Tempomat z allegro

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • s137712
    Classic
    • 2006
    • 6

Tempomat z allegro

Zamieszczone przez huwe
    Okazało się, że przycinała się przepustnica zamykająca dopływ powietrza do silnika przy jego wyłączaniu. została w pozycji zamknięta, i objaw był: rozruch
    Miałem to samo. Tylko, że mi mechanik pomógł przez telefon. Po kilku dniach awaria powtórzyła się i sam sobie pomogłem :twisted: Podjechałem do ASO i wymienili mi na nowy (auto było jeszcze na gwarancji). Na razie w nowym EGR wszystko "gra i bucy".
    Kiedyś to opisywałem na forum, tylko nie pamiętam czy u Masters'a czy tutaj.
  • olej
    Drive
    • 2006
    • 51

Tempomat z allegro

Witam,

chcialbym was zapytac o zdanie.
    Czy tempomat ktory jest na allegro http://www.allegro.pl/item86062197_t...avia_nowy.html
    można zamontowac do mojej octavii 1.9TDI ambient, czy potrzeba znacznych przeróbek lub dodatkowych kabli?

A ta dziwgnia jest tylko do wersji samochodów, które juz mialy fabrycznie zamontowane tempomaty.
    http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

tempomat nie ma kabla wiec bedzie bardzo ciezko
      bo samego kabla nie da sie niestety kupic

aha to jest do O1 do O2 raczej nie bedzie pasowal

Komentarz

• olej
        Drive
        • 2006
        • 51

wielkie dzieki za info, i ciekawe czy mozna kupic tempomat do OII i za ile!
        Chętnie bym sobie założył

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

Graduate Students,person

na tej stronie jest tempomat do O2 za 190zl wiec chyba
          dobra cena
          tylko zpytaj sie czy to komplet w sumie to chyba sklep wysylkowy ale nigdy nie zaszkodzi sie upewnic :wink:
          ja u nich kupilem przerywacz do kierunkow za 39zl
          koles nie wystawia faktury vat ale za to przesylka byla for free
          wiec i tak taniej niz w sklepie(90zl)
          pzdr

Komentarz

• olej
            Drive
            • 2006
            • 51

Fajnty sklepik!! dzięki,

tylko mało mają produktów szczególnie dla OII

może w przyszłości dorzucą towaru.

A wiecie czy samameu mozna zamocowac tempomat czy trzeba w serwisie, bo poduszka powietrzna itd. Czy do Octavie są potrzebne specjalne klucze? czy moze zwykly zestaw kluczy wystarczy?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zwykly zestaw kluczy wystarczal co najwyzej do Poloneza :twisted: Stara Octavia miala kierownice przykrecana na jakis dziwny klucz torx, w nowej bedzie podobnie. Bez tego nic nie zrobisz Do tego autko masz jeszcze na gwarancji, wiec pobiegl bym z tym do ASO, chyba ze nie chcesz miec gwarancji. Do tego trzeba to potem aktywowac w komputerze, a tego VAG-COMem nie zrobisz, bo musi byc interfejs z obsluga CAN-BUSa :idea:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• olej
                Drive
                • 2006
                • 51

ok dzieki za info .

Rzeczywsice nie ma co ryzykować z własną wymianą, Ale ciekawe tez ile mnie policzą za tą "niestandardową usługę".

Ale tak na wszelki wypadek rozumiem że warto wozić w samochodzie torxy i i zwykły płaski i można rozłożyć wóz na częsci pierwsze (no prawie)

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

olej, Warto to wozic ladowarke do komorki, mape, parasol, ta czarne etui z wypelniona ksiazeczka serwisowa i GDM i telefon do Assistance. Tu juz naprawde jak cos padnie na drodze w elektronice to nic nie naprawimy, chyba ze wymienic bezpieczniki.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• jurek13
                    Classic
                    • 2005
                    • 31

panowie, nie wierzę że nikt na własną rekę nie założył tempomatu w octawce I oczywiście prosiłbym was o wszelkie sugestie w tym względzie
                    bo fizycznie wygląda to tak że jest to podmiana całego przełącznika
                    (mówię o Octavii I) od kierunkowskazów, który wyposazony jest w przelacznik do tempomatu
                    i od niego wychodzą bodajże 3 czy 4 kabelki
                    które trzeba podłączyc do komputera ale gdzie w które miejsce
                    to nie wiem.
                    Ktoś tez gdzies mowil ze potrzeba przeprogramowac komputer ale slyszalem ze to moze być plotka
                    Proszę was o wszystko co wiecie w tym temacie
                    pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

jurek13, Musisz miec tempomat czyli ta dzwigienke oraz taki kabelek jak ponizej.

