[O2] Octavia Liftback vs Kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Barretina
    Classic
    • 2011
    • 22

Wokol wydechu to rzeczywiscie hardcore, ale z rura od ukladu chlodzenia to nie jest taki zly pomysl. Nic nie powinno sie zagotowac bo sam plyn ma normalnie okolo 90 stopni, do tego dochodzi jeszcze przeciez strara ciepla na takim wynalazku. Wyglada to na bardzo prosty i dosyc niezawodny mod ktory w dodatku bedzie latwo zdemontowac tak by wrocic do stanu pierwotnego.
    Pomijajac benzyne to nawet w dieslu widzial bym sens. Plyn nawet lekko ogrzany bedzie o wiele lepszy od takiego ktory ma -10, -20 stopni. Podgrzanie do 10-20 stopni powinno juz zrobic spora roznice.
    Problemu z laniem wrzatku na szybe tez nie powinno byc. Powiedzmy, ze temperatura plynu bedzie zawsze mniejsza od tej silnika a wraz z nagrzewaniem silnika grzejemy z regoly tez i kabine a wiec i szyby. Mozna wiec przyjac ze roznica temperatur pomiedzy szyba a plynem byla by zawsze w miare taka sama. No i jak by nie patrzyc to nie raz pewnie sie zdazalao puszczac gorace powietrze na zimna szybe - np odpalamy auto, nadmuch na 0 zeby silnik szybciej sie nagrzal. Potem wsiadamy do auata i nadmuch z maxymalna temperatura - w benzynie ktora sie szybko nagrzewa powietrze moze byc juz bardzo gorace.
    Elektryczne rozwiazanie ma ta niedogodnosc, ze daje w kosc akumulatorowi a to szczegolnie w zime na pewno nie jest dla niego zdrowe.
  • matwrc
    Ambiente
    • 2010
    • 235

Witam,

jestem przed zakupem nowej octavii. Rozważam kilka opcji, m.in. wersję kombi.
    Zastanawiam się jednak czy jest sens wydać 3300zł...

Obiektywne zalety kombi:
    - można dopakować gabarytowo więcej, ale to już będzie powyżej krawędzi szyb.
    - można wrzucić dłuższe pakunki o wysokości ponad krawędzi szyb (np. paczka z meblem).
    - trochę lepsza widoczność od tyłu.

Obiektywne zalety liftbacka:
    - oszczędność 3300zł
    - prawie 600 litrowy bagażnik, czyli do krawędzi szyb prawie jak kombi - w tym modelu dopłata do kombi daje mniej niż u konkurencji

Możecie coś dopisać co przechyli szalę na którąś ze stron? Proszę także o Wasze odczucia subiektywne.
    Zastanawiam się np. czy dodać kasy do kombi czy dodać trochę mniej do lakieru matalic. Na razie obstaję przy wersji czerwonej bez dopłat.

Pozdrawiam

Komentarz

• adym
      Ambiente
      • 2008
      • 179

Pare dni temu ktos o to pytał:

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

Aleś walnął chłopie.
        Jakbym miał deja vu.

U mnie i lakier metalik i kombi.

A dlaczego?
        No cóż zadecydowała opinia żony.

Wchodząc do salonu orzekła, że TEN samochód (wskazując na limuzynę) jej się nie podoba.
        A TEN samochód (wskazując na kombi) jest ładny.

No i będzie kombi. Z użytkowego punktu widzenia wiele to nie zmienia, moim zdaniem.

pzdr
        PS Udanego wyboru.

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Miałem podobne dylematy i wybrałem liftbacka.

Dla mnie bagażnik w liftbacku jest w zupełności wystarczający.

Komentarz

• guzolot
            Rider
            • 2010
            • 473

Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje.
            Jak mały bagażnik to zawsze trumnę można pierdyknąć na dach. Ale to półśrodek.

Ja swojego kombiaka nie zamienił bym na liftback'a. Kombiaka często ładuję pod sufit. Co z kratką nie jest problemem.

Pozdrawiam
            Andrzej
            Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
            ---

A to moja skodzinka:
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

[quote="matwrc"]- można dopakować gabarytowo więcej, ale to już będzie powyżej krawędzi szyb.
              - można wrzucić dłuższe pakunki o wysokości ponad krawędzi szyb (np. paczka z meblem).
              no to odpowiedz sobie, czy potrzebujesz pakować powyżej krawędzi szyb i wozic długie pakunki... i masz jasną sytuację

Zamieszczone przez matwrc
              - trochę lepsza widoczność od tyłu.
              tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczjenia
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                Wchodząc do salonu orzekła, że TEN samochód (wskazując na limuzynę) jej się nie podoba.
                No patrz a umnie było zupelnie na odwrót :szeroki_usmiech

Ja też wybrałem liftback-a:
                1. Bagażnik mnie zadowalał
                2. nawet jak jechałem nad morze i zabrałem wszystko co mi potrzebne to jeszcze wózek szwagra się zmieścił bo do jego Mondeo już nie wszedł
                3. no i żonie się bardziej podobał

Udanego wyboru
                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PiotrekDK
                  Elegance
                  • 2007
                  • 798
                  • Seat

ja mialem podobny problem i zdecydowalem sie na liftbeck
                  bagaznik i tak ogromy (mam przyczepke i zdejmowany hak jak cos wiekszego mam przewiesc)
                  prowadzi sie lepiej niz kombi
                  w liftback-u jest ciszej
                  no i bylem z zona zgodny ze RS zdecydowanie lepiej wyglada w jako liftback :szeroki_usmiech
                  ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                  mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• adym
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 179

Lifback jest zdecydowanie ladniejszym nadwoziem, nawiazania do coupe, a kombi to karawan niestety ale to moze byc kwestią gustu.
                    Mimo to je bym sie nie zamienil. W praktyce kombi jest niezastąpione

Komentarz

• Rok z Bagien
                      L&K
                      • 2010
                      • 1172

Zamieszczone przez maxpaynemm
                      Zamieszczone przez Rok z Bagien
                      No patrz a umnie było zupelnie na odwrót :szeroki_usmiech
                      Lucky man.... :wink:

3300 zł. lacze poszło, a byłyby zenony....

