[O2] Poczatkujacy kierowca i Skoda Octavia II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacekha
    Classic
    • 2010
    • 34

gniewko, możesz spokojnie liczyć na spory rabat niezależnie od salonu. Właściwie każdy salon udziela rabatów - jeden mniejszych, drugi większych. Kwestia jeszcze tego czy Twój samochód będzie zamawiany do produkcji czy będzie to auto stockowe, które stoi u dealera już kilka miesięcy - w takim przypadku rabat może być całkiem spory.

Z doświadczenia mogę śmiało polecić wybranie się do salonów za miasto lub nawet do innych miast - ceny mogą się sporo różnić niż w salonach warszawskich, które mają sprzedaż na poziomie kilkuset aut miesięcznie. Poza tym w mniejszym salonie zostaniesz lepiej obsłużony, ponieważ handlowcy dbają tam o każdego klienta - co innego możesz spotkać w "molochu", ale to oczywiście nie jest norma, więc kwestia Twojego szczęścia.
    www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• gniewko
      Classic
      • 2010
      • 32

Panowie,

Wielkie dzieki za wszelkie sugestie - metlik w glowie mam jak cholera
      Na chwile obecna zdecyduje sie chyba jednak na taka opcje:

1.4 TSI, Elegance + pakiet ubezpieczenia 2 lata + alarm + kolor metalik + kolo zapasowe
      lub
      1.4 TSI, Ambiente + pakiet ubezpieczenia 2 lata + alarm + kolor metalik + radio Swing CD/MP3 + kolo zapasowe

Przez pierwszy rok/dwa lata w sezonie ziomowy nie bede jezdzil bo szkoda autka a i wprawy musze nabrac.

Reasumujac - warto sie szarpnac na Elegance bo to jednak pare gorszy wiecej bedzie?

Pozdrawiam

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez gniewko
        Przez pierwszy rok/dwa lata w sezonie ziomowy nie bede jezdzil bo szkoda autka a i wprawy musze nabrac.
        jak to? samochód będzie stał przez zimę?
        Reasumujac - warto sie szarpnac na Elegance bo to jednak pare gorszy wiecej bedzie?
        ja myślę, że jeżeli nie zależy Ci na bajerach w wyposażeniu (8 głośników, tempomat, bo i tak w mieście go nie użyjesz, itp) to taka konfiguracja Ambiente jaką podałeś będzie dobra dla Ciebie
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Elegence to Elegance - 16 calowe alufelgi, pakiet skórzany, MaxiDot i Climatornic jednak powodują, że auto wygląda wewnątrz i zewnątrz dużo lepiej.

Komentarz

• rlapinski
            Ambiente
            • 2010
            • 138

Samochód jest po to aby jeździł. Jak nie będziesz go używał to na pewno wprawy nie nabierzesz. Zimą pamiętaj tylko o dobrych oponach.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez loyd
              Elegence to Elegance - 16 calowe alufelgi, pakiet skórzany, MaxiDot i Climatornic jednak powodują, że auto wygląda wewnątrz i zewnątrz dużo lepiej.
              no wiadomo, że lepiej wygląda ale nie wszystkim na tym zależy, bo wiadomo samochód ma jeździć, a nie wyglądać
              zależy kto jakie ma wymagania ale tu już musi się kolega gniewko wypowiedzieć

Komentarz

• rlapinski
                Ambiente
                • 2010
                • 138

Mimo, ze mam az 29 lat to jest to moje pierwsze autko - w zasadzie bedzie bo jeszcze go nie kupilem... Troche dane mi bylo pojezdzic O I mojego ojca
                Tak szczerze to moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem kupowanie nowego auta jeśli wcześniej jeździło się tylko trochę. Ja kupiłbym coś taniego używanego w wolnossącej benzynie i przez rok czy 2 lata nabrał wprawy. Nie będzie Ci żal jak gdzieś zarysujesz auto, nie będziesz też bał się jeździć zimą.

