Zamieszczone przez Maicroft
[Inne] Głowa pełna wyborów...
Zwiń
X
-
[Inne] Głowa pełna wyborów...
Witajcie.
Tak jak pisałem w przywitanku mam teraz Audi A4 '98r. Z danych istotnych ot to, że ma bagażnik 440l, 142KM i 315Nm, 5 biegowy manual.
Istotne są ponieważ wpływają na mój wybór.
Będę brał octavkę w leasing z kratką. Najpierw pomyślałem o Tour Combi 1.8t z ksenonami, pakietem sport i w ogóle wypas. Ale potem stwierdziłem, że to jednak auto technologicznie leciwe i jeżeli chce auto na ładnych kilka lat zdecyduję się na poliftową dwójkę.
Pierwszy najpoważniejszy wybór: Goły Ambiente 1.8t czy doposażony 1.4t? Jakie są wasze opinie? Jak z elastycznością 1.4? Będzie dożo wolniejsza od audi ~9.2s 0-100? Czy 1.4tsi ma kompresor czy nie
Jak z pojemnością Liftbacka? Wyszedł by dużo taniej i większa była by szansa na 1.8t. Odjąć różnicę w cenie, relingi i przyciemnione szyby to ze 4.5k różnicy. Spodziewamy się potomstwa, ale póki co na jednym się skończy. Da radę się zmieścić?
Ostatnie drobne. Swing czy Blues? Duża różnica?
Z góry dzięki
-
-
Zamieszczone przez Al_CaponeJak z elastycznością 1.4? Będzie dożo wolniejsza od audi ~9.2s 0-100?
Wydaje się że lepsza dla ciebie będzie 1.8 ambiente, ale jeśli ci zależy na dodatkach to i w 1.4 nie powinieneś się czuć jakoś znacznie wolniejszy niż w A4. Najlepiej umów się na jazdę próbną w 1.4 - sam się przekonasz
No i ja bym brał kombi - znacznie ładniejsza "buda" pomijając użyteczność ;-)
Swing wystarczy jest to standard (8 głośników też) w elegance- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Re: Głowa pełna wyborów...
Zamieszczone przez Al_CaponePierwszy najpoważniejszy wybór: Goły Ambiente 1.8t czy doposażony 1.4t? Jakie są wasze opinie? Jak z elastycznością 1.4? Będzie dożo wolniejsza od audi ~9.2s 0-100? Czy 1.4tsi ma kompresor czy nie
Jak z pojemnością Liftbacka? Wyszedł by dużo taniej i większa była by szansa na 1.8t. Odjąć różnicę w cenie, relingi i przyciemnione szyby to ze 4.5k różnicy. Spodziewamy się potomstwa, ale póki co na jednym się skończy. Da radę się zmieścić?
Ostatnie drobne. Swing czy Bolero? Duża różnica?
schodzac ponizej pewnego minimum - klima, elektryka etc) Jedynym powodem
dla ktorego jest sens rozwazac 1.4 to spalanie podobno bardzo OK
Liftback jest duzym autem (560 l. bagaznika) i jesli nie wozisz duzo wielkogabarytowych
przedmiotow to nie doplacalbym do kombi
Radia nie bralbym w ogole - albo kupic tu na forum Columbusa czy jak go tam zwal
albo jakies uniwersalne z lepszym dzwiekiem i wyposazeniem i do tego tansze niz ori
Komentarz
-
-
przyspieszenie 0-100 km/h w 9,8 s w 1.4TSI
przyspieszenie do 100 km/h w 8,1 s w 1.8TSI
Ja bym sie chyba na 1.4TSI zdecydował z max wypasem.
Ale to moje skromne zdanie takie. Lubie wygodę i wszelkiego rodzaju udogodnienia w aucie.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA
USŁUGI TRANSPORTOWE
TEL: 531-33-55-77
Komentarz
-
-
No właśnie jakby było 1.8 to by był lakier z podstawowy, Climatic (ciekawe jak to działa wpraktyce ) i brak kilku dodatków.
Musze się przejechać 1.4t, ale czekam na czyste ulice
[ Dodano: Pon 01 Mar, 10 14:37 ]
A A propos radia to się przejęzyczyłem Nie porównianie Bolero i Swing tylko Blues i Swing
Komentarz
-
-
Ja na twoim miejscu brałnym elegance 1.8 TSI w wersji liftback.
w liftbacku masz 560 l bagażnika ( w kombi 580 czyli tylko o 20 l wiecej). Jednyną przewagą kombi jest łatwiejszy dostep do bagażnka. I tu i tu masz przepastną przestrzen bagażową ktrór starczy dla bagaży nawet dla 2 dzieci
W elegance mas zpraktycznie wszystko co trzeba. Można dokupic tylko ksenony i reszta wyposażenia jest w standarcie.
