[Inne] Ciekawostka o olejach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

Tak, ale podałem cenę ze stacji paliw. Tam tanio nie jest.
    Tak jak mówiłem - sądzę, że na Castrolu są wysokie marże, a do tego kupa gęb do wykarmienia po drodze.

Ja biorę Mobila, bo tańszy. A parametry fizykochemiczne identyczne jak w Castrolu.

Pamiętajcie jeszcze o jednej rzeczy - niektóre dodatki do olejów są opatentowane i produkowane przez właściciela patentu, tak więc oleje z reguły zawierają podobny zestaw dodatków, nieraz wręcz identyczny. Proponuję rzucić okiem na filmik z Sondy (Kamiński&Kurek) na jutubie. Zmieniły się dodatki i bazy, ale zasada jest identyczna.

Komentarz

• Krzycho-63
      Rider
      • 2007
      • 628
      • Superb II (3T4)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A co powiecie na taką sytuację?Olej kupiony na allegro,oczywiście castrol w cenie znacznie niższej niż w sklepach-dwa lata temu.Do opakowania dołączona karta z adresem zwrotnym centrali castrola w niemczech,obiecują wysłanie koszulki z logo castrola.A co mi tam -wysyłam podając rozmiar dla syna.Trzeba tylko wpisać numer serii z opakowania oleju.Jakież było moje zdziwienie jak po mniej więcej trzech tygodniach przyszła paczka z obiecaną koszulką i innymi folderami reklamowymi.Oryginał czy nie?
      Skoda Superb II Ambition
      2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez Krzycho-63
        A co powiecie na taką sytuację?Olej kupiony na allegro,oczywiście castrol w cenie znacznie niższej niż w sklepach-dwa lata temu.Do opakowania dołączona karta z adresem zwrotnym centrali castrola w niemczech,obiecują wysłanie koszulki z logo castrola.A co mi tam -wysyłam podając rozmiar dla syna.Trzeba tylko wpisać numer serii z opakowania oleju.Jakież było moje zdziwienie jak po mniej więcej trzech tygodniach przyszła paczka z obiecaną koszulką i innymi folderami reklamowymi.Oryginał czy nie?
        Na taka sytuację mówię, że na allegro są też solidne firmy z zaskakująco niskimi cenami.
        Nie każdy kto sprzedaje tanio jest oszustem - z pozdrowieniami dla założyciela wątku.

[ Dodano: Pon 31 Maj, 10 07:53 ]
        Zamieszczone przez ahmed799
        kazik4x4, akurat mam dojścia gdzie do laboratorium produktów naftowych :wink:

"dojścia" - generalnie "dojścia" to możesz sobie w buty wsadzić.
        Dojścia i badania w taki sposób "po znajomości" wykonane są że tak powiem g... warte.
        Mogą Ci to zrobić tanio a więc nieoficjalnie. A żeby mieć wyniki którymi możesz się podeprzeć w PiHu, w sądzie itp. musisz mieć raport z badań. A raportu z badań nikt Ci nie wyda po znajomości, bo raport z badań powstaje tylko z badań zleconych za które trzeba zapłacić....
        Owszem, mogą Ci najpierw zrobić "po cichu" badania a jak się okaże, że jest słabo to możesz już iść drogą do zwycięstwa. Tylko pamiętaj, że to Ty robisz wpis sądowy, płacisz za oficjalne badania, pozywasz sprzedawcę który może okazać się spółką z o.o z majątkiem biurko+faks, firmą "na słupa" itp... a nawet jeśli będzie to porządna firma to broniąc się na peno nie spasuje bez walki i 3-4 lata latania po sądach gotowe tez bez gwarancji efektu bo może się okazać, że np. skończyła się legalizacja któregoś z urządzeń badawczych i dupa...

