Octavia II RS - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

hardcorowy kawal o Stefanie...

Stefan przekroczył 40-stkę. Był miłośnikiem literatury, więc kupował "Nową
    Wieś", albowiem mieszkał w Kaznowie, niedaleko Ostrowa Lubelskiego. Lubił
    też rozwiązywać rebusy. No i raz los sprzyjał: wygrał tygodniowe wczasy w
    Ustce. Pojechał więc Stefan do Ustki, położył się na plaży i wypoczywa.
    Zagadnęła wnet go niewiasta. W latach nieco posunięta, ale z wyglądu
    przypominająca miastową:
    - Może mnie pan dymnie?
    - Nie staje mi.
    - Mam na to sposób uroczy.
    I poszli do domu kobitki. Ta wyjęła śmietanę, posmarowała Stefanowi
    przyrodzenie i zawołała:
    - Puciek!
    Wpadł pudelek i zaczął lizać Stefanowi fiuta, aż mu stanął! Puknął Stefan
    damę i odszedł. Po tygodniu wraca Stefan zadowolony do Kaznowa. Wieś cała go
    przywitała. Wchodzi do zagrody, patrzy, a tam żonka zajmuje się inwentarzem.
    - Dawaj, Patrycja, do chałupy! Spółkować bedziem!
    - Ale ci nie staje, Stefek!
    - Spoko, mam sposób. Miastowy!
    Poszli do chaty. Wyjmuje z szafki śmietanę Stefan, oblewa fiuta i krzyczy:
    - Reksio!
    Podbiega Reks, pies podwórzowy. Popatrzył, popatrzył i jeb... odgryzł
    Stefanowi fiuta. Stefan tylko mruknął:
    - No wiocha... po prostu wiocha...
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP
  • TomRS
    Ambiente
    • 2005
    • 151

Witam Panów :diabelski_usmiech

śpieszę donieść, że dziś o 17.20 odebrałem w zaprzyjaznionym salonie Octavie II RS Kombi na jazdy "testowe " :twisted: :twisted: . Oto wrażenia i porównania do mojej dawnej 1.8 T oraz obecnej Fabii RS na gorąco:

- na pierwszy rzut oka z zewnątrz auto nie wyróżnia się prawie wcale (praktycznie nikt nie zwracał na mnie uwagi jak jeździłem), drobne różnice w przednim zderzaku, większe w tylnim, zdecydowanie inna tapicerka na siedzeniach
    - wykończenie i dopracowanie auta zdecydowanie lepsze niż w O I i Fabii RS, uzyte materiały wyższej jakości (przynajmniej optycznie)
    - wyposażenie - ten egzemplarz był wypasiony, chyba wszystko co jest dostępne w dodatkach, łacznie z otwieranym dachem i nawigacją z wielkim ekranem w konsoli srodkowej, esp, klima dwustrefowa i jakieś dziwne przyciski na słupku srodkowym po stronie kierowcy (jutro się dowiem co to).
    - siedzenia z przodu naprawdę fajne, trzymają dobrze w zakrętach, regulacja wybrzuszenia na krzyż, ogrzewanie foteli, bez problemu można sobie ustawić wymaganą pozycję
    - silnik fajnie wyciszony, słychać praktycznie tylko dźwięk z tłumika (nie za głośny ale rasowy)
    - sprzęgło pracuje lekko, dźwignia biegów ma fajny, krótki skok
    - podlokietnik z przodu - tutaj słowa krytki, przeszkadza przy szybszych ruchcach ręką, utrudnia dostęp do ręcznego
    - wszystkie przełączniki i pokrętła dobrze dostępne i znajduje się je automatycznie
    - na maxa wkurzyły mnie wycieraczki przednie - wyposazone w czujnik deszczu, potrafiły się włączyć bez powodu rozmazując syf na suchej szybie - dziwnie to działa, może da się jakoś wyregulować ??
    - zawieszenie dosyć sztywne, precyzyjne w prowadzeniu, świetnie działa serwo w ciasnych zakrętach, jakoś tak stabilizuje położenie kierownicy, ma się wrażenie bycia 100% panem sytuacji, hamulce skuteczne, dobrze dozowalne, ABS wcina się późno. ESP reaguje bardzo zdecydowanie na uślizgi tyłu (dużo bardziej energicznie niż w Fabii RS, pewnie ze względu na długość i wagę auta)
    - silnik i skrzynia - tutaj ocena bardzo subiektywna oparta na doświadzeniach z chipnietej 1.8T i Fabki RS (obie po prawie 180 KM) - dół zdecydowanie słabszy niż w Fabii i trochę słabszy niż w 1.8T, naprawdę power (a właściwie jego przewagę nad poprzednim i obecnym moim autem) czuć powyżej 4 tys obr. Elastyczność ok, ale fabia wciąga octę nosem. Skrzynia przełożona bardzo sympatycznie, auto jedzie i przyśpiesza płynnie już poniżej 2 tys obrotów. Mimo dosyć konkretnego deptania spalanie średnie doszło tylko do 13,2 litra. Auto jest dobrze wyciszone i stabilne - jazda 220 km/h nie robi większego wrażenia. Można nim jezdizć naprawdę szybko. Jednak żeby poczuć osiągi trzeba dosyć zdecydowanie i mocno operować gazem i biegami kręcąc powyżej 5 tys obrotów. Ale może to ja jestem już zmanierowany :?: :?: :?:

