gniewko, jak tak czytam to bez sensu to wszystko... a dlaczego nie kupisz sobie np fabii np 1.4 w benzynie? na początek w 100% wystarczy...
[O2] Poczatkujacy kierowca i Skoda Octavia II FL
Zwiń
X
-
Auto kupuje na ok. 5 lat, 4,5x w roku trasa 400km czasami 4x trasa 200km do tego tuaczka po miescie, a TSI pali to co czytam na forum to trzeba liczyc te 10l na Warszawe. Dodatkowo o wiele latwiej sprzedac diesla jak benzyniaka kiedys. Gdy to wszysto sie doda to TSI wcale tak rozowo nie wypada...
Co do Fabi to myslalem nad nia, nawet siedzialem w niej i niestety jest mi w niej za ciasno z racji mojego wzrostu.
Dlatego suma sumarum pomyslalem o dieslu, ktory z perspektywy 5lat (a nie wyklucze, ze za rok trase 400km bede robil 10razy..) moze byc o wiele przyjemniejszy dla mojej kieszeni niz benzyniak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gniewkoAuto kupuje na ok. 5 lat, 4,5x w roku trasa 400km czasami 4x trasa 200km do tego tuaczka po miescie, a TSI pali to co czytam na forum to trzeba liczyc te 10l na Warszawe. Dodatkowo o wiele latwiej sprzedac diesla jak benzyniaka kiedys. Gdy to wszysto sie doda to TSI wcale tak rozowo nie wypada...
Co do Fabi to myslalem nad nia, nawet siedzialem w niej i niestety jest mi w niej za ciasno z racji mojego wzrostu.
Dlatego suma sumarum pomyslalem o dieslu, ktory z perspektywy 5lat (a nie wyklucze, ze za rok trase 400km bede robil 10razy..) moze byc o wiele przyjemniejszy dla mojej kieszeni niz benzyniak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez avocadoto teraz oblicz jaka jest różnica w kwocie zakupu między diesel a tsi i policz kiedy wyjezdzisz tą różnicę.
[ Dodano: Sob 15 Maj, 10 16:28 ]
poza ty, jeżeli pojawia się myśl o 1,9 to IMO naturalnym byłoby również pojawienie się 1,2TSI na horyzoncie :idea:
(lepsze osiągi, takie samo spalanie (deklarowane) i 10tys PLN taniej :!: :!: :!: )saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokDokładnie.Tym bardziej cena 1L ON i 1L Pb prawie taka sama.Ja na twoim miejscu bez zastanowienia brałbym 1.2 TSi ewentualnie 1.6 i jak skończy się gwarancja=już nauczysz się jeździć-zaczniesz robić więcej km wsadził gaz. To mówię ja Shok.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jak wstawi DSG to potem już nie będzie łatwo jeździć manualem. Moim zdaniem lepiej nauczyć się manualnej zmiany biegów.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Może ja "starej daty" jestem ale wychodzę z założenia że najlepiej uczyć się jeździć na prostych wynalazkach i w miarę podnoszenia kwalifikacji przesiadać się na bardziej "napakowane" elektroniką.
Pomimo że mam tyle samo lat co kolega który temat rozpoczął zaczynałam na prostym wynalazku ( przeżyłam w nim dwie stłuczki w ramach nauki ), potem przesiadłam się do fabii.
Osobiście uważam że kupienie nowego autka dla kogoś kto dopiero zaczyna jazdy nie koniecznie jest dobrym pomysłem. Za połowę ceny nowej O2 można kupić całkiem porządne autko którego nie będzie szkoda na obtarcia parkingowe itp - bo to raczej nie uniknione. Ale to tylko moje zdanie. Tylko że fajnego używanego samochodu trzeba poszukać. Swoją fabię szukałam długo i trafiła mi się całkiem fajna pół roczna z przebiegiem 600km i miłym wyposażeniem a ceną dużo mniejszą niż nówka.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Macie racje, siadlem sobie z karteczka i dlugopisem i policzylem koszty i juz nic nie kombinuje zostaje 1.4 TSI z manualem. Mysle, ze w przyszlym tygodniu zamowie autko...
Z tego co czytam na forum mozna u dilera "wyzebrac" jeszcze jakies dodatki typu: dywanik, chlapacze etc. Kiedy zaczac "zebry" przed zlozeniem oferty kupna czy juz jak autko bedzie do odbioru?
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez loydZamieszczone przez gniewkoKiedy zaczac "zebry" przed zlozeniem oferty kupna czy juz jak autko bedzie do odbioru?
Komentarz
-
Zamieszczone przez gniewkoA tak rozsadnie to da rade utargowac chlapacze i dywaniki? Czy raczej tylko jedna rzecz?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
kross12
Zrób sobie konfiguracje i od ceny która Ci wyszła odejmij 12-15% Wyślij zapytanie do dealerów z forum i wybierz najlepsza ofertę. Zwróć uwagę na alarm jaki Ci będą chcieli wsadzić, większość będzie wciskała swój. Z opinii które tutaj można znaleźć wynika że fabrycznie montowany jest lepszy. Możesz też olać Cornery które włączą Ci koledzy
Komentarz
Komentarz