Doposażać Ambiente w więcej niz 2-3 dodatki się nie opłaca, bo cenowo zbiżysz się do elegance.
Także ja bym ci radził 1.8 TSI elegance liftback.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
A czy w kombi czasem nie jest liczona objętość do linii okien? Ja będę miał kratkę więc jakby co mogę lądować po dach
[ Dodano: Pon 01 Mar, 10 14:51 ]
A z tą elegance to sie nie do końca zgodzę. Te dodatki co chciałem a sa w standardzie w Elegance to niecałe 5k. Elegance jest droższe o 8,5k
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ArturTDIprzyspieszenie 0-100 km/h w 9,8 s w 1.4TSI
przyspieszenie do 100 km/h w 8,1 s w 1.8TSI. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Al_CaponeA czy w kombi czasem nie jest liczona objętość do linii okien? Ja będę miał kratkę więc jakby co mogę lądować po dach
[ Dodano: Pon 01 Mar, 10 14:51 ]
A z tą elegance to sie nie do końca zgodzę. Te dodatki co chciałem a sa w standardzie w Elegance to niecałe 5k. Elegance jest droższe o 8,5kCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Al Capone co prawda twój słynny imiennik raczej jeździł Cadilacem niż wyrobem z Mlada Boleslav ale ja na twym miejscu brał bym Elegance 1.4 tsi z Lublina za 65 koła
nigdy w Warszawie ! tak samo jak nie w na zachodzie Szczecin,Poznań,Wrocław gdzie dilerzy się rozbestwili przez ziomali naszego rudego ! a w lublinie lejesz na promocje i wyprzedaże bo są tam cały czas niskie ceny ! trzeba pogadać z dilerem pare razy proste- jak niewiesz jak co to pisz na gg
Ja polecam Lublin i Nowa Hute a rozeznanie mam bo rok temu z kumplami kupowaliśmy auta.W lublinie nikt nie pieprzył o lakierach kole zapasowym czy dodatkowych dywanikach gumowych.. tak samo jak nie miało wiekszego znaczenia czy płaciłem gotówka czy 50/50 za eleganca 1,4 65 to dobra cena.
W szczecinie szef sprzedaży koszalińskiego dilera chciał mi dać 2 słownie dwa tysiace zniżki ! a ja mu na to "spieprzaj dziadu !" :twisted: bydle nie Polak !
Za 70 dostaniesz na 100% 1.8 tsi Elegance !
Ciekaw jestem jaki kolor wybierzesz ? zobasz satyne i "budello" czarny ładny choć nie praktycznay a srebrny oklepany.
nie słuchaj tych bzdur o radiu ! bierz swinga ! jest super mocy aż nadto 8 głośników jeśli jesteś normalnym człowiekiem a nie łyskiem w dresie z tubą w bagażniku i repertuarem z amerykańskich gett to wystarczy ci w 100%
W starym aucie miałem Alpine +4 głośniki i moja stara mówi że Alpine polotu nawt nie ma do Swinga i ja sie z tym zgadzam.
poza tym względy praktyczne tzn. nie musisz chować radia,pokazuje parametry klimatronica, czujników przednich i tylnich.
Jeśli do Ambiente sie dokupuje swinga to wypada dopłacić 400 za tylne głośniki ..
Co do bolero to 2.400 to trochę za dużo za 7 cali zmieniarke CD i czytnik SD a granie i zestaw info maż ten sam ! lepiej chyba w ksenony zainwestować !
Komentarz
-
-
a ja sie pochwale, bo niedlugo bede swiezym posiadaczem 1.4 tsi, co prawda w ambiente, ale na tylko tyle finanse pozwolily. moim zdaniem w tej wersji ma to co miec powinien, czyli to co jest naprawde potrzebne w samochodzie, zeby moc nim wygodnie jezdzic. nie potrzebuje luskusu, tylko normalne auto, ktore bedzie pozadne i w miare tanie w utrzymaniu.
co do silnika, to czytalem na tym forum, ze sporo ludzi go poleca, a moim zdaniem 1.8 to troche zbyt paliwo-zerny silnik. 1.4 tsi jak na nasze drogi powinien wystarczyc, a oszczednosc to jego mocna strona.
