eeee, a po co karmicie trolla?
Opony inaczej - nietypowe rozmiary
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
może nie sam rozmiar, ale specyfikacja indeksu nosnośności, np. dla 205/55/16 praktycznie wszystkie opony, przynajmniej w necie, mają indeks 91 lub 94 (nie znalazłem innych).
a jeśli się uprzeć i chcieć kupic np. 205/55/16 89V to gdzie :?: :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Zamieszczone przez oizoSzczerze to po co?
ale po to, że są auta, do których przewidziany jest indeks nośności inny niż do obydwu octavii, naprawdę
generalnie pytanie ma charakter teoretyczno poznawczy, bo pewnie nikt nie będzie kupował nietypowych opon, żeby przy jakimś uszkodzeniu znowu wozić się z zakupem takiej jednej.
ale chciałbym wiedzieć, czy u wulkanizatora można cos takiego zamówić i czy to jest na przykład droższe niż standard.
inna rzecz, że doświadczenia z wyższym niż przewidziany indeks nośności w octavii mam złe :idea:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Przy tym rozmiarz patrzac po cenach zimowek to te 91 byly tansze niz 94. 89 to nietypowa nosnosc dla tego rozmiaru opon, ktore najczesciej wystepuja w autach ktore swoje waza.
Pobieznie przegladnalem oferty i widze ze takie parametry to maja jakies oponki typu Fulda, albo stare modele Michelinow, wiec moze z czasem nosnosc aut wzrosla i przestali takie opony robic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oizospoko to tak jakby kupować opony np do prędkości max 140km/h
Zamieszczone przez oizoa co do złych doświadczeń to może miałeś opony ze znaczkiem C
Zamieszczone przez MaicroftPobieznie przegladnalem oferty i widze ze takie parametry to maja jakies oponki typu Fulda, albo stare modele Michelinow, wiec moze z czasem nosnosc aut wzrosla i przestali takie opony robic.
czyli co, na dobrą sprawę nie wiemy jak się cos takiego kupuje :?: :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Ja spotkałem się z indeksami w drugą stronę, w Merivie mam 185/60R15 z indeksem 88 a powszechny to 84. Niestety Merivka jest trochę bardziej otyłą siostrą Corsy i stąd taki indeks. Co ciekawe niektórzy próbowali jeździć na 84 i im opasania w oponach szlakentrafen
I taka oponka przykładowo z indeksem 84 kosztuje np 280zł a z 88 - 330zł
Ale gdy wezmę już 195/60R15, czyli profil wyższy raptem o 6mm a cale koło około 12mm to opona kosztuje znowu 280zł i ma nośność 88
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA 'normalne' 91 nie mogą być ??
co ciekawsze do 1,4 przewidują 205/55R16 85H :idea:
Zamieszczone przez AdamBTak tez przypuszczałem, japońce zawsze coś wymyślą, w Mazdzie Premacy też jest taka dziwna nośność.
Zamieszczone przez oizoC to znaczy wzmocnione dla rożnych wanów itpsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz