myjnia automatyczna

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joo
    Drive
    • 2010
    • 76

myjnia automatyczna

Byles w serwisie z tym? Ja sie wybieram bo mysle ze to jest jakas szyba do nosa auto ma 30 tys i szyba chyba sie tak od wycieraczek "załatwiła" co jest dziwne przy tak malym przebiegu, Fabia smigalem 100 tys i wszystko było spoko.
  • daber85
    Rider
    • 2009
    • 296

myjnia automatyczna

witam. jakie sa wasze wrazenia po umyciu waszych autek na myjniach automatycznych na stacjach benzynowych. nigdy nie korzystalem z tego wynalazku dlatego pytam bo szczegolnie zaciekawila mnie opcja mycia podwozia ale co z lakierem po takim zabiegu. prosz o porade. dzieki

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

daber85, chcesz zniszczyć sobie lakier i narobic masę kolisty rys to jedz na automat
      Automat to najwieksze zło dla lakieru. Ja zdecydowanie odradzam korzystanie z tego typu myjni.
      Czarny Elegance

Komentarz

• fireman6
        Rider
        • 2009
        • 360

Masz na myśli taką szczotkową? Odpuść sobie od razu szkoda lakieru, jeden wypad, a lakier ma już dużo małych rysek. Polskie szczoty są zazwyczaj stare i twarde, najlepiej umyć samemu, jak nie masz czasu to ręczną. Mamy tu taki ładny temat o dbaniu o nasze szkodzniki: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
        Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
        Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez daber85
          co z lakierem po takim zabiegu
          nic specjalnego, jest porysowany
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• daber85
            Rider
            • 2009
            • 296

juz wiem wszystko. dzieki koledzy.

Komentarz

• firmek
              Rider
              • 2008
              • 477

Myjnie automatyczne to zlo :evil:

[ Dodano: Czw 04 Mar, 10 20:43 ]
              Zamieszczone przez daber85
              nigdy nie korzystalem z tego wynalazku
              i tak Trzymaj :!:
              Załączone pliki

Komentarz

• tatakuby
                Ambiente
                • 2009
                • 137

zgadza się najlepiej samemu "na szmacie pojechać"

Komentarz

• progressowy
                  Rider
                  • 2008
                  • 453

Lub na myjni bezdotykowej.
                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

daber85, jak chcesz mieć zniszczony lakier to tylko automatyczna myjnia.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tatakuby
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 137

no i zapomnij o wosku - szczotki zdzierają wszystko a nawet więcej :wink:

Komentarz

• bartweg
                        Drive
                        • 2009
                        • 58

Rzeczywiście korzystanie z myjni automatycznych potrafi zostawić ryski na lakierze, jednak nie każdy ma miejsce, i myjkę wysokociśnieniową, żeby samemu umyć samochód. Myjnia samoobsługowa też nie jest dla mnie idealnym rozwiązaniem, bo jeszcze nigdy nie udało mi się na takiej myjni umyć auta tak dokładnie jakbym chciał, zawsze jak auto wyschnie dostrzegam pominięte miejsca. Można pojechać na ręczną myjnie, ale jak nie masz pewności co do fachowości osób tam pracujących to radziłbym zastanowić się podwójnie!! Widziałem w takich miejscach używanie do mycia karoserii szmat, którymi większość z nas nawet by błota z butów nie chciała zetrzeć. Oczywiście nie jest to regułą ale zdarza się.

Najlepiej samemu dbać o swój samochód, jednak kiedy nie ma takich możliwości to polecam pierw na samoobsługowej dokładnie opłukać samochód z pierwszej warstwy brudu, a dopiero potem wjechać na automatyczną, bo to właśnie brud na aucie, przesuwany przez szczotki po lakierze robi największą szkodę, same szczotki są dużo mniej szkodliwe.

