Zamieszczone przez MikiTSI
Branie oleju
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Branie oleju
Witam,
Mam pytanie dotyczące brania oleju. Mianowicie moja Octa z silnikiem 1,6 zrobiła 10 tyś km. Głównie jeżdżę na gazie. Wczoraj zajrzałem by sprawdzić olej i zauważyłem, że na bacie jest b. mały stan oleju i będę zmuszony dolać olej. Czy to jest normalne, żeby po 10 tyś. dolewać olej? Dodam, że Octa w lipcu minie rok. Olej mierzyłem na zimno. Ale czytając posty zauważyłem, że niektórzy mierzą olej po 5-10 min. po zgaszeniu silnika. Pytanie, czy nowy samochód z przebiegiem 10 tyś powinien brać olej i czy przed pierwszym przeglądem tj. 15 tyś powinienem dolewać olej? (rzecz jasna że teraz jestem zmuszony dolać olej).
Ponadto gdzie mogę sprawdzić jaki mogę dolać olej? (chodzi mi o to, że chce dolać ten sam olej co mam).
-
W mojej było identycznie jak u Ciebie, a przy następnych przebiegach 30 i 45tys już było ok, trzymała stan jak należy.OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007
Komentarz
-
Moja na początku też brała trochę. Po 10.000 tys. olej dolewam okazjonalnie (około 0,5 - 0,7 l/15.000 km). Najbardziej ubywa po wakacjach - szybka jazda autostradowa i klimat (upał i góry).pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Komentarz
-
to nazwij ją ORLEN :diabelski_usmiechZamieszczone przez Jark7A moja daje olej ...*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
Re: Branie oleju
jesli jezdzisz krotkie trasy to jest to w granicach normy. zima BYLA upierdliwa.Zamieszczone przez jaro123Witam,
Mam pytanie dotyczące brania oleju. Mianowicie moja Octa z silnikiem 1,6 zrobiła 10 tyś km. Głównie jeżdżę na gazie.....kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz
-
Wydaje mi się ,że jak wejdzie tu jakiś moderator to zapewne da Ci wystarczającą odpowiedz o braniu oleju :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 02 Mar, 10 19:40 ]
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf W sumie tu masz wszytko o braniu oleju.
Pozdrawiam Shok
Komentarz
-
jaro123, nie przejmuj sie te silniki tak maja u mnie silnik wzial litr przy przejechaniu 3500km, teraz mam 6000km i dolalam 250ml,
Komentarz
-
Nowy samochód, krótkie trasy, zima, jazda na gazie zrobiły swoje. Zresztą litr od wymiany do wymiany to norma, zwlaszcza przy nowym samochodzie, nie przejmuj się. Pozdrawiam.Dipol
Komentarz
-
Hmm zapytam w tym temacie. Zakupiłem octe z przebiegiem 180 tyś i zalałem syntetykiem mobil. Bierze 1L na 1000 !! to chyba coś nie tak czy olej zły i powinien być półsyntetyk czy może problem z kompresją?
Komentarz
-
przebieg nie ma nic do rzeczy, ja przy 450 tyś lałem syntetyk, starczało od wymiany do wymiany ( ubywało z max na min).
w mojej 1.6 BFQ też trochę pije oleju, po trasie 1200 km ubyło , ale leciutko, minimalnie, mozna powiedzieć.
Komentarz
-
-
litr na tysiąc to sporo za dużo, a 180 tyś to żaden przebieg. Pewnie to pierścienie, bądz gumki, uszczelniacze na trzonkach zaworów
Komentarz
-
-
W 2,0 8V litr na 1000km to norma narzucona przez producenta :diabelski_usmiechNie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.
Komentarz
-
nie jest tak źle, litr na ~5tys km, gdybym zmieniał olej co 10kkm to bym mógł powiedziec ze dolewam litr na 10 kkmZamieszczone przez Bartek.KW 2,0 8V litr na 1000km to norma narzucona przez producenta :diabelski_usmiech
Komentarz
-
endless, bo to auto ma znacznie więcej niż 180kkm... :diabelski_usmiechBlack Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
Mi tak na 10 tyś ok 1,5 L łyka. Więc mieszczę się w normie
Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.
Komentarz
Komentarz