ponad 6000 km ,dolałem może 0,1L Motula (zakupionego na forum)po ok 1500km i poziom oleju jest na środku miarki.
                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Flawek
                  Classic
                  • 2009
                  • 10

1,4 TSI, przebieg 11500, jazda spokojna, bez dolewek
                  Flawek

Komentarz

• slawko007
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 65

Po kolejnych 5kkm (czyli po ok. 15kkm) informacja na szafie - check oil :szeroki_usmiech i faktycnzie na miarce głeboka studnia. Wlałem cały litr Castrola 5W30 do poziomu 3/4 pomiedzy podziłkami. Czyli na 15 kkm spalił 2 litry oleju. Ale trzeba przyznać że lubie przybutować i na autostradzie 200km to norma więc i olej się spala. Jelsi by jeździć i wykorzystywać osiągnięcia ecodrivingu DSG (zmiana biegów przy ok.2000rpm/min) to i spalanie byłoby mniejsze. Zauwżyłem że spalanie jest wprost proporcjonalne do frajdy z jazdy i NIE MA SIĘ CZEMU DZIWIĆ !! Uważam że silnik o takiej mocy ma prawo spalać oliwę zwłaszcza gdy DSG przy ustawieniu na S zmienia biegi powyżej 6000rpm/min !!! Faktem też jest że przy QG1 zmiana oliwy przy ok. 27kkm nie ma już sensu bo do tego czasu cały fabrycny olej będzie już wymieniony
                    slawko007

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez _tm_
                      Czytałem na jakimś forum (chyba Leona), że też im TSI brały olej, ale po zmianie na Motula jego zużycie zdecydowanie spadło, więc mam zamiar też spróbować jak będzie u mnie na Motulu.
                      Wymieniłem dzisiaj olej na Motula. Dam znać jak wygląda jego zużycie.
                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                      -------------------------------------------------------------------------
                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

slawko007, jeżeli jesteś sobie w stanie tak ładnie zracjonalizować wciąganie 2L oleju na 15kkm to znaczy, że musisz to auto naprawdę katować
                        no ale przynajmniej jeden nie marudzi
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• jose
                          Classic
                          • 2009
                          • 9

a u mnie 4l dolewki na 11000 km styl jazdy ecodriwing nie było nigdy więcej jak 120 km/h .

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

U mnie po +/- 7.000 km na begnecie ubyło ok 1 mm oleju.

Komentarz

• Piotr AMP
                              Rider
                              • 2009
                              • 250

18 tys. km przejechane i właśnie nastąpiła dolewka jakies 300-400 ml
                              Wymieniałem olej przy 8 tys. km na motul.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

ja się nauczyłem żeby sprawdzać olej na zimnym silniku i tak też zrobiłem, ale sprawdziłem też olej ~15 min po zakończeniu jazdy (tak jak piszą w instrukcji - na ciepłym silniku) i sprawa wygląda tak (na razie bez żadnych dolewek)
                                silnik 1.4 TSI przebieg ~8.400 km
                                - zimny silnik - stan na bagnecie 3/4 skali może nawet ciut więcej
                                - 15min po jeździe - 1/2 skali

Na razie nie dolewam bo piszą żeby dolewać w porcjach po 0.5l, ciągle się zastanawiam czy warto zmieniać olej po 10.000 na świeży, ewentualnie na lepszy?
                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Zamieszczone przez Jac_ek

Na razie nie dolewam bo piszą żeby dolewać, ciągle się zastanawiam czy warto zmieniać olej po 10.000 na świeży, ewentualnie na lepszy?
                                  Też się nad tym zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że to jest bez sensu.

1. Z rozmów z mechanikami wynika, że takie działanie wpływają pozytywnie na silnik w dłużyszm okresie eksploatacji a dla silnika nowego są bez znaczenia. To znaczy taki silnik być może za 150 kkm będzie mniej awaryjny (choć nie koniecznie).

2. Jak juz pisałem - ja używam auta po "zachodniemu" - kupuję, jeźdźę, spłacam kredyt, sprzedaję, kupuję itd. Nie traktuję auta jako inwestycji tylko jako koszt w budżecie domowym (jak kablówka, interenet itp.).

3. Zmianiając olej co 10 kkm zrobię przysługę kolejenemu włascicielowi. Ja tego nie odczuję (nowe auto), ale po sprzedaży byc może będzie mniej awaryjne.