Komentarz

• DOBI
                          Drive
                          • 2008
                          • 95

ja jak miałem auto zastępcze czrna octe 1 to ja tak ubrudziłem że jak jechałem oddac to podjechałem na myjnie automatyczną i jak kupowałem program to pan mi powiedział że troche słabo leci woda ja i tak umyłem po wyjechaniu z myjni zaj....biste zmatowienia lakieru czysty mat ele tylko w tych miejscach co szczota przytarła troche sie załamałem ale deszczyk przyszedł wybawiająco oddałem całe mokre więc nic nie było widać ......napewno czekała auto polerka.....ogólnie nie polecam swoim autem nie byłem i całe szczęscie bo bym się załamał...
                          narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• firmek
                            Rider
                            • 2008
                            • 477

Zamieszczone przez bartweg
                            bo to właśnie brud na aucie, przesuwany przez szczotki po lakierze robi największą szkodę, same szczotki są dużo mniej szkodliwe
                            Na pewno umycie auta ograniczy straty ale tylko zmniejszy obraz tragedii. Koncowki szczotek obracaja sie z duza predkoscia, do tego szczotki wykonane sa z tworzywa sztucznego, koncowki z czasem sie rozdwajaja i robia sie szorstkie. Stacje benzynowe nie spiesza sie niestety z wymiana szczotek bo to pewnie nie jest tanie.
                            Najgorsze zniszczenia sa zawsze na ostrych zalamaniach elementow, np na poczatku dachu szczotki po systematycznym myciu potrafia zedrzec lakier do blachy.
                            Myjnia samoobsługowa też nie jest dla mnie idealnym rozwiązaniem, bo jeszcze nigdy nie udało mi się na takiej myjni umyć auta tak dokładnie jakbym chciał, zawsze jak auto wyschnie dostrzegam pominięte miejsca
                            Myjka wysokocisnieniowa nigdy auta sie nie domyje. Dlatego nie ma sensu meczyc lakieru i np splukiwac brud trzymajac lance blisko karoserii. Proponowal bym traktowac myjke wysokocisnieniowa jako narzedzie do pozbycia sie piachu i blota z auta. Zawsze po takim myciu na aucie pozostanie szary nalot. Tak na prawde jedyny sposob to gabka.
                            Chociaz z drugiej strony zawsze po wyjechaniu z myjki mozna stanac na boku i delikatnie przetrzec auto miesista, duza mikrofibra - na pewno lepsze rozwiazanie niz automat.
                            Inna opcja to podjechac na myjke rano lub wieczorem jak jest maly ruch i umyc auto gabka - warto porozmawiac z gosciem pilnujacym sprzetu zeby nikt nie robil z tego faktu problemow.

Komentarz

• bartweg
                              Drive
                              • 2009
                              • 58

Jeszcze wracając do automatycznych myjni, w niemieckiej tv, chyba był to program "Auto Moto Sport TV" na kanale VOX, był kiedyś test właśnie takich myjni. Sprawdzali te tańsze jak i droższe myjnie automatyczne, i myli samochody z lakierami o różniej twardości. Po myciu jacyś fachowcy dokładnie się przyglądali samochodom i jednogłośnie stwierdzili brak jakichkolwiek uszkodzeń powłoki Niemiecka propaganda :?: czy poza lepszym paliwem maja tam też lepsze, częściej wymieniane myjki???

Komentarz

• ged
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 144

Zamieszczone przez firmek
                                Najgorsze zniszczenia sa zawsze na ostrych zalamaniach elementow, np na poczatku dachu szczotki po systematycznym myciu potrafia zedrzec lakier do blachy.
                                Dwa auta jakie miałem były regularnie myte na myjniach automatycznych - Audi 80 i Primera P11. Każde przez prawie 3 lata. Nigdy nie widziałem zdartego lakieru do blachy, wymyślasz jakieś horrory.

Za to widziałem na czarnym Superbie kolegi po 1,5 roku kołowe ryski widziane pod światło (takie jak na fotce), a auto było myte na ręcznych myjniach po wcześniejszym myciu bezdotykowym.