Ten kabelek nie wiem gdzie sie wpina, a to ze ktos powiedzial ze trzeba aktywowac tempomat w komputerze to nie jest zadna plotka. Z tym ze w Octavi I mozna to zrobic z Vag-coma, czego w OII juz sie nie da.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• jurek13
                        Classic
                        • 2005
                        • 31

OOO tego ze z poziomu Vaga to nie wiedzialem
                        maicroft a masz moze doświadczenia z takim tempomatem???
                        a jeszcze jedno
                        co to za kabelek jakiś specjalny czy co czy jak
                        bo z tego co widzialem to chyba sprzedają bez tych kabelkow
                        pozdrawiam
                        Panowie wszelkie info mile widziane

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Mam oryginalny montowany fabrycznie tempomat i tylko w takiej kwestii moge sie wypowiadac, zadnych tajemnic montazu nie zdradze, bo nie znam - oprocz Vaga
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

kabel jest specjalny( nie da sie go dokupic)
                            mozna sprobowac samorobke, ale to jest zbyt wazna rzecz zeby majstrowac przy niej :idea:
                            cos sie uszkodzi i autko moze zwariowac i wlaczyc tempomat bez mozliwosc wylaczenia go
                            ( w Kanadzie bylo kilkadziesiat takich przypadkow) :wink:

Komentarz

• jurek13
                              Classic
                              • 2005
                              • 31

Chester, co mozna uszkodzic? pewnie jak zewrzesz coś albo źle zlutujesz to normalne,
                              ale jezeli zaklada sie w stodole instalacje gazową do samochodu i on bez problemu jeździ a tam jest chyba trochę wiecej szczegółów niz 4 kabelki od tempomatu, no to nierozumiem jak to mozna spieprzyc, no powiedz sam jak???
                              przeciez to jest odpowiedzniprzelacznik tylko nic wiecej
                              pozdrawiam

Komentarz

• chester121
                                L&K
                                • 2005
                                • 1053

tak
                                ale mi chodzi o dorobienie tego kabla tam sa bardzo blisko siebie gniazdka i podczas
                                lutowania jest duza szansa na zwarcie dwoch kabelkow
                                jak auto sie zachowa to nie wiem
                                ale jest mozliwosc ze np wlaczy sie tempomat i nie wylaczy sie
                                o to mi chodzilo :wink:

Komentarz

• PiotrasGr
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 8

Witam
                                  Tak sie składa, że swego czasu zamontowałem tempomat do mojej O1. Sprawa wygl¹da rożnie w zależno?ci od silnika. Dużo pro?ciej jest w TDI, komplikacje występuj¹ w 1,8T, ale po kolei.

Ponie skrócony opis:

Silnik TDI:
                                  Tu jest sprawa prosta:
                                  1. Trzeba zdemontować poduszkę a następnie kierownicę. (potrzebny nietypowy klucz TORX)
                                  2. Demontujemy obudowę kolumny oraz zestaw d?wigni.
                                  3. Wymieniamy d?wignię na t¹ z obsług¹ tempomatu.
                                  4. Doci¹gamy oryginalny przewód (który jest w komplecie do tempomatu) od d?wigni do skrzynki ze zł¹czami w podszybiu oraz jeden przewód do zasilania do panela z bezpiecznikami.
                                  5. Kodujemy sterownik silnika (na wersję G)
                                  6. Skręcamy wszystko spowrotem
                                  7. Rozkoszujemy się działaniem nowej zabawki.

