[O2] O2\O2 Tour, zamówienia, daty i inne sprawy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysn
    Rider
    • 2007
    • 515

Zamawiałem O2FL u Jakuba Jaczewskiego (Mińsk Mazowiecki) 31 stycznia. Termin odbioru na zamówieniu to 30 czerwca, a auto już mam :-) Myślę, że niektórzy dealerzy wymyślają krótkie terminy aby złapać klienta, Kuba postąpił odwrotnie, orientacyjny termin produkcji poznałem już następnego dnia po podpisaniu i odesłaniu zamówienia. Serdecznie wszystkim polecam Kubę i Carsed Siedlce, cenę dostałem bardzo atrakcyjną (dużo niższą od ofert innych dealerów), realizacja szybka. Jedyny problem to czasem utrudniony kontakt z Kubą (ale ja jestem upierdliwy) oraz złe kodowanie świateł do jazdy dziennej - już poprawione przez lokalne ASO skody.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

1.2TSI, 1.4TSI i diesle CR dodatkowo w polaczeniu z DSG to najwiekszy problem OII w tej chwili.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• lukeee
        Drive
        • 2011
        • 47

Zamieszczone przez lukeee
        Octavia Tour 2 HB zamówiona 16 luty
        pierwotny termin odbioru: max 20 czerwiec
        po dwóch tygodniach od zamówienia termin odbioru: połowa lipca
        info z dzisiaj: 35 tydzień produkcja (koniec sierpnia), a odbiór 37 tydzień

zamówiony w Emida Kraków

fuc... :evil:
        Aktualizacja danych z dzisiaj - produkcja 24 tydzień (połowa czerwca). Więc nie jest źle. Z tego co mnie poinforomował delaer takie fluktuacje w systemie produkcyjnym są cały czas możliwe w tym roku. Czyli raz wcześniej, raz później, a jak faktycznie będzie to będzie wiadomo jak odbierze się samochód :wink:

Komentarz

• jamatusz
          Drive
          • 2007
          • 63

Zamowielm 14 lutego. 2FL 1.8 DSG. Poczatkowo 20 tydzien produkcja. Potem termin uchylono. Na razie niczego nie wiadomo.
          Zastanawialem sie czy nie zrezygnowac. Odwiedzilem m. in. z tej okazji w Manufakturze lodzkiej wystawe rozmaitych dilerow. Mnostwo fajnych autek. Od Rolsa poczynajac. Ale tak naprawde nie bylo wsrod kilkudziesieciu aut roznych firm niczego dostatecznie konkurencyjnego dla szkodnika. Pokornie zatem czekam. Pocieszony informacja o gwarancji +2
          Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• misiul
            Rider
            • 2011
            • 521

Przydzielone potwierdzone wcześniej w fabryce terminy na toura po 20-tygodniu + 10 tygodni. Wszyscy nabierają wody w usta. Każą czekać, oferują przedłużenie gwarancji.
            Jeśli ktoś nie chce czekać w zamian propozycje zakupu FL-ki

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Zamieszczone przez misiul
              eśli ktoś nie chce czekać w zamian propozycje zakupu FL-ki
              W tej samej cenie i wyposażeniu?

Komentarz

• misiul
                Rider
                • 2011
                • 521

Zamieszczone przez pandzik
                eśli ktoś nie chce czekać w zamian propozycje zakupu FL-ki
                W tej samej cenie i wyposażeniu?
                Nie, w normalnej cenie FL-ki czyli + 10 tyś.

[ Dodano: Czw 14 Kwi, 11 20:02 ]
                Jak dla mnie, to celowe działanie, taki dodatkowy koszt - zupełny brak określenia daty odbioru. To też spowoduje, że część ludzi zrezygnuje z toura. Same plusy dla fabryki z takiego stanu rzeczy.

Obiektywnie patrząc akcja z tourem z handlowego punktu widzenia w ogóle nie przemyślana, ceny "źle" skalkulowane (za nisko). I teraz tym chaosem próbują rozładować zainteresowanie. Przecież mógł się sprzedawać za większe pieniądze, wystarczyło nie dawać LPG w cenie. Głowy myślę polecą lub już poleciały za taką wtopę. Proszę zobaczcie jak zła robi się opinia o marce przez tą akcję.. Nikt nie lubi być oszukiwany.

Komentarz

• bruce
                  Classic
                  • 2010
                  • 33

Ja mam 26 tydzień. Jak Diler zadzwoni i powie, że jednak 36 tydzień lub + 10.000 zł za FL to kupię Megane Grandtour. Zgadzam się, że jest to celowe działanie a nikt nie lubi być robiony w trąbę. Nie rozumiem, chcę wydać ponad 50 kpln a ktoś nie chce mi sprzedać towaru. To się nazywa dobrobyt, Skodzie się w głowie poprzewracało od bycia liderem sprzedaży.

