Awaria skrzyni DSG po 118 tys.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mich83
    Classic
    • 2009
    • 5

Więc po dokładnie 105 stupięciu dniach oczekiwania w końcu jest moje auto
    MODEL: 2011, Liftback, Elegance, kolor Arctic Green
    SILNIK: CDAA 1.8 TSI
    UKŁAD DOLOTOWY: seria
    UKŁAD WYDECHOWY: seria + ozdobne końcówki od RS
    ELEKTRONIKA: tempomat, TCS-y MPS-y itd.
    UKŁAD NAPĘDOWY: DSG 7
    ZAWIESZENIE: seria
    UKŁAD HAMULCOWY: seria
    BODY-KIT: Felgi na lato THEMISTO 18" Conti Sport Contact 2 225/40/18 Komplet zimowy na fabrycznych felgach PROXIMA 16” GY UG Performance 2 205/55/16, ksenony
    ŚRODEK: Pakiet Dyniamic Silver, Szyberdach
    CAR-AUDIO: Bolero + 8 głośników
    PLANY:
    - odpalić staging - thx - _tm_ - DONE
    - nakładki na pedały RS do DSG - DONE od misiek^wro
    - ozdobne końcówki od RS - DONE od misiek^wro
    - przyciemnić szybki - DONE
    - zmiana felg - :szeroki_usmiech miał być komplecik NEPTUN 18" a jest jeszcze lepiej :diabelski_usmiech
    - COLUMBUS + filmy
    - zmiana oświetlenia wnętrza - DONE
    - hamowanko - miało być już dawno ops:
    - prawdopodobnie wirusik ale jeszcze nie wiem kiedy :roll:

ZDJĘCIA:

By majkel123 at 2010-09-10

Oświetlenie wnętrza

Przed:

By majkel123 at 2011-03-17

i po

Tutaj najlepiej widać różnicę

Co najbardziej śmieszne się okazało, nie da się bez przerabiania oprawki zmienić podświetlenia schowka na LED co generalnie mnie pociągnęło do zmiany oświetlenia

Foto nowych kółek - kiepsko to wyszło, ale cały czas pada

By majkel123 at 2011-04-11

By majkel123 at 2011-04-11
  • plaga69
    Classic
    • 2008
    • 18

Podziele się smutną informacją o awarii skrzyni DSG w mojej Octavce po 118 tys. Skrzynia jest do wymiany i całe szczęście auto jest jeszcze na gwarancji. Czekam teraz na decyzje Volksvagena co do wymiany. Może to potrwać do 4 tygodni.
    Auto jest fabryczne bez wirusowania. Dziwny odgłos w czasie jazdy zauważyłem już jakiś czas temu. początkowo myslałem, ze zaczyna padać turbinka bo dziwny dźwięk dochodził przy ruszaniu, kiedy załączała się turbinka. Przed wyjazdem do Austrii pojechałem do serwisu aby to sprawdzili. W serwisie podłączyli do kompa i stwierdzili, ze wszystko jest ok. prosiłem aby się ze mną przejechali abym im pokazał o jaki dźwięk mi chodziło. Bez skutecznie. Po przejechaniu ok 3 tys. od tamtej chwili wszystko posypało się gwałtownie. Przy wolnej jeżdzie zaczął dochodzić z komory silnika dźwięk metalicznego tarcia. Stawiałem, że to dwumasa. Biegi zmieniały sie normalnia. W serwisie stwierdzono, że powaliła się skrzynia nie dwumasa. I po ptokach. Auto stoi w serwisie i czeka na łaskę Volkswagena.
    Od nowości skrzynka moim zdanie nie działała prawidłowo. Auto szarpało przy ruszaniu i w czasie wolnej jazdy na jedynce. I oczywiście charakterystycznie stukała i szarpała przy gwałtownej zmianie z 3 na 2. I tyle.
    plaga69
    Octavia II 2.0TDI Elegance + DSG +Xenon

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

uuuuu, no to lipa, tyle, że skoro wymienią na gwarncji to masz przynajmniej drugie tyle pewnie jeśli nie więcej
      jakoś padów samych skrzyń nie było chyba do tej pory, więc może i czas na nie...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• plaga69
        Classic
        • 2008
        • 18

Decyzja co do skrzyni oczywiście zależy od producenta. Serwis czeka. Tak ze jeszcze nie wiadomo co z tym bedzie.
        plaga69
        Octavia II 2.0TDI Elegance + DSG +Xenon

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

O w mordę jeża, smutna wiadomość.

