Octavia 1,6.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Kiedys juz o tym pisałem, niech sobie przypomnę, w komisie sprzdaje ci facet, w książce serwisowej czyściutko jakiś czujnik padnięty tylko, istne cudo, na policji ok, nie ma zastawu ok, tyle że sprzdający nie pokazuje ci faktur wcześniejszych tzn on kupił od gostaka , gostek od następnego gostka, i tak trzech, fakturki oczywiście nie podpisane (czytaj nieważne - to było w tamtym roku) , czyli ty uważasz że kupiłeś od właściciela a okazuje się że kupiłeś od trzeciego pośrednika.

Czemu to takie ważne z tymi fv, bo właściciel sprzedał samochód skasowany kompletnie, gostek go naprawił, i sprzedał do komisu , a komis wystawił jako bezwypadkowy. Gdyby się mój braciak nie skapował to bym jeżdził niezłym gratem. A oni po sprzedarzy by te fakturki popodpisywali i wyczyścili całą sprawę. Przypominam że właścicielem samochody jako że był lisingowany był WV Bank Polska.

A co do policji to sprawdz czy nie figuruje w skradzionych i tyle. I to jeszcze z wielka łachą. Bo przecież chcesz się dowiedzieć o samochód który nie jest twój.

Może niewyraźnie piszę ale jeszcze jak o tym pomyślę to mi gula staje :shock:

Autorus
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Martinez
      L&K
      • 2004
      • 1366
      • Audi

Co do Policji - to myślę że wystarczy sprawdzić. Mam znajomego który kiedyś był komendantem w jednym z Warszawskich Komisariatów. Natomiast nie bardzo wiem o co chodzi z tym leasingiem. Generalnie nie widzę zwiazku między leasingiem a kupieniem powypadkowego szrota. Każdy samochód może być 15 razy sprzedawany bez rejestrowania, co więcej na fakturach można zamazać cenę żeby klient nie wiedział za ile auto było kupione.
      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Listek
        Drive
        • 2005
        • 81
        • Octavia II (1Z3)

Listek, To jeszcze sie oplaca pchac w sekwencje?? Bo roznica w cenach paliw coraz mniejsza, a instalka troche kosztuje - oczywiscie bez wszczynania wojny, ja pytam calkiem realistycznie
        No właśnie dlatego czekam do wiosny i zobaczymy co będzie na rynku paliw. Z drugiej strony mam też zamiar pojeżdzić skodą kilka latek. No ale zobaczę co bedzie dalej. Pozdr
        OCP o/Jaworzno

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

ceny porownalem w ktoryms topicku
          wkleje to zebys zobaczyl jaka to "oszczednosc" jezdzic na gazie

silnik benzynowy srednio spala 8l/100km
          cena litrta 3,71zl(stacja paliw ORLEN w Brzegu Dolnym)
          100km=8l*3,7zl=30zl(w zaokragleniu)

po przejechaniu 90 000 czyli 90 000km/100km*30zl=czyli 27 000zl wydales na paliwko(wspolczuje)

ten sam przypadek na gazie

pali troche wiecej(okolo 10-20%) czyli jakies 9,5l/100km(powiedzmy)
          litr gazu jakies 2,21zl(ORLEN W B.D.)(i wciaz rosnie )
          100km= 9,5*2,21zl=24zl
          90 000= 21 000zl

czyli oszczedzasz jakies 6000zl
          za instalacje trzeba zaplaci okolo 2000-5000zl
          wiec przy przebiegu 90 000km nie oszczedza sie wogole
          a jak cos nie daj Boze sie stanie
          nowy silnik kosztuje DUUUUUZO wiecej, a naprawa tego starego tez nie jest tania
          wiec moja ekonomia moze kuleje(jestem na budownictwie nie na ekonomi )
          ale dla mnie jest to za mala oszczednosc zeby tak ryzykowac

rzeczywiscie troche nie update'walem juz poprawiam
          niestety wyszlo delikanie drozej moze ceny na moim cpn'ku sa jakies dziwne ale takie sa
          :diabelski_usmiech

