Grzebany licznik?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grisza85
    Drive
    • 2005
    • 84

Grzebany licznik?

Zamieszczone przez borut
    montażem? czy to tylko cena przypływomierza?
    A co tu montować nie ma filozofi wkładasz wtyk i jedziesz :szeroki_usmiech. Cena napewno samej przepływki
  • henio
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 631

Grzebany licznik?

W związku iż zamierzam wstawić sobie alu ramki na zegary, chciałbym też przyjrzeć się licznikowi bardziej.Kolega mówił że dobre oko zobaczy czy było coś majstrowane przy przebiegu.Co wy o tym sądzićie ? czy można coś zobaczyć gołym okiem?Bo jeżeli było coś robione przez złącze diagnostyczne to jakim cudem można coś zobaczyć?Ciągle mnie trapi mój przebieg czy jest prawdziwy , po czym poznać? :roll: :niewiem

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

henio, Golym okiem to mozna bylo sobie w Polonezie czy tam starej Astrze popatrzec, a jak ktos umial to zrobic to nawet i tak nie bylo widac.

Tu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU. Ale nie wiem czy sprawa sie jakos rozwinela czy nie.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

henio, zrób tak jak wspomniał Maicroft, tyrknij do Marka i może jakoś ci pomoże.
        Oczywiście jeśli bardzo zależy ci na informacji ile ma przejechane.
        Tylko pytanie co to da?
        Jak autko ma się dobrze, to i tak już po ptokach nie :?:
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Zamieszczone przez Maicroft
          Tu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU. Ale nie wiem czy sprawa sie jakos rozwinela czy nie.
          Wczoraj bylem u Mastersa i przy okazji sprawdzilismy u mnie. Byla rozbieznosc kilkaset km pomiedzy tym co pokazywal ECU a tym co pokazywal licznik (kiedys przez kilka dni jezdzilem na innym sterowniku).
          TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
            Tu wszystko robi sie przez diagnoze. Master's jakis czas temu podal informacje, ze byc moze w nowszych autach przebieg zapisywany jest dodatkowo w oprogramowaniu ECU.
            o! myslalem, ze to norma - zczytanie przebiegu z ECU
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• krzy
              Drive
              • 2004
              • 44

Nie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę. W niektórych licznikach jest informacja odnośnie zużycia paliwa w litrach na cylinder i tylko po tym możzna coś sugerować ale też ostrożnie a napewno już nie określisz czy samochód ma przejechane 300km w tę czy w tamtą stronę

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

krzy, z tego co kiedys czytałe w prwaie wszystkich samochodach po 2000 lub 2001 roku jest możliwe odczytanie z pamieci sterownika rzeczywistego przebiegu a nadto jest to uznanwane jako czarna skrzynka w samochodach i jest tam zarejestrowane kilka lub kilkanaście kilometrów z predkośćią i innymii parametrami tuż przed nagłym zdarzeniem np. wypadek lub odłączenie sterownika.
                Jest jedno ALE nie jestem do końca pewien czy to jest prawda i nie pamiętam gdzie to czytałem

Komentarz

• bula_lbn
                  Classic
                  • 2006
                  • 17

swoją drogą to ciekawe...że jeszcze nie wpadli na coś czego nie dało by się przekręcić ;]...taka czarna skrzynka ( nie_rozbieralna) to by było coś. Po za tym w Szwecji np samochód jak jest pierwszy raz rejestrowany, dostaje tablice które NIGDY się nie zmieniają są poprostu przyporządkowane do samochodu ...i wszystko jest jak na dłoni kto co od kiedy do kiedy.. to też byłby jakiś pomysł na szczerość przy sprzedaży ...krajowy rejestr i wiadomo kto tu kogo w bambuko chce załadować :]....

P.S lekki off Topic ale jakoś mnie diabeł skusił;]

Komentarz

• Arek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 3143

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=29714 tu tez troche jest na ten temat
                    -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez krzy
                      Nie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę.
                      Przeczytaj co napisalem dwa posty nad Twoim i bedziesz wiedzial czy jest taka informacja czy nie.

A w bloku to jest takim, ze trzeba lutownice do reki wziac, a to juz pewnie za wysokie progi...
                      TDI 205PS

Komentarz

• Qulek
                        RS
                        • 2005
                        • 1630
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

bula_lbn, w UK tez tak jest.. jak siorka kupiła tam punto to właśnie tablice jej zostają bo am jest zakodowany rok rejstracji (tak mówił mi zaprzyjaźniony anglik) i dlatego te tablice zostają z samochodem ..
                        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• chester121
                          L&K
                          • 2005
                          • 1053

Zamieszczone przez djczas
                          krzy, z tego co kiedys czytałe w prwaie wszystkich samochodach po 2000 lub 2001 roku jest możliwe odczytanie z pamieci sterownika rzeczywistego przebiegu a nadto jest to uznanwane jako czarna skrzynka w samochodach i jest tam zarejestrowane kilka lub kilkanaście kilometrów z predkośćią i innymii parametrami tuż przed nagłym zdarzeniem np. wypadek lub odłączenie sterownika.
                          Jest jedno ALE nie jestem do końca pewien czy to jest prawda i nie pamiętam gdzie to czytałem
                          ja tez czytalem ten material ale co do czarnej skrzynki to ma byc montowana do aut
                          w 2010r(czy cos kolo tego)
                          wtedy policja zatrzyma cie podlaczy swoj sprzet i bedzie wiedziec jak jechales(taki tachogral tyle ze dla osobowek)

w naszych autach naszczesce ma jeszcze takich wynalazkow k

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

chester121, skąd wiesz w niemczech producent zbiera do analiż kompy po kasacji pojazdu ciekawe po co

