VIN - historia napraw auta którego salon już nie istnieje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ariaad
    Classic
    • 2010
    • 4

Enriquez, madein identyko są :diabelski_usmiech
  • horhe358
    Drive
    • 2009
    • 90
    • Octavia III (5E3)
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Cześć,

Czy jest jakiś sposób na poznanie historii (gwarancyjnej/pogwarancyjnej) auta którego salon już nie istnieje? Moja Skoda której jestem 2-gim właścicielem pierwotnie kupiona była w salonie Auto-Profil w Dąbrowie-Górniczej, którego telefon zgłasza "nie ma takiego numeru", strona nie działa, nie ma ich na stronie skoda.pl jako autoryzowany salon. Stąd wniosek że salon upadł. W książce serwisowej mam pieczątki że wszystkie przeglądy robili oni. No i pytanie czy w związku z tym informacje na temat auta przepadły bezpowrotnie, czy też da się je jakoś zdobyć? Oczywiście jeżeli zdobycie wiedzy coś by kosztowało a na forum są osoby które mogą pomóc, to w miarę rozsądku te parę zł na obsługę jestem skłonny zapłacić. Napisałem do SAP ale póki co odzewu brak.

Żeby było wszystko jasne - nie chodzi mi o specyfikację co ona ma, interpretację VIN - to wszystko mam i znam. Chodzi mi o historię napraw które były wykonywane - co i kiedy było tam wymieniane.

pozdr.,
    Paweł

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

chyba w każdym ASO możesz sprawdzić historię napraw podając VIN, bo ona jest w systemie SAP, a nie w systemie danego oddziału SAP
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Mihau
        Jesteś pewny że SAP to ma? I udostępni?
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• makog
          Rider
          • 2010
          • 345

W bynajmniej w Reno tak jest ze maja dane z wszystkich serwisów w całej europie. Jak w skodzie to nie mam pojęcia.
          http://www.wimeb.markomp.net
          Już nie moja Skodzina
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• horhe358
            Drive
            • 2009
            • 90
            • Octavia III (5E3)
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Mihau
            chyba w każdym ASO możesz sprawdzić historię napraw podając VIN, bo ona jest w systemie SAP, a nie w systemie danego oddziału SAP
            No właśnie z tego co czytałem na forum to właśnie każde ASO trzyma swoją historię. Jedyne na co liczę że SAP ma, to ew. baza napraw gwarancyjnych - bo te w końcu do SAP zgłaszane być muszą. Czy SAP te dane ma to się okaże jak (jeśli w ogóle) odpiszą mi na moją wiadomość.

pozdr.,
            Paweł

Komentarz

• S3 CHRIS
              Elegance
              • 2006
              • 979
              • Octavia I (1U2)
              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez horhe358
              Zamieszczone przez Mihau
              No właśnie z tego co czytałem na forum to właśnie każde ASO trzyma swoją historię. Jedyne na co liczę że SAP ma, to ew. baza napraw gwarancyjnych - bo te w końcu do SAP zgłaszane być muszą. Czy SAP te dane ma to się okaże jak (jeśli w ogóle) odpiszą mi na moją wiadomość.

pozdr.,
              Paweł
              kazde ASO ma własną baze danych( wspólna baza ma istniec od tego roku z tego co słyszałem)
              w SAP mozesz sprawdzic tylko historie gwarancyjna tego auta
              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• sazad
                RS
                • 2008
                • 1520
                • Rapid Spaceback (NH1)

Ja kupiłem auto z Niemiec i w Polskim serwisie sprawdziłem całą historię auta - tylko może dlatego, że Octavia była jeszcze na gwarancji - jutro będę w serwisie to się zapytam jak to jest po okresie gwarancyjnym.
                Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• S3 CHRIS
                  Elegance
                  • 2006
                  • 979
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez sazad
                  Ja kupiłem auto z Niemiec i w Polskim serwisie sprawdziłem całą historię auta - tylko może dlatego, że Octavia była jeszcze na gwarancji - jutro będę w serwisie to się zapytam jak to jest po okresie gwarancyjnym.
                  jw napisałem takowy system w polsce ma byc w tym roku w niemczech juz był od dłuzszego czasu miedzyinnymi dlatego mozna spr np vw sprowadzone z niemiec
                  ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• kmicio
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 233

Kulturalnie zadzwoniłem do najbliższego ASO. Podałem VIN - bez problemu dowiedziałem się tego co mnie interesowało. Kwestia chyba podejścia. Jeśli auto od wroga to bez problemu o ile było serwisowane w ASO można dowiedzieć się tego co potrzeba. Jako ciekawostka - nie da się historii auta ściągnąć jeśli było w PL serwisowane. Bynajmniej tak mi powiedziano.
                    *1B1B*1.8T*4x4
                    *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Zamieszczone przez kmicio
                      Kulturalnie zadzwoniłem do najbliższego ASO. Podałem VIN - bez problemu dowiedziałem się tego co mnie interesowało. Kwestia chyba podejścia.
                      Super, ale dobrze że w ogóle przez telefon podali info. Niektóre marki podają tylko osobiście, obecnemu właścicielowi, po sprawdzeniu dowodu rejestracyjnego.