Powiem więcej - lakier Primery po 3 latach traktowania "zdzieraczami" raz w tygodniu wyglądał lepiej (kolor bardzo głęboka zieleń perła) niż Superb kolegi.

Jak już chcecie demonizować to radzę robić to z rozsądkiem. Dbanie o lakier samochodu wymaga odrobinę zdroworozsądkowego podejścia. Osobiście bardzo dbałem o lakier w Octavce - kupiłem myjkę wysokociśnieniową, najpierw spłukiwanie, później mycie gąbką. I co? Jakiś młody debil rzucił mi w auto kamieniem. Przy kolejnym samochodzie będę dbał tak, żeby samochód był dla mnie, a nie ja dla auta. I takie podejście polecam.

bartweg - też oglądałem ten program i wraz z moimi doświadczeniami stwierdziłem, że demonizacja myjni automatycznych rośnie wraz ze wzrostem liczby myjni bezdotykowych. Czyli - wojna masło czy margaryna przeniesiona na grunt motoryzacyjny. Niech każdy sam oceni, ale bez głupot w stylu "lakier zdarty do blachy".

Powiem krótko - myłem na automatycznych i nie widziałem żadnych uszkodzeń lakieru innych niż typowo użytkowe - obicia na parkinach, odpryski od kamieni itp.

BTW - ze dwa tygodnie temu na myjni bezdotykowej widziałem rzucającego się gościa, bo myjka poderwała mu lakier bezbarwny na lewym przednim błotniku. Był odprysk od kamienia (sam to przyznał) a myjka oderwała tak z 5mm2 lakieru. Tak więc i na bezdotykowych zdarzają się uszkodzenia.

Komentarz

• bartweg
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 58

Zamieszczone przez ged
                                  bartweg - też oglądałem ten program i wraz z moimi doświadczeniami stwierdziłem, że demonizacja myjni automatycznych rośnie wraz ze wzrostem liczby myjni bezdotykowych. Czyli - wojna masło czy margaryna przeniesiona na grunt motoryzacyjny. Niech każdy sam oceni, ale bez głupot w stylu "lakier zdarty do blachy".

Powiem krótko - myłem na automatycznych i nie widziałem żadnych uszkodzeń lakieru innych niż typowo użytkowe - obicia na parkinach, odpryski od kamieni itp.
                                  Nie ma potrzeby demonizować, każdy niech myje swoje auto jak uważa, a jak się nigdy nie było na automatycznej myjni, to najlepiej samemu spróbować i ocenić.

Dopisze, że mój ojciec ma caddy i od początku myje go tylko na automatycznej (samochód firmowy) i jestem zaskoczony stanem lakieru, naprawdę ciężko dostrzec jakieś ryski.

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14885
                                    • Octavia IV (NX3)

Wg. moich doświadczeń:
                                    1. Automat (szczotki) to najlepsze mycie, ale tylko jeśli chodzi o lenistwo i czas. Na lakierze pojawiają się "słoneczka" z rys, a ogólnie autko nie jest dokładnie umyte w zakamarkach. program mycia podwozia, to chyba tylko chwyt reklamowy. Te psikające na podwozie dysze dają taki sam efekt, jak szybkie przejechanie przez kałużę.
                                    2. Myjnie bezdotykowe samoobsługowe - najlepiej nadają się do mycia w lecie, jak autko jest po prostu zakurzone, lub np. po wieczornym przyjeździe z trasy, żeby od razy zmyć z czółka owady. Ogólnie bardzo brudne autko trudno jest domyć, a jak już się uda, to na ciemnych lakierach pozostaje biały lub szary osad. Ja jak myje na takiej myjce, to zawsze po myciu pianą oblecę sam własną gąbką cały samochód (a zwłaszcza szyby - czołowa!!!, bo te się najbardziej niedomywają) i potem płuczę wodą. Oszczędność tylko czasu, bo przy bardzo samochodzie wcale nie wyjdzie taniej niż mycie na myjni ręcznej z obsługą.
                                    3. Myjnia bezdotykowa z obsługą - najlepsza (myją, wycierają i można ich pogonić jak jest niedokładnie)
                                    4. Wiadro i gąbka + trochę chęci - najlepszy sposób!!!!
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• efish
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 136