Komentarz

• zibibyd
                    Drive
                    • 2011
                    • 48

To chyba miałem nosa, że wycofałem zamówienie na Toura. A z tą przedłużoną gwarancją to fajny patent, niby prezent w ramach przeprosin ale i tak trzeba odrobić w ASO :lol:

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Zamieszczone przez bruce
                      Ja mam 26 tydzień. Jak Diler zadzwoni i powie, że jednak 36 tydzień lub + 10.000 zł za FL to kupię Megane Grandtour
                      Ja mam 16-ty. Czyli w przyszłym tyg. w piątek powinna już stać na parkingu, pod fabryką.
                      Oprócz Meganki można jeszcze wyrwać m.in. Focusa Kombi z dobrym wyp. w cenie < 50tys.zł

Komentarz

• iceman77
                        Classic
                        • 2011
                        • 7

no u mnie także nastąpiła zmiana z 21 tygodnia na 25.......żenada!!!!

Komentarz

• misiul
                          Rider
                          • 2011
                          • 521

Pomysł na deal:

Kapitał 2000 zł. Lokujemy na 6 m-cy, po czym sprzedajemy za 2000 +1000. Rentowność 100% w ujęciu rocznym.

Ryzyko: brak zainteresowania i ew. zamrożenie kapitału na max, 6 m-cy. Wiecie o czym mówię...? :lol:

Niestety myślę, że to już ma miejsce i dlatego tak duża liczba zamówień z Polski. Jeśli diler ma zamówionych 80 sztuk to coś tu nie gra... Zmienić zapisy w umowie i sztuczny ruch spadnie.

Piękny przykład napędzenia popytu mieliśmy na cukrze...

Komentarz

• seba210
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 233

Pomysł na deal:
                            Kapitał 2000 zł. Lokujemy na 6 m-cy, po czym sprzedajemy za 2000 +1000. Rentowność 100% w ujęciu rocznym.
                            Ryzyko: brak zainteresowania i ew. zamrożenie kapitału na max, 6 m-cy. Wiecie o czym mówię...? :lol:
                            Niestety myślę, że to już ma miejsce i dlatego tak duża liczba zamówień z Polski. Jeśli diler ma zamówionych 80 sztuk to coś tu nie gra...
                            Masz jakieś potwierdzone źródło dla tych "80 sztuk" ?
                            Zmienić zapisy w umowie i sztuczny ruch spadnie.
                            Oczywiście! Nie od dzisiaj twierdzę, że ta umowa jest po prostu zbyt luźna i nikogo do niczego nie zobowiązuje. Co przy tak wysokiej kwocie jest po prostu niedorzeczne
                            Tak czy owak sytuacja z jaką mamy do czynienia może mieć dwie przyczyny:
                            1. Nie przewidziane problemy techniczne (w skodzie/u poddostawcy) skutecznie ograniczające zdolności produkcyjne
                            2. Zbyt niska cena które w połączeniu z wadliwymi umowami mogą rzeczywiście otwierać drogę do spekulacji.

Któryś z dealerów przedstawił jakieś oficjalne wytłumaczenie wydłużonego/nieznanego okresu oczekiwania?
                            Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• hizoku
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 186

Zamieszczone przez seba210
                              Któryś z dealerów przedstawił jakieś oficjalne wytłumaczenie wydłużonego/nieznanego okresu oczekiwania?
                              Od mojego dilera dostałem informacje typu: opoźnienie z powodu zalania fabryki w japoni która produkuje mikroprocesory do komputerów pokładowych.

Nie pozbyłem się jeszcze starego auta i cierpliwie czekam. Żadne autko w tej półce cenowej nie tworzy konkurencji do OII Tour (przynajmniej dla mnie) więc nie mam problemów z myślami o zdradzie szkodnika na inną markę
                              Octavia2 Tour

Komentarz

• Walt
                                L&K
                                • 2011
                                • 1065
                                • Seat

Zamieszczone przez hizoku
                                Od mojego dilera dostałem informacje typu: opoźnienie z powodu zalania fabryki w japoni która produkuje mikroprocesory do komputerów pokładowych.
                                Ja chyba coś przegapiłem. Zalało 80% obszaru Japonii :?: :shock:
                                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• blackpw
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 131

Zamieszczone przez bruce
                                  Ja mam 26 tydzień. Jak Diler zadzwoni i powie, że jednak 36 tydzień lub + 10.000 zł za FL to kupię Megane Grandtour
                                  Ja mam 16-ty. Czyli w przyszłym tyg. w piątek powinna już stać na parkingu, pod fabryką.
                                  Oprócz Meganki można jeszcze wyrwać m.in. Focusa Kombi z dobrym wyp. w cenie < 50tys.zł
                                  A gdzie takiego Focusa kombi ponizej 50tys mozna kupic? W cenniku najtansza wersja kosztuje ponad 60 tys. Jutro mam jazdę próbną, ciekawy jestem co mi sprzedawca naopowiada o czasie oczekiwania na octavie
                                  Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                  Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Zamieszczone przez blackpw
                                    A gdzie takiego Focusa kombi ponizej 50tys mozna kupic?
                                    Wyprzedaże na A. plus negocjacje.