Zamieszczone przez plaga69
          Czekam teraz na decyzje Volksvagena co do wymiany. Może to potrwać do 4 tygodni.
          Bez jaj, co oni muszą jakiś komitet w Wofsburgu zbierać? Prędzej to w Polsce jest silna obstrukcja

Zamieszczone przez plaga69
          Auto stoi w serwisie i czeka na łaskę Volkswagena.
          Naprawdę takie są klimaty w VAG? Kurde, może jeszcze wycofam zaliczkę iwróce do japońców :?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
            Naprawdę takie są klimaty w VAG? Kurde, może jeszcze wycofam zaliczkę iwróce do japońców :?
            są są, możesz się nieźle zdziwić, zwłaszcza, że zawsze byłeś mega fanem toyoty i wrogiem VW, w ogóle nie wiem co tu robisz jako oczekujący na octavię :shock: :lol:
            lepiej wycofaj
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Zamieszczone przez szkoda
              zawsze byłeś mega fanem toyoty i wrogiem VW, w ogóle nie wiem co tu robisz jako oczekujący na octavię :shock: :lol:
              lepiej wycofaj
              Co tu robię? Wiesz, tylko krowa nie zmienia poglądów. To że chcę mieć turbo w benzynie, a tego japsy póki co u nas nie oferują, nie zmienia mnie nagle w fana Panzerwagenów. Tej marki nie lubię i raczej to się nie zmieni, co nie przeszkadza mi w dosiadaniu, za jakiś czas, Skody. Przynajmniej kilku pepików na mnie zarobi.

Co do DSG to jest to dość prosta konstrukcja, w porówaniu do standardowego automatu 8-biegowego w Lexie więc pad skrzyni w nowym aucie jeszcze na gwarancji trochę mnie martwi. Oby to był odosobniony przypadek.

W sumie awaria jak to awaria może się zdarzyć, współczuję plaga69, jednak martwi mnie bardziej cała ta otoczka z decyzjami zapadającymi gdzieś w VW :P
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Wiesz, tylko krowa nie zmienia poglądów.
                właśnie widzę :lol:
                widać też, że nie należy radykalnie krytykować tego o czym się nie ma zielonego pojęcia :lol:
                uważaj tylko na OT :idea: :lol:

jednak martwi mnie bardziej cała ta otoczka z decyzjami zapadającymi gdzieś w VW :P
                wszystko jedno gdzie by nie zapadała, lepiej przygotować się na gehennę i najwyżej miło rozczarować :idea:

ale też ceny używek widzę, że mocno spadły, no i w ogóle stały się dostępne, co w razie problemów może ułatwić sprawę, tyle, że cholera wie jaki może być stan takiej używanej skrzyni :?
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

może jeszcze wycofam zaliczkę iwróce do japońców
                  w Mitsubishi bywa często jeszcze gorzej. Wejdź na forum mitsumaniaki.pl i poczytaj, jakie ludzie boje toczą. Jak miałem problem z dealerem Skody w Krośnie i napisałem do Poznania to moment miałem telefon i załatwioną sprawę. Jak okazało się niedawno, że w Outlanderze mam gratis jedną warstwę lakieru na jednych drzwiach i kilka kabelków z gniazdkiem a'la Automarket zamiast zafakturowanej wiązki Brinka przez ASO Mitsubishi to importer uważa, że to nie jego sprawa co robią autoryzowane ASO. Outlander jeździ super, ale do uczciwego ASO mam min. 150km. Naprawa w przypadku stłuczki trwa często ok. miesiąca, a o samochodzie zastępczym to można pomarzyć - chyba że ubezpieczyciel zapłaci. Jakoś ze Skodą mam znacznie lepsze doświadczenia, chociaż też nie idealne.
                  Toyota z pedałami też nie zabłysnęła, bo jak były zgłoszenia awarii to klienci byli olewani.

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Jak już pisałem w innym wątku w naszej firmowej skodzie też zaczął się problem z DSG. Szarpanie na 1 i przy przejściu z 1 na 2. Serwis uznał że trzeba wymienić sterownik więc czekamy i zobaczymy co z tego wyniknie. Przebieg ~90 tys.km nalatane w 20 miesięcy.

Hmm widzę że powoli zaczynają wyłazić problemy z DSG na wierzch.

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez westwi78
                      Hmm widzę że powoli zaczynają wyłazić problemy z DSG na wierzch.
                      Nie siej paniki. Każde urządzenie może się popsuć. DSG są montowane od kilku lat w samochodach koncernu VAG i jakoś nie słychać aby hurtowo się psuły, a pojedyncze popsute sztuki zawsze mogą się trafić i nie ma co się tym podniecać.
                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                      -------------------------------------------------------------------------
                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Naprawdę takie są klimaty w VAG? Kurde, może jeszcze wycofam zaliczkę iwróce do japońców
                        jeśli piszesz takie rzeczy, to raczej nie kupowałeś w Polsce prawdziwego "japońca"... na przykład subaru, czy mitsu...
                        . pzdr Jarek
                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Zamieszczone przez _tm_
                          Nie siej paniki. Każde urządzenie może się popsuć.
                          a gdzież ja panikę sieje? Stwierdzam fakt.