Komentarz

• pedro
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 178

Zamieszczone przez rlapinski
                  Nie będzie Ci żal jak gdzieś zarysujesz auto, nie będziesz też bał się jeździć zimą.
                  Dokładnie,tym bardziej ze tego sie nie da uniknąć.
                  Kup używaną 01 i będziesz zadowolony
                  Pozdrawiam
                  pedro

Komentarz

• Leniwiec
                    Rider
                    • 2009
                    • 624
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez rlapinski
                    Tak szczerze to moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem kupowanie nowego auta jeśli wcześniej jeździło się tylko trochę. Ja kupiłbym coś taniego używanego w wolnossącej benzynie i przez rok czy 2 lata nabrał wprawy. Nie będzie Ci żal jak gdzieś zarysujesz auto, nie będziesz też bał się jeździć zimą.
                    Chyba najbardziej zdroworozsądkowe podejście.
                    gniewko, jeśli faktycznie nie masz wprawy i na zimę świeżo kupioną O2 planowałeś odstawić na kołki, to rlapinski dobrze radzi.
                    Kupić nowe auto, pachnące fabryką to świetna rzecz, ale na dłuższą metę cieszy to tylko jeśli dużo (pojęcie względne) tym autem jeździsz i sprawia ci to przyjemność.
                    Ale jeśli faktycznie nie masz doświadczenia za kierownicą, to nabierz jej najpierw w aucie używanym. Chociażby po to, by zimą nabrać wprawy. Jak trochę pojeździsz to też zorientujesz się, jakie z gadżetów by się przydały, a jakie nie.

A jak bardzo chcesz nową, to zrób sobie listę różnic w wyposażeniu między Ambiente a Elegance i sam zobacz, czy te gadżety są dla ciebie warte dopłaty kilku tysi.
                    Jednemu wystarczą 4 głośniki, innemu i 8 to za mało. Jeden bez autoklimy jest nieszczęśliwy, inny jest zadowolony z manualnej (np. teść ma w swoim aucie autoklimę, a na dobrą sprawę większość czasu jest wyłączona w ogóle).
                    Jeśli tego sam nie wiesz, to patrz wyżej - kup jako pierwsze używane i zdobądź doświadczenie, a tym samym własne oczekiwania względem auta.

Bo każdy będzie ci doradzać patrząc przez pryzmat własnej osoby i tego co sam lubi lub nie :P
                    Pozdro

Komentarz

• Marcin_ste
                      Classic
                      • 2010
                      • 17

Re: Poczatkujacy kierowca i Skoda Octavia II FL

Witam,

Gniewko prosze przemyśl czy jazda po mieści, parkowanie samochodem tej wielkości nie bedzie dla Ciebie meczaca. Ja przesiadłem sie z samochodu małego (tylna szyba prawie była w pionie + 15 cm i koniec samochodu) do octavi II Liftback i nie wyobrazam sobie jazdy głownie chyba parkowania codzinnie w warszawie. Zdecydowąłe sie na ten samocód bo głownie robie trasy wiec mi to nie za bardzo nie przesszkadza.

Podymowujac.
                      Cofanie tym samochodem to loteria nie mozna go wyczuć bo nie widmo gdzie sie konczy. Moze wersja kombi była by lepsza do cofnia (nie jedziłem Oii w combi, ale brat ma combi innej marki i tam gdzie sa rogi samochodu to jest prawie koniec samochodu), tu nie widamolo ile jest bagazniaka za tylna szyba). W Liftback to przez tylna szyba widać okana na parterze w bloku z tyłu, pozatym szyba jest duza ale bardzo plasko połozona i obszar widzenai nie jest za duży. Cofajac glownei opieram sie na czujnikach Cikawe do kiedy .

Ja mam 1,6 MPI z gaz, spalnie jak jedze spokojnie to około 7l jak badziej przyciskam to 9l LPG (na benzynie nie jedze za droga) - oczywiscei spalanie na trasie.