I jeszcze coś na temat "DOJŚĆ"
        Ty masz dojścia do laboratorium, ktoś ma dojścia do baniek po oleju. Wasza droga jest ta sama. Ty w nieprawny sposób chcesz załatwić badania, ktoś w nieprawny sposób chce wpuszczać olej na rynek

[ Dodano: Pon 31 Maj, 10 17:48 ]
        Jak widać życie pisze smutne epilogi:

maciejek - kolega rozpoczął temat, nadmuchał tym samym balonik tematyczny, jak się okazało że balon nie jest napełniony czystym tlenem i nie pęknie z hukiem, zatrąbił na odwrót, wyedytował swoje wypociny w których zdążył sobie sam kilka razy zaprzeczyć i powstawiał głupkowate gęby... Tyle miał do powiedzenia...

entrager Potomek (rzekomo wnuk) sanacyjnego oficera - nic merytorycznego do dyskusji nie wniósł, popisał się nadto tym iż ma ok. 70 lat obecnie. Oczywiście do tej pory święcie przekonany o tym, że Piłsudski to był super facet i tyle. Oczywiście, na plus ma 11.11.1918 i drogę do tego, ale pytam: Wilno i Bereza Kartuska - ładnie to tak rodaków rżnąć?? ... do tej pory entrager nie odpowiedział co robił dziadek - sanacyjny oficer.

Link dla tych, a na pewno dla entragera - czym była Bereza

Piłsudski w całej swojej szlachetności dał przyzwolenie na istnienie czegoś, co później zostało nasladowane przy tworzeniu oflagów, stalagow i obozów koncentracyjnych.
        "trafiali tam Ci których nie mozna było skazać wyrokiem sądu" czyli niewinni.
        Ciesze się, że nie mam za przodka sanacyjnego oficera...

Entrager ponadto wysłał do mnie PW, gdzie pochwalił się tym, że zgłosił moje wypowiedzi do admina jako nieetyczne. Cóż, jak ktoś nie ma argumentów lub po prostu prawda w oczy kole to próbuje ostateczności - leci do admina

ahmed799 - jakbym mógł kiedyś się zapoznać z wynikami badań, nawet tymi które zrobisz wykorzystując "dojścia" to będę bardzo wdzięczny. Deklaruję nawet to, że zapłacę Ci za kserowanie badań, pokryję koszty przesyłki i zapłacę 100pln na szczytny cel, a tobie postawię flaszkę

Dwaj przedmówcy uznali za zgodność z meritum moich wypowiedzi, aczkolwiek uznali ich formę za krótko mówiąc chamską nieco - owszem, prosty chłopak jestem i mówię co myślę.
        Kilku przysłało mi PW z wyrazami poparcia i uznania dla obiektywnego i zdystansowanego, a przede wszystkim realistycznego postrzegania rzeczywistości.

Do Admina: myślę, że skoro forumowicz zwany maciejkiem, autor wątku udaje głupa i chowa ogon pod siebie to trzeba ten temat zamknąć i zakończyć te dysputy, no chyba że dajmy 48h na wypowiedź innych i obronę swojego zdania, bo forum w końcu jest od dyskusji a nie od zamykania gęby niewygodnym mówcom i piewcom innej melodii.

Aczkolwiek mam nadzieję że admin (jeden z adminów) doceni wartość tego wątku nie tylko w zakresie meritum, czyliu olejów, ale i mojego wkładu w uświadomienie społeczne, a zwłaszcza poznanie prawdy o Piłsudskim, którego każdy widzi jako dobrego wujka głaszczącego dzieci po głowach, wąsatego oficera na kasztance, dumnego przywódcę a nie kogoś komu tak na prawdę bliżej do Stalina i Hitlera. Tu mała refleksja, szkoda że to nie Jarek leży obok Józefa na Wawelu, bo obaj byli zwolennikami rządów autorytarnych, państwa policyjnego, prześladowczo- represyjnego.
        Jak mówi polskie przysłowie "swój-swojego ciemną noca palcem w dupie namaca"
        To slowa do entragera, a resztę pomijam bo po prostu sama w kozi róg się zapedziła, a sanacyjny potomek nie za bardzo sobie zdawał sprawę czym jest sanacja.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
          [
          Do Admina: myślę, że skoro forumowicz zwany maciejkiem, autor wątku udaje głupa i chowa ogon pod siebie to trzeba ten temat zamknąć i zakończyć te dysputy, no chyba że dajmy 48h na wypowiedź innych i obronę swojego zdania, bo forum w końcu jest od dyskusji a nie od zamykania gęby niewygodnym mówcom i piewcom innej melodii.

