1.8 tsi lekkie terkotanie po uruchomieniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Edi123
    Classic
    • 2011
    • 3

Ja tam pamietam jeszcze jeden adres w Katowicach, ale to Was jeszcze na tym forum nie bylo
  • dmart
    Classic
    • 2010
    • 13

Witajcie,

Moja OII ma jakiś 1000 km. Silnik 1.8tsi.

Zresztą odebrałem ją w Krakowie dzięki forum i koledze danielcio, któremu dziękuję za miłą i sprawną realizację transakcji.

Moje pytanie - czy macie też tak, że jak silnik zimny to obroty są delikatnie większe (jakieś 1.100) od normalnych na biegu jałowym i jest nieco głośniejszy, lekkie chyba wibracje da się czuć. Tak jest przez około 20 sekund.

Chyba gdzieś widziałem już na forum, ale dotyczyło wówczas 1.4tsi, więc nie linczujcie mnie. Ponadto w książce też to napisano (chyba chodzi o automatyczną regulację luzu na zaworach). Chciałem się upewnić, bo strasznie przewrażliwiony jestem

Pozdrawiam

Komentarz

• voytek
      Rider
      • 2010
      • 480
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mam taki sam silnik. Po uruchomieniu na zimno obroty są nieco wyższe i po kilkunastu (może 20) sekundach spadają do ok. 850/min. Po rozruchu na zimno zawsze obroty biegu jałowego są odrobinę wyższe, bo silnik dostaje więcej paliwa. Nie jestem mechanikiem, ale z moich doświadczeń wynika, że tak jest w każdym samochodzie. W każdym razie mój silnik (taki sam jak Twój) zachowuje się dokładnie tak samo. Więc chyba możesz spać spokojnie :wink: A czy jest głośniejszy po zimnym rozruchu? - może odrobinę, wsłucham się wieczorkiem, jak będę wracał co domu i napiszę.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

obydwa "objawy" IMO jak najbardziej naturalne
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Ja mam tak w 1.4 tsi.

Komentarz

• jakubd
            Ambiente
            • 2009
            • 165

Ja mam tak samo w Oplu Astrze 1.6 16V - wyższe obroty (a u mnie słychać jeszcze dodatkowo jakiś nawiew dodatkowy) potrzebne są zwykle do szybkiego rozgrzania katalizatora, a przy okazji pewnie ułatwia nagrzanie silnika. Jak odpalisz ciepły silnik nie powinno być takiego "efektu", lub tylko przez 1-2 sekundy.
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• kurczak1985
              Rider
              • 2009
              • 300

Moj 1.6MPi przez chwile też ma większe obroty, ale to normalne wiec spoko luzik :diabelski_usmiech

Komentarz

• dmart
                Classic
                • 2010
                • 13

Dzięki, tak myślałem że wszystko w porządku.

Komentarz

• zwirek75
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 105

dmart, Jest jeszcze jeden odgłos , Podczas ruszania na zimno słychać takie "przeciąganie". Mysle ze wlasnie wtedy coś tam się reguluje
                  Tomek

Komentarz

• KiLeRrosS
                    Drive
                    • 2008
                    • 60

Ja już nawet zgłaszałem przy przeglądzie tą przypadłość :P Oczywiście póki gwarancja to usłyszałem po raz n-ty - "my nie zauważyliśmy, może Pan zostawić auto na 24h (chyba ich poje$%^, aż tak im nie ufam).

Po odpaleniu zimnego silnika na początku zawsze mi trochę drży tak z 10-20 sekund - czuć na kierownicy i pedałach. Widzę, że nie tylko u mnie, także pewnikiem TTTM.
                    Podwyższone obroty przy starcie ma każde auto, to normalne (póki silnik nierozgrzany).
                    kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

Pracuję...