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

fakt jakaś O1 Tour 1.6 by chyba było dobrym rozwiązaniem, tylko szukaj z czujnikami parkowania z tyłu, bo to dużo ułatwia wyczucie samochodu z parkowaniu

Komentarz

• rlapinski
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 138

Wielkie dzieki za wszelkie sugestie - metlik w glowie mam jak cholera
                          Teraz to dopiero kolega musi mieć mętlik w głowie

Komentarz

• t271828
                            Elegance
                            • 2008
                            • 928

Pozdrawiam
                            Odradzam - dlugi postoj jest szkodliwy wlasciwie dla wszystkich podzespolow samochodu.
                            Zima w miescie zazwyczaj nie jest badzo uciazliwa - ewentualnie po obfitych opadach
                            odczekac dzien lub dwa az drogowcy troche opanuja sytuacje

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

Ktoś tu kiedyś napisał takie mądre zdanie - "nieużywane cześci samochodu psują się ... i coś tu mądrego, ale nie pamiętam"

W kazdym bądź razie to prawda - autem trzeba jeździć.

Komentarz

• tomikt
                                Rider
                                • 2007
                                • 391

Zamieszczone przez loyd
                                Ktoś tu kiedyś napisał takie mądre zdanie - "nieużywane cześci samochodu psują się ... i coś tu mądrego, ale nie pamiętam"
                                może chodziło o to że nie używane organy zanikają ?? :P
                                mi tak zaniknely elektrycznie otwierane szyby - stały się nieotwierane

(OT - to rozwiązuje pytanie dlaczego tym samym organem sikamy i ...) :P
                                ech...
                                TomikT

Komentarz

• gniewko
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 32

hehehe
                                  Jeszcze kilka postow i wyjdzie na to ze kupie sobie rower, bo nim wszedzie zaparkuje :P
                                  A tak na powaznie, wezme juz nowe autko bo po centrum warszawy zadko jezdze, a dokladac do uzywanego auta za 30tys i martwic sie, ze w trasie co sie obsra i pozniej czy ktos odkupi to tez nie interes. A jak nowe auto to czlowiek sie najpierw 3 razy zastanowi nim cos zrobic
                                  Co do zimy, to odpuszcze sobie jazde tylko w wyjatkowo zlych warunkach, bo nawet jesli ja nie popelnie gafy to jakas sikroka wjedzie we mnie

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Co do zimy, to odpuszcze sobie jazde tylko w wyjatkowo zlych warunkach, bo nawet jesli ja nie popelnie gafy to jakas sikroka wjedzie we mnie
                                    nie no, nie przesadzajmy
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• gniewko
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 32

Mam jeszcze pytanie jesli chodzi o tablice rejestracyjne. Moje miejsce stalego zameldowania jest inne niz Warszawa, ale tu mieszkam. Gdzie moge/musze wyrobic tablice ?

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 474

Kolega chce miec nowe, i niech ma nowe, potem może byc brak gotowki, kupujac używane, i wiecej za ubezpieczenie(przy starym), na 100% trzeba cos naprawic raz mniej raz wiecej, jak sie ma kase to sie kupuje, bo kupi sie uzywke za połowe kasy a droga polowa rozejdzie sie na naprawy (tak sie to CZASEM niestety konczy) majac nowy nic 'MNIE" nie obchodzi czy sie psuje czy nie, biore zastepczy i jezdze dalej. Co do Zimy nic a nic sie mu nie stanie jak raz na 3 tyg podłaczysz na około 8h prostownik pod akumulator, i odpalisz na 5 min niech sobie pochodzi, i nic mu nie bedzie od wielu lat tak robie i nic sie nigdy nie działo (zazwyczaj mam 2-3 auta , nie chce mi sie jezdzic jednym jezdze drogim a tamten stoi itd) . Dobrze zrobisz, jak sie popytasz może jakis sasiad (dziadek jakis np miał by do wynajecia garaz obok ciebie, czy pare ulic dalej, jak kupisz auto żeby daszek miało zazwyczaj to koszt 200-300 zł miesiecznie. A czasem można juz i za 100 zl wynajac jak ktos zupełnie nie używa, tak ze znajomym motory składaliśmy, Małżenstwo miało garaz, jeden małżonek umarł, i auto z garazu sprzedane i stal pusty, i poszedl za 100 zł na miesiac.
                                        [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Mam jeszcze pytanie jesli chodzi o tablice rejestracyjne. Moje miejsce stalego zameldowania jest inne niz Warszawa, ale tu mieszkam. Gdzie moge/musze wyrobic tablice ?
                                          w miejscu zameldowania
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jacekha
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 34

Co do jazdy i parkowania w Warszawie to niestety trzeba się nastawić, że prędzej czy później pojawią się otarcia na lakierze - jest to raczej nieuniknione... szczególnie jeśli ktoś np. pracuje i codziennie parkuje w centrum :P Tym bardziej w przypadku, gdy ktoś nie ma dużego doświadczenia za kółkiem.

