Dziwne odgłosy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Dziwne odgłosy

Może ktoś zapodać sygnaturę tego orzeczenia TK.
    Dzięki

Dziwne odgłosy

Hej, 1,9 TDI 110KM, 2000, 185tkm, Mam taki problem. Po ostatniej wizycie na serwisie (olej, pasek rozrządu, popychacze) mam wrażenie, że samocgód głośniej pracuje. Nie jestem w stanie opisać tego dźwięku. Jakby takie lekkie warczenie w układzie wydechowym. Im szybciej tym głośniej. Niby nic, ale na autostradzie przy 120km/h jest to tak uciążliwe, że trzeba zwalniać. Nie mam pomusłu. Tłumik cały.

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Niedokrecona jakas obudowa?

Zgaduje
      TDI 205PS

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

Sory, że pytam, ale skąd wiesz że tłumik cały :?:
        Wiesz jakaś mała dziurka czy coś i może być...
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Diesel ma to do siebie, ze kazda mala dziurke pokaze doskonale. Jednak te kleby czarnego dymu czasem sie przydaja i wszystkie przedmuchy sa zaraz widoczne.
          Ale na dziurke w tlumiku po 5-6 latach bym jeszcze nie stawial, to sa bardzo twarde rzeczy. Predzej jakas oslona wokol tlumika wpada w rezonans.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
            RS
            • 2004
            • 2970

maybe baby :wink:

Komentarz

Z dołu (podnośnika) nic nie widać. Może coś ewentualnie przy kolektorze. Miałem nadzieję, że ktoś coś zasugeruje. Łatwiej byłoby mi wtedy szukać. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym. Dziwne jest też to, że czasami jest głośniej a czasem ciszej. W ASO też mówili, że z tłumikami nie ma problemów.

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Jezeli jest to odglos takiego a'la bulgotania, moze wskazywac, ze katalizator sie konczy. :?
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Zamieszczone przez GREGORKR
                  Z dołu (podnośnika) nic nie widać. Może coś ewentualnie przy kolektorze. Miałem nadzieję, że ktoś coś zasugeruje. Łatwiej byłoby mi wtedy szukać. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym. Dziwne jest też to, że czasami jest głośniej a czasem ciszej. W ASO też mówili, że z tłumikami nie ma problemów.
                  Tak jak napisalem - takie dziwne, trudne do zlokalizowania dzwieki biora sie czesto z jakis niedokreconych oslon, ocierajacych ekranow, itd.
                  Zwlaszcza jesli dziwek sie ujawnia przy okreslonych predkosciach albo obrotach silnika.

Czy na biegu jalowym jak sie przegazuje tez to slychac?

[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 2:21 pm ]
                  Zamieszczone przez Purchawa
                  Jezeli jest to odglos takiego a'la bulgotania, moze wskazywac, ze katalizator sie konczy. :?
                  To fakt - ceramika sie zrywa i dzwoni/bulgocze.
                  TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

Nie jestem w stanie opisać tego dźwięku. Jakby takie lekkie warczenie w układzie wydechowym. Im szybciej tym głośniej. Niby nic, ale na autostradzie przy 120km/h jest to tak uciążliwe, że trzeba zwalniać.
                    Może któraś część podłogi plastikowej odstaje i przy większych prękościach zawadza o asfalt.Ja ostatnio dałem ognia i niestety pęd powietrza wyrwał mi uszkodzoną wcześniej prawą połówkę tej podłogi - hałas był tak potężny , iż myślałem że już po silniku... ops:

Komentarz

• Tymon
                      RS
                      • 2004
                      • 2970

arci9, haha miałem identycznie jak dłubaliśmy z Wojtkiem Octe.
                      Prawie się posrałem :lol:

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

Zamieszczone przez Tymon
                        arci9, haha miałem identycznie jak dłubaliśmy z Wojtkiem Octe.
                        Prawie się posrałem :lol:
                        Wierz, mi że wiem o co chodzi :twisted: jedziesz ponad 200 ops: a tu nagle zonk :wink:
                        W pierwszej chwili myślałem ,że świezo zrobiony rozrząd dał ciała.... :roll:

Ponieważ miałem już drugi raz przypadek z tą podłogą to napisałem żeby na nią zwrócić uwagę, przy pierwszym razie środkowa część straciła mocowania po jednej stronie i przy większych prędkościach (już od 120km/h) pęd powietrza powodował, że się uwypuklała i często zawadzała o podłoże a dodatkowo nieźle hałasowała...
                        ale to tylko takie moje luźne dywagacje....

Komentarz

Osłona już zdemontowana jakiś czas temu, a więc odpada. A odnośnie hałasu na biegu jałowym, to też słychać tylko ciszej. Określiłbym te dźwięki jako "basowy pomruk w tłumiku". Spalanie jest w normie. Spadku mocy raczej nie odczuwam. Ale praca jest za głośna :twisted: !!!!!!!!!!!!!! Może to coś faktycznie z KATALIZATOREM, ale nie jest to przypadkiem filtr cząsteczek stałych????????

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

Może to coś faktycznie z KATALIZATOREM, ale nie jest to przypadkiem filtr cząsteczek stałych????????
                            niestey ale ty nie masz tego filtra
                            wiec smialo mozna powiedziec ze to nie to :wink:

Komentarz

A może katalizatora też nie ma :lol:

Komentarz

• chester121
                                L&K
                                • 2005
                                • 1053

jesli nie wymontowales to powinien byc :!: :diabelski_usmiech
                                a filtr czastek stalych jest montowany w nowych autach ( i chyba tylko w O2)
                                ty masz O1 z 2000r (wtedy nawet nie wiedzieli co to jest )

Komentarz

Pracuję...