Komentarz

• arturas03
                        L&K
                        • 2009
                        • 1298
                        • Toyota
                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja cały czas byłem za kombi, ale jak przyszło do kupna to okazało się, że dostępny niemal od ręki jest tylko liftback, a bardzo mi się spieszyło. Jak zobaczyłem jego bagażnik to stwierdziłem, że jego pojemność jest wystarczająca a żonce tak się spodobał w kolorze czarnym, że nie było szans aby ją odwieżć od zamiaru kupna właśnie takiego. Tak więc się zdecydowaliśmy na lifta. Mamy tylko jeden mały problem: piesek. Zapewne w kombi czułby sie lepiej ale cóż, musiał się dostosować do takiego bagażnika jaki jest.
                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

matwrc w kombi jest zdecydowanie głośniej podczas jazdy, bo roleta nie ma szans na wygłuszenie pudła rezonansowego za siedzeniami. Mam doświadczenie ze bardzo dobrze wyciszoną Toyotą Avensis w kombi i Octą w liftbacku. Niby jest różnica klas, ale w Skodzie jest nieco ciszej.

Pozostałe argumenty sam wymieniłeś i koledzy dopisali. Kup to czego bardziej potrzebujesz.
                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                          G.B.Show

Komentarz

• Jahu55
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 107

Miałem podobny problem. Przez cały czas z narzeczoną byliśmy nastawieni na kombi, bo to wózek wejdzie, do tego dorzucimy torby przy wyjeździe i jeszcze jakieś drobiazgi. No ale gdy zobaczyliśmy gabaryty obu aut a dokładniej pojemność bagażników (liftback 560, kombi 580) to chórem powiedzieliśmy, że liftback.

Moje podejście jest następujące wózek, torby i drobiazgi gdy jedziemy na wakacje zmieścimy bez problemu go liftback'u. A gdy kupie sobie podłogi do wymiany w domu lub nową lodówkę etc. to wezmę transport bo przecież nie kupuje tego dwa razy w tygodniu. A do mojej pracy nie potrzebuję kombi bo jeżdżę sam co najwyżej z laptopem i telefonem :lol:

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

Jahu55,

Lodówka też się zmieści spokojnie w liftbacku bez najmniejszych problemów. Taka 85 cm mieści się w całości w bagażniku.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• tomba7
                                Drive
                                • 2009
                                • 96
                                • Mercedes-Benz

Zależy co potrzebujesz, jaką masz rodzinę, jakie masz hobby. Mam małe dziecko, więc często wożę wózek, zakupy etc. Jak dziecko podrośnie to zacznie się wożenie rowerków. Wiosna, lato wypady z motocyklem na tor, więc bagażnik potrzebny na wyposażenie motocyklowe. U mnie aby na luzie się spakować wybór był jeden - KOMBI.
                                W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• martinl
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 133
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                                  matwrc w kombi jest zdecydowanie głośniej podczas jazdy, bo roleta nie ma szans na wygłuszenie pudła rezonansowego za siedzeniami. Mam doświadczenie ze bardzo dobrze wyciszoną Toyotą Avensis w kombi i Octą w liftbacku. Niby jest różnica klas, ale w Skodzie jest nieco ciszej.
                                  Jest na to proste rozwiązanie - druga podłoga w bagażniku. Jeździłem z taką przez ponad rok i hałas był o wiele mniejszy. Choć IMHO bez tej podłogi też nie ma dramatu.
                                  1.9 TDI rulezzz...
                                  Było 116.6HP 287,4Nm
                                  Jest 139,6HP 325,5 Nm
                                  Beżowa strzała kombi

Komentarz

• przemo9
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 228
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja wybrałem kombi bo większa buda = większy spokój przy dalszych wyjazdach, i łatwiejsze przewożenie większych gabarytowo gratów, a liftback mniej mi sie podobał.
                                    Co prawda zdarza się to rzadko, ale nie muszę wtedy szukać jakiś furgonów :wink:
                                    Aczkolwiek OII w kombi stylistycznie mnie nie zachwyca ( trochę mi przypomina mercedesa C kombi ) - a poprzednio miałem Peugeota 307 kombi i tamta fura bardziej mi się podobała, ale podobno o gustach sie nie dyskutuje :wink: Tak więć w moim przypadku zdecydowała ewntualna praktyczność.
                                    PS. Superb kombi jest dla mnie za duży -drogi- i prawie w ogóle mi sie nie podoba( po postach powyżej uświadomiłem sobie że przypomina faktyczmnie karawan :shock: )
                                    O II fl kombi elegance

Komentarz

• baca10
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6225

matwrc, stalam przed takim samym problemem jak twoj, po rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw podjelismy z mezem jedno glosnie, ze bedzie liftback i powiem szczerze przy dwojce malych dzieci daje rade zapakowac wszystko co trzeba i jeszcze zostaje miejsce a jak chcesz zobacyc jak bedzie wygladal czerwony liftback popatrz tu

Komentarz

Pracuję...