Zamieszczone przez borut
Grzebany licznik?
Zwiń
X
-
Grzebany licznik?
W związku iż zamierzam wstawić sobie alu ramki na zegary, chciałbym też przyjrzeć się licznikowi bardziej.Kolega mówił że dobre oko zobaczy czy było coś majstrowane przy przebiegu.Co wy o tym sądzićie ? czy można coś zobaczyć gołym okiem?Bo jeżeli było coś robione przez złącze diagnostyczne to jakim cudem można coś zobaczyć?Ciągle mnie trapi mój przebieg czy jest prawdziwy , po czym poznać? :roll: :niewiem
-
-
henio, Golym okiem to mozna bylo sobie w Polonezie czy tam starej Astrze popatrzec, a jak ktos umial to zrobic to nawet i tak nie bylo widac.
Tu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU. Ale nie wiem czy sprawa sie jakos rozwinela czy nie.
Komentarz
-
-
henio, zrób tak jak wspomniał Maicroft, tyrknij do Marka i może jakoś ci pomoże.
Oczywiście jeśli bardzo zależy ci na informacji ile ma przejechane.
Tylko pytanie co to da?
Jak autko ma się dobrze, to i tak już po ptokach nie :?:Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU. Ale nie wiem czy sprawa sie jakos rozwinela czy nie.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Nie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę. W niektórych licznikach jest informacja odnośnie zużycia paliwa w litrach na cylinder i tylko po tym możzna coś sugerować ale też ostrożnie a napewno już nie określisz czy samochód ma przejechane 300km w tę czy w tamtą stronę
Komentarz
-
-
krzy, z tego co kiedys czytałe w prwaie wszystkich samochodach po 2000 lub 2001 roku jest możliwe odczytanie z pamieci sterownika rzeczywistego przebiegu a nadto jest to uznanwane jako czarna skrzynka w samochodach i jest tam zarejestrowane kilka lub kilkanaście kilometrów z predkośćią i innymii parametrami tuż przed nagłym zdarzeniem np. wypadek lub odłączenie sterownika.
Jest jedno ALE nie jestem do końca pewien czy to jest prawda i nie pamiętam gdzie to czytałem
Komentarz
-
-
swoją drogą to ciekawe...że jeszcze nie wpadli na coś czego nie dało by się przekręcić ;]...taka czarna skrzynka ( nie_rozbieralna) to by było coś. Po za tym w Szwecji np samochód jak jest pierwszy raz rejestrowany, dostaje tablice które NIGDY się nie zmieniają są poprostu przyporządkowane do samochodu ...i wszystko jest jak na dłoni kto co od kiedy do kiedy.. to też byłby jakiś pomysł na szczerość przy sprzedaży ...krajowy rejestr i wiadomo kto tu kogo w bambuko chce załadować :]....
P.S lekki off Topic ale jakoś mnie diabeł skusił;]
Komentarz
-
-
http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=29714 tu tez troche jest na ten temat-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyNie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę.
A w bloku to jest takim, ze trzeba lutownice do reki wziac, a to juz pewnie za wysokie progi...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczaskrzy, z tego co kiedys czytałe w prwaie wszystkich samochodach po 2000 lub 2001 roku jest możliwe odczytanie z pamieci sterownika rzeczywistego przebiegu a nadto jest to uznanwane jako czarna skrzynka w samochodach i jest tam zarejestrowane kilka lub kilkanaście kilometrów z predkośćią i innymii parametrami tuż przed nagłym zdarzeniem np. wypadek lub odłączenie sterownika.
Jest jedno ALE nie jestem do końca pewien czy to jest prawda i nie pamiętam gdzie to czytałem
w 2010r(czy cos kolo tego)
wtedy policja zatrzyma cie podlaczy swoj sprzet i bedzie wiedziec jak jechales(taki tachogral tyle ze dla osobowek)
w naszych autach naszczesce ma jeszcze takich wynalazkow k
Komentarz
-
-
to moze sa zwykle jednoski ECU
a ja mowie o czarnych skrzynkach
czytalem ten artykol jakis rok temu w auto swiecie czy motorze
i tam pisali o czarnych skrzynkach (bardzo podobnych do tych z samolotow)
ktore mialy przechowywac predkosc, czas, ilosc paliwa, zuzycie paliwa w danym momencie, obciazenie itp itd
i podczas zderzenia policja miala by pelny poglad co dzialo sie z autem podczas zderzenia
napisalem tez wlasnie ze czarna skrzynka bedzie mogl sluzyc policji podczas kontroli drogowej do odtworzenia jazdy kierowcy i wlepieniu mu mandatu
bo zp 100km wczesniej przejechal przez teren zabudowany z predkoscia 60km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez krzyNie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę.
A w bloku to jest takim, ze trzeba lutownice do reki wziac, a to juz pewnie za wysokie progi...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyProgi nie są wysokie, podaj tylko w jakim adresie i w jakim numerze sterownika oraz w którym elemencie. Fajnie było by również gdybyś podał w jaki sposób się to przelicza a wtedy sprawdzę na kilku sterownikach
A ten kto to odkryl, czyli Masters nie wiem czy bedzie chcial sie taka wiedza dzielic na forum publicznym. Choc znajac Marka to kto wie."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Miałem już kilka pytań w tej sprawie. Sprzętem serwisowym typ VAG lub VAS nie jest dostępny odczyt przebiegu z ECU. Oczywiście są możliwości odczytania faktycznego przebiegu z ECU ale do tego niezbędne jest wymontowanie ECU z samochodu. Miałem już kilka przypadków różnicy przebiegu między ECU a licznikiem nawet o 200tyś km. ! ! ! oczywiście wiadomo w którą stronę :wink: Dotyczy to samochodów z EDC15 od 2000r.
Zainteresowanych zapraszam, mam możliwość odczytu przebiegu z ECU z grupy VW.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
no no a mysle o zakupie octavki dla rodzinki. Taka wiadomosc bardzo by sie przydala.
Gdybym cos znalazl w twojej okolicy to na pewno wpadne, a jak przy stolicy to Masters.http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Budowa mojego domku MURATORZE
----------------------------------------------------
Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm
Komentarz
-
-
Więc dziś zakładałem ramki i przyjrzałem się troche licznikowi.Jeżeli coś by było grzebane przy liczniku ( tzn przy pamięci procka) to napewno nie w tym aucie .Jestem trochę czasu elektronikiem i poznałbym ślady lutowania. Chyba że byłby cały licznik wymieniany , ale w to raczej wątpie .Czyli zostaje cofnięcie poprzez gniazdo diagnostyczne , ciekawe czy w moim roczniku można było 2000 ( kwiecień) coś takiego wykonać?
Komentarz
-
-
Tak, liczniki o Octawii można też zrobić przez złącze dziagnostyczne. Jeśli chodzi o wylut pamięci, to mając odpowiedni sprzęt do lutowania i doświadczenie można to zrobić praktycznie bez najmniejszego śladu.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
Komentarz