Komentarz

• oldwin
            Drive
            • 2005
            • 61

przelicz jeszcze raz :wink:
            srednia cena paliw: PB95 3.74, LPG 2.14
            mi wychodzi przy tych zimowych cenach LPG (na wiosne spadna.. no chyba ze nasi wspaniali znow cos zaczna majstrowac przy akcyzach) na te 90k przebiegu oszczednosc ~9000
            wiec jeszcze od biedy.. no chyba ze pojedziesz i instalke LPG zrobi p. Zenek z blaszaka za rogiem.. to wtedy fatycznie nie warto tracic kasy i nerwow..

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ale nie właściwe użytkowanie gazu lub nie właściwa instalacja może fajnie poniszczyć głowicę
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

przelicz jeszcze raz
                srednia cena paliw: PB95 3.74, LPG 2.14
                mi wychodzi przy tych zimowych cenach LPG (na wiosne spadna.. no chyba ze nasi wspaniali znow cos zaczna majstrowac przy akcyzach) na te 90k przebiegu oszczednosc ~9000
                hmm mi wyszlo 6000zl :wink: (tyle ze ceny u mnie troche inne(update wyzej)
                ale nie bierzesz kosztu instalacji gazowej wiec te 6000-9000 to jest oszczednosc jak by ktos ci zasponsorowal inst. gazowa :wink:

Komentarz

• w.z.
                  Drive
                  • 2006
                  • 41

A konkretnie jaki byłby koszt takiej instalacji gazowej. Dzisiaj jeden gostek zaśpiewał mi 4K - "bo musi być sekwencyjny" - czy na pewno?

Komentarz

• henio
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 631

A konkretnie jaki byłby koszt takiej instalacji gazowej. Dzisiaj jeden gostek zaśpiewał mi 4K - "bo musi być sekwencyjny" - czy na pewno?
                    Jak chcesz trochę pojeżdzić autem to tylko sekwencyjny.Nie jestem zwolennikiem gazu( miałem peugeota na gaz) ale jeśli już to tylko sekwencja.

Komentarz

• oldwin
                      Drive
                      • 2005
                      • 61

zaleznie od rejonu kraju.. na 'wschodzie' spokojnie sekwencje za 3000~3500 (z toroidem w kolo) mozna zalozyc... mi instalka za ktora zaplacilem 3300 przy cenach gazu w zeszlym roku 1.6~1.7 zwroci sie po 40kkm.. oczywiscie na 'dzisiaj' przy tych relacjach ceny PB do LPG tez bym sie mocno zastanawial..

Komentarz

• Listek
                        Drive
                        • 2005
                        • 81
                        • Octavia II (1Z3)

Jakbym zakładał instalkę to tylko sekwencja bo innej to mi nikt nie założy (wołają 3900pln - do małej negocjacji), tez już przeliczałem na wszystkie strony i wychodziło mi, że zwrot nastąpi po 3 latkach. Nie biorąc pod uwagę żadnych napraw, które zawsze mogą nastąpić :wink: i przy założeniu, że ceny benz i lpg będą w takim stosunku jak teraz. No ale pożyjemy, zobaczymy. Pozdr
                        OCP o/Jaworzno

Komentarz

• nico21
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 2640
                          • Volkswagen

Co do gazu to moge wrzucic pase słów. W sojej octavce 2.0 mam założona instalacje sekwencyjna LandiRenzo - zapłaciłem 4500 z toroidem,pokrowcem na koło plus pierwsze 3 przeglady gratis. Spisuje sie świetnie. Zadnych próblemów z nią nie miałem. Nawet moge powiedziec ze samochodzik mi lepiej chodzi na gazie niz na benzynce Spala mi około 10 l na 100km. k
                          DACAR.team

Komentarz

• map147
                            Classic
                            • 2005
                            • 22

