A jak już przymarzną do szyby (O2FL) to co i jak robicie (poza standardem - nawiew na szybę, odśnieżenie szyby i potraktowanie gum wycieraczek płynem/sprayem typu "mors" itp)
zawsze rano (oczywiście jak jest mróz ) jak podchodzę do samochodu to sprawdzam tylną i przednie wycieraczki czy nie są przymarznięte i ewentualnie "odrywam" je od szyby, nigdy nie były przymarznięte tak, żeby to stanowiło jakikolwiek problem i sprawiało wrażenie jakiegokolwiek mechanicznego uszkadzania ich, moim zdaniem szkoda sobie głowę zawracać innymi sposobami.
Noszę się z zamiarem zmiany auta na Octavie Ambiente 1.9 TDI/77kW ze skrzynią DSG. Dlaczego automat...bo żona nie chce się męczyć z manualem i robi prawko na automacie. Ja się przyzwyczaiłem do "normalnej" skrzyni, ale pewnie przyjdzie mi jeżdzić właśnie DSG. Ale po przeczytaniu paru artykułów o tej "rewelacyjnej" skrzyni, mam pytanie, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy ona ma możliwość tez manualnej zmiany biegów????
Ma tryb tiptronic - czyli przekładasz wajche i masz - tyrknięcie do przodu +1 bieg , tyrkniecie do tyłu -1 bieg. Ale to tryb kompletnie zbędny Pojeździsz dwa dni, i zapomnisz o manualu
Noszę się z zamiarem zmiany auta na Octavie Ambiente 1.9 TDI/77kW ze skrzynią DSG. Dlaczego automat...bo żona nie chce się męczyć z manualem i robi prawko na automacie. Ja się przyzwyczaiłem do "normalnej" skrzyni, ale pewnie przyjdzie mi jeżdzić właśnie DSG. Ale po przeczytaniu paru artykułów o tej "rewelacyjnej" skrzyni, mam pytanie, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy ona ma możliwość tez manualnej zmiany biegów????
Ponieważ jak widzę jesteśmy w zbliżonym wieku to powiem kolego tak: posłuchaj żony. Ja się nie sprzeciwiałem i jesteśmy oboje zadowoleni. W stosunku do DSG wszystkie skrzynie manualne to przeżytek i anachronizm.
karpecik no właśnie. Żona chodzi na prawo jazdy na automat ( dwa dni szukałem w necie szkoły jazdy w Łodzi i okolicach, które uczą i mają auto z automatyczną skrzynią) i teraz jak jeździ to mówi, że super się prowadzi takie auto. Więc posłucham jej????!!!!
Ja dla siebie kupiłem ostatnio Citroena C5 w manualu. No, ale Citroen nie robi skrzyń DSG.
A szkoda. Tracę tylko czas na nieefektywne machanie rękami i nogami.
Jeżeli życie ułoży się spokojnie to za kilka lat ja sprzedam C5, żonie kupimy nową Octavię III z DSG, a ja będę ujeżdżał tę co mamy teraz. I założę prywatną stajnię Octavii... :lol:
Żona chodzi na prawo jazdy na automat ( dwa dni szukałem w necie szkoły jazdy w Łodzi i okolicach, które uczą i mają auto z automatyczną skrzynią) i teraz jak jeździ to mówi, że super się prowadzi takie auto.
A sam egzamin na manualu? Czy może jakiś MORD ma autko w automacie na egzaminy?
Pytam się bo nie słyszałem o egzaminach na B autami z automatem.
PS1 - dla mnie zmiana biegów w manualu to cała frajda z jazdy :diabelski_usmiech
Może za kilka lat, jak mi się znudzi, będzie automat, ale nie za prędko 8)
PS2 - moja żona dość szybko się przekonała że zmiana biegów nie boli
EOT
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
soszek81 normalnie zdajesz na automacie, możesz zdawać autem tym, którym jeździłeś ucząc się. Tylko jest jedno ale...w prawku masz zaznaczone, że możesz jeździć tylko auyem z automatyczną skrzynią biegów.
PS1 - dla mnie zmiana biegów w manualu to cała frajda z jazdy :diabelski_usmiech
Może za kilka lat, jak mi się znudzi, będzie automat, ale nie za prędko 8)
A testowales DSG ? Zauwaz, ze nie ma ani jednej opinii wlasciciela DSG mowiacej, ze jazda automatem jest nudna i manualna zmiana biegow to cala frajda z jazdy. Kazdy kto sie takim samochodem przejedzie jest zachwycony .
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
opsia - nawet nie wiedziałem.
Ale ten wpis to już przesada.
Idąc tą logiką powinienem mieć wpis, że mogę jeździć tylko autami z manualem.
Dalej - powinna być adnotacja o uprawnieniach do jazdy w ruchu prawostronnym z autami posiadającymi kierownicę po lewej stronie.
