Alufelgi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzes2681
    Classic
    • 2011
    • 14

Alufelgi

Jako ze slabo u mnie z modami to jedyne co mi pozostaje to zdjecia jak te.
    W zeszly weekend jako ze byla naprawde udana pogoda wziąłem sie za porzadne wyczyszczenie samochodu przed zima. Auto nie bylo przesadnie brudne, ale chcialem zrobic to jak najdokladniej i oczywiscie o czyms musialem zapomniec, ale ogolnie moze byc.
    Tak bylo przed:

Jak mowie nie za brudne, ale umyc trzeba.
    1 dnia wnetrze: nie ma zdjec ale malo ciekawe w moim wykonaniu, odkurzanie, czyszczenie plastikow, szyb, wszelkich zakamarkow typu prowadnice siedzen i ich przesmarowanie, takze wneki drzwi. Jako ze nie mam specjalnego pedzla to kupilem okragly sredni do malowania ops: mocny srodek i nawet dalo rade, smar z zawiasow zszedl. Na koniec czyszczenie skory i smarowanko.
    Aha no i silnik, bardziej bym powiedzial obmyty bo nie mam swojej myjki a z weza sie balem lac. Nawet sciagnalem wygluszenie, wytrzepalem i na mokro wyczyscilem, przy okazji rozwalilem jeden klips co widac na zdjeciach po obwislej macie. Wszystko ok 3,5 godz.

Gume na kablach spsikalem dopiero pozniej :wink:
    2 dnia mycie: myjka cisnieniowa, mycie na dwa wiadra pomaranczowym Sonaxem, osuszenie, guma mikrofibra. Potem (zapomnialem o politurze) woskowanie, twardy wosk Sonax 1 warstwa nakladany twarda gabka polerowane mikrofibra. srodek do opon, czernidlo do plastikow, silikon na uszczelki, przesmarowanie zawiasow itp. Czas od 3-4 godz. Auto do garazu i na drugi dzien po oplukaniu druga warstwa wosku.
    Ogolnie amatorszczyzna i do tego cholernie meczace, powiedzialem sobie ze jak nie kupie na przyszly rok jakiejs polerki to koniec z woskowaniem, zobaczymy :lol:
    Zdjecia po 1 warstwie, na drugi dzien juz nie porobilem.

Tak sobie kropelkuje wosk zlany mocnym i duzym strumieniem wody, nie wiem czy dobrze, strasznie duze krople na dachu i chyba nie splywa woda jak kiedys, po uzyciu politury przed woskowaniem lepiej rozprowadzalo wode. To przed nalozeniem 2 warstwy wosku.

Nowe piora wycieraczek, kupione w...biedronce , pomyslalem ze jak beda ciulowe to dam starszemu od jego zadne nie beda gorsze, a i tych 20 zl nie bedzie szkoda. Ale sprawdzily sie, ladnie zbieraja i sa cichutkie w porownaniu to oryginalnych Valeo ktore mialem.

Zastanawiam sie nad kolpakami pomalu raza mnie w oczy gole felgi, trzeba odwiedzic allegro i moze okleic ramki i popielniczke, to co mam znudzilo mi sie. Ale znajac moj zapal szybko to nie nastapi.
  • morfeusz747
    Drive
    • 2010
    • 84

Alufelgi

Witam, podchodzi mi wymiana opon i przy okazji zamierzam kupić "Alusy" I mam dylemat czy inwestować takie rzeczy. Znajomy handlarz załatwi mi za ~1000zł, tylko czy nie szkoda kasy na takie bajery? Wiem że to zarąbiście wygląda....Czy rzeczywiście auto mniej na alusach pali? Wymiar będę miał 15" albo 16" jakoś tak czy są problemy na krawężnikach?

Niech użytkownicy alusów się wypowiedzą?

Dzięki

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

A liczba ich milion - to o postach na ten temat...poszukaj trochę.

