[O1] dziwne dudnienie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tank102
    Drive
    • 2008
    • 63

[O1] dziwne dudnienie

witam
    jestem zupelnie nowy tutaje. wiec powitac wszystkich na starcie pragne

polecono mi tutaj pytac z (fabiiclub) , bo macie wieksze doswiadczenie niz ludzie z fabiami z silnikami CR z DPF

sytuacja i moj problem jest nastepujacy

mam zamowione na listopad auto . fabka 2 1,6TDI CR z DPF 105km (zamowienie moge zmienic)

Pytanie o ten nieszczesny DPF
    jezdze glownie po miescie krotkie odcinki . jednak 4-5 razy do roku jade trase 600 km (300 i spowrotem)

Czy taka trasa 4-5 razy do roku wystarczy by nie zapchac tego filtra (wiadomo w czasie gwarancji zdjac go nie moge)

czy ewentualnie w moim przypadku lepiej zmienic zamowienie na 1.2 tsi 105km
    Diesel, diesel uber alle!
  • chimek11
    Rider
    • 2007
    • 482

[O1] dziwne dudnienie

witam

co może być przyczyną dudnienia i telepania tylną częścią auta podczas hamowania przy wyższych predkościach.
    wymieniłem już cały komplet bębnów i szczek. Koła wyważone, nie biją. Zresztą na stalówkach i zimówkach tak samo sie działo.

przód zachowuje się wzorowo nic nie przenosi na kierownice.

pozdro.

Komentarz

• janusz35
      Ambiente
      • 2007
      • 143
      • Octavia II (1Z3)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

mam podobny objaw z tym, że nie podczas hamowanie ale podaczas jazdy tak przy przędkiści powiżej 60km/h- obstawiałem szczęki hamulcowe ale po tym co piszesz (że nie pomogło ) to zaczynam sie zastanawiać.

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Zamieszczone przez chimek11
        co może być przyczyną dudnienia i telepania tylną częścią auta podczas hamowania przy wyższych predkościach.
        mam podobny problem.
        Podczas jazdy z większymi prędkościami 100-130 i gdy zaczynam mocno hamować (np. przed światłami) straszne dudnienie z tyłu słychać.
        Zauważyłem to na zimówkach/stalówkach, na letnich/alu albo tego nie było, albo nie zauważyłem, albo zaczęło występować po wymianie kół. Źle wyważone koła by mogły dać taki efekt?
        Z tyłu hamulce to tarcze + klocki.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zelu32
          Classic
          • 2010
          • 17

Zamieszczone przez Evil
          Podczas jazdy z większymi prędkościami 100-130 i gdy zaczynam mocno hamować (np. przed światłami) straszne dudnienie z tyłu słychać.
          Zauważyłem to na zimówkach/stalówkach, na letnich/alu albo tego nie było, albo nie zauważyłem, albo zaczęło występować po wymianie kół. Źle wyważone koła by mogły dać taki efekt?
          Z tyłu hamulce to tarcze + klocki.
          A dawno temu wymieniales tarcze? Byc moze masz je lekko skrzywione i dlatego przy hamowaniu z wiekszych predkosci nie dosc ze slyszych dudnienie to jeszcze telepie samochodem.
          Ja mialem podobny problem z tymze na przednich hamulcach i wtedy drgania przenosily sie dodatkowo na kierownice - teoretycznie tarcze nie mialy zbyt duzego przebiegu, ale niestety sie skrzywily - wymienilem i jak rekka odjal.

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

Zamieszczone przez zelu32
            A dawno temu wymieniales tarcze? Byc moze masz je lekko skrzywione i dlatego przy hamowaniu z wiekszych predkosci nie dosc ze slyszych dudnienie to jeszcze telepie samochodem.
            Wydaje mi się że z tarczami jest wszystko ok, bo jak pisałem zauważyłem to przerzuceniu kół na zimowe i wątpię abym miał ten pech i dokładnie w tym momencie one by się skrzywiły.
            Przy małych prędkościach tego nie słychać, przy lekki dociskaniu hamulca też nie - tylko gdy się mocno hamuje.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zelu32
              Classic
              • 2010
              • 17

Zamieszczone przez Evil
              Przy małych prędkościach tego nie słychać, przy lekki dociskaniu hamulca też nie - tylko gdy się mocno hamuje.
              Twoj opis pasuje idealnie do moich objawow - mala predkosc i tu lekkie dociskanie hamulca badz nawet mocniejsze hamowanie - brak objawow. Przy mniejszej predkosci prawdopodonie nie poczujesz tych drgan ani nie uslyszysz zadnego dudnienia..

Moze u Ciebie jest cos innego - ja podaje Ci tylko to co bylo u mnie, a mialem jak widac idealnie te same objawy.
              Ja podejrzewam ze u mnie po prostu przy nieprzerwanej jezdzie po miescie (okolo 250km praktycznie bez wylaczania silnika, a wiadomo jak to po miescie ciagle hamowanie itd. wiec hamulce sa rozgrzane) wjechalem po prostu do dosc glebokiej wody i byc moze wtedy tarcze ulegly uszkodzeniu..

Komentarz

Pracuję...