4. Dla mnie same koszty a korzyści żadnych. Po to kupilem nowe auto, żeby jeździc jak najmniejszym kosztem.

W moim poprzednim samochodzie zmieniałem olej co rok na wiosnę (średnio co 10 - 12 kkm). Nie wpłynęło to w jakikolwiek sposób na silnik, ale teraz kolejny właściciel cieszy się, że ma bardzo dobrze utrzymany silnik (dobrze, że to mój ojciec).

Komentarz

• Al_Capone
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 80

No więc wczoraj po raz drugi dolałem 1l po zapaleniu się kontrolki.
                                    Autko ma 10.5 kkm (pierwsza dolewka ok 6 kkm), 1.8 cdaa. jazda głownie miejska, lubię używać turbo

@loyd. Zgadzam się z tobą w pełni, jednakże auto będzie ze mną pewnie z 6 lat (ok 80-100kkm) więc pewnie niebawem wymienię mimo zmiennookresowych przeglądów. W moim leciwym Audiku w tedeiku wymieniałem regularnie co 10kkm
                                    Mam i ja

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

W piątek sprawdzałem olej u qmpla w 1.4 TSI, przebieg 12 kkm, nie zaglądał jeszcze do miarki od nowości, poziom na zimno ok. 3/4 stanu na bagnecie.

Komentarz

• arturo_freestyl
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 704

Zamieszczone przez jose
                                        a u mnie 4l dolewki na 11000 km styl jazdy ecodriwing nie było nigdy więcej jak 120 km/h .

za wolno jezdzisz

u mnie ponad 8000km - dolane 0,5l przy jakis 7000km - styl jazdy progress, 240 sie czasem pojawia
                                        Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
                                        ET 14,607 - Bemowo 2011
                                        ET 13,482 - Ryki 2012
                                        ET 13,014 - Ełk 2013
                                        ET 12,939 - Ryki 2015
                                        0-200km/h - 13,2s
                                        2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Przy przebiegu ok. 12k km skończyłem litrową butelkę oleju na dolewkę, a prawa noga jest z gatunku tych cięższych.
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Langusta
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1864
                                            • Seat

No to mój 1.2 TSI przy przebiegu 6,4 tyś/km dolewka 0.5 l oleju.
                                            Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Waciak
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 173

Niezłe ochlejusy z tych waszych maszyn
                                              Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• voytek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 480
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie zużycie wychodzi dokładnie 1.3L/10kkm. Silnik 1.8TSI CDAA. Przebieg 20 kkm. Olej Mobil ESP Formula 5w30. Styl jazdy - raczej spokojny, choć od czasu do czasu się przyciśnie , ale o katowaniu silnika nie ma mowy. Kiedy był nowy, jeździłem do przesady delikatnie, żeby się dobrze dotarł, nigdy nie cisnę mocno zanim się rozgrzeje. A jednak olej bierze, choć z tego co czytam, rekordzistą nie jest na szczęście. Na pierwszym przeglądzie wymienię olej na Liqui Moly Top Tech 4200, ewentualnie Motul 504.00 - może zużycie spadnie. Z drugiej strony, dolewki świeżego oleju mają też swoje plusy, zwłaszcza przy wydłużonych okresach między wymianami. Może się okazać, że po 100kkm taki silnik biorący olej będzie w lepszej kondycji niż taki, który nie wymagał dolewek, a olej wymieniano co 25-30 kkm.

Komentarz

• Borsuk2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1203

Zamieszczone przez loyd
                                                  2. Jak juz pisałem - ja używam auta po "zachodniemu" - kupuję, jeźdźę, spłacam kredyt, sprzedaję, kupuję itd. Nie traktuję auta jako inwestycji tylko jako koszt w budżecie domowym (jak kablówka, interenet itp.).

3. Zmianiając olej co 10 kkm zrobię przysługę kolejenemu włascicielowi. Ja tego nie odczuję (nowe auto), ale po sprzedaży byc może będzie mniej awaryjne.

4. Dla mnie same koszty a korzyści żadnych. Po to kupilem nowe auto, żeby jeździc jak najmniejszym kosztem.
                                                  nie zapomnij dodać tego opisu za jakiś czas, gdy będziesz próbował sprzedać auto za pośrednictwem niniejszego forum. :szeroki_usmiech :hmm
                                                  Fajna stronka

Komentarz

• loyd
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2342

Borsuk2, nie będę wogóle go sprzedawał. Dam pewnie ojcu i niech je dojeżdża ......

Sprzedaż byłaby kompletnie nieopłacalna .....

Komentarz

Pracuję...