Ja tam pamietam jeszcze jeden adres w Katowicach, ale to Was jeszcze na tym forum nie bylo
1.8 tsi lekkie terkotanie po uruchomieniu
Zwiń
X
-
1.8 tsi lekkie terkotanie po uruchomieniu
Witajcie,
Moja OII ma jakiś 1000 km. Silnik 1.8tsi.
Zresztą odebrałem ją w Krakowie dzięki forum i koledze danielcio, któremu dziękuję za miłą i sprawną realizację transakcji.
Moje pytanie - czy macie też tak, że jak silnik zimny to obroty są delikatnie większe (jakieś 1.100) od normalnych na biegu jałowym i jest nieco głośniejszy, lekkie chyba wibracje da się czuć. Tak jest przez około 20 sekund.
Chyba gdzieś widziałem już na forum, ale dotyczyło wówczas 1.4tsi, więc nie linczujcie mnie. Ponadto w książce też to napisano (chyba chodzi o automatyczną regulację luzu na zaworach). Chciałem się upewnić, bo strasznie przewrażliwiony jestem
Pozdrawiam
-
-
Mam taki sam silnik. Po uruchomieniu na zimno obroty są nieco wyższe i po kilkunastu (może 20) sekundach spadają do ok. 850/min. Po rozruchu na zimno zawsze obroty biegu jałowego są odrobinę wyższe, bo silnik dostaje więcej paliwa. Nie jestem mechanikiem, ale z moich doświadczeń wynika, że tak jest w każdym samochodzie. W każdym razie mój silnik (taki sam jak Twój) zachowuje się dokładnie tak samo. Więc chyba możesz spać spokojnie :wink: A czy jest głośniejszy po zimnym rozruchu? - może odrobinę, wsłucham się wieczorkiem, jak będę wracał co domu i napiszę.
Komentarz
-
-
Ja mam tak samo w Oplu Astrze 1.6 16V - wyższe obroty (a u mnie słychać jeszcze dodatkowo jakiś nawiew dodatkowy) potrzebne są zwykle do szybkiego rozgrzania katalizatora, a przy okazji pewnie ułatwia nagrzanie silnika. Jak odpalisz ciepły silnik nie powinno być takiego "efektu", lub tylko przez 1-2 sekundy.
Komentarz
-
-
Ja już nawet zgłaszałem przy przeglądzie tą przypadłość :P Oczywiście póki gwarancja to usłyszałem po raz n-ty - "my nie zauważyliśmy, może Pan zostawić auto na 24h (chyba ich poje$%^, aż tak im nie ufam).
Po odpaleniu zimnego silnika na początku zawsze mi trochę drży tak z 10-20 sekund - czuć na kierownicy i pedałach. Widzę, że nie tylko u mnie, także pewnikiem TTTM.
Podwyższone obroty przy starcie ma każde auto, to normalne (póki silnik nierozgrzany).kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @
Komentarz
-
Komentarz