jak to zrobic?
Bark wolnych obrotów 1.6 AEE benzyna
Zwiń
X
-
Bark wolnych obrotów 1.6 AEE benzyna
Problem mój polega na braku wolnych obrotów ale po nagrzaniu się silnika, czyli zapalam zimny silnik obroty są trochę większe ( wiadomo bogatsza mieszanka tzw ssanie :wink: ) silnk chodzi bezproblemowo ale po krótkim czasie (po nagrzaniu)samoczynie gaśnie. Byłem z tym u fachowca i wymienił czujnik temp. płynu chłodzącego (czterostykowy) i teraz mam problemy zapalić zimny silnik a po nagrzaniu się silnika pracuje bezproblemowo. Fachowiec sugeruje wymianę przepustnicy (przepustnica około 500zł) czy ktoś może coś doradzić jak mam postąpić.Dzięki Irek
-
-
Po pierwsze należałoby podłączyć auto pod vag i odczytać wszelkie błędy oraz kąt odchylenia przepustnicy na ciepłym jak i na zimnym silniku.
Przepustnica jest jednym elementem wraz z silniczkiem krokowym, ale jeśli są problemy czasem wystarcza dobre jej wyczyszczenie.
Należałoby zajżeć i oczyścić elektryke znajdującą się pod czarną klapką z boku, oczywiście czystość samej przepustnicy też jest b. ważna.
Może być jeszcze uszkodzony czujnik temp/ciśnienia (zastępujący przepływomierz) w kolektorze ssącym
Ale od zczytania wszystkich błędów trzeba zacząćSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
Komentarz