Octavia II RS - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Zamieszczone przez perfex
    No chyba ze Skoda zejdzie z cena RS-ki tak do ok. 95 tys, to wtedy...
    A czemu Octa mialaby byc 10tys tansza od Focusa? Bo jest Skoda ?
    Octa jest raptem 3tys drozsza, ale przeklada sie to na jej funkcjonalnosc.

Trzeba by tez porownac wyposarzenie obu aut.
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Octavia Focus II ST

Wiec nie jest az taka duza roznica. Octa ma fele 17" Ford 18", ale w pierwszym mozna je dokupic. Za to w Fordzie juz widze, ze automatyczna klima i xenon kosztuje. Ale za 100tys dalej takich rzeczy nie ma. Za to ma pakiet premium dla palaczy-jakby mnie to interesowalo
      Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Zamieszczone przez Tymon
        Mikrus octavka sprzedana?
        Jeszcze nie.

Nie mam rodziny wiekszej. Ale poza wiekszym bagaznikiem te auta NICZYM sie nie roznia jak dla mnie. A sadze ze na wczasy jezdzi sie na tyle rzadko ze jezeli brak miejsca to mozna sie poswiecic i zalozyc "trumne" na dach i juz.
        Dobrze, ze nie napisales, ze z przyczepką.
        Te wczasy to przyklad - chodzi mi o codzienna funkcjonalnosc. Wiem co pisze, bo na codzien jezdze rowniez Golfem V i ten samochod jest przeze mnie zdyskwalifikowany jako auto rodzinne.

Dodam, ze mam mozliwosc kupienia Golfa V GTI w dobrej cenie i siedzielismy z bratem caly weekend drapiac sie po glowach co zrobic, ale ostatecznie stwierdzilem, ze daje sobie siana, bo bede sie z nim meczyl. Musialbym kupic zonie jakies duze auto, albo zostawic Octe, zebysmy mieli na wspolne wyjazdy, co jest totalnym bezsensem, IMHO, zeby miec takie auto i nie moc z niego korzystac w kazdej sytuacji.

Dlatego po swoim przykladzie uwazam, ze jednak to jest inny target. Nie ma sensu porownywac hot-hatcha do sedana (czy jak to zwal), albo tym bardziej kombi.

Nie wiem skad ta opinia. Katalogowo maja osiagi raczej Bardzo podobne... Komfort wiekszy, prowadzenie raczej nie gorsze (zwlaszcza Mondeo) wyglad - sprawa gustu.
        Opinia bierze sie stad, ze taki samochod nie pozostalby u mnie seryjny nawet przez 10 sek.
        A poki co TFSI sie dlubie porzadnie, a reszta nie bardzo.
        TDI 205PS

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Osiągi osiągami ale tak jak większość pisze octavia wygrywa funkcjonalnością i przede wszystkim wyglądem. O silniku nic nie wspomnę bo same pochwały chyba zbiera
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Zamieszczone przez MiKruS
            Dodam, ze mam mozliwosc kupienia Golfa V GTI w dobrej cenie i siedzielismy z bratem caly weekend drapiac sie po glowach co zrobic
            taki samochod nie pozostalby u mnie seryjny nawet przez 10 sek.
            Michal, ja wiem co zrobic. :twisted:
            Kupic O2 RS i pokazywac wszystkim STekom gdzie ich miejsce w szeregu.
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

MiKruS, morzesz rozwinąc temat dłubania TFSI

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

no coz wedlug mnie
                mondeo jest tak samo przestronne jak O2 siedzialem w obu autach
                i mondeo delikatnie bylo wieksze, ale w O2 i w mondeo nie dotykalo sie kolanami siedzen(wiec po co wiecej) a roznica bagaznikow byla powalajaca
                dlatego nastepne autko to na 100% bedzie O2 (opel i ford gówno wort :diabelski_usmiech )

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Zamieszczone przez Purchawa
                  Kuszaca perspektywa.

Zamieszczone przez djczas
                  MiKruS, morzesz rozwinąc temat dłubania TFSI
                  Pisalem kilka postow wczesniej - wiecej wiedzy na ten temat nie posiadam.
                  TDI 205PS

Komentarz

a roznica bagaznikow byla powalajaca
                    Mondek ma mniejszy bagaznik tez ? kumpel ma nowego Focusa kombi i jak porownalem ze swoja O1 to mial 3/4 tego co ja.... sadzilem ze nowe Mondeo bedzie mialo wiekszy niz w naszych autkach.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez lec
                      a roznica bagaznikow byla powalajaca
                      Mondek ma mniejszy bagaznik tez ? kumpel ma nowego Focusa kombi i jak porownalem ze swoja O1 to mial 3/4 tego co ja.... sadzilem ze nowe Mondeo bedzie mialo wiekszy niz w naszych autkach.
                      mondek 5d/4d - 500L
                      kombi - 540L
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• perfex
                        L&K
                        • 2005
                        • 1117

Opinia bierze sie stad, ze taki samochod nie pozostalby u mnie seryjny nawet przez 10 sek.
                        No Vectra teraz jest napedzana 2.8 V6Turbo 230 KM/330Nm ktory ma raczej spoore rezerwy... i 7,3 s do setki, v-max 250. Cena katalogowa 116 tys, wyposazenie jak dla mnie pelne (climatronic, esp, tempomat itd) aa- brakuje tylko xenonow i jest k
                        Wiec jesli mowisz ze O2- Vectra to bezposredni konkurenci to wydaje mi sie ze to POWAZNY konkurent...