Zamieszczone przez kmicio
                      Jako ciekawostka - nie da się historii auta ściągnąć jeśli było w PL serwisowane. Bynajmniej tak mi powiedziano.
                      A niby mamy 21 wiek
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• horhe358
                        Drive
                        • 2009
                        • 90
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No więc SAP póki co mnie olała. Odpowiedź na prośbę udostępnienia historii napraw:

Szanowny Panie. ©koda Auto Polska SA pragnie poinformować, że nie możemy wyjść naprzeciw Pana oczekiwaniom. Nie praktykujemy tego typu działań. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
                        No ale zapytałem jeszcze co zrobić skoro salon w którym kupiłem auto nie istnieje. Zobaczymy co odpiszą.

pozdr.,
                        Paweł

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

[ Dodano: Czw 25 Mar, 10 17:57 ]
                          horhe358, podejdz do najbliższego zaprzyjaźnionego ASo i tam ci powiedzą bez problemu
                          o ile każde ASO ma swoje papiery to od pewnego czasu dziala system ELSA(ogólnoeuropejsko/światowy) i tam jest historia serwisowa auta
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ciuk15
                            Rider
                            • 2009
                            • 406

horhe358, ja kupilem swoja O2 bez ksiazki serwisowej ( jakims cudem zginela przez noc u wlasciciela ) .Samochod byl serwisowany caly czas i mial wpisy . Zamowilem duplikat ksiazki zeby ja uzupelnic i mam wpisy kilku przegladow ktore zapamiatalem w ktorym aso byly, barakuje mi tylko 4 a samochod ma juz 190 000 i byl serwisowany co 15 000 . Zwrocilem sie do SAP z prosba o podpowiedzenie mi gdzie dane przeglady byly robione przy konkretnych przebiegach jakie napisalem .Dostalem informacje ,ze SAP nie udziela takich informacji osobom trzecim . Samochod byl serwisowany i kupiony w Polsce i nikt mi nie moze powiedziec gdzie to bylo .

Pozdrawiam
                            1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
                            2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
                            3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
                            4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• horhe358
                              Drive
                              • 2009
                              • 90
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ciuk15, no to w moim przypadku jest podobnie, tzn.
                              Szanowny Panie. Informujemy, że ©koda Auto Polska S.A. nie przekazuje informacji na temat serwisowani pojazdów. Inaczej mówiąc, powinno to być udostępnione przez poprzedniego Użytkownika, tym bardziej, że leży to w jego obowiązku. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
                              Z poprzednim właścicielem niestety nie mam kontaktu, bo auto jest poleasingowe i było kupowane przez komis - najprościej będzie chyba tak jak radzi piotrek_gdy, podjechać do ASO. Tak też zrobię, jak się czegoś dowiem to dam Wam znać.

Swoją drogą jest to świetny przykład, jak błachostka urasta do rangi problemu - historia auta serwisowanego w ASO powinna być czymś dostępnym w każdej chwili, praktycznie od reki.

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

horhe358, a czemu tak drążysz, jeżeli auto już kupiłeś? :roll:
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

historia auta serwisowanego w ASO powinna być czymś dostępnym w każdej chwili, praktycznie od reki
                                  i tak jest, ale tylko dla właściciela pojazdu
                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

historia auta serwisowanego w ASO powinna być czymś dostępnym w każdej chwili, praktycznie od reki.
                                    I jest np. w Toyocie, tutaj widać nie. Wszystko zależy od podejścia danej marki/importera, czy mają jednolity system z wymianą informacji, czy chcą udzielić info, itd.

W Toyocie informacje są replikowane od dilera do głównej bazy danych w PL, a dalej do centrali na EU w Brukseli. Można sprawdzić każde auto wprowadzone lub wycofane (szkoda całkowita, złomowanie) do/ze sprzedaży na terenie Europy. Gorzej jest tylko z wersjami amerykańskimi. Jak widać można.
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Angel
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 503
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ogólnie powiem tak że sprawdziłem samochód w ASO Lelek w Opolu a serwisowany był w ASO Zgorzelec. Więc widniał w systemie. Ale to gwarancyjny serwis był. Nie wiem to będzie z naprawami powypadkowymi. Jako właściciel samochodu możesz podjechać do ASO i poprosić by to sprawdzili.
                                      Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• horhe358
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 90
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

AdamB, a bo mój największy błąd polegał na tym, że nie poprosiłem o papiery przy kupnie i teraz się bujam. A pytam, bo czeka mnie wymiana turbiny, tulei wahaczy, niedawno wymieniłem klocki i tarcze i zastanawiam się czy coś jeszcze z popularniejszych usterek (głowica, dwumasa) było robione wcześniej, czy muszę się liczyć z tym że może mnie to jednak jeszcze czekać. Poza tym auto było wcześniej serwisowane w ASO, więc część rzeczy może być na gwarancji.

Komentarz

Pracuję...