Komentarz

• morfeusz747
        Drive
        • 2010
        • 84

Ja nic nie znalazłem Oświeć mnie :P

Szukam jakiegoś zdjęcia jak wygląda O1 z 15"

Komentarz

• Piratka
          L&K
          • 2009
          • 1016

jeszcze ? :roll:

każdy z tematów po trochu łapie się w twoje pytanie
          :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Re: Alufelgi

Zamieszczone przez morfeusz747
            Witam, podchodzi mi wymiana opon i przy okazji zamierzam kupić "Alusy" I mam dylemat czy inwestować takie rzeczy. Znajomy handlarz załatwi mi za ~1000zł, tylko czy nie szkoda kasy na takie bajery? Wiem że to zarąbiście wygląda....Czy rzeczywiście auto mniej na alusach pali? Wymiar będę miał 15" albo 16" jakoś tak czy są problemy na krawężnikach?

Niech użytkownicy alusów się wypowiedzą?

Dzięki
            15-stki sa male auto wizualnie nie bardzo zyska, na 16-stkach bedzie troche twardziej i troche wieksze spalanie (a nie mniejsze!) ale za to wyglad lepszy. Ja kupilem 15-stki uzywane od Golfa (wole to niz nowa Chinszczyzne), zaplacilem 600 zl i jestem zadowolony - Komfort pozostal bez zmian a jednak troche lepiej wygladaja niz kolpaki i trudniej je ukrasc.

Komentarz

• morfeusz747
              Drive
              • 2010
              • 84

No właśnie na 15 będzie większy komfort niż na 16, a spalanie nie powinno wzrosnąć tylko nawet ciut zmaleć tak mi sie wydaje

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

No właśnie na 15 będzie większy komfort niż na 16, a spalanie nie powinno wzrosnąć tylko nawet ciut zmaleć tak mi sie wydaje
                Szersza opona oznacza wieksze spalanie i gorsze osiagi. Z tym, ze przy 16-stkach
                jeszcze wielkiej roznicy nie ma

Komentarz

• chopin
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 212

Piszesz, że zamierzasz kupić alusy ale chyba nie jesteś do tego przekonany. Szukasz uzasadnienia do wydania tysiaka. Nie musisz się przed sobą tłumaczyć. Chcesz żeby twoje auto atrakcyjniej wyglądało? O.K. Felgi które wybrałeś podobają ci się? Pasują do twojego auta? O.K. Stać cię na ten wydatek? Już odpowiedziałeś sobie na wszystkie pytania. Nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia stosowania alusów, tylko estetyczne, więcej powiem, naprawa uszkodzeń w alusach jest znacznie droższa. Nawiasem mówiąc kupiłem aluski i nie żałuję - bo po prostu bardzo mi się podobają.

Możesz obejrzeć jak wygląda twoj czeszka na alusach w konfiguratorach alufelg np. ALCAR. :szeroki_usmiech

Pzdr

Komentarz

• meesha
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 145

Szukam jakiegoś zdjęcia jak wygląda O1 z 15"
                    Zdjątka z E51 więc jakość nie powala, ale chyba da pogląd. Fele Enzo H, 15", kupione nówki za niecałego tysiaka.

Komentarz

• morfeusz747
                      Drive
                      • 2010
                      • 84

@up dzięki.

No fajnie się prezentują! Masz standardowe opony 195/65?

Komentarz

• meesha
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 145

tak, matadorki - swoją drogą bardzo je sobie chwalę, trzymają świetnie

a jesli chodzi o różnicę ze stalówkami w jeździe, to - choć może uznacie mnie za wariata lekko - ale serio na kierownicy czuć że koła są lżejsze

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez meesha
                          na kierownicy czuć że koła są lżejsze
                          a są :?:
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• meesha
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 145

ba, wiadomo

Komentarz

• morfeusz747
                              Drive
                              • 2010
                              • 84

auto na pewno zrzuca pare kilo

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

czyli o ile są lżejsze :?:

[ Dodano: Czw 27 Maj, 10 20:09 ]
                                zapraszam:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• meesha
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 145

hm, może jestem wczorajszy, ale dla mnie z tego wątku nic nie wynika, ot taki zbiór danych

co innego gdybym zważył swoje koło (ta sama opona) ze stalówką i z alu - to byłby wynik z którego można byłoby wyciągnąć sensowne wnioski

tak czy siak - auto prowadzi mi się inaczej, i jest to moje subiektywne odczucie

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

hm, może jestem wczorajszy, ale dla mnie z tego wątku nic nie wynika, ot taki zbiór danych
                                    być może jesteś, właśnie liczyłem na to, że ten zbiór ot tak uzupełnisz

co innego gdybym zważył swoje koło (ta sama opona) ze stalówką i z alu - to byłby wynik z którego można byłoby wyciągnąć sensowne wnioski
                                    no właśnie o to chodzi

jest to moje subiektywne odczucie
                                    skoro subiektywne, to nie mam pytań
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• meesha
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 145

hm, trochę za słabo u mnie z czasem na takie bajery, poza tym już wyobrażam sobie miny kolesi na wulkanizacji, kiedy powiedziałbym na co mi to

może kiedyś "przy okazji", na razie niech to pozostanie w kategoriach voodoo, powiedzmy że mam codziennie złudzenia, etc.

Komentarz

• morfeusz747
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 84

Moi znajomi też mówili że auto jakoś takie lżejsze się zrobiło, lepiej prowadziło...może to tylko złudzenie.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

do kategorii wudu pasuje jak najbardziej.

po prostu wiele felg aluminiowych jest nawet sporo cięższych niż ich stalowe odpowiedniki, więc skoro enzo h są takie lekkie to była by ciekawa i przydatna informacja, zwłaszcza, że to popularne, ładne i tanie felgi.

skoro sam przytaczasz to jako ich zaletę, to właśnie nie jest żaden bajer tylko IMO dość istotna sprawa, którą powinno się brać pod uwagę przy wyborze konkretnego modelu, a jeśli dla "kolesi" w wulkanizacji to taka bardzo dziwna sprawa to już ich problem, przecież to jeden z ważnych parametrów felgi.

powiedzmy że mam codziennie złudzenia, etc.
                                          w tych moto kwestiach siła autosugestii bywa miażdżąca
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• CIS73
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 522

ja zakupiłem na alle.. za 4 stówki alusy od A3
                                            Załączone pliki
                                            CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                            CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• chopin
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 212

Moi znajomi też mówili że auto jakoś takie lżejsze się zrobiło, lepiej prowadziło...może to tylko złudzenie.
                                              Na razie nikt konkretnie nie wykazał, że alusie są lżejsze. Odczucia subiektywne mogą być związane z jednoczesną zmianą opon, innym tłumieniem drgań przez felgi, (ew. lekkością portfela).

Zimówki mam na stalówkach, letnie na alusiach - nie odczuwam istotnej różnicy. :wink:

Komentarz

• locaj85
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 482

tak, matadorki - swoją drogą bardzo je sobie chwalę, trzymają świetnie
                                                :lol: ale na czym trzymają, chyba tylko na feldze hhaahha

co do matadorów to nie jezdzilem nigdy na gorszych oponach niz elite.....

Komentarz

• Bartolomeo
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 267

Ja mam zimówki na stalowych felgach 15`, a letnie alufelgi 16` i jakoś żadnej różnicy nie widzę, poza tym że na zimówkach lepiej się po śniegu jeździ , a tak w komforcie jazdy to nic, przynajmniej tak mi się wydaje (oczywiście mówię tu o tym jak już było po zimie i jeździłem trochę na zimówkach kiedy już było sucho). A jak nosiłem koła przy zmianie to w wadze wydaje mi dużej różnicy nie było.
                                                  Wg mnie alufelgi to wyłącznie estetyka, po prostu fajniej wyglądają niż zwykłe kołpaki.
                                                  Tu temat z kilkoma fotami felg, moje też tam są ops: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#517249

Usługi tokarskie, frezarskie
                                                  Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

Pracuję...