Silnik 1,8T:
                                  Punkty od 1 do 6 jak powyżej plus dodatkowo:
                                  7. Ponieważ w silnikach 1,8T nie ma doci¹gniętej wi¹zki od sterownika silnika do skrzynki w podszybiu, trzeba t¹ wi¹zke zrobić samemu. W tym celu trzeba rozebrać większ¹ wtyczkę od sterownika silnika, dobić do niej cztery przewody i doci¹gn¹c je do skrzyni w podszybiu, gdzie doł¹czymy z drugiej strony oryginalny kabel zestawu z tempomatem.
                                  8. Rozkoszujemy się działaniem nowej zabawki.

Ps1. Nie ma praktycznie żadnego ryzyka jakiej? blokady tempomatu w przypadku dorabiania kabla we własnym zakresie, dlatego że w przypadku uaktywnienia funkcji tempomatu, zostaje onaautomatycznie dektywowana w sytuacji wci?nięcia pedału hamulc lub sprzęgła.

Ps2. Je?li kto? jest zainteresowany to służę również informacjami z zakresu podł¹czenia oryginalnej navi oraz zmieniarki, a także info z zakesu jak uaktywnić VAGiem automatyczne zamykanie drzwi oraz otwieranie selektywne.
                                  pozdrawiam
                                  1.8T AUQ 215KM/340Nm - MTM

Komentarz

• Arti23
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 892
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Ja zakładałem tempomat do OI TDI. Sprawa wygląda następująco:

Kupiłem manetke tempomatu na www.sliz.biz/ niestety manetka była bez kabelka (myślałem że okablowanie jest już w samochodzie i wystarczy wymienić manetkę).
                                    Kabelek kupiłem nz allegro od gościa który sprzedaje tempomaty, możnabyło kupić sam kabelek za 40 zł

Umówiłem się z gościem który pracuje w ASO i założył mi w 1,5 godz u siebie w garażu. Musiał poprzedłużać kabelek i dorobić piny wchodzące do sterownika, VAG'iem odblokował w sterowniku funkcję tempomatu i teraz pogę cieszyć się nowym gadżetem w autku.
                                    Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• jurek13
                                      Classic
                                      • 2005
                                      • 31

Witam Serdecznie
                                      Panowie a moze ktos blizej wyjasnic jak Vagiem wkodowac tempomat do TDi
                                      pozdrawiam

Komentarz

• KLOCek
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 411

nie to, żeby siał jakąś propagandę, ale EuroCars http://www.eurocars.com.pl/ mają niższe ceny niż ten www.sliz.biz Mi sprowadzili silniczek do klap nawiewu w niecałe 72h, a w ASO powiedzieli 14 dni i 150zł więcej. Czysty zysk na brudno

Komentarz

witam

moze ktos wie co sie dzieje z ta firma www.sliz.biz ?

Komentarz

• Arti23
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 892
                                            • Superb II combi (3T5)

niestety nie wiem, pewnie się zwinęła

Komentarz

bo szukam dla kolegi tempomatu co prawda do passata ale to chyba to samo a na tej stronce byly w dobrej cenie

Komentarz

• Arti23
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 892
                                                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez danielpoz
                                                na tej stronce byly w dobrej cenie
                                                tylko były bez kabelka a bez tego gówno warte. wiem bo sam u nich kupiłem, potem same problemy z zalatwieniem kabelka ale udalo się. poszukaj na Allegro

tu masz komplet, z dokupionym kabelkiem wyszło mi prawie tyle samo
                                                http://moto.allegro.pl/item139546344...a_octavia.html

[ Dodano: Sob 04 Lis, 06 20:39 ]
                                                nowy adres SLIZ.BIZ www.auto.strefa.pl

Komentarz

• Iqwan
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 758

http://allegro.pl/przelacznik-tempom...464226049.html a co myślicie o tym? cena niska, miałem doczynienia z tą firmą i nigdy problemów nie było.. tylko kabla coś nie widać, napisałem do nich maila

chodzi o taki kabel?

ktoś wie gdzie mogę taką wiązkę dość tanio wyrwać?

Ogólnie czy do mojej Octavi można zamontować ?
                                                  rocznik 2000, 1.9TDI AHF 81KW, wersja SLX, przed liftem.
                                                  była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                                  a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

Pracuję...