Kończę - jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to skrobnę jutro. W razie ewentualnych pytań walić śmiało

Pozdrówki

TomRS

Fabia RS
    Powered by CompSport
    Golf VI TSI TwinCharged
    powered by fabryka

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

No to gratuluje przyjemnośći Musze odwiedzic salon
      DACAR.team

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Nie wie ktos czy w ktoryms z salonow w Wawie maja juz egzemplarze testowe RS-a?
        TDI 205PS

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

nico21, tylko nie w każdym salonie jest RS Dziś w wysokich obrotach opisują Octavie RS. Ale najbardziej co mi się w niej nie podoba to te odblaski z tyłu i felgi , takie to sobie mogą włożyć do Classica juz z Elegance są ładniejsze .
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Te felgi w tym RSie opisywanym w wysokich Obrotach faktycznie są jakieś z dupy :? I w niczym nie przypominają tych na których RS jest zawsze fotografowany :?
            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
            http://www.disi-tune.pl
            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• TomRS
              Ambiente
              • 2005
              • 151

Zamieszczone przez MisiekWAW
              Te felgi w tym RSie opisywanym w wysokich Obrotach faktycznie są jakieś z dupy :? I w niczym nie przypominają tych na których RS jest zawsze fotografowany :?

Panowie, easy - w wysokich obrotach jest pstrykniete to auto, którym wczoraj jezdziłem. Założyli na zimę inne 16, letnie są 17 takie jak na fotkach z katalogu.
              Po przespaniu się z wrażeniami z jazdy, doszedłem do wniosku, że nie zamieniłbym się na moją Fabkę mimo wszystko :twisted:

Pozdrówki
              Golf VI TSI TwinCharged
              powered by fabryka

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez TomekL
                Po przespaniu się z wrażeniami z jazdy, doszedłem do wniosku, że nie zamieniłbym się na moją Fabkę mimo wszystko :twisted:
                Fabka fajna jest, ale Octa RS po dlubnieciu bedzie miażdzyc te wszystkie "szybkie" klekoty.

Ja bardzo chce przejechac sie nowym RS. Jesli wlasciwosci trakcyjne beda tak dobre jak w Golfie V GTI, to naprawde bedzie to bardzo szybkie, zwinne i, co wazne, nadal rodzinne auto.

No i, moim skromnym zdaniem, RS jest bardzo ladnym i dyskretnym samochodem - przynajmniej na zdjeciach.
                TDI 205PS

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez MiKruS
                  Fabka fajna jest, ale Octa RS po dlubnieciu bedzie miażdzyc te wszystkie "szybkie" klekoty
                  daje sie dłubać TFSI :?: przyznaję, że nie interesowałem się tym tematem ops:
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• TomRS
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 151

Fabka fajna jest, ale Octa RS po dlubnieciu bedzie miażdzyc te wszystkie "szybkie" klekoty.

Ja bardzo chce przejechac sie nowym RS. Jesli wlasciwosci trakcyjne beda tak dobre jak w Golfie V GTI, to naprawde bedzie to bardzo szybkie, zwinne i, co wazne, nadal rodzinne auto.

No i, moim skromnym zdaniem, RS jest bardzo ladnym i dyskretnym samochodem - przynajmniej na zdjeciach.