Nie zebym nie lubil Skody! Sam nia smigam i jestem Bardzo zadowolony. Ale nie przeginajmy, nie jest to najlepszy samochod swiata! Nie jest to tez wg mnie auto segmentu D. Czesto jezdze Hondami Accord (2.0 i 2.4) i powiem ze jest to auto raczej nieporownywalne z Octavia pod zadnym wzgledem, taka prawda. Jedyna przewaga Octy to wiekszy i ustawniejszy bagaznik Jakosc wykonania to inne bajki, komfort jazdy i siedzenia i tzw. odczucia - także. Co nie znaczy ze jestem z Octy niezadowolony- ale trzeba umiec patrzec trzezwo! Za ponad 100 tys mozna kupic dobre auto segmentu D a nie Golfa z bagaznikiem 550l ! No ale co kto lubi :szeroki_usmiech
                        Pozdrawiam
                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Nie zebym nie lubil Skody! Sam nia smigam i jestem Bardzo zadowolony. Ale nie przeginajmy, nie jest to najlepszy samochod swiata! Nie jest to tez wg mnie auto segmentu D. Czesto jezdze Hondami Accord (2.0 i 2.4) i powiem ze jest to auto raczej nieporownywalne z Octavia pod zadnym wzgledem, taka prawda. Jedyna przewaga Octy to wiekszy i ustawniejszy bagaznik Jakosc wykonania to inne bajki, komfort jazdy i siedzenia i tzw. odczucia - także. Co nie znaczy ze jestem z Octy niezadowolony- ale trzeba umiec patrzec trzezwo! Za ponad 100 tys mozna kupic dobre auto segmentu D a nie Golfa z bagaznikiem 550l ! No ale co kto lubi :szeroki_usmiech
                          Tyle, ze ja nie rozumiem co chcesz mi przekazac.
                          Ja sobie wybieram samochod wedlug swoich priorytetow i ja decyduje o tym miedzy ktorymi samochodami ten wybor bedzie.

Jednak obiektywnie rzecz biorac, Octa jest juz chyba predzej konkurentem dla segmentu D niz dla >hatchbackow<. Chyba to jest dosc oczywiste... :?
                          I ja nie mam napinki, ze Octa to samochod najlepszy na swiecie, wiec daruj sobie komentarz tego typu.

A to, ze porownujesz nowego Accorda do starego kibla z 1996 roku, ktorym jezdzisz to tylko swiadczy o tym, ze robisz jakies dziwne zestawienia, zeby udowodnic swoja teze.

Ja nowym Accordem rowniez sie najezdzilem i uwazam, ze nowa (podkreslam nowa) Octa moze byc smialo dla niego alternatywą (bo chyba nie dla Civica :roll: ).
                          Wszystko zalezy od tego na czym komu zalezy.
                          TDI 205PS

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Purchawa
                            rozumiem ze pod pojeciem "wszystkie STeki" ,masz na mysli wszystkie Mondeo tudziez stare wersje Focusa :wink: .....bo z nowym Focusem ST to tak do końca nie wiem kto by komu miejsce w szeregu pokazał :lol:

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Tyle, ze ja nie rozumiem co chcesz mi przekazac.
                              Ja sobie wybieram samochod wedlug swoich priorytetow i ja decyduje o tym miedzy ktorymi samochodami ten wybor bedzie.
                              No i decyduj sobie smialo tylko nie udowadniaj na sile wyzszosci OII RS nad wszystkim innym co sie rusza w podobnej kategorii cenowej. A zreszta udowadniaj jak chcesz, zwisa mi to :szeroki_usmiech Mam tylko nadzieje ze bedziesz pierwszym szczesliwym nabywca OII RS w naszym klubie

Jednak obiektywnie rzecz biorac, Octa jest juz chyba predzej konkurentem dla segmentu D niz dla >hatchbackow<. Chyba to jest dosc oczywiste... :?
                              A zupelnie nie wiem czemu ma to byc oczywiste, ale OK k To tak jakby mowic (bez urazy ) ze Thalia jest autem segmentu C bo ma dlugosc zaliczajaca ja do segmentu C :szeroki_usmiech troche przeginam moze ale tak to widze :lol:

Ja nowym Accordem rowniez sie najezdzilem i uwazam, ze nowa (podkreslam nowa) Octa moze byc smialo dla niego alternatywą (bo chyba nie dla Civica :roll: ). Wszystko zalezy od tego na czym komu zalezy.
                              I OK, masz prawo. Pogadalismy i kazdy zostanie przy swoim zdaniu. Dla mnie tak juz segmentowo patrzac OII jest blizej Golfa/Jetty niz Passata, ty masz inne zdanie i chyba obaj swoich zdan nie zmienimy k
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

moze by juz to zamknac?
                                po raz n-ty dyskusja o wlasnych przekonaniach, nie doprowadzi do niczego.
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Tymon
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2970