Ekstremum - kategoryzacja na rodzaj paliwa w aucie - przecież benzyną się jeździ inaczej niż dieslem, nie wspominając o gazie. :twisted: :twisted:
Czego to nasi ustawodawcy nie wymyślą :roll:
_tm_ - ja nie twierdzę że automat to zło. Mam kilku kolegów co mają automaty i sobie chwalą wygodę jazdy takimi autami. DSG to bardzo rozwinięta konstrukcja, która pewnie jeszcze lepiej "czyta" intencje kierowcy, płynniej i delikatniej zmienia przełożenia itp. Nigdy nie prowadziłem auta z automatem, czy też z DSG - po prostu lubię zmieniać biegi :szeroki_usmiech
Inna sprawa że O2 z DSG jest poza moim zasięgiem jeszcze przez kilka lat a podstawą zdrowia psychicznego nie jest rozpaczanie że nie mogę mieć jakiegoś auta, a cieszenie się z tego jakie jest w moim zasięgu :wink:
Przepraszam modów że nie napisałem na temat :wink:
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Ale ten wpis to już przesada.
Idąc tą logiką powinienem mieć wpis, że mogę jeździć tylko autami z manualem.
Dalej - powinna być adnotacja o uprawnieniach do jazdy w ruchu prawostronnym z autami posiadającymi kierownicę po lewej stronie.
Ekstremum - kategoryzacja na rodzaj paliwa w aucie - przecież benzyną się jeździ inaczej niż dieslem, nie wspominając o gazie. :twisted: :twisted:
Czego to nasi ustawodawcy nie wymyślą
To akurat jest dobre - zdobywasz uprawnienie do kierowania samochodem z pewnym ograniczeniem i to ograniczenie jest wpisane w prawko, tak jak np nakaz jazdy w okularach itp. Natomiast zrobienie prawka na manualu upoważnia cie również do jazdy automatem, chyba jest to logiczne ze jak ktoś cale życie jeździł automatem (jak np ludzie którzy po latach wracają do PL z USA) lub tez ma jakieś przeciwwskazania medyczne do używania lewej bądź prawej nogi, to nie może zostać uprawniony do jazdy manualem skoro nauczył się dodawać gazu i hamować lewą nogą ;-) ?.
Lub też poprostu ktoś ma głęboko całe technikalia i szuka samochodu maksymalnie prostego w obsłudze - i na taką prostą obsługę ma upranienia bardziej skomplikowane samochody (skrzynia manualna :-)) nie są dla niego
Zamieszczone przez opsia
Czy ona ma możliwość tez manualnej zmiany biegów????
jak już wszyscy pisali, ma, tylko po co ;-), przypadków kiedy warto to robić samemu jest naprawdę niewiele ... w ciągu roku :szeroki_usmiech, znacznie wygodniej zmienia się biegi umiejętnie dodając lub ujmując gazu ;-)
Bierz DSG, dzisiaj miałem imprezke u kumpla i niestety żona musiała mnie odwozić (mam manuala/), w porównaniu z passatem 2.0 tdi z DSG i naszym 1.8t manual to naprawde czuła się pewniej z dsg. sam również sprawdziłem tę skrzynie na odcinku warszawa-wrocław i potwierdzam przedmówców: bierz ją! Manual jak i automat w niej sprawuje się znakomicie, uwielbiam "machać" wajchą ale dałbym wszystko za dsg :wink:
Moim zdaniem ograniczenie , że jeśli ktoś zdawał na automacie to ma tylko na nich prawo jeździć jest bardzo słuszne - jedną z trudniejszych rzeczy dla młodych kierowców jest operowanie biegami bez patrzenia Jazda automatem jest o wiele prostsza i mniej absorbująca uwagę.
Co do DSG, to jest to mój pierwszy kontakt z automatami, nieco przypadkowy ale bardzo, bardzo udany. Do mojego stylu jazdy - spokojnego, płynnego i zdecydowanie bez zacięcia sportowego, DSG to produkt-marzenie. Naciskam gaz i jadę. Kropka. Wciąż dość często zdarza mi się jeździć manualami i nie mam problemu z "przestawieniem" się, ale jazda z manualem wywołuje u mnie dziwne odczucia - poczucie prymitywności z jednej strony a z drugiej chyba trochę zdegustowania.
Poza tym DSG to wygoda także pod innym względem, nie mniej dla mnie ważnym. Jeżdżąc zarówno w mieście jak i w trasie, stosunkowo rzadko kładę prawą rękę na kierownicy, tzn robię to tylko wtedy gdy sytuacja na drodze tego wymaga lub może wymagać. W manualu prawa ręka cały czas leżała na dźwigni skrzyni, gotowa do działania. Przy DSG prawą ręke wykorzystuję do trzymania dziecka za rękę/głaskania żony po kolanie/operowania pilotem do radia (zależnie od konfiguracji przewozowej: z całą rodziną/tylko z żoną/sam)
Podsumowujac ten przydługi post, dla mnie DSG to kolejny krok w ewolucji pojazdów mechanicznych. Jak karpecik napisał, przy DSG manuale to anachronizm i przeżytek.
Przy DSG prawą ręke wykorzystuję do trzymania dziecka za rękę/głaskania żony po kolanie/operowania pilotem do radia (zależnie od konfiguracji przewozowej: z całą rodziną/tylko z żoną/sam)
Ty sie chlopie skup na jezdzie,i sie nie rozpraszaj... :diabelski_usmiech
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz