Szukałem na forum ale nie mogłem niczego znaleźć na ten temat. W instrukcji wyczytałem, że jest taka opcja, że przy otwartych szybach w wypadku deszczu auto samo domyka wszystkie okna. Powiedzcie mi proszę czy działa to tylko przy działającym silniku, czy również w czasie postoju. Przy aktualnej pogodzie chętnie bym zostawił auto z otwartymi oknami na podwórku jeśli czujniki domkną okna. Próbowałem przy zgaszonym silniku (i włączonym czujniku) polewać szybę wodą ale nie domykało okien. W maxi docie tą funkcję mam włączoną. Jak to w końcu działa ?!
U mnie też nie działało, dopóki nie uaktywniłem VAGiem opcji autoclosing czy jakoś tak. Wtedy po polewaniu wodą zamykało szyby. No i musisz mieć wycieraczki zostawione w pozycji 1 (czyli am gdzie aktywuje się pracę na podstawie czujnika deszczu).
U mnie działa przy wyłączonym zapłonie i zamkniętych drzwiach. Jest jedna ważna rzecz - musisz ustawić dźwignię wycieraczek w pozycji auto kiedy zapłon jest włączony, dopiero potem możesz go wyłączyć i zamknąć drzwi.
dziwne , pierwsza w górę to nie jest pierwszy tryb pracy wycieraczek ?
jak dam pierwszą w górę to machnie raz wycieraczka i potem macha co jakis czas z opoznieniem tak jakby miał to byc pierwszy tryb wycieraczek
możesz opisać co sie dzieje jak dajesz pierwszą w górę ?
był VW GOLF mkIV -> 1.6SR AKL 101KM 99r. HIGHLINE
skradziona Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
jest Opel Astra H -> 1.7 CDTI Z17DTJ 110KM 09r. COSMO
to nie jest dziwne. praca wycieraczek z czujnikiem deszczu zależy od dwóch czynników, intensywności deszczu i prędkości auta. wszystko jest opisane w instrukcji obsługi :wink:
Powiedzialbym ze pozycja pierwsza w gore uaktywnia czujnik deszczu - w tej pozycji predkosc ruchu wycieraczek i ich intensywnosc jest obliczana na podstawie danych z czjnika desczu (intensywnosc opadu) oraz innych parametrow z komputera samochodu.
Kolejnymi pozycjami dzwigni po prawej stronie steruje sie recznie praca wycieraczek.
Aby uzywac z tego dobrodziejstwa nalezy:
uaktywnic opcje w MAXI DOTcie
pozycja dzwigni w gore o jeden skok (tryb automatyczny)
W takich warunkach aktywujac autoalarm z kluczyka przy otwartych oknach czekamy na deszcz (polecam zasymulowac 1 raz butelka z woda).
Czy mógłby mi ktoś z Was zrobić zdjęcie tego czujnika deszczu? Zastanawiam się, czy go nie da rady domontować do mojego truchła. Kabelki to już banał. Chodzi o mechanikę.
Komentarz