A miało być tylko o wrażeniach z jazd RSem :wink:
                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• chester121
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1053

ja nie moge sie z kolega perfexem, zgodzic
                                    mialem O2 na jazde testowa i wedlug mnie autko komfortowo ii jakosc wykonania ma na naprawde duzym poziomie
                                    a w zakretach to poprostu bajka (no jak by na klej byla)
                                    a jezdzilem(siedzialem z tylu :wink: ) w nowej hondzie Accord
                                    i autko oprucz tego ze ma ciekawa stylistyke to nie ma startu do O2
                                    na zakretach czuc(przynajmiej ja czulem bo z tylu) ze autko juz na granicy jedzie
                                    dilniik mial benzynowy wiec duzo nie ma co pisac
                                    a jakosc materialow szczegolnie tych na drzwiach to wedlug mnie porazka O2 w najtranszej wersji ma lepsze
                                    a z tylu to nie mozna powiedziec ze miala miejsce bo go nie bylo
                                    nogi musialem trymac z boku jak to w maluchach sie kiedys siedzialo :?
                                    wedlug mnie nowa accord jest duzo gorsza od swojej poprzedniczki

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

A jaj napisze dla rozluźnienia napiecia wiecei że zbliżają sie Syberyjskie mrozy

Do modów napisałem to specjalnie bo sie bełkot zaczyna wieć Sorry za OT

Komentarz

• MiKruS
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7976

No i decyduj sobie smialo tylko nie udowadniaj na sile wyzszosci OII RS nad wszystkim innym co sie rusza w podobnej kategorii cenowej. A zreszta udowadniaj jak chcesz, zwisa mi to :szeroki_usmiech Mam tylko nadzieje ze bedziesz pierwszym szczesliwym nabywca OII RS w naszym klubie
                                        Gwoli przypomnienia - dyskusja zaczela sie od tego czy OII RS ma ten sam target co GV GTI, a nie czy OII RS jest najazajebistszym samochodem na swiecie. Wiec prosze mi nie wmawiac intencji, ktorych nie mialem.

Nie zamierzam nic udowadniac, bo nie jestem tym zainteresowany.
                                        Kazdy ma swoje priorytety przy wyborze auta i nie jestesmy Chinczykami, zeby w tych samych mundurkach chodzic. Jak komus nie pasuje OII RS to z Bogiem.

Dziekuje za Twoja nadzieje - doceniam to, jednak jest >>BARDZO<< malo prawdopodobne, zebym zdecydowal sie akurat na ten samochod.
                                        Choc nie bede ukrywal, ze taka opcja chodzi mi po glowie.

W kazdym razie to nie topic o tym co zamierzam kupic tylko o OII RS, wiec przepraszam, ze mimo woli sciagnalem na siebie uwage - tym bardziej, ze nie lubie bicia piany...

Pozdrawiam

BTW: Jeszcze jedno:
                                        A zupelnie nie wiem czemu ma to byc oczywiste, ale OK k To tak jakby mowic (bez urazy ) ze Thalia jest autem segmentu C bo ma dlugosc zaliczajaca ja do segmentu C :szeroki_usmiech troche przeginam moze ale tak to widze :lol:
                                        Sprowadzasz sprawe do segmentacji rynku, a ja jedynie probuje przekazac, ze np. ktos kto potrzebuje samochodu rodzinnego z bagaznikiem bedzie predzej wybieral pomiedzy OII i Mondeo czy innym Accordem, niz pomiedzy OII a Golfem V lub np. nowym Civiciem. Caly czas pisze o bezsensie porownywania sedana/combi z hatchbackiem, a Ty probujesz wmowic mi, ze uwazam, ze Octa to takie samo auto jak Passat, Mondeo czy Vectra... :? :x
                                        Nic takiego nie napisalem, bo tak nie uwazam. Mam nadzieje, ze teraz bedzie to jasne.
                                        TDI 205PS

Komentarz

• karolz
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 823

Panowie wyluzujcie ... :szeroki_usmiech
                                          Mialem okazje dzisiaj pojedzic OII RS i powiem ze .... najaralem sie na to auto :diabelski_usmiech
                                          nie bede opisywal wrazen z jazdy bo jezdzilem tylko 15 minut i do tego bylo tak slisko i ciasno na ulicy ze nie udalo mi sie przetestowac jej w 100% ale od 4 tys obr. daje rade :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                                          NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

• KLOCek
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 411

Zamieszczone przez Qulek
                                            No to ekstra driver.. absolutnie nie podważam jego umiejętności ale zatrzec nowy silnik to nie mam pytań..
                                            też zatarłem w Vito po 32kkm i to rzyczywiście była wina Mercedesa, ale wyparł się tego :evil: :evil: :evil: Co mi więc pozostało nowy i tyle....

Komentarz

Pracuję...