Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin_fkp
    Classic
    • 2007
    • 15

Bo wiesz Maicroft, masz racje tyle ze ja nie nie oscyluje w 200 jak Purchawa :diabelski_usmiech
    www.FIESTAKLUBPOLSKA.pl
  • Sejan
    Classic
    • 2006
    • 3

Witam wszystkich.

Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005. W związku z tym mam kilka pytań związanych z eksploatacją tego samochodu. Chciałbym się dowiedzieć jakie są typowe usterki w tym modelu (słyszałem coś o problemach z przepływomierzem powietrza i
    nietrwałości przedniego zawieszenia i układu wydechowego)? Czy zdarzają się usterki turbiny (zakładam normalną eksploatację bez chiptuningu) i po jakim przebiegu można się ich ewentualnie spodziewać?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

O zawieszeniu napisane jest bardzo duzo na forum. Dokladnie gumowy lacznik stablizatora - cena 30-40zl :lol: Wytrzymuja od 30-90kkm, zalezy od wielu czynnikow.
      Przeplywki w 1.8T jakos nie slyszalem, zeby ten model nagminnie meczyla ta usterka.
      Uklad wydechowy, a co dokladnie - czy ktos u nas na forum zmienial jakis tlumik :?: Pytam powaznie bo nie slyszalem, zeby komus przegnil nawet z rocznikow 98.
      O trwalosci turbiny decyduje jak sie o nia dba. Dotyczy wszystkich silnikow turbodoladowanych, czy to bedzie Octavia (1.8T, TDI) czy to bedzie Lancer, czy jakas Impreza :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Jacek Nowak
        Rider
        • 2005
        • 390

nie uwazam zeby zawieszenie octy bylo nietwale jak np Passat b5, b6 :!:
        Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• BaPit
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 630

Re: Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.

Zamieszczone przez Sejan
          Witam wszystkich.

Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005. W związku z tym mam kilka pytań związanych z eksploatacją tego samochodu. Chciałbym się dowiedzieć jakie są typowe usterki w tym modelu (słyszałem coś o problemach z przepływomierzem powietrza i
          nietrwałości przedniego zawieszenia i układu wydechowego)? Czy zdarzają się usterki turbiny (zakładam normalną eksploatację bez chiptuningu) i po jakim przebiegu można się ich ewentualnie spodziewać?
          obecnie mam przejechane trochę ponad 130k km. Największą usterką samoistną była awaria mechanizmu wycieraczek i przepalenie się tylnej żarówki (chyba już ze trzy z tyłu zmieniłem przez >6 lat). Po 120k km zmieniłem też końcówki drążka kierowniczego (czy jak się ten pierun zwie )

- turbina - jako seria wytrzyma od 10k do 250k km - w zależności od odpowiedzialności kierowcy. po lekkim chipie (na 175-185KM) wytrzyma od X km (X>0 ) do 150-200k km - też w zależności od odpowiedzialności kierowcy. Biorąc pod uwagę, że seria jeździ beznadziejnie wolno, nie polecam zostawiania seryjnego programu
          - przepływomierz nie pada (chyba, że ktoś go wyciągnie, rzuci w jakiś syf i zamontuje ) - są teorie, że stożek skraca żywotność przepływki, ale jakoś u mnie się to nie potwierdza
          - zawieszenie - pierwsze słyszę :shock:
          - układ wydechowy - pierwsze słyszę :shock:

Jak cena jest dobra, to trzeba łykać - tylko należy od razu założyć, że określenie "SPORT" ma się nijak do tego, co otrzymamy od fabryki

Pozdrawiam!
          Bartek
          była mocna Octa, a jest konik
          Greckie Delikatesy

Komentarz

• perfex
            L&K
            • 2005
            • 1117

Re: Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.

Zamieszczone przez Sejan
            Witam wszystkich.

Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005.
            Najpierw dowiedz sie czy jest w ogole jakas do kupienia... a jesli jest to jaka. Jak kupowalem w zeszlym roku 1.8T to w calej polsce nie bylo na skladzie NIC! I musialem zamowic do produkcji. Sprzedaz 1.8T jest sladowa, strzelam ze ponizej 1% wszystkich..
            Ogolnie polecam auto. No chyba ze ktos czesto kogos na tylnym siedzeniu wozi - to nie polecam, no chyba ze kierowca niski jest- ja maly nie jestem to za mna nikt nie usiadzie Na razie mam przebieg ok. 21 tys, usterek zero.
            Pozdrawiam
            perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...