Bo wiesz Maicroft, masz racje tyle ze ja nie nie oscyluje w 200 jak Purchawa :diabelski_usmiech
Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.
Zwiń
X
-
Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.
Witam wszystkich.
Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005. W związku z tym mam kilka pytań związanych z eksploatacją tego samochodu. Chciałbym się dowiedzieć jakie są typowe usterki w tym modelu (słyszałem coś o problemach z przepływomierzem powietrza i
nietrwałości przedniego zawieszenia i układu wydechowego)? Czy zdarzają się usterki turbiny (zakładam normalną eksploatację bez chiptuningu) i po jakim przebiegu można się ich ewentualnie spodziewać?
-
-
O zawieszeniu napisane jest bardzo duzo na forum. Dokladnie gumowy lacznik stablizatora - cena 30-40zl :lol: Wytrzymuja od 30-90kkm, zalezy od wielu czynnikow.
Przeplywki w 1.8T jakos nie slyszalem, zeby ten model nagminnie meczyla ta usterka.
Uklad wydechowy, a co dokladnie - czy ktos u nas na forum zmienial jakis tlumik :?: Pytam powaznie bo nie slyszalem, zeby komus przegnil nawet z rocznikow 98.
O trwalosci turbiny decyduje jak sie o nia dba. Dotyczy wszystkich silnikow turbodoladowanych, czy to bedzie Octavia (1.8T, TDI) czy to bedzie Lancer, czy jakas Impreza :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Re: Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.
Zamieszczone przez SejanWitam wszystkich.
Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005. W związku z tym mam kilka pytań związanych z eksploatacją tego samochodu. Chciałbym się dowiedzieć jakie są typowe usterki w tym modelu (słyszałem coś o problemach z przepływomierzem powietrza i
nietrwałości przedniego zawieszenia i układu wydechowego)? Czy zdarzają się usterki turbiny (zakładam normalną eksploatację bez chiptuningu) i po jakim przebiegu można się ich ewentualnie spodziewać?
- turbina - jako seria wytrzyma od 10k do 250k km - w zależności od odpowiedzialności kierowcy. po lekkim chipie (na 175-185KM) wytrzyma od X km (X>0 ) do 150-200k km - też w zależności od odpowiedzialności kierowcy. Biorąc pod uwagę, że seria jeździ beznadziejnie wolno, nie polecam zostawiania seryjnego programu
- przepływomierz nie pada (chyba, że ktoś go wyciągnie, rzuci w jakiś syf i zamontuje ) - są teorie, że stożek skraca żywotność przepływki, ale jakoś u mnie się to nie potwierdza
- zawieszenie - pierwsze słyszę :shock:
- układ wydechowy - pierwsze słyszę :shock:
Jak cena jest dobra, to trzeba łykać - tylko należy od razu założyć, że określenie "SPORT" ma się nijak do tego, co otrzymamy od fabryki
Pozdrawiam!
Bartekbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Re: Planowany zakup Skody Octavii 1.8T 2005r.
Zamieszczone przez SejanWitam wszystkich.
Planuje zakup Skody Octavii 1.8T Tour Sport z wyprzedaży rocznika 2005.
Ogolnie polecam auto. No chyba ze ktos czesto kogos na tylnym siedzeniu wozi - to nie polecam, no chyba ze kierowca niski jest- ja maly nie jestem to za mna nikt nie usiadzie Na razie mam przebieg ok. 21 tys, usterek zero.Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
Komentarz