Ja poprzednie autko myłem na automatach i nic wielkiego się nie działo z lakierem. Ale niestety nie myły zbyt dokładnie. Obecnie korzystam tylko z myjni bezdotykowych samoobsługowych. Moim zdaniem ta opcja jest szybsza, tańsza i dokładniejsza.
                                      pozdrawiam
                                      EFISH

Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)

Komentarz

• RS
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 238

Ja myję auto na myjni bezdotykowej . Mam ten komfort iz jest ona usytuowana w budynku parkingu . Dogadałem się z Panem który myje iz bedę robił to sam . Istotą sprawy jest wczesniejsze spłukanie auta z piasku , nastepnie piana , gąbka ( niezbedne aby nie było nalotu ) i potem płukanie . Stosuje ten system juz do drugiego auta i przyznam szczerze drobne ryski zawsze będą . Nigdy nie jeździłem na myjnię automatyczną , gdyż wiele osób potwierdziło mi iz zniszczyli sobie lakier .

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez ged
                                          bartweg - też oglądałem ten program i wraz z moimi doświadczeniami stwierdziłem, że demonizacja myjni automatycznych rośnie wraz ze wzrostem liczby myjni bezdotykowych
                                          Nie ma to żadnego związku ze sobą Myjnie automatyczne faktycznie niszczą lakier. Moze nie ździeraja go do balchy - jak wczesniej ktoś pisał - ale po prostu go rysują. Pojawiają się na nim małe koliste rysy oraz matowienie lakieru.
                                          Zamieszczone przez ged
                                          Powiem więcej - lakier Primery po 3 latach traktowania "zdzieraczami" raz w tygodniu wyglądał lepiej (kolor bardzo głęboka zieleń perła) niż Superb kolegi.
                                          Masz rację i wcale nie jest to dowód na przyjazność myjni automatycznych dla lakieru
                                          Po pierwsze, lakier na twojej Primerze i Audi 80 był jeszcze starym jego rodzajem na bazie rozpuszczalników i ołowiu. Nowe lakiery, jak ten na Superbie, są na bazie wody i sa dużo bardziej miekkie i podatne na zarysowania np. przez szczotki. Ale za to ekologiczne :?
                                          Po drugie, z pewnością lakiery na twojej Primerze i 80-tce były jasne, a Superb, jak piszesz, czarny. Niestety, ale na czarnym lakierze dużo łatwiej dojrzeć wszelkie jego niedoskonałości
                                          Po trzecie wkońcu, trzeba wiedziec jak patrzeć i na co patrzeć Zakłądam się z Tobą o każde pieniądze, że jak byś pokazał mi tę Primerą czy 80-tkę pozakałbym ci jak bardzo zniszczony przez szczoty masz tam lakier
                                          Zamieszczone przez ged
                                          BTW - ze dwa tygodnie temu na myjni bezdotykowej widziałem rzucającego się gościa, bo myjka poderwała mu lakier bezbarwny na lewym przednim błotniku. Był odprysk od kamienia (sam to przyznał) a myjka oderwała tak z 5mm2 lakieru
                                          Nawet lek ratujacy życie, króty jest źle podany może cie zabić Trzeba wiedziec jak myć !! Mycie auta to naprawde sztuka. Jak gość przyłożył lancę do lakieru, to pewnie ze mu przy odprysku oderwało cześć klaru. Całkiem to normalne Przyłóż do wylotu wody z lancy palec i zobacz co się z nim stanie 8)
                                          Podsumoweując, nawet nie ma co debatować czy szczotki są dobre czy złe dla lakieru, bo odpowiedz moze być tylko jedna - ZŁE. Oczwyiście są ludzie dla których samochód to kupa blachy i maja gdzieś jego wyglad, tylko ciekawe co oni robia na forum MIŁOSNIKÓW motoryzacji (zdanie o wygladzie zmieniają o 180 stopni przy odsprzedaży samochodu, wtedy udaja że auto było dbane ) ale jeśli komuś zalezy na stanie lakieru to myjnie automtyczne powinien omijać szerokim łukiem.