Komentarz

• blackpw
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 131

A gdzie takiego Focusa kombi ponizej 50tys mozna kupic?
                                      Wyprzedaże na A. plus negocjacje.
                                      Ja nie znalazłem takich okazji z 2011 roku, no ale 2010 też można rozważyć. Aktualnie można kupić jeszcze Scenic'a za 55 tys. Zawsze to jakaś alternatywa dla Octavii i Meganki
                                      Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                      Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• pandzik
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2254
                                        • Seat

Ja nie znalazłem takich okazji z 2011 roku
                                        Nie pisałem, że Focus jest z 2011 roku. Scenic jak najbardziej OK.

Komentarz

• b8tz
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 368

Co do forda o zdecydowanie odradzam, kiła mogiła i wogóle.... Seat jeszcze lepszy - byłem pytać o Exeo to proponowali mi egzemlplarze z 2009 (!!!)roku nówki nie śmigane.
                                          Dzisiaj odebrałem 6 sztuk fabii. Przy okazji dowiedziałem się co z moim Tour'em:
                                          1. Zamówienie 20.02
                                          2. Termin w zamówieniu 31.05
                                          3. Info z dzisiaj - 22 tydzień produkcji
                                          4. Transport - 3 tygodnie
                                          5. Odbiór - 22.06
                                          6. Dodatkowa gwarancja - 4 lata lub 60 tyś - wyśmiałem dealera twierdząc że w półtorej roku zrobię 60 000.
                                          7. Gwarancja 3 lata lub 100 000 jeśli zostanę potraktowany jako klient flotowy (auto biorę w leasing) - nad tym się zastanawiam....

Komentarz

• marek68
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 7

Nareszcie doczekałem się swojego autka zamówiony w koniec grudnia jutro odbieram
                                            za spóżnienie 2-tygodnie dostałem od dilera parę dodatków warte ok. 900 zł.
                                            Co ciekawe diler zaproponował mi gwarancje +2 lata ale za 1500zł.
                                            po przemyśleniu zrezygnowałem, to wiąże się z serwisowaniem u nich ,oprócz
                                            wymiany żarówek musisz wszystko u nich robić.
                                            Sprzedawca też mi powiedział że ze względu na duży popyt na Tura w fabryce
                                            nie montują już pewnych elementów wyposażenia np. czujników cofania...itp.
                                            wszystko zakładają w salonach , czy to będą oryginalne trudno powiedzieć.

Komentarz

• pandzik
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2254
                                              • Seat

marek68, Gratki. Nie zapomnij o fotkach w odpowiednim dziale.
                                              Dodatkowa gwarancja, jak ktośpisał, jest na 60tyś. km. Pandą tyle zrobiłem w 3 lata"nigdzie nie jeżdżąc"... śmieszna oferta.

Komentarz

• misiul
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 521

Rezygnuje z Toura. Biorę FL-kę z placu. Na obecnym terminie produkcji (pewny termin produkcji jest na 2 tygodnie przed produkcją obecnie) mam 2 m-ce przekroczony termin z umowy. Z 4 m-cy zrobiło się 6 m-cy.
                                                W związku z tym mam nadzieję, że nie będę czekał na wpłaconą zaliczkę, to nie ja nie wywiązałem się z umowy.

Komentarz

• pandzik
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2254
                                                  • Seat

W związku z tym mam nadzieję, że nie będę czekał na wpłaconą zaliczkę, to nie ja nie wywiązałem się z umowy.
                                                  Hm. Wystarczy zapytać dilera IMO. Pochwal się lepiej co dokładnie bierzesz.

Komentarz

• kleszek3
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 130
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marek68
                                                    Nareszcie doczekałem się swojego autka zamówiony w koniec grudnia jutro odbieram
                                                    za spóżnienie 2-tygodnie dostałem od dilera parę dodatków warte ok. 900 zł.
                                                    Co ciekawe diler zaproponował mi gwarancje +2 lata ale za 1500zł.
                                                    po przemyśleniu zrezygnowałem, to wiąże się z serwisowaniem u nich ,oprócz
                                                    wymiany żarówek musisz wszystko u nich robić.
                                                    Sprzedawca też mi powiedział że ze względu na duży popyt na Tura w fabryce
                                                    nie montują już pewnych elementów wyposażenia np. czujników cofania...itp.
                                                    wszystko zakładają w salonach , czy to będą oryginalne trudno powiedzieć.

o jakich elementach mówisz ?

Strasznie duże zamieszanie jest teraz w sprawie nowych Tourów
                                                    Pozdrawiam.
                                                    Zainteresowany !

Komentarz

Pracuję...