Rok temu jak ja kupowałem DSG nie było ani jednego wątku, teraz jest już kilka, jeden znam osobiście. Nic ponad to nie twierdze.

Komentarz

• filipT
                            Rider
                            • 2010
                            • 554

DSG jest bardzo udaną konstrukcją, pod względem awaryjności również.
                            A z gwarancją nie masz się czego obawiać, 99,9% będzie uznana. tylko tyle trwa przesyłanie opisów pomiędzy serwisem, kulczykiem, niemcami.No jeszcze muszą ci te skrzynkę wyprodukować
                            Mój Szkodnik

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Rok temu jak ja kupowałem DSG nie było ani jednego wątku, teraz jest już kilka, jeden znam osobiście
                              ja jeżdżę z DSG od ponad 2 lat i odpukać jest OK
                              to, że jest kilka watków wynika z tego, że tych aut jest coraz wiecej- a co za tym idzie rośnie statystyczne pradopodobienstwo wystapienia defektów

sprawdz ile osób mialo DSG rok czy dwa lata temu w porównaniu do manuali

Morgoth, nie fascynuj się japońcami bo to taki sam szajs jak ten niemiecki czy francuski
                              mam Civica Type S i mam takie problemy z ASO i Honda Polska że przy nich SAP to prawdziwi dobroczyńcy
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                to, że jest kilka watków wynika z tego, że tych aut jest coraz wiecej- a co za tym idzie rośnie statystyczne pradopodobienstwo wystapienia defektów

sprawdz ile osób mialo DSG rok czy dwa lata temu w porównaniu do manuali
                                chodzi mi o to , że te wątki które się tutaj zaczynają pojawiać, dotyczą mniej więcej tej samej usterki albo takich samych objawów. I teraz pytanie czy to faktycznie kwestia statystki, czy może wychodzi jakaś wada konstrukcyjna or smth.

Ja jeżdżę od ponad roku z DSG i nic odpukać się nie dzieje, znam jeszcze 3 octy z dsg w mojej okolicy, z czego właśnie jedna zaczyna mieć kłopot.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen

chodzi mi o to , że te wątki które się tutaj zaczynają pojawiać, dotyczą mniej więcej tej samej usterki albo takich samych objawów
                                  ale nie we wszystkich DSG to wystepuje
                                  ja znam kilka osób mających auta z DSG i na razie nic się nie dzieje
                                  zgrzyty przy redukcji z 3 na 2 ja mam od nowości

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

ja jak już chyba wielokrotnie mówiłem, kupowałem DSG trochę jako królik doświadczalny z myślą, że jak przejedzie 100kkm to będzie git, przejechała 120 więc
                                    co będzie przy większych przelotach, właśnie zobaczymy.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

szkoda, Tak z ciekawości w ile zrobiłeś te 120k km?

zgrzyty przy redukcji z 3 na 2 ja mam od nowości
                                      no , to ja bym nie uznawał że "nic się nie dzieje" w takim przypadku.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

~4,5 roku
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

ale to nie jest zgrzyt tylko takie stuknięcie/puknięcie jakby , przynajmniej u mnie. też od początku raczej.
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez leszekmw
                                            tylko takie stuknięcie
                                            nie nie
                                            u mnie wyraźnie zgrzyt
                                            taki jak masz w manualu jak bieg źle wrzucisz
                                            Maicroft pisał, że jest to spowodowane błędami w sofcie

Komentarz

• shok
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2070
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                              ~4,5 roku
                                              Ale tu raczej problem nie siedzi.Jak przeglądam strony z autami na mobile.de to 300-400tys km to nie rzadkość .I raczej nikt nie pisze ,ze DSG wymienione-a takie wymiany zawsze wpisują do ogłoszeń

[ Dodano: Nie 21 Mar, 10 14:08 ]
                                              np. http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sh...e&pageNumber=1

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Ja tam w dalszym ciagu uwazam, ze nie ma co siac paniki.

Normalna skrzynia kosztuje w tej chwili w uzywce okolo 1500zl, DSG 3000zl, a wiec tragedii nie ma. Tak jedna jak i druga moze pasc w kazdej chwili.

Ja tam mam ledwo 115kkm w prawie 5 lat

P.S. W Fiacie biegi od nowosci wchodza tragicznie, ze zgrzytem itd, a serwis twierdzi ze jest ok i oni nic nie widza :lol:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• fan
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 760

Z tego co wiem,w obecnym passacie na poczatku jego produkcji padalo DSG(do tego dwumasowe kolo,pekaly glowice,pompowtryskiwacze i jeszcze pare cos).Miejmy nadzieje,ze u Ciebie bedzie wszystko ok i naprawia skrzynie za FREE.W sumie to lepiej,ze to automat,gdyz przy manualu ASO moze powiedziec,ze zle uzytkowana i dlatego padla,przy automacie nie ma szans. :wink:
                                                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

Pracuję...