Tykanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pestka
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1208

Tykanie

Zamieszczone przez perfex
    Ps. Adminow prosze o umieszczenie w informacjach o rabatach klubowych notki ze klubowicze z nalepka OCP placa w Unitronicu za hamowanie-programowanie-hamowanie 1300 PLN. (normalna cena to 1650)
    Wrzucimy, tylko nie wiem po co, bo i tak nikt przy zdrowych zmyslach do mr. Mondeya nie pojedzie. :lol
    "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz." Julian Tuwim
    MOJA OSTATNIA: http://sexikowo.myminicity.com/ - nowy członek
    http://sexikowo.myminicity.com/env - dbamy o środowisko
    http://sexikowo.myminicity.com/sec - bezpieczenstwo
    http://sexikowo.myminicity.com/tra - transport
    http://sexikowo.myminicity.com/ind - praca
  • zaku78
    Classic
    • 2005
    • 26

Tykanie

Witam w mojej Skodzince pojawil sie problem tykania tzn. na zimnym silniku na wolnych obrotach slysze "tykanie" ktore wzrasta wraz z obrotami, po przejechaniu ok 50 km dzwiek znika (przy mniejszych dystansach np. 20-30 km odgłosy nadal slychac). Ostatnio przy lekkich morozach (do - 10 stopni) dzwięk ustal ale wczoraj znowu sie pojawil.
    Co to moze byc ? Autko mam na gwarancji ale znajac servis pasowalo by ich lekko naprowadzic.
    Zaku (2004 Tour Combi - ASV)

Komentarz

• henio
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 631

Hmm... jakbyś mógł troszke bardziej określić co , gdzie i jak to może coś byśmy podpowiedzieli :wink: Czy tykanie dochodzi od silnika , czy od strony skrzyni , może coś przymarzło i po rozgrzaniu puszcza.Był jeszcze jeden temat że po wyłączeniu auta coś tyka pod maską.To był zaworek od turba i tak miało być , ale czy to miałoby związek z twoim problemem :niewiem

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

zaku78, Nie dawno cos podobnego(tak mi sie wydaje) mial Jackal, powinno byc w archiwum

O juz mam:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• zaku78
          Classic
          • 2005
          • 26

Zamieszczone przez henio
          Hmm... jakbyś mógł troszke bardziej określić co , gdzie i jak to może coś byśmy podpowiedzieli :wink: Czy tykanie dochodzi od silnika , czy od strony skrzyni , może coś przymarzło i po rozgrzaniu puszcza.Był jeszcze jeden temat że po wyłączeniu auta coś tyka pod maską.To był zaworek od turba i tak miało być , ale czy to miałoby związek z twoim problemem :niewiem
          Hmm :? z tego co mi sie wydaje tykanie dochodzi od silnika a dokladnie jakies 10 cm powyzej logo Skody na oslonie silnika. Na wolnych obrotach tykanie wystepuje z czestotliwoscia okolo 0,5 sek, na wyzszych obrotach jeszcze czesciej. Ostatnio w garazu zauwazylem (usluszalem) ze tykanie wzmaga sie jak odlacze wszelkie inne odbiorniki pradu np. swiatla, wentylator.

[ Dodano: Sro 15 Lut, 06 13:58 ]
          Zamieszczone przez Maicroft
          zaku78, Nie dawno cos podobnego(tak mi sie wydaje) mial Jackal, powinno byc w archiwum

O juz mam:
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=#46116

Maicroft wczesniej czytalem ten post ale wg mnie tam chodzilo o pojedyncze tykanie z jakiegos przekaznika, u mnie ten dzwiek przypomina ciagle tykanie zegarka (tyle ze troszke szybsze)

Komentarz

• tompol
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 410

Popychacze zaworów? W okolicy o której mówisz będzie tak na oko pokrywa zaworów. Poziom oleju w porządku?
            srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• zaku78
              Classic
              • 2005
              • 26

Zamieszczone przez tompol
              Popychacze zaworów? W okolicy o której mówisz będzie tak na oko pokrywa zaworów. Poziom oleju w porządku?

Stan oleju jest idealny, myslisz ze przy przebiegu 11 kkm popychacze szlak trafil ??

Komentarz

• tompol
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 410

:niewiem Okolica mi się poprostu z zaworami kojarzy...

Komentarz

• maciek
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 172

A nie tyka przypadkiem któryś z zaworków bliżej podszybia, nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego? Mnie tyka tak samo, z tym że szczególnie głośne było to właśnie na mrozie, ale ogólnie cały czas sobie jakiś zaworek (N75 pewnie) tyka więc chyba tak ma być.
                  Jeśli jednak, jak mówisz po rozgrzaniu silnika tykanie ustaje, i wydobywa się z pod osłony to rzeczywiście może to być popychacz, w takim przypadku lepiej jechać do mechanika, aby postawił diagnozę, gdyż może się to skończyć zawieszeniem zaworu i dalszymi uszkodzeniami - kolega Purchawa dopiero co opisywał ten problem (co prawda przyczyna inna, lecz efekt ten sam).
                  Pozdrawiam!!
                  OCTAVIA '01

Komentarz

• xekon
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 742

N75 moze tykac z tego co wiem wlasnie do rozgrzania silnika.

Komentarz

• tompol
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 410

Re: Tykanie

Zamieszczone przez zaku78
                      ...po przejechaniu ok 50 km dzwiek znika (przy mniejszych dystansach np. 20-30 km odgłosy nadal slychac)...
                      To nie ustaje chyba po rozgrzaniu, tylko znaaaaaacznie później.

Komentarz

• maciek
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 172

Ehh zimą dieselki aby sie dobrze rozgrzać właśnie tyle potrzebują... Wskazówka na 90 stopni nie oznacza niestety że silnik ma optymalną temperaturę pracy.
                        OCTAVIA '01

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Objawy wskazują jakby to byly szklanki.
                          TDI 205PS

Komentarz

• borut
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 299

Co może się stać jak bedziemy jezdzili z klepiącymi popychaczami ( przecież one od razu też nie padają ) ?