Komentarz

• chester121
                              L&K
                              • 2005
                              • 1053

to moze sa zwykle jednoski ECU
                              a ja mowie o czarnych skrzynkach
                              czytalem ten artykol jakis rok temu w auto swiecie czy motorze
                              i tam pisali o czarnych skrzynkach (bardzo podobnych do tych z samolotow)
                              ktore mialy przechowywac predkosc, czas, ilosc paliwa, zuzycie paliwa w danym momencie, obciazenie itp itd
                              i podczas zderzenia policja miala by pelny poglad co dzialo sie z autem podczas zderzenia

napisalem tez wlasnie ze czarna skrzynka bedzie mogl sluzyc policji podczas kontroli drogowej do odtworzenia jazdy kierowcy i wlepieniu mu mandatu
                              bo zp 100km wczesniej przejechal przez teren zabudowany z predkoscia 60km/h

Komentarz

• xekon
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 742

to do tego chyba bys musial miec GPS w tej skrzynce

Komentarz

• krzy
                                  Drive
                                  • 2004
                                  • 44

Zamieszczone przez MiKruS
                                  Zamieszczone przez krzy
                                  Nie ma informacji w sterowniku silnika odnośnie przejechanych kilometrów - jeśli się mylę to podaj w jakim bloku i sprawdzę.
                                  Przeczytaj co napisalem dwa posty nad Twoim i bedziesz wiedzial czy jest taka informacja czy nie.

A w bloku to jest takim, ze trzeba lutownice do reki wziac, a to juz pewnie za wysokie progi...
                                  Progi nie są wysokie, podaj tylko w jakim adresie i w jakim numerze sterownika oraz w którym elemencie. Fajnie było by również gdybyś podał w jaki sposób się to przelicza a wtedy sprawdzę na kilku sterownikach

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Zamieszczone przez krzy
                                    Progi nie są wysokie, podaj tylko w jakim adresie i w jakim numerze sterownika oraz w którym elemencie. Fajnie było by również gdybyś podał w jaki sposób się to przelicza a wtedy sprawdzę na kilku sterownikach
                                    Wiesz, to akurat nie Mikrus wie co i gdzie jest zapisane.
                                    A ten kto to odkryl, czyli Masters nie wiem czy bedzie chcial sie taka wiedza dzielic na forum publicznym. Choc znajac Marka to kto wie.
                                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

ale powiedzcie, to jest jakas tajemna wiedza? bo myslalem, ze pierwsze z brzegu ASO odczytuje przebieg, moze w skodzie jest inaczej?
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Purchawa
                                        Admin
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 8007

Wyslalem na PW.
                                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Krzych
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 671

Miałem już kilka pytań w tej sprawie. Sprzętem serwisowym typ VAG lub VAS nie jest dostępny odczyt przebiegu z ECU. Oczywiście są możliwości odczytania faktycznego przebiegu z ECU ale do tego niezbędne jest wymontowanie ECU z samochodu. Miałem już kilka przypadków różnicy przebiegu między ECU a licznikiem nawet o 200tyś km. ! ! ! oczywiście wiadomo w którą stronę :wink: Dotyczy to samochodów z EDC15 od 2000r.
                                          Zainteresowanych zapraszam, mam możliwość odczytu przebiegu z ECU z grupy VW.
                                          DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                          www.chiptuning.katowice.pl
                                          DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• autorus
                                            Rider
                                            • 2004
                                            • 508

no no a mysle o zakupie octavki dla rodzinki. Taka wiadomosc bardzo by sie przydala.
                                            Gdybym cos znalazl w twojej okolicy to na pewno wpadne, a jak przy stolicy to Masters.
                                            http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                            Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                            Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• henio
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 631

Więc dziś zakładałem ramki i przyjrzałem się troche licznikowi.Jeżeli coś by było grzebane przy liczniku ( tzn przy pamięci procka) to napewno nie w tym aucie .Jestem trochę czasu elektronikiem i poznałbym ślady lutowania. Chyba że byłby cały licznik wymieniany , ale w to raczej wątpie .Czyli zostaje cofnięcie poprzez gniazdo diagnostyczne , ciekawe czy w moim roczniku można było 2000 ( kwiecień) coś takiego wykonać?

Komentarz

• Krzych
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 671

Tak, liczniki o Octawii można też zrobić przez złącze dziagnostyczne. Jeśli chodzi o wylut pamięci, to mając odpowiedni sprzęt do lutowania i doświadczenie można to zrobić praktycznie bez najmniejszego śladu.
                                                DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                                www.chiptuning.katowice.pl
                                                DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• henio
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 631

Tak, liczniki o Octawii można też zrobić przez złącze dziagnostyczne
                                                  A myślałem że nie można :cry: :cry: :cry:

Komentarz

Pracuję...