Obecnie mam O1 TDI i w sumie jestem zadowolony...ale myśle już powoli (i się rozglądam) za czymś nowszym.
Oczywiście jednym z głównych typów jest O2 ale oglądam też auta japońskie takie jak: Mazda6, Toyota Avensis, Honda Accord.
Patrzę na auta w roczniku 2004-2006, raczej Diesel i chyba kombi (rodzina się powiększa).
Niby O2 bardzo mi się podoba ale trochę czytam i wyczytuję, że nie są już tak niezawodne jak O1, no i silnik 2.0 TDI też ma różne opinie.
Trzeba przyznać, że Octavia jest stosunkowo drogim autem, a w tej cenie można mieć również (ten sam rocznik) w/w modele innych cenionych marek aut (Accord trochę odstaje w cenie...jest lekko droższa).
Co myślicie o takim porównaniu? Jakieś rady lub opinie co do tych aut?
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
strazakp, spójrz w mój podpis co do kosztów O2. masz zapisane co ile i kiedy. generalnie o2 vs 01 w stosunku koszta/niezawodność stoi ma mocno przegranej pozycji... O2 nie jest już tak prostą konstrukcją a co za tym idzie też i droższą w naprawach. z aut które podałeś szukałbym hondy :wink:
Maru 123, Widzisz, to u Ciebie, ja tam widze dokladnie w druga strone, jesli chodzi o czesci i ilosc napraw. Jesli chodzi o koszty utrzymania, gdzie policzyc tylko paliwo to OII przegrywa, ale ma tylko 70KM wiecej, wiec cos za cos :twisted:
Jeżeli chodzi o wygląd to najbardziej skłaniam się przy Accord...
Niezawodność to chyba Mazda 6...
Avensis też fajnie wygląda, jest dobrze wyposażona, fajny silnik D4D...
Japońskie są chyba trochę droższe jeżeli chodzi o ceny napraw i części ale podobno są też trwalsze.
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
niczym nie jezdzilem, nie nakrecam sie w żaden sposob zanim nie sprzedam auta, bo to zle wplywa na psychike
moje wybory to tylko teoria i pewnie tak zostanie
a i dodam jedna ciekawostke, w O1 siedzi mi sie calkiem fajnie, ale w O2 jakos nijak nie moge sie wpasowac w ten samochod, niby wiekszy ale jakbym nie ustawial sobie fotela i kierownicy moje kolano uparcie wbija sie w plastiki obok radia - za to w fabii po fl siedzi sie wysmienice i nad glowa wiecej miejsca :shock:
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
a i dodam jedna ciekawostke, w O1 siedzi mi sie calkiem fajnie, ale w O2 jakos nijak nie moge sie wpasowac w ten samochod, niby wiekszy ale jakbym nie ustawiol sobie fotela i kierownicy moje kolano uparcie wbija sie w plastiki obok radia
mam jeszcze drugą ciekawostkę -> odwrotną :szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
co do tematu, to z tej trójki też wybrałbym accorda, tyle tylko, że akurat ten poprzedni model wygląda baaaaaardzo kiepsko i to chyba obiektywnie, nowy model całkiem fajnie, ale... nie ma bagażnika i w ogóle jest ciasnawy z tyłu, już pisałem, że sprzedawca powiedział mi, że to auto dla 2 osób
[ Dodano: Nie 23 Maj, 10 21:13 ]
Zamieszczone przez juri
jesli chodzi o civic to jaki rocznik, bo jak benzyna to tylko 1.6 vtec 110 km
ani civic, ani ten motor nie jest dostepny w accordzie
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
szkoda, problem jest tego typu ze w O1 ustawiam sobie fotel maks dol i maks do tylu i moge bardziej wyciagnac nogi, kolana mam nizej i nie zatykam sobie nimi uszu jak tak zrobie w O2 to nogi owszem fajnie whcodza ale kierownice mam na wysokosci oczu :lol: kumpel doradzil zebym kupowal SUVA zeby wsiadac do niego jak normalny czlowiek i nie kombinowac
i faktycznie w Yeti czuje sie jak ryba w wodzie a raczej jak futrzak w lesie
zeby nie bylo offtopa stad moje dywagacje na temat innej marki :P
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Avensis też fajnie wygląda, jest dobrze wyposażona, fajny silnik D4D...
plizzzzzzzz :lol:
Proszę powiedz co jest fajnego w tym silniku chyba jedynie na wszystkich działający znaczek D4D... :lol: :lol: :lol: moim zdaniem stary 2.0 TD był lepszym i tańszym silnikiem ale to moje zdanie.Na forum Avensis mówią o nim ,że jest przeciętny.A D-Sol ma wadę techniczną z którą ASO sobie nie radzi.
Komentarz