Opony bierznikowane tak czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniek TDI
    Drive
    • 2005
    • 71

Słuchajcie,wszystko co mówicie to prawda,ale też prawie zawsze odstępstwa od reguły,nigdy nie kupię nalewek na lato,a na zimę rydzyk fizyk kupiłem Condory,produkowane podobno przez Continentala,mają asymetryczny bieżnik jak w Continentalu,indeks prędkości do 180,dożywotnią gwarancję na bieżnik.Póki co pomykam na nich po suwalskich zasypanych drogach i na razie jest lux.Mają też wadę,trzeba je z dwa razy na zimę przeważyć.

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

maniek TDI, miałem Condory w Toledo, 2 szt. dostały bąbli bocznych po mniej niż 5 kkm
      wymieniono mi, jak kolejny raz dostały bąbli to poleciały "w stringi" od tego czasu NIKT mnie nie namówi na regenerowane opony :diabelski_usmiech
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Tymon - nie wiem o jakich Dunlopach piszesz bo ja osobiscie jezdzilem zarowno na Ultra Gripach a teraz przesiadlem sie na 3d dunlopa i stwierdzam ze nie ma roznicy (moze UG troche lepiej spisywal sie w kopnym sniegu- tylko ze wtedy to byla opona 205/55 a teraz mam 225/45). na 3d zrobilem tej zimy 20tkm i oprocz utraty jednej sztuki dzieki polskim drogowcom sa jak najbardziej ok.

co do glownego watku to zgadzam sie z kolegami ze nadlewki to nieporozumienie w samochodach osobowych. Niestety obowiazuje prosta zasada (jak z samochodami - generalizujac) tansza opona gorsze wlasciwosci i mniej bezpieczna. Lepiej poszukac malo zjezdzona uzywke.
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Tymon
          RS
          • 2004
          • 2970

Jabar1975, pisze o najnowszym modelu opony Dunlop.Paść.
          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Mariusz87
            L&K
            • 2011
            • 1286
            • Octavia II combi (1Z5)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

No to odgrzeję trochę kotleta Czy ma ktoś doświadczenia z pogłębianiem bieżnika? Jak się spisują takie opony i o ile przedłużyć można ich życie? Słyszałem, że można to zrobić za 40-50zł/szt. Opłacalne?
            moje stare auto
            jest scout

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

Mariusz87, życie Ci nie miłe?
              Przecież trzeba nalać nową gumę, i wtedy rzeźbić bieżnik, a wiec znowu mowa o bieżnikowanych. Kup tańsze opony (oczywiście odradzam chinole) a jak chcesz oszczędzić ciut to nawet używki w dobrym stanie (u nas na giełdzie się pojawiają często), a nie kombinuj.

Komentarz

• pedros
                RS
                • 2009
                • 1958
                • Volkswagen
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie! :lol:

Komentarz

• Mariusz87
                  L&K
                  • 2011
                  • 1286
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

sew1981, no poprostu słyszałem o czymś takim dlatego najpierw pytam co to za wynalazek, ale dzięki twojej wypowiedzi się domyślam, że to nie jest dobry pomysł.
                  moje stare auto
                  jest scout

Komentarz

• pedros
                    RS
                    • 2009
                    • 1958
                    • Volkswagen
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Mariusz87, Naprawde lepiej kupic nowe najtansze polskie Debice np Passio2 niz brnac w uzywki stargane kraweznikiem i innymi przypadlosciami z mniejszym bieznikiem.

Nowki mozna dostac od ok 160 pln brutto za sztuke.... jest sens kombinowac z wlasnym bezpieczenstwem?

Komentarz

• Marcello01
                      Rider
                      • 2009
                      • 491
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGP 1.9 SDI 68 KM

na zimę lepiej kupić nalewki z 2 letnią gwarancją i po latach wywalić do śmieci niż używki, przynajmniej mają bieżnik zdrowy. jeździłem 2 sezony na letnich nalewkach i nic się nie działo z nimi jednak do szybkiej jazdy i ostrych hamowań podejrzewam że nie dały by rady.
                      https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• kabi_007
                        Rider
                        • 2011
                        • 412
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Miałem używki, bieżnikowane i nowe. Od kupna Octavii tylko nowe opony będę kupował. Nigdy więcej używek i nalewek.
                        O1-->O3--> ?

Komentarz

• 4x4BKF
                          L&K
                          • 2010
                          • 1279

Ja kilka razy kupiłem nalewki - ale tylko do busów i to takich, które jeździły "wkoło komina" czyli niedaleko. Kupione do T4 letnie opony KYOTO (nie wiem czy to nalewki czy nie ale byly b.tanie) okazały sie ultraścierwem. Na sucho trzymały słabo, na mokrym wręcz spied..ały z asfaltu. Potem dłuższa przygoda z zimówkami z jakiejś firmy z B-B - każdemu polecam jesli nadal mają taka jakość. Opony bez indeksu C - czyli takie do zwykłych osobówek wytrzymywały w busach kilkadziesiąt tysięcy km bezawaryjnie.
                          Do osobowych wozów dla ludzi którzy robią wiele kilometrów i raczej szybko sie przemieszczają - nie polecam, ale dla tych którzy robią 5kkm w roku niedaleko domu i nie jeżdżą z I lub II prędkościa kosmiczną zdecydowanie polecam.
                          Lepsza nowa nalewka z gwarancją (ta firma od której miałem te nalewki dawala 2 letnią gwarancję w sieci premio) niż stojaca kilka lat na słońcu, na wpół sparciała podpastowana używka.
                          4x4

Komentarz

Pracuję...