[ Dodano: Pią 05 Mar, 10 07:08 ]
                                          Dopisze, że mój ojciec ma caddy i od początku myje go tylko na automatycznej (samochód firmowy) i jestem zaskoczony stanem lakieru, naprawdę ciężko dostrzec jakieś ryski.
                                          To zalezy co masz na myśli pisząc "ryski" i jak patrzysz Spójrz na auto w słoneczny dzień i zobaczysz piekną pajęczynkę ze "swirlsów" (kolistych rysek)
                                          Najesieni rozmwiałem z facetem który siedzi w kanciapie w myjni bezdotykowej i udowadniał mi że jego Clio II po polerce ma lakier w idealnym stanie. POdeszlismy do samochodu i .... pokazałem mu jak bardzo porysowany jest jego lakier i ile jest tam kolistych rysek
                                          Proszzzzz:

Tak wygląda lakier luksusowego auta mytego na automatach. Prawda, że piękne swirlsy i zmatowienia
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez ged
                                            Osobiście bardzo dbałem o lakier w Octavce - kupiłem myjkę wysokociśnieniową, najpierw spłukiwanie, później mycie gąbką. I co? Jakiś młody debil rzucił mi w auto kamieniem. Przy kolejnym samochodzie będę dbał tak, żeby samochód był dla mnie, a nie ja dla auta. I takie podejście polecam.
                                            Dbałeś dla siebie nie dla kogoś chyba :wink:
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• savio23
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 82

Panowie ja myje swoją octavie w kolorze czarnym na myjni bezdotykowej z obsługą i jestem zadowolony. Auto od nowosci przeszlo juz chyba 4 lub piec takich myc i wszystko jest ok . Dodam ze plusem tej myjni na ktora jezdze jest to ze po umyciu samochodu nie jest on wycierany do sucha mikrofiba tylko przechodzi automatyczne suszenie,wiec rzeczywiście jest to myjnia bezdotykowa.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Komentarz

• watchman
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 200

Zazwyczaj jak mam auto mocno ubrudzone zajeżdżam na bezdotykową zmywam największy syf (koszt raptem max 4 peeleny) a później na automat. Rys się nie mogę dopatrzeć zbyt wielu. A jak jest ciepło to na bezdotykowej na początek woda z proszkiem z lancy trochę wody do wiaderka, gąbka + szampon i płukanie. Nikt się jeszcze na bezdotykowej nie przypieprzył o to, na razie A skodziny jakiemuś myjkowemu który ją umyje ścierą po pastowaniu opon nie oddam. Mowy nie ma. Partacze i tyle
                                                NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• Jark7
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 777

Zamieszczone przez Big
                                                  nawet nie ma co debatować czy szczotki są dobre czy złe dla lakieru, bo odpowiedz moze być tylko jedna - ZŁE. Oczwyiście są ludzie dla których samochód to kupa blachy i maja gdzieś jego wyglad, tylko ciekawe co oni robia na forum MIŁOSNIKÓW motoryzacji
                                                  z pewną nieśmiałością chciałbym zauważyć, że To forum, to może nie tylko forum MIŁOŚNIKÓW, ale i zwykłych, skromnych użytkowników motoryzacji.
                                                  Big - więcej zrozumienia, plizzz. :cry:
                                                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                                  Jark7
                                                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

Pracuję...