Bark wolnych obrotów 1.6 AEE benzyna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitmar
    Drive
    • 2005
    • 47

jak to zrobic?
    Pzdr z Poznania
  • Irek999
    Classic
    • 2005
    • 27

Problem mój polega na braku wolnych obrotów ale po nagrzaniu się silnika, czyli zapalam zimny silnik obroty są trochę większe ( wiadomo bogatsza mieszanka tzw ssanie :wink: ) silnk chodzi bezproblemowo ale po krótkim czasie (po nagrzaniu)samoczynie gaśnie. Byłem z tym u fachowca i wymienił czujnik temp. płynu chłodzącego (czterostykowy) i teraz mam problemy zapalić zimny silnik a po nagrzaniu się silnika pracuje bezproblemowo. Fachowiec sugeruje wymianę przepustnicy (przepustnica około 500zł) czy ktoś może coś doradzić jak mam postąpić.Dzięki Irek

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

Po pierwsze należałoby podłączyć auto pod vag i odczytać wszelkie błędy oraz kąt odchylenia przepustnicy na ciepłym jak i na zimnym silniku.

Przepustnica jest jednym elementem wraz z silniczkiem krokowym, ale jeśli są problemy czasem wystarcza dobre jej wyczyszczenie.

Należałoby zajżeć i oczyścić elektryke znajdującą się pod czarną klapką z boku, oczywiście czystość samej przepustnicy też jest b. ważna.

Może być jeszcze uszkodzony czujnik temp/ciśnienia (zastępujący przepływomierz) w kolektorze ssącym
      Ale od zczytania wszystkich błędów trzeba zacząć
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Irek999
        Classic
        • 2005
        • 27

Z tego co mi wyjaśniał Fachowiec występuje (błąd w przepustnicy) ale dokładnie nie wiem jaki może mam go zapytać o kod tego błedu i przedstawię go na forum w celu ewentualnego wyjaśnienia ?

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Wiec nic Ci nie pozostaje jak próba reanimacji przepustnicy, jeśli nic nie da to musisz kupić dobrą
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

Pracuję...