Nowa O2 FL - parowanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voytek
    Rider
    • 2010
    • 480
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez baca10
    Zamieszczone przez bohen
    Panowie ale klima i tak nie działa poniżej bodajże 5 ºC. Także jak ktoś trzyma auto pod chmurką i jest w okolicach zera to nie bata na parujące szyby. Jedyne co mi przychodzi do głowy to posprzątać auto dokładnie umyć szybki od środka i przewietrzyć autko pod koniec jazdy aby temp. we wnętrzu zbliżyła się do tej na zewnątrz.
    Nie dziala, to prawda, ale wtedy klima ci osusza powietrze
    Jak nie działa sprężarka, to nie osusza, bo nie ma jak, a poniżej 5 stopni (w O2FL poniżej 2 stopni) nie działa.

[ Dodano: Pią 29 Paź, 10 21:43 ]
    Zamieszczone przez Carolco
    Ja, jeżeli mam czas po podróży, to zawsze osuszam układ klimy poprzez wyłączenie sprężarki i ustawienie kilku stopni wyższej temperatury.
    Tak układ chodzi przez kilka minut i efekt jest taki że nie ma rano grama pary a klima wymaga odgrzybiania nie wiem co ile. tzn. wystarczy jak to robie co dwa lata i nigdy grama smrodu nie czułem.
    Inny temat to uzupełnianie klimy olejem i czynnikiem chłodzącym.
    Upewnię się - czyli należy wyłączyć klimatyzcję i "zwykłym" nawiewem nastawionym na wyższą temperaturę o kilka stopni, pozwolić przez chwilę aby cieplejsze powietrze polatało po autku...?
    Dokładnie tak, z tym, że wystarczy zwiększyć siłę nawiewu, żeby "przedmuchać" i osuszyć parownik. Powietrze ma przejść przez parownik klimatyzacji, a nie przez nagrzewnicę.

Komentarz

• kkuligowski
      Ambiente
      • 2010
      • 178
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

temat podobny - kończy się zaparowaniem szyb:
      włączenie opcji "przedniej szyby" powinno powodować zmianę położenia klapek i większy nadmuch powinien iść na przednią szybę.
      U mnie leci wszędzie nawet przy włączonym nawiewie TYLKO na szybę. Okazało się że zacina się klapka sterująca kierunkami nadmuchu - info o błędzie z kompa przy ostatnim sprawdzaniu auta.
      Nie mam pojęcia gdzie jest ale przed zimą trzeba będzie powalczyć.
      Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie. Wdzięczny będę za jakąś podpowiedz.
      Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
      Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
      A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

Pracuję...