w kazdym razie dopiero za dwa miechy bede mial swoje nowe autko, bo dopiero co zamowilem, takze wtedy sie wypowiem jak mi sie tym jezdzi. w kazdym razie jestem dobrej mysli.Nowa Octavia już wkrótce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robercikplw kazdym razie dopiero za dwa miechy bede mial swoje nowe autko, bo dopiero co zamowilem,. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
kolor to beż capuccino - wydaje mi sie najbardziej uniwersalny i do tego dosc "stylowy". co do salonu, to wlasnie sie zastanawiam czy nie wycofac zaliczki, tak mi ktos poradzil w innym temacie. musze poszukac po roznych salonach, moze znajde taniej. Mowicie ze krakow? bylem w jednym salonie w krk i nie powalili mnie cena. dostalem rabat chyba z 3500 i alarm gratis. gdzies czytalem ze w lublinie mozna tanio kupic - podzwonie i zobacze.Nowa Octavia już wkrótce
Komentarz
-
-
Moim zdaniem, zawsze sprawdza się stare amerykańskie powiedzenie, że "prawdziwa moc bierze się z pojemności, a nie z obrotów i doładowania". Nie jest to przypadek, że samochody z większymi silnikami, nawet o tych kilkanaście cm³, są zawsze droższe. Coś w tym chyba jest. Moim zdaniem, silnik 1,4 do Octavii, choćby był nie wiem jak nowoczesny, jednak nie bardzo się nadaje. Silnik o małej pojemności musi pracować na wysokich obrotach, i nie może nawet być nadziei, że będzie trwalszy. Fizyki nie da się oszukać, można tylko uwierzyć reklamie, bo producentom zależy na jak największej sprzedaży i częstej wymianie samochodów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robercikpla ja sie pochwale, bo niedlugo bede swiezym posiadaczem 1.4 tsi, co prawda w ambienteZamieszczone przez robercikplkolor to beż capuccino - wydaje mi sie najbardziej uniwersalny i do tego dosc "stylowy".
Zamieszczone przez Marian 2Moim zdaniem, silnik 1,4 do Octavii, choćby był nie wiem jak nowoczesny, jednak nie bardzo się nadaje. Silnik o małej pojemności musi pracować na wysokich obrotach
Zamieszczone przez Marian 2i nie może nawet być nadziei, że będzie trwalszy.
Swoją drogą to ciekawe czym się różni "prawdziwa moc" od nieprawdziwej... :diabelski_usmiech*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
[quote="lepicky"]Zamieszczone przez robercikpla ja sie pochwale, bo niedlugo bede swiezym posiadaczem 1.4 tsi, co prawda w ambienteZamieszczone przez robercikplkolor to beż capuccino - wydaje mi sie najbardziej uniwersalny i do tego dosc "stylowy".
I moja.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigi tylko dlatego ??
- 1,4 tsi wystarczający jak na tą masę auta, potrafi być ekonomiczny, stosunek mocy do ceny wg. mnie... najlepszy to kilka moich argumentów
Poprostu fajna konfiguracja wg. mnie*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Al_CaponeA czy w kombi czasem nie jest liczona objętość do linii okien? Ja będę miał kratkę więc jakby co mogę lądować po dach
Zamieszczone przez Al_Capone[ Dodano: Pon 01 Mar, 10 14:51 ]
A z tą elegance to sie nie do końca zgodzę. Te dodatki co chciałem a sa w standardzie w Elegance to niecałe 5k. Elegance jest droższe o 8,5k
Komentarz
-
-
co do małych silnikow to... moi rodzice kupili jakies 17 lat temu toyote corolle z silnikiem 1.3. jak bylem maly jezdzilismy tym autem po prawie calej europie (wlochy, chorwacja, hiszpania). W tym momencie samochod ma prawie 500 000 km przebiegu. Jedyna awaria jaka do tej pory sie przytrafila to "zestarzenie" sie przewodow wysokiego napiecia przy silniku. Fakt, samochod nie jest dynamiczny, ale jezdzi, a takie jest jego glowne zadanie. Ale to taki off top, wiec wrocmy do tematu.
Ja watpie zebym swoja octavia przejechal chociazby 300 000 km. robie ok. 25 000 rocznie (codziennie do roboty 30 km w jedna strone) i troche dluzszych wyjazdow. podejrzewam ze zrobie tym autem 200 000 i kupie wtedy nowe auto. Poza tym 70% przebiegu robie sam (bez pasazerow i bagazu). Silnik powinien wytrzymac bez problemu.
Co do koloru to nie wiem czy jest najlatwiejszy w utrzymaniu. Mi sie po prostu podoba :szeroki_usmiechNowa Octavia już wkrótce
Komentarz
-
Komentarz