montaż anteny i cb radia do octavi II liftbac

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dagmarastremel
    Classic
    • 2011
    • 37

Gratulacje i ode mnie, oby się zdrowo chował
    moje aukcje allegro :
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2832058
  • marcink_1
    Rider
    • 2010
    • 312

Witam!!!
    Chciałbym zamontować sobie CB w sposób nie sprawiający kłopotu.
    Pierwszy problem mam z anteną. W chcwili obecnej kupłem syrio ml145 na magnes. Jednak jak by nie zrobić antena magnesowa wcześniej czy później porysuje lakier. Przykleiłem sobie taką folię samoprzylepną ale zerwałem po jakimś czasie bo boję się, że jak się zwulkanizuje to wogle jej nie urwię, a pozatym może zostać plama na lakierze.
    Próbowałem sobie zamontować uchwyt na boku klapu, ale szczelina jest mała i nawet kabel się nie mieści. Rezultat taki że tylko obiłem sobie lakier na kancie błotnika. Przy okazji mam pytanie, czy obicie tej wierzchniej przezroczystej warstwy może wpłynąć na zabezpieczenie antykorozyjne samochodu lub gwarancje?

Czytałem na forum, że są jakieś anteny trileflex czy jakoś podobnie się nazywające wspólne do rafia FM i CB. Moje pytanie jest więc do osób użytkujących te anteny jak one sie spisują? Jaki jest zasięg CB i jak gra na nich radio FM?

Czy orginalna antena ma wzmacniacz i jak to się ma przy antenie triflexy?
    Czy ktoś może napisać jak krok po kroku zamontować taką antenę, chodzi mi głównie o sprawę jak zdjąć podsufitkę, oraz jakie wtyczki potrzebne i co zrobić z kablami do ewentualnego wzmacniacza oryginalnej anteny?

Następna sprawa to montaż samego radia w sposób niewidoczny. Może macie jakieś pomysły. Mam unidena 520 i widziałem na forum jak ktoś zamontował sobie takie radio w popielniczce w Octavi II. Mam więc pytanie jak wyjąć tą popielniczkę na dole, żeby wyciąć jakiś otwór oraz jak podłączyć zasilanie do CB i poprowadzić wszystkie kable włącznie z anteną żeby zbytnio czegoś nie popsuć.

Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: montaż anteny i cb radia do octavi II liftbac

Zamieszczone przez marcink_1
      Witam!!!
      Chciałbym zamontować sobie CB w sposób nie sprawiający kłopotu.
      Pierwszy problem mam z anteną. W chcwili obecnej kupłem syrio ml145 na magnes. Jednak jak by nie zrobić antena magnesowa wcześniej czy później porysuje lakier. Przykleiłem sobie taką folię samoprzylepną ale zerwałem po jakimś czasie bo boję się, że jak się zwulkanizuje to wogle jej nie urwię, a pozatym może zostać plama na lakierze.
      Próbowałem sobie zamontować uchwyt na boku klapu, ale szczelina jest mała i nawet kabel się nie mieści. Rezultat taki że tylko obiłem sobie lakier na kancie błotnika. Przy okazji mam pytanie, czy obicie tej wierzchniej przezroczystej warstwy może wpłynąć na zabezpieczenie antykorozyjne samochodu lub gwarancje?

Czytałem na forum, że są jakieś anteny trileflex czy jakoś podobnie się nazywające wspólne do rafia FM i CB. Moje pytanie jest więc do osób użytkujących te anteny jak one sie spisują? Jaki jest zasięg CB i jak gra na nich radio FM?

Czy orginalna antena ma wzmacniacz i jak to się ma przy antenie triflexy?
      Czy ktoś może napisać jak krok po kroku zamontować taką antenę, chodzi mi głównie o sprawę jak zdjąć podsufitkę, oraz jakie wtyczki potrzebne i co zrobić z kablami do ewentualnego wzmacniacza oryginalnej anteny?

Następna sprawa to montaż samego radia w sposób niewidoczny. Może macie jakieś pomysły. Mam unidena 520 i widziałem na forum jak ktoś zamontował sobie takie radio w popielniczce w Octavi II. Mam więc pytanie jak wyjąć tą popielniczkę na dole, żeby wyciąć jakiś otwór oraz jak podłączyć zasilanie do CB i poprowadzić wszystkie kable włącznie z anteną żeby zbytnio czegoś nie popsuć.

Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc
      Mało poczytałes na forum o triflexie. Ja wyciagne meritum nawet sie nie zastanawiaj i zakładaj triflexa, bo ich na 0II juz jest coraz wiecej i nie spotkalem się z narzekaniem (poza jednym przypadkiem, kótry to ASO namieszao przy montazu ale fachowcy poprawili...)
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marcink_1, najlepsza pomoc:
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• marcink_1
          Rider
          • 2010
          • 312

Czy ktoś może wyjmował ten popielniczko schowek? Jak go sie wyjmuje?
          Widziałem że ktoś z forum zmieścił tam Unidena 520 i bardzo mi się to rozwiazanie podobało. Jednak najpierw trzeba wyjąć ten schowek i wyciąć w nim spód.
          Czy wiecie może jak rozbiera się dalej ten tunel środkowy?
          Myślałem zasilanie pociągnąć od gniazda zapalniczki w podłokietniku chyba też jest, a jak nie ma to z tego na środku. Nie chcę nigdzie wpinać się w instalację bo samochód na gwarancji.
          Co do anteny triflexy, to opinie są różne. Najbardziej przeraża mnie ta, że po tej operacji może przeciekać dach i że radio FM będzie gorzej odbierać. Proszę, więc użytkowników tych anten o opinię, czy często zdaża się po montażu, że cieknie woda do samochodu oraz czy faktycznie widać pogorszenie odbioru radia FM.

Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• aro_40
            RS
            • 2007
            • 1529
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

a ja zakupiłem sobie gumę zakładaną na magnesik za całe 3 PLN (z VAT) i ani nie mam porysowanego autka (choć uzywam tego już 3 roczek), ani nie odpadło mi to w czasie jazdy
            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• marcink_1
              Rider
              • 2010
              • 312

Zamieszczone przez aro_40
              a ja zakupiłem sobie gumę zakładaną na magnesik za całe 3 PLN (z VAT) i ani nie mam porysowanego autka (choć uzywam tego już 3 roczek), ani nie odpadło mi to w czasie jazdy
              Kolego, też mam gumę, podkładkę, ale to nie zabezpiecza całkiem przed porysowaniem lakieru. Wystarczy trochę brudu pomiedzy guma i lakierem i podczas jazdy gdy guma będzie pracować, będzie zarazem matowała lakier jak papier ścierny. Najskuteczniejsze są naklejki przezroczyste naklejane na lakier, jednak wówczas trzeba ja pozostawić na stałe.

Pozdrawiam
              MARCIN

Komentarz

• SP9XWW
                Rider
                • 2009
                • 579

Kolego, też mam gumę, podkładkę, ale to nie zabezpiecza całkiem przed porysowaniem lakieru.
                Ja może jestem zboczony, ale zawsze w aucie mam butelkę płynu do szyb i papierowe ręczniki. Zawsze przed przyssaniem podstawy magnetycznej przecieram gumę i blachę płynem. Ssam na super czystą powierzchnie. Rys nie mam żadnych... 8)
                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• marcink_1
                  Rider
                  • 2010
                  • 312

Zamieszczone przez SP9XWW
                  Kolego, też mam gumę, podkładkę, ale to nie zabezpiecza całkiem przed porysowaniem lakieru.
                  Ja może jestem zboczony, ale zawsze w aucie mam butelkę płynu do szyb i papierowe ręczniki. Zawsze przed przyssaniem podstawy magnetycznej przecieram gumę i blachę płynem. Ssam na super czystą powierzchnie. Rys nie mam żadnych... 8)
                  Też rozważam taką opcję. Miałem przyklejoną tą folie samoprzylepną ale spieprzyłem robote bo powietrze zostało pod nią i tak była do wymiany. Podobnież robi sie to na mokro. Jednak zastanawiam się czy kleić następną czy robić jak Ty

Komentarz

• mizerd
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 151

Po przeźroczystej naklejce zostaje jakiś ślad??
                    Perfect Service by DobryGrześWawa
                    Octavia 1,9 BXE 105 KM
                    Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• jacog
                      Rider
                      • 2008
                      • 420
                      • Felicia I (6U1)

mizerd, nie powinien o ile naklejka ma delikatny klej, na pewno pierwszej lepszej z papierniczego bym nie naklejał.

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Ja robie dokładnie to samo...
                        Antena Sirio 100 na magnesie 12 cm.
                        Radio mam wciśniete między swój fotel a konsolę środkową z podłączeniem do zapalniczki.
                        Wymontowanie radia to 30 sekund i wrzucam je do bagażnika.....
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja może jestem zboczony, ale zawsze w aucie mam butelkę płynu do szyb i papierowe ręczniki.
                          Nie jesteś. Ja mam nawet dwie butelki - do szyby i na owady
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• marcink_1
                            Rider
                            • 2010
                            • 312

Zamieszczone przez mizerd
                            Po przeźroczystej naklejce zostaje jakiś ślad??
                            Ja przykleiłem na próbę i odkleiłem po tygodniu. Śladu nie ma ale trzyma się dość mocno i nie wiem czy po kilku latach się zbytnio nie zwulkanizuje. Musiałem ją i tak odkleić bo powietrze mi zostało na środku i nie chciało wyjść. Podobnież robi się to klejenie na mokrą powierzchnię.
                            Narazie nie kleiłem drugiej i zastanawiam się co dalej. Będę może dbał o czystość i odpuszczę sobie naklejki

Komentarz

• tomil
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1179

Czy ktoś może wyjmował ten popielniczko schowek? Jak go sie wyjmuje?
                              Widziałem że ktoś z forum zmieścił tam Unidena 520 i bardzo mi się to rozwiazanie podobało. Jednak najpierw trzeba wyjąć ten schowek i wyciąć w nim spód.
                              Czy wiecie może jak rozbiera się dalej ten tunel środkowy?
                              Tu masz manual http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=447305#447305
                              It doesn't matter what we're losing
                              It only matters what we're going to find!

Komentarz

Pracuję...