No w to nie wątpię że bedzie szybsza - bardziej chodzi mi o to jak dane auto "idzie za ręką" - i tutaj przewaga Fabii RS jest spora, choć trzeba zaznaczyć że Octa RS też prowadzi się swietnie, ale długość i masa auta robią swoje. Ja bym ją ocenił jako szybki, dynamiczny samochód rodzinny z lekkim zacięciem sportowym (jednak sporo więcej obrotów do wykorzystania niż w dieslu) - do sportowego auta to mu daleko, Fabii jakby trochę mniej. Auto jest faktycznie dyskretne na maxa - nikt zupełnie nie zwracał uwagi na samochód do momentu kiedy objawiła się jego dynamika.

Pozdrówki
                    Golf VI TSI TwinCharged
                    powered by fabryka

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

i to mi sie tez wlasnie podoba!
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Przyznam sie, ze tez sie nie interesowalem, ale >podobno< ten silnik jest bardzo podatny na chiptuning. Nie wiem ile w tym prawdy - trzeba bedzie poczytac troche materialow.

Zamieszczone przez TomekL
                        No w to nie wątpię że bedzie szybsza - bardziej chodzi mi o to jak dane auto "idzie za ręką" - i tutaj przewaga Fabii RS jest spora, choć trzeba zaznaczyć że Octa RS też prowadzi się swietnie, ale długość i masa auta robią swoje. Ja bym ją ocenił jako szybki, dynamiczny samochód rodzinny z lekkim zacięciem sportowym (jednak sporo więcej obrotów do wykorzystania niż w dieslu) - do sportowego auta to mu daleko, Fabii jakby trochę mniej. Auto jest faktycznie dyskretne na maxa - nikt zupełnie nie zwracał uwagi na samochód do momentu kiedy objawiła się jego dynamika.
                        Nie no spoko, zartuje sobie - Fabia RS a Octa RS to troche inna bajka. Fabka jest bardziej dla zabawy, a Octa jest wlasnie bardziej rodzinna z usportowionymi elementami.
                        Jezdzilem Golfem V GTI i bylem pod duzym wrazeniem zawieszenia, ukladu kierowniczego, skrzyni biegow, itd. Co wazne, samochod prowadzil sie bardzo pewnie, przy czym nie bylo trzęsidupy - wiec imho jest idealny do cywilnego uzytku, zwlaszcza na nasze drogi.

Wlasnie troche obawiam sie, ze Octa mu niedorowna ze wzgledu na troche wieksze gabaryty, zwlaszcza w kombi.

Co do silnika, to nie rzucil mnie na kolana i do tego tracil moc w najwyzszym zkresie obrotowym, ale silniki doladowane nie sa po to, zeby jezdzic nimi na seryjnych programach. :diabelski_usmiech
                        TDI 205PS

Komentarz

• Zibi
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 491

Przyznam sie, ze tez sie nie interesowalem, ale >podobno< ten silnik jest bardzo podatny na chiptuning. Nie wiem ile w tym prawdy - trzeba bedzie poczytac troche materialow.
                          Tak na szybko Abt

Obilo mi sie rowniez o oczy jakies info w GT nt 5 stage'u w Golfie V GTI ktory mial zapewniac 350 KM.
                          Mysle wiec, ze ta jednostka moze okazac sie rownie podatna co 1.8 T

Pozdrawiam
                          Zibi

Komentarz

wlasnie wrocilem z jazd Dokladnie ten sam egzeplarz ktorym jezdzil TomekL... Bajka! 3 i 4 bieg, powyzej 3 tys obrotow , przyjemny pomruk silnika (sportowy filtr powietrza?) i wszystko zostaje z tyłu za nami... Fantastycznie lekko pracujace sprzeglo, krotkie i lekko wchodzace biegi no i ta moc ktora az rwie sie do przodu..... kolka boksujace na 3-cim biegu to zaden problem Slicznie dzialajace xenony. Tapicera i foetele RS miodas ! Jedyny minus jak dla mnie to wrazenie ciasnoty w srodku, choc miejsca wcale nie brakuje - po prostu mocno zabudowana. Przy wsiadania walnalem głowa w podsufitke, a raczej w ten schowek na srodku. Przy wysiadania równiez wrazenie jakbym z łodki wysiadal. Koszt testowanego egzeplarza circa 121 tys - na szybko policzylismy na miejscu No a potem przez 2km moje TDI przyzwyczajalo mnie do standardu dnia codziennego :P

Komentarz

Ustawiłbym się z takim wynalazkiem, ciekawy jestem ile to ma na 400m.
                              Pewnie furrory nie zrobi jak poprzednia.

Komentarz

wg danych 7,2s do setki.....

Komentarz

• Ziomal
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 5841
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Na manualu rozumiem . Golf GTI w DSG przyspiesza 1 s. szybciej :|

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

Zamieszczone przez Ziomal
                                    ciekawa teoria jak zwykle :roll: Według danych technicznych na stronie VW manual 7.2, DSG 6.9 GDZIE TA SEKUNDA :?:
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• Qulek
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 1630
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

manual 7.2, DSG 6.9 GDZIE TA SEKUNDA
                                      Wynika to pewnie stad ze juz ne ma 7 na poczatku a jest 6.. a reszta po kropce sie nei liczy..:P:P:P :lol:
                                      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Ziomal
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 5841
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wyczytałem to w gazecie jakiejś motoryzacyjnej , tez mnie to ździwiło .

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MZD
                                          Ambiente
                                          • 2004
                                          • 242

Zamieszczone przez Ziomal
                                          ciekawa teoria jak zwykle :roll: Według danych technicznych na stronie VW manual 7.2, DSG 6.9 GDZIE TA SEKUNDA :?:
                                          Tak czy inaczej skrzynia DSG jest szybsza od manualnej.
                                          Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

lec, Dlugo jezdziles? Jakie wychodzilo Ci srednie spalanie, jezeli w ogole sprawdzales?

Zamieszczone przez Bond
                                            Seria na prostej bedzie miala pewnie gdzies tyle co Twoja, moze troche wiecej.

Zamieszczone przez Bond
                                            Szczerze? Moim zdaniem nie ma fajniejszego samochodu w cenie do ok. 100.000 PLN.
                                            Stary RS to byl taki troche na sile zmieniony seryjny model Octy. Dokleili mu jakis plug z przodu, dali inne felgi i na tym koniec.

W nowym RS widac, ze samochod jest zrobiony z koncepcją. Niby niczym sie nie rozni, ale wyglada o niebo lepiej od seryjnej Octy.
                                            To jest taki fabryczny tuning, ktory bardzo lubie - czyli kazdy widzi, ze samochod jest duzo ladniejszy, ale nie bedzie wiedzial dlaczego (oczywiscie laik).
                                            W koncu RS stal sie godny tego znaczka, IMHO.

Sprawa druga - prowadzenie. Jesli bedzie na takim poziomie jak w Golfie GTI (a mysle, ze bedzie, bo to jest to samo zawieszenie), to jest pozamiatane. Po prostu tym samochodem chce sie jezdzic po zakretach.

Silnik - 7,5 sek do setki w serii. :twisted:
                                            Lajtowym softem robi sie go na ok. 240PS i 340Nm przy 0,2 bara podniesionym cisnieniu. Przy takiej mocy mysle, ze wprawny kierowca moze pokusic sie o niskie 6 sek do setki i niskie 14 sek na 1/4 mili. Mysle, ze jest to juz konkretny przeciag jak na rodzinny samochod, w ktorym mozna wozic meble... :lol:

Dla amatorow max mocy sa juz stejdże do 350PS. :twisted:

Acha warto dodac, ze samochod ma podobno bardzo wytrzymale sprzegla.

No i ten motor nic nie pali, jak na swoja moc. W Golfie GTI, ktorym jezdzilismy z Krupinem otwartym ogniem nonstop, srednie spalanie wyszlo 16,5l.

Podsumowujac - moim skromnym zdaniem, jesli ktos szuka bardzo szybkiego (nie tylko na prostej) rodzinnego samochdu, to w tej cenie NIC innego nie znajdzie.

Glosuje na TAK.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Tymon
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2970

Zamieszczone przez Bond
                                              Weź pod uwagę, że jak by miał podobną listę w podpisie jak ty, to by Cię zmasakrował :wink:
                                              Ogólnie nowa Octa II Rs jest autkiem szałowym.
                                              Tak jak napisał Mikrus bardzo szybki rodzinny samochód, z fantastycznym Designem.
                                              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tymon, ja gdybym obstawiał to bym postawił na Bonda widziałem ten samochód w akcji ;-)

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 9612

kurka wodna jak ja ci zazdroszcze u nas w kraku długo nie bedzie RS na jazdy testowe sam sie przymieżam powoli do nowego RS ale narazie mam inne wydatki

Komentarz

Pracuję...