Zamieszczone przez Maicroft
                            Listek, To jeszcze sie oplaca pchac w sekwencje?? Bo roznica w cenach paliw coraz mniejsza, a instalka troche kosztuje - oczywiscie bez wszczynania wojny, ja pytam calkiem realistycznie :?:
                            Na 33 l (ok.70 PLN) robię około 400km. A rocznie ok. 25kkm. Bez wszczynania wojny oczywiście :wink:
                            Pozdrawiam
                            Mariusz
                            Octavia Drive BFQ - 1.6 - 102KM(148Nm) + LPG

Komentarz

• bula_lbn
                              Classic
                              • 2006
                              • 17

porównujac same ceny paliwa to troche oszukujemy ....bo świece, przewody wysokiego napięcia, przeglądy filtry,i innych pare pierduł o których nie wspominam.....w każdym razie dochodzą kolejne koszty samego gazu. I to wcale nie małe. myśle że 2000 się uzbiera na 100000 km.
                              Ja z obserwacji i niezbyt dużego ale jednak doświadczenia zauważyłem że gaz, to raczej kiepska inwestycja, zwłaszcza w obecnej sytuacji na rynku,...jak ktoś myśli przejechać 100000km samochodem to niech bierze Diesla( najlepiej solidne i sprawdzone 1.9 TDI ). A ponieważ sytuacja w Twoim przypadku jest taka a nie inna to ja na twoim miejscu wolałbym płacić 3,71 za PB i spać spokojnie niż 2,14 i się zastanawiać ile to mnie jeszcze bedzie kosztować. A że będzie Cię to kosztowac to masz jak w banku.

Komentarz

• Listek
                                Drive
                                • 2005
                                • 81
                                • Octavia II (1Z3)

porównujac same ceny paliwa to troche oszukujemy ....bo świece, przewody wysokiego napięcia, przeglądy filtry,i innych pare pierduł o których nie wspominam.....
                                a czy tych rzeczy nie wymienia się bez instalacji :?:
                                OCP o/Jaworzno

Komentarz

• tomi98
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 564

[quote]A konkretnie jaki byłby koszt takiej instalacji gazowej.

Jeżeli masz w planie śmigać tym autem ze 3 - 4 lata to warto założyć dobrą instalację w bardzo dobrym zakładzie. To jest moim zadaniem najważniejsze !!!
                                  Nawet najlepszą instakę może spaprać zakaład i tu już nie wiele Ci pomoże. A przecież nie o to chodzi. Ja 2 lata temu też miałam dylemat, zdecydowałem się na gaz i nie żałuję. Założyłem sekwencję Landi Renzo Omegas i średnie spalanie gazu mam na poziomie 9L. Za litr gazu akualnie płacę 2,05 co dla mnie jest bez porównania do benzyny za 3,70.
                                  Instalacja kosztowała 4700 pln, w tej chwili mam na niej przejechane 35000km i zero problemów i oby tak dalej.

Dzisiaj jeden gostek zaśpiewał mi 4K - "bo musi być sekwencyjny" - czy na pewno?
                                  I zgadzam sięz tym gościem, musi być sekwencja czyli IV gen, na instalacjach III czy III gen , ten silnik nie będzie pracował należycie, a ile czasu stracisz na wizyty, regulację, nerwy to szkoda gadać .
                                  Zakładaj sekwencję w bardzo dobrym zakładzie i będzie k

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

robi sie tu off o LPG :nono
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• tomi98
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 564

:wink:

Komentarz

• bula_lbn
                                        Classic
                                        • 2006
                                        • 17

Zamieszczone przez Listek
                                        porównujac same ceny paliwa to troche oszukujemy ....bo świece, przewody wysokiego napięcia, przeglądy filtry,i innych pare pierduł o których nie wspominam.....
                                        a czy tych rzeczy nie wymienia się bez instalacji :?:
                                        chodziło mi o to że interwał wymiany/przeglądu jest mniejszy..

Komentarz

Pracuję...