.
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...82c5178#537960 to mówi samo za siebie.....najpierw napisac jaki to olej z allegro jest beeeeee a teraz swoja sprzedaz. I wykasowanie tego co sie napisalo na pierwszej stronie - moim zdaniem zagrywka poniżej pasa....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• wojtello
            Classic
            • 2009
            • 22

noszę się z zamiarem kupna oleju na allegro i może ktoś wie czy warto np u tego sprzedawcy z wrocławia , ma same pozytywy
            link:http://allegro.pl/castrol-slx-longli...329165805.html
            jeśli ktoś u niego kupował niech się wypowie , z góry dzięki za pomoc
            pozdrawiam

Komentarz

• pitersoonn
              Ambiente
              • 2010
              • 150

olej

Hej, Ja kupowałem olej z allegro. robię to od kilku lat. Kupuje olej z hurtowni w wawie..i nie ma problemu. Ja zawsze biore motul 504.00/507.00. Jak chcesz info to odezwij sie na priv.

Komentarz

• jarecki_l
                Classic
                • 2009
                • 14

Zamieszczone przez wojtello
                noszę się z zamiarem kupna oleju na allegro i może ktoś wie czy warto np u tego sprzedawcy z wrocławia , ma same pozytywy
                link:http://allegro.pl/castrol-slx-longli...329165805.html
                jeśli ktoś u niego kupował niech się wypowie , z góry dzięki za pomoc
                pozdrawiam
                Witam.
                Kilka miesięcy temu kupiłem olej u tego sprzedawcy. Jestem z Wrocławia, odebrałem osobiście. Siedziba firmy jest, magazyn spory jest, oklejone ciężarówki z logo firmy są.
                Z tego co widzialem to chyba nie nastawiają się na detalicznego odbiorce lecz raczej na hurt a detal jest przy okazji.
                Olej zalałem do auta, zrobiłem już 14000 km i silnik jeszcze chodzi Za kilka dni chyba kupie kolejny... i ciagle sie ludze , że to oryginał.

Komentarz

• gobo
                  Classic
                  • 2009
                  • 34

wojtello
                  śmiało możesz brać u nich oliwe mają duży wybór dobre ceny ja brałem casrolka i był to produkt niemiecki

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14890
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Agamek12
                    Ech, to z tymi olejami to jednak niezła ryfa... Z beczki nie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Z Allegro mnie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Ze sklepu nie brać, bo... Qźwa, to skąd brać?
                    może nie zmieniać? Wtedy zawsze będzie fabryczny
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                      Rider
                      • 2010
                      • 474

Ja zawsze do kazdego auta albo leje z beczki (tylko w jednym miejscu) albo kupuje normalnie w sklepie, nie kupił bym oleju w internecie poprostu z samej zasady, to oszczednosc gdzie kosa w koncu trafi na kamien i bedzie buba. Można jezdzic wiele lat na takim oleju az w koncu sie trafi "inny" i zonk, jak to mowia "podcieranie du..y szklem" jak dla mnie, olej i tak sie wymienia co 15 tyś km lub co 30 tyś i czy on bedzie kosztował 130 zł czy 170 zł dla mnie bez roznicy, może kupowanie opon bieznikowanych jest tez dobrym wyjsciem, dla niektorych pewnie tak , niestety samochod to skarbonka i luksus , chce ktos mniej wydac niech kupi bilet miesieczny na autobus czy tramwaj.
                      PS: to takie moje zdanie co do ostatnich postow co nie znaczy że potepiam tego typu zakupy oleju poprostu ja bym sie nie zdecydował.
                      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• wojtello
                        Classic
                        • 2009
                        • 22

olej zakupiłem , zadowolony jestem z ceny i z oleju firemka spora całkiem kolo mi olej odbierał , dzięki za pomoc koledzy

Komentarz

Pracuję...