Ale samochód to nie dzieło sztuki - ma przede wszystkim jeździć, być bezawaryjny i bezpieczny. Uważam, że jeśli kogoś stać to powinien kupić nowy - z reguły jest z nim mniej problemów niż z używanym (nawet w miarę nowym). Jednak sam, będąc "świeżym" za kółkiem nie odważyłbym się na kupno auta z salonu.
                                            www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zdecydowanie warto Nawet nie dla wyglądu czy poczucia posiadania bogatszej wersji tylko dla własnej przyjemności i komfortu!! Wersja elegance posiada wiele udogodnien których w ambiente próżno szukać, jak choćby climatronic, czy sterowanie radia w kierownicy (bezpieczenstwo jazdy!!), czy Maxi-Dot (rzecz niesamowicie przydatna gdyż poza zwykłym komputerem pokładowym jest to twój asystent w dostosowaniu auta pod własne wymagania), nie wspominając już o tak banalnych, acz przydatnych elementach wyposazenia jak np. lampki podświetlajace przestrzeń koło drzwi przednich (bardzo przydatne zwłaczasza w zimie lub w nocy po opadach) czy przednie czujki parkowania itd.
                                              Moim zdaniem jeśli masz fundusze na wersję elegance to bierz własnie ja i nie zastanawiaj się
                                              Samochód jest do jazdy a nie do stania !!! Jak ci juz ktos powiedział, jesli auto będzie stało to doświadczenia ci nie przybędzie a i zniszczy sie dużo szybciej niż podczas jazdy (samochód niszczeje szybciej jak stoi, bo np. w silniku czy układzie klimy nie ma smarowania). Ja mojej żonie po zrobieniu prawa jazdy w grudniu od razu kazałem wsiadac do jej auta i jeździć.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• gniewko
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 32

Panowie mam jeszcze jedno kilka pytan bo jednak zrezygnuje z silnika TSI a wybiore jednak TDI. Generalnie skladniam sie do 1.9TDI w wersji Ambiente.

I tu moje pytanie, standardowo ten silnik ma moc 105KM, a w Octavi I ten sam silnik ma moc 110KM, jakie wyglada dynamika tego silnika w stosunku do jego poprzednika?

Generalnie jest mozliwosc podbicia mocy z 105KM do chyba 130KM, koszt takiej operacji to 3000zl - warto, ktos robil cos takiego? Jest to wykonywane w ASO czy w fabrycznie montowane?

Komentarz

• genesis
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 232

Generalnie jest mozliwosc podbicia mocy z 105KM do chyba 130KM, koszt takiej operacji to 3000zl - warto, ktos robil cos takiego? Jest to wykonywane w ASO czy w fabrycznie montowane?
                                                  Jest to robione przez tunera współpracującego z dielerem. U tego samego tunera tylko bez namaszczenia Skody zapewne będzie o wiele taniej.
                                                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

generalnie to jakaś duża pomyłka, małe przebiegi, w zimę masz zamiar nie jeździć i do tego diesel, gdzie tu jest sens :?: :roll:

dynamika w stosunku do 1,4TSI jest dużo słabsza

a o tuningu tych silników, kosztach, mocach i miejscach do tego powiedziano już chyba wszystko na tym forum, wystarczy troszeczke poszukać

I tu moje pytanie, standardowo ten silnik ma moc 105KM, a w Octavi I ten sam silnik ma moc 110KM, jakie wyglada dynamika tego silnika w stosunku do jego poprzednika?
                                                    tutaj będzie bardzo podobnie

[ Dodano: Sob 15 Maj, 10 14:19 ]
                                                    niech Ci ktoś sensownie doradzi wśród bliskich osób, bo planujesz jakieś